Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

(6) Ωραίο κλειδί, χαρακτηριστικά 9 και 10

Χαρακτηριστικό 9 : Το κλειδί κάνει υποπροαγωγή.
Προαγωγή (promotion) είναι όταν ένα πιόνι φθάνει στην τελευταία γραμμή (όγδοη γραμμή για λευκό πιόνι και πρώτη γραμμή για μαύρο πιόνι) και μετατρέπεται σε Βασίλισσα ή σε Πύργο ή σε Αξιωματικό ή σε Ίππο.
Υποπροαγωγή (underpromotion) είναι όταν δεν μετατρέπεται σε Βασίλισσα.
(Πρόβλημα 7)
Fritz Hofmann,
Sonntagblatt, 1887

Παίζουν τα λευκά και κάνουν Ματ σε 3 κινήσεις
#3 (6+1)
[8/2P1P1P1/3PkP2/8/4K3/8/8/8]

Η ιδέα στο πρόβλημα του Χόφμαν είναι να γίνει ματ με Αξιωματικό και Πύργο.
Κλειδί: 1.e8=B! (Αν δοκιμάσετε να βγάλετε Βασίλισσα, ματ δεν γίνεται στις επόμενες δύο κινήσεις).
Αν 1...Kxf6, τότε 2.g8=R (πάλι υποπροαγωγή) Ke6 3.Rg6#
Αν 1...Kxd6, τότε 2.c8=R (πάλι υποπροαγωγή) Ke6 3.Rc6#
Στο πρόβλημα αυτό παρατηρούμε κάποια σημαντική ομοιότητα στις βαριάντες. Λέμε ότι στις βαριάντες υπάρχει ένα θέμα:
Θέμα [Ματ – ηχώ] : Δυο ματ στην λύση του προβλήματος έχουν κατοπτρική συμμετρία.

Λίγο διαφορετική περίπτωση:
Θέμα [Ματ – χαμαιλέων] : Γίνονται δυο ματ – ηχώ, (ή παρατηρείται η ίδια εικόνα ματ), με τον βασιλιά σε τετράγωνα διαφορετικών χρωμάτων.


Χαρακτηριστικό 10 : Το κλειδί είναι κρυφή κίνηση αναμονής, που αναγκάζει τα μαύρα να παίξουν και να δημιουργήσουν κάποια αδυναμία στην παράταξή τους, (όπως αυτομπλοκάρισμα του βασιλιά, αυτοπαρεμβολή των γραμμικών κομματιών, άνοιγμα γραμμής των λευκών, κλείσιμο γραμμής των μαύρων), και να δώσουν έτσι τακτικό πλεονέκτημα στα λευκά.
Σημείωση : Οι κινήσεις που κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας λέγονται στρατηγικές κινήσεις. Οι κινήσεις που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε, επειδή έχει κινηθεί με κάποιο τρόπο ο αντίπαλος, λέγονται τακτικές κινήσεις.
Συνοψίζοντας, έχουμε κλειδιά απειλής ή κλειδιά αναμονής. Στα προβλήματα αναμονής μπορεί να έχουν ματ τα λευκά για κάθε κίνηση των μαύρων στο έτοιμο παιγνίδι (όπου υποτίθεται ότι ο λευκός έπαιξε κάτι και παρατηρούμε τις δυνατότητες του μαύρου να κινηθεί), όμως τα λευκά πρέπει να παίξουν γιατί είναι η σειρά τους. Το κλειδί μπορεί να διατηρεί μια μπλοκαρισμένη θέση (complete block) ή μπορεί να αλλάζει τα έτοιμα ματ (changed mates, mutate).

3 σχόλια:

alex είπε...

Μπράβο! Μπράβο! Έμαθα το θαυμάσιο Blog σου από το kakistiko.Blogspot.com. Για το περισσότερους είναι αρκετά άγνωστος ο τρόπος σκέψεις για το πως λύνουμε, αλλά κυρίως για το πως δημιουργούμε μια άσκηση. Συνέχισε
θα τα ξαναπούμε.
Αλέξης από Πάτρα

Harry Fougiaxis είπε...

Εξαιρετική η προσπάθειά σου, πολύ κατατοπιστικές οι σημειώσεις σου. Θα μου επιτρέψεις μια μικρή επουσιώδη διόρθωση: το μικρό όνομα του Kofman είναι Rafael.

Emmanuel Manolas είπε...

Harry, δίκιο έχεις για τον RK, αλλά μετά από πολλά χρόνια βρήκα ότι το πρόβλημα είναι του Fritz Hofmann.