Οι στόχοι που προσπαθώ να πετύχω με την δημιουργία του ιστολόγιου "καλλιτεχνικό σκάκι" είναι (όπως το σκέφτομαι τώρα) οι εξής:
- Να δημιουργήσω σελίδες σχετικές με τα σκακιστικά προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί τόποι που δημοσιεύουν προβλήματα, όπως και τόποι που δημοσιεύουν βιβλία ολόκληρα με προβλήματα. Απλά εδώ θα προσπαθήσω με συστηματικό τρόπο να παρουσιάσω ορολογία, είδη προβλημάτων, θέματα και γεγονότα του χώρου των προβλημάτων.
- Να παρουσιάσω συνθέτες προβλημάτων. Ποιός ήταν ο μεγάλος μαιτρ Βύρων Ζάππας, ποιός ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης Σταύρος Ιατρίδης, κλπ, με προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι δημιουργημένες από αυτούς συνθέσεις σε έναν, προσβάσιμο από όλους, χώρο.
- Να παρουσιάσω λύτες προβλημάτων. Πόσοι έμαθαν στην χώρα μας ότι ο πρωταθλητής Ελλάδος στην λύση σκακιστικών προβλημάτων Κώστας Πρέντος κράτησε φέτος για έκτη συνεχόμενη φορά τον τίτλο του;
- Να παρουσιάσω τις εκδηλώσεις καλλιτεχνικού σκακιού, (κυρίως τους διαγωνισμούς λύσης), με τρόπο κάπως αναλυτικό, αν μπορώ, ώστε αυτοί που θέλουν να μάθουν να έχουν μια αρχική καθοδήγηση.
(Αν κάποιος χρειάζεται να μάθει ποιοί κανονισμοί ισχύουν, ποιές κινήσεις επιτρέπονται, κλπ, μπορεί να διαβάσει το κείμενο που δημοσιεύει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Για τους πολύ βιαστικούς υπάρχει το βίντεο μισής ώρας που λέει αρκετά καλά τους κανόνες σκακιού [http://www.youtube.com/watch?v=9SNRcfH3_SY]).
"Δεν ήταν πολύ σίγουρος τι θα έκανε έπειτα. Μα θα του ερχόταν κάποια ιδέα." (Έτσι τελειώνει το διήγημα επιστημονικής φαντασίας "2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος", του Άρθουρ Κλαρκ).
2 σχόλια:
Πολύ αξιόλογη προσπάθεια, αγαπητέ Αλκίνοε! Το Καλλιτεχνικό Σκάκι χρειάζεται τους "σκαπανείς" που θα το καταστήσουν πιο γνωστό, πιο κατανοητό και πιο προσβάσιμο στους απλούς σκακιστές. Καλή συνέχεια!
Καλωσορίσατε στην μπλογκόσφαιρα. Με γεια το Καλλιτεχνικό Σκάκι και του εύχομαι κάθε επιτυχία...
Σύντομα θα σας περάσω και στα links μου.
Δημοσίευση σχολίου