Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το 2008 έφυγε

Σε λίγες ώρες θα γιορτάσουμε την πρωτοχρονιά του 2009. Εύχομαι να έχουμε υγεία, ευτυχία και πρόοδο. (Οι εξωτερικές συνθήκες δεν ευνοούν την αισιοδοξία, αλλά ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο).

Εύχομαι μαζικότερη συμμετοχή και επιτυχίες στο καλλιτεχνικό σκάκι.

Στο ιστολόγιο, που λειτουργεί από 07/02/2008 μέχρι σήμερα, ήρθαν σχεδόν 10,000 διάκριτοι επισκέπτες, από 528 πόλεις του κόσμου. Οι πρώτες πόλεις (κατά πλήθος επισκεπτών) είναι
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πάτρα, Παιανία, Λευκωσία, Κηφισιά, Bratislava, Καλλιθέα, Paris, Νίκαια, Turku, Ξάνθη, Λάρισα, Pully, London, Zagreb, Sterling, Kuala Lumpur, Barcelona, Rome, Instambul, Brooklyn, Vincente Lopez, Καβάλα, Ηράκλειο, Ρόδος, Madrid, Ιωάννινα, Friedrichsdorf, Τρίκαλα, Σέρρες, Frankfurt am Main, Κατερίνη, Sydney, κλπ
Είναι πραγματικά συγκινητικό να ξέρεις ότι διαβάζουν ελληνικές σελίδες στα πέρατα του κόσμου.

Από τους επισκέπτες αυτούς
556 μπήκαν πάνω από 201 φορές
694 μπήκαν από 101 μέχρι 200 φορές
639 μπήκαν από 51 μέχρι 100 φορές
636 μπήκαν από 26 μέχρι 50 φορές
459 μπήκαν 15 μέχρι 25 φορές, κλπ
Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον και ξανάρχονται. Χαίρομαι γι αυτούς. Όταν έκανα εγώ τα πρώτα μου βήματα δεν υπήρχε ούτε διαδικτυακή σελίδα, ούτε βιβλίο ή περιοδικό για σκακιστικά προβλήματα.

Οι πιο περιζήτητες σελίδες του ιστολογίου ήσαν : η σελίδα με τους συνθέτες, η σελίδα με τους λύτες, η σελίδα για τα ανοίγματα γραμμών, η σελίδα με την βιογραφία του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα και η σελίδα με την ορολογία των προβληματιστών.
Μια αναγνώριση (και ένα 'ευχαριστώ') στον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα που μας παρακίνησε να ασχοληθούμε με την ευγενική πνευματική άμιλλα της σύνθεσης και της λύσης σκακιστικών προβλημάτων.

Τι περιμένω από τους 'παλιούς';
Συνεργασίες για τα θέματα που τους αρέσουν και πληροφορίες για παλιότερους συνθέτες. Να μου στείλουν συνοπτικά τα προβλήματα που δημοσίευσαν μέσα στην τελευταία τριετία. Πρέπει να αρχίσουμε την καταγραφή για να μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο και την εξέλιξή μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τα αιτήματά μας.

Τι περιμένω από τους 'νέους';
Να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς λύσης. Να δοκιμάσουν να συνθέσουν (και όσο είμαι εδώ, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω - στείλτε μου για έλεγχο τα προβλήματα που φτιάξατε).

Τι περιμένω από τους 'συλλόγους';
Να διοργανώνουν διαγωνισμούς λύσης μαζί με τις εκδηλώσεις για αγωνιστικό σκάκι. Μπορούν να διαπιστώσουν ότι δίνουν σημαντική προβολή και δεν κοστίζουν ακριβά.

Τι περιμένω από την 'διοίκηση';
Ειλικρινά τίποτε. Αν φιλοτιμηθούν να κάνουν κάτι, ας στείλουν σκακιέρες στα σχολεία κι ας βρούν έναν χώρο για να συναντιούνται εκεί και να συνεργάζονται απρόσκοπτα οι Έλληνες προβληματιστές.
Ρωτάτε αν υπάρχουν προβληματιστές; Και βέβαια υπάρχουν και τα έργα τους είναι αξιοθαύμαστα! Αλλά τα ΜΜΕ ασχολούνται μόνο με μπάλες, μπαλάκια και μπαλόνια κάθε είδους.

Τι περιμένω από το 'κράτος';
Να δει ότι οι χώρες που καλλιεργούν το σκάκι βρίσκονται στην κορυφή. Οι πολίτες τους μαθαίνουν από μικροί
[Να μην υποτιμούν τον αντίπαλο]
[Να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις]
[Να σκέφτονται πριν κάνουν μια κίνηση, γιατί μετά δεν μπορούν να την ακυρώσουν]
[Να παίζουν με σχέδιο, γιατί χωρίς σχέδιο θα χάσουν]
[Να μελετούν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους].
Μετά γίνονται αξιόλογοι ενήλικες, χωρίς ανοησίες, αμετροέπειες, αρπαχτές, παρανομίες. Γνωρίζουν ότι όλα αυτά δεν φέρνουν αποτέλεσμα σε έναν κόσμο που εφαρμόζονται οι νόμοι.

Εύχομαι καλή συνέχεια με την νέα χρονιά!

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Συνάντηση προβληματιστών 20081230

Έγινε σήμερα μια απρογραμμάτιστη συνάντηση προβληματιστών για αποχαιρετισμό της χρονιάς.
Φιλοξένησαν η Νάντια και ο Σπύρος Ιλαντζής.
Συμμετείχαν ο Θέμης Αργυρακόπουλος, ο Ιωάννης Γαρουφαλίδης, ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Χρήστος Κεφαλής, ο Εμμανουήλ Μανωλάς, ο Χάρης Φουγιαξής.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτινοί γρίφοι

Καλές γιορτές για όλους!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος άρχισαν να δημοσιεύονται (καθημερινά από 25-12-2008 μέχρι 01-01-2009) γρίφοι και προβλήματα στην διεύθυνση Chessbase Puzzles.

Για το 2008 πηγαίνετε εδώ.
25-12-2008 : Παίξτε τον Αγιο Βασίλη που μοιράζει τα δώρα. Διαβάστε βιογραφικά στοιχεία για τον Τζον Ναν (John Nunn), που φροντίζει τους γρίφους φέτος. Λύστε το ορθόδοξο πολυκίνητο. Να μη διστάσετε να δώσετε Ίππο (εύκολο) και Βασίλισσα (πού;) για να πετύχετε τελικά ματ με υποπροαγωγή του c7.
26-12-2008 : Στο βοηθητικό πεντάρι (ο Μαύρος παίζει πρώτος) βουλώστε για λίγο τον Αξιωματικό που θα βρεθεί τελικά στο g8.
27-12-2008 : Στην σπουδή μπορείτε να ξεκινήσετε με σαχ, (επειδή ο Μαύρος απειλεί ματ σε 3 κινήσεις), ας πούμε με τον Αξιωματικό στο h4.
28-12-2008 : Στο εξάρι αντίστροφο, (ο Λευκός παίζει και αναγκάζει τον Μαύρο να κάνει ματ), πρώτα θυσιάζονται δυό Ίπποι.
29-12-2008 : Για να αποφύγετε την διαβολική παγίδα του πατ αυτής της σπουδής, δώστε τον Πύργο στην τέταρτη κίνηση και την Βασίλισσα στην δέκατη κίνηση.
30-12-2008 : Ένδεκα Μαύρες κινήσεις (αρχίστε με Re5, τελειώστε με Be8) και μετά μία Λευκή κίνηση (dxe8=Q) και είναι πατ! Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύψετε τις ενδιάμεσες κινήσεις.
31-12-2008 : Για το πεντάρι αντίστροφο, ο Αξιωματικός κάνει έναν μεγάλο δεξιόστροφο γύρο μέχρι το d2 και μετά η Βασίλισσα θυσιάζεται από την άλλη μεριά.
01-01-2008 : Ξεκινώντας από την αρχική τοποθέτηση των κομματιών για παίξιμο παρτίδας φτάνουμε στην θέση του διαγράμματος μετά την ένατη κίνηση του Λευκού. Η συντομότερη αποδεικτική παρτίδα είναι ωραίο πρόβλημα ρετροανάλυσης. (Η σελίδα που δείχνει αυτό το πρόβλημα έχει και μια φόρμα επάνω αριστερά για όσους θέλουν να στείλουν τις λύσεις στον John Nunn).

Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!


Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009
Μπορείτε να διαβάσετε τις σχολιασμένες λύσεις εδώ ή να παίξετε τις λύσεις εδώ.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Χάρης Φουγιαξής (1)


Ο Διεθνής Μαιτρ στην σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων Χάρης Φουγιαξής γράφει για τον εαυτό του (κείμενο μεταφρασμένο από το φυλλάδιο της Ελληνικής Επιτροπής Σκακιστικών Συνθέσεων [Harry Fougiaxis 40 Jubilee Tourney], Δεκέμβριος 2006) :

"Γεννήθηκα 20-04-1966 στην Αθήνα. Αποφοίτησα ως Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός από το Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (National Technical University of Athens, NTUA) και αυτή την εποχή εργάζομαι ως μηχανικός μηχανισμών και βιομηχανικού αυτοματισμού σε εφαρμογές πετρελαίου και αερίων. Δεν είμαι έγγαμος.
Με δίδαξε ο πατέρας μου τις κινήσεις του σκακιού όταν ήμουν περίπου επτά ετών, και τρία χρόνια αργότερα γράφτηκα σε έναν γειτονικό σκακιστικό σύλλογο. Αμέσως σχεδόν σαγηνεύτηκα και μου άρεσε πολύ η φιλική ατμόσφαιρα εκεί. Έτσι άρχισα να μελετώ με ένταση, αλλά μετά από λίγο καιρό κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να αντέξω την πίεση του ανταγωνισμού στο αγωνιστικό σκάκι.
Εντωμεταξύ διαπίστωνα συχνά ότι με συνάρπαζαν όλο και περισσότερο τα σκακιστικά προβλήματα που συναντούσα στις στήλες των εφημερίδων που φρόντιζε κάθε εβδομάδα ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, ακόμη κι αν ήμουν μέτριος ως λύτης.
Οι πρώτες μου προσπάθειες να συνθέσω έγιναν όταν ήμουν περίπου στα δεκαπέντε μου. Η Λέσχη Ελλήνων προβληματιστών σκακιού είχε ανακοινώσει έναν εθνικό διαγωνισμό για αρχάριους και έστειλα δυό συνθέσεις. Έτσι έγινε και γνώρισα τον Βύρωνα Ζάππα, τον Δημήτρη Καπράλο, τον Παντελή Μαρτούδη και τον Νίκο Σιώτη, που έκαναν τακτικές συναντήσεις. Όλοι αυτοί με βοήθησαν πολύ με τα σχόλιά τους και με σκακιστικά βιβλία. Πάντως, ο πρώτος μου "αληθινός" δάσκαλος ήταν κάποιος που κατοικούσε πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά : ήταν ο Παύλος Μουτεσίδης αυτός που με επηρέασε πιό πολύ. Είχαμε τακτική αλληλογραφία για περισσότερο από πέντε χρόνια και τελικά γίναμε στενοί φίλοι, παρά την απόσταση και την διαφορά ηλικίας. Περιέργως, δεν με τράβηξαν ιδιαίτερα τα αντίστροφα προβλήματα (ειδικότητα του Παύλου), αλλά τα βοηθητικά, τα οποία μελετώ συνεχώς τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.
Έχω δημοσιεύσει περίπου 150 προβλήματα μέχρι τώρα, και δεν είναι βέβαια πολλά, που η μέγιστη πλειονότητά τους είναι βοηθητικά δυάρια h#2, μερικά με ορθόδοξα κομμάτια και μερικά με μυθικά κομμάτια. Πρέπει να ομολογήσω ότι τεμπελιάζω τώρα τελευταία, συνθέτοντας μόνο περιστασιακά (π.χ. κατά την διάρκεια των συναντήσεων PCCC), αλλά το ενδιαφέρον μου για τα σκακιστικά προβλήματα δεν μειώθηκε ποτέ.
Ήταν μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση να φιλοξενήσω στην Ελλάδα τα συνέδρια PCCC το 2004 και το 2005, με την υποστήριξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και των λίγων, αλλά πολύ εργατικών, Ελλήνων προβληματιστών.
Μου απένειμαν τον τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ το 2001 και ήμουν Κριτής για τα Άλμπουμ της Φίντε (FIDE Album Judge) τέσσερις φορές".

Ο Χάρης Φουγιαξής συνεχίζει ακούραστος να διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως ο πρόσφατος διαγωνισμός λύσης στην Πάτρα, και να προσφέρει στο Ελληνικό Σκάκι.


(Πρόβλημα 271)
Χάρης Φουγιαξής (Harry Fougiaxis),
Πρώτο Βραβείο, Rex Multiplex, 1985
Βοηθητικό σε 2 κινήσεις. Δύο λύσεις.
h#2 2.1.1.1 (9 + 5)
[r5Q1/4KRP1/S2Pb3/8/2k2rBR/7P/8/6b1]

Κλειδί : 1.Rf4-f2! Rf7-f3 (A) 2.Be6-d5 Bg4-d7# (B)
Κλειδί : 1.Be6-c8! Bg4-d7 (B) 2.Rf4-d4 Rf7-f3# (A)

Καλυμμένες λευκές μπαταρίες. Δίχρωμες κινήσεις Μπρίστολ. Μαύρες παρεμβολές. Μαύρες κινήσεις πάνω στην γραμμή καρφώματος. Διαγώνια / Ορθογώνια ηχώ.


(Πρόβλημα 272)
Χάρης Φουγιαξής (Harry Fougiaxis),
Δεύτερο Βραβείο, U S Problem Bulletin, 1988
Βοηθητικό σε 3 κινήσεις. Δύο λύσεις.
h#3 2.1.1... (4 + 6)
[b7/8/1b1s4/S2k4/8/1Sr5/P3K3/3r4]

Κλειδί : 1.Bb6-c5! Sa5-c6 2.Kd5-c4 a2-a4 3.Rd1-d5 Sb3-a5#
Κλειδί : 1.Rc3-c4! Sb3-d4 2.Kd5-c5 a2-a3 3.Ba8-d5 Sa5-b3#

Αλλαγμένα αυτομπλοκαρίσματα στο τετράγωνο που βρισκόταν ο μαύρος βασιλιάς. Το λευκό πιόνι κινείται με ένα ή δύο βήματα. Διαγώνια / Ορθογώνια ηχώ. Πρότυπα Ματ.


(Πρόβλημα 273)
Χάρης Φουγιαξής (Harry Fougiaxis),
Δεύτερο Βραβείο, U S Problem Bulletin, 1989
Βοηθητικό σε 2. Ακρίδες a8, g4, g8. Καβαλάρηδες της Νύχτας b3, b4, c1, h6, h7.
Δίδυμο με wGa8 => wGa7.
a) h#2 (4 + 6) Grasshoppers (3 + 0) Nightriders (3 + 2)
b) wGa8 => wGa7
[G2K2G1/4p2N/2P3pN/2p1P2p/1nk3Gp/1n3P2/8/2N5]

Η Ακρίδα είναι εμποδιστής (κινείται σε γραμμή ή στήλη ή διαγώνιο και πηγαίνει ακριβώς πίσω από ένα εμπόδιο). (Επεξήγηση εδώ μαζί με ένα πρόβλημα ακόμη του Χάρη Φουγιαξή).
Ο Καβαλάρης της Νύχτας είναι δρομέας (γραμμικό κομμάτι που κινείται με πολλαπλά βήματα Ίππου).
Το πρόβλημα (a) φαίνεται στο διάγραμμα.
Για να γίνει το πρόβλημα (b), μετακινείται η λευκή Ακρίδα του a8 και πάει στο a7.

(a) Κλειδί : 1.Nb3-f5! Nh7-d5+ 2.Kc4-d4 Gg4-g7#
(b) Κλειδί : 1.Nb4-f6! Nh6-d4+ 2.Kc4-d5 Gg8-g5#

Ενδιαφέρον γεωμετρικό παιγνίδι με Καβαλάρηδες της νύχτας που κινούνται αντίθετα.
Σημειώστε ότι στο (b) δεν παίζει ρόλο στο ματ το κάρφωμα του bNf6 από τον wNh7.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Άσπρο - Μαύρο

Δεν μπορώ να γράφω για σκάκι και σκακιστικό πρόβλημα, όταν ένα γεγονός, που μας παρουσιάστηκε με σπουδή ως μεμονωμένο, στριφογυρνάει στη σκέψη μου.
Ίσως ένας συνθέτης να θελήσει να μεταγράψει το τραγικό θέμα σε αργόσυρτη μουσική, αλλά ας μην εκπλαγεί αν του βγει τελικά εμβατήριο.
Η λέξη κλειδί αυτές τις μέρες είναι οργή, και θα είναι άθλος αν καταπιέσουν την αντίδραση, που ήδη έφτασε σε μυθικό ύψος, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Όποιον βοηθητικό συλλογισμό και να επινοήσουν δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τα γεγονότα με αντίστροφο νόημα, σχετικά με το ποιός ήταν ο θύτης και ποιό ήταν το θύμα.
Η μοναδικότητα ενός παιδιού έχει αμύθητη αξία, που καμμιά οικονομία δεν μπορεί να μετρήσει.
Έχει μια ομορφιά, που με δυσκολία η τέχνη μπορεί να παραστήσει.
Επειδή έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ζητήματα, δυσκολεύομαι πολύ να λειτουργώ ως λύτης ή ως προβληματιστής χρησιμοποιώντας τα γκρίζα κύτταρα του μυαλού μου.
Αυτό που βλέπω είναι άσπρο - μαύρο.
Άσπρο φέρετρο - μαύρο μέλλον.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Εκλογές της ΕΣΟ 2008

Την Κυριακή 07.12.2008 έγινε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) με τη συμμετοχή 172 σωματείων.

Η Γ.Σ. διατύπωσε το ακόλουθο Ψήφισμα :
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Η Γενική Συνέλευση της Ε.Σ.Ο. που πραγματοποιήθηκε στις 07.12.2008 ομόφωνα καταδικάζει την δολοφονική ενέργεια αστυνομικού οργάνου που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του παιδιού.

Το ψήφισμα να δημοσιευθεί σε όλο τον ημερήσιο τύπο, να αναρτηθεί σε όλα τα σκακιστικά site, να σταλεί στη Γ.Γ.Α. και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του παιδιού.


Στις αρχαιρεσίες τα τελικά αποτελέσματα ήταν:
«ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» : 115 ψήφοι (ποσοστό 68,45%).
«ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» : 35 ψήφοι (ποσοστό 20,83%).
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»: 18 ψήφοι (ποσοστό 10,71%).
Επίσης βρέθηκαν 3 άκυρα ψηφοδέλτια και 1 λευκό.

Για τα όργανα διοίκησης της ΕΣΟ εκλέγονται οι εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο (21 μέλη)
Από τη «ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» 17: 1. Γιώργος Μακρόπουλος, 2. Σάκης Κουβάτσος, 3. Βασίλης Θεοδωρίδης, 4. Παναγιώτης Νικολόπουλος, 5. Γιώργος Μιχαηλίδης, 6. Βαγγέλης Βιδάλης, 7. Κώστας Αλεξίου, 8. Χρήστος Πιλάλης, 9. Δημήτρης Σκυριανόγλου, 10. Θωμάς Μίχος, 11. Μιχάλης Καλοσκάμπης, 12. Γιάννης Μαρής, 13. Βασίλης Ανδρώνης, 14. Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος, 15. Στάθης Ευσταθόπουλος, 16. Παναγιώτης Δρεπανιώτης, 17. Γιάννης Γαλάνης.
Από τη «ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» 4: 1. Γιάννης Τσουκαράκης, 2. Γιάννης Αντωνιάδης, 3. Νίκος Σερετάκης, 4. Δημήτρης Σιαμέτης.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή (3 μέλη)
Από τη «ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» 2: 1. Αλέξης Γεωργαντάς, 2. Θεόδωρος Φίλιος
Από τη «ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» 1: 1. Γιώργος Δεληγιώργης

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο (5 μέλη)
Από τη «ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» 4: 1. Νίκος Γιαμαρέλλος, 2. Γιώργος Γιαννόπουλος, 3. Σπύρος Χρυσοφώτης, 4. Γιώργος Ραυτόπουλος.
Από τη «ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» 1: 1. Νίκος Μπαλάσκας

Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών συνεδρίασε το ΔΣ υπό την προεδρία του επικεφαλής του συνδυασμού που πλειοψήφησε Γ. Μακρόπουλου και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος : Γιώργος Μακρόπουλος
Αντιπρόεδροι : Στάθης Ευσταθόπουλος, Σάκης Κουβάτσος, Βασίλης Θεοδωρίδης, Γιάννης Αντωνιάδης
Γεν. Γραμματέας : Παναγιώτης Νικολόπουλος, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας : Χρήστος Πιλάλης
Ταμίας : Γιώργος Μιχαηλίδης, Αναπλ. Ταμίας : Θωμάς Μίχος
Εφ. Αγ. Προγράμματος : Βασίλης Ανδρώνης
Εφ. Εθνικών Ομάδων : Μιχάλης Καλοσκάμπης
Εφ. Σχολικού Σκακιού : Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος
Εφ. Ανάπτυξης : Βαγγέλης Βιδάλης
Μέλη : Κώστας Αλεξίου, Γιάννης Γαλάνης, Παναγιώτης Δρεπανιώτης, Γιάννης Μαρής, Νίκος Σερετάκης, Δημήτρης Σιαμέτης, Δημήτρης Σκυριανόγλου, Γιάννης Τσουκαράκης

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ελληνικές Συνθέσεις στο Παγκόσμιο 2008, Γιούρμαλα

Το 51ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικών Συνθέσεων (51st World Congress of Chess Composition, WCCC) έγινε στην Γιούρμαλα της Λετονίας, 30 Αυγούστου - 06 Σεπτεμβρίου 2008.
Τα Ελληνικά χρώματα στον τομέα της σύνθεσης εκπροσώπησαν οι συνθέτες Κώστας Πρέντος από την Θεσσαλονίκη και Παναγιώτης Κονιδάρης από το Μεγανήσι Λευκάδας.


Διαγωνισμός Σαμπάνιας (Champagne είναι ένα ποτό της Γαλλίας)
Κριτής : ο Γάλλος Μισέλ Καγιό (Michel Caillaud), Γκρανμαίτρ στη σύνθεση και Γκρανμαίτρ στη λύση, ο οποίος έβαλε το παρακάτω θέμα:

Θέμα : Ρετροαναλυτικό πρόβλημα, όπου ένα κομμάτι καρφώνεται σε δυό διαφορετικές γραμμές.
Ομάδα Α : Συντομότερες Αποδεικτικές Παρτίδες (SPG).
Ομάδα Β : Οποιοδήποτε άλλο είδος ρετρό προβλήματος.
Επιτρέπονται Μυθικές συνθήκες (το πολύ δύο σε κάθε φάση προβλήματος).


Στην Ομάδα Α, πήρε Δεύτερο Βραβείο μία σύνθεση του Κώστα Πρέντου, πρωταθλητή Ελλάδος επί σειρά ετών στην λύση προβλημάτων.
Στην Ομάδα Β, πήρε Βραβείο μία σύνθεση από τέσσερις συνθέτες, των Ρουμάνων Vlaicu Crisan και Eric Huber και Paul Raican και του Έλληνα Κώστα Πρέντου.

(Πρόβλημα 266)
Κώστας Πρέντος (Kostas Prentos),
Δεύτερο Βραβείο, Τουρνουά Σαμπάνιας μέρος α, Γιούρμαλα 2008
Θέση μετά την 19η κίνηση του Μαύρου. Ποια ήταν η παρτίδα;
SPG 19 (13 + 16)
[rsbq1bs1/1pppp1p1/6r1/6BB/P1P1Q1Pp/1S3R2/1p1p1PKP/1RSk4]

[SPG 19] σημαίνει [Συντομότερη Αποδεικτική Παρτίδα (=Shortest Proof Game) σε 19 ολόκληρες κινήσεις (λευκού και μαύρου)]. Πρέπει να ξεκινήσουμε την παρτίδα από την αρχική θέση των 32 κομματιών και να φθάσουμε στην θέση του διαγράμματος σε 19 κινήσεις.

Κλειδί : 1.e4! h5
2.Be2 h4
3.Bh5 (1_η γραμμή καρφώματος : h5-f7-e8) a5
4.Qg4 a4
5.Se2 a3
6.0-0 axb2
7.a4 Rh6
8.Ra3 Rg6
9.Rf3 f5
10.d3 Kf7 (2_η γραμμή καρφώματος : f3-f5-f7)
11.Bg5 Ke6 (3_η γραμμή καρφώματος : g4-f5-e6)
12.Sd2 Ke5
13.Rb1 fxe4
14.Sc1 Kd4 (4_η γραμμή καρφώματος : g4-e4-d4)
15.c4 Kc3
16.Sdb3 exd3 (5_η γραμμή καρφώματος : f3-d3-c3)
17.Qe4 Kc2 (6_η γραμμή καρφώματος : e4-d3-c2)
18.g4 Kd1
19.Kg2 d2

Σχόλιο Κριτή : [Το ρεκόρ της παρουσίασης 6 διαφορετικών γραμμών καρφώματος για το θεματικό Πιόνι Pf7 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τον Κριτή. Το πρώτο κάρφωμα υποδεικνύει στρατηγικό παιγνίδι μετά το ξεκάρφωμα. Τα επόμενα καρφώματα λειτουργούν σαν ασπίδες, συνοδεύοντας τον bK στον περίπατό του, και μερικά δεν είναι πολύ εκμεταλλεύσιμα (το f3-f5-f7 δεν είναι χρήσιμο αφού ο bK πρέπει να διαφύγει από το κάρφωμα g4-f5-e6 προτού παιχτεί το fxe4).]

(Πρόβλημα 267)
Vlaicu Crisan, Eric Huber, Paul Raican (Romania) & Kostas Prentos (Greece)
Βραβείο, Τουρνουά Σαμπάνιας μέρος β, Γιούρμαλα 2008
Παίρνουμε πίσω 7 κινήσεις και κάνουμε ματ σε 1 κίνηση.
Η συνθήκη είναι [Κίρκη Φόνισσα].
-7 Proca Retractor, #1 Circe assassin (5 + 8)
[8/1P5k/4PP2/1r6/1p6/1S4pp/bb2K1s1/8]

Εδώ είναι απαραίτητες μερικές επεξηγήσεις :

-n Πρόκα Ανάκληση (Proca Retractor) : Ο Λευκός παίρνει πίσω n νόμιμες κινήσεις. Ο Μαύρος δεν βοηθάει, επιλέγει κινήσεις που θα δυσκολέψουν το σχέδιο του Λευκού. Μετά την ανάκληση των κινήσεων, λύνεται τελικά το πρόβλημα.
Πήρε το όνομα από τον συνθέτη Zeno Proca (1906-1936).
-η Χόεγκ Ανάκληση (Hoeg Retractor) είναι διαφορετικός τύπος Ανάκλησης, όπου βοηθώντας ο Μαύρος αποφασίζει αν η μαύρη κίνηση ήταν πάρσιμο και επιλέγει τον τύπο του λευκού κομματιού που πάρθηκε.
Πήρε το όνομα από τον συνθέτη Dr. Niels Hοeg (1876-1951)).

Κίρκη Φόνισσα (Circe assassin) : Το κομμάτι που παίρνεται εμφανίζεται στο τετράγωνο αναγέννησής του ακόμη κι αν το τετράγωνο είναι κατειλημμένο. Το κομμάτι που βρισκόταν στο τετράγωνο αναγέννησης χάνεται. Αν βρίσκεται εκεί βασιλιάς πριν από το πάρσιμο, είναι σε σαχ. (Δες εδώ και εδώ για την συνθήκη Κίρκη).

Η λύση αρχίζει με κινήσεις προς τα πίσω :

-1.Sc5-b3 Bb1-a2+ (Ο Sb3, που καρφώθηκε στο b3 κλείνοντας την απειλή του Ba2, επιστρέφει στο c5. Ο Ba2, που έλεγε σαχ από εκεί γιατί το Ba2xe6[+wPe2] φονεύει τον λευκό Βασιλιά, επιστρέφει στο b1)

-2.e5-e6 Bc1-b2+ / Ba3-b2+ (Το e6 επιστρέφει στο e5. Το Bb2, που έλεγε σαχ από εκεί γιατί το Bb2xe5[+wPe2] φονεύει τον λευκό Βασιλιά, επιστρέφει (έστω) στο c1)

-3.Se6-c5 Rb6-b5+ (Ο Sc5 (που καρφώθηκε στο c5 κλείνοντας την απειλή του Rb5) επιστρέφει στο e6. Ο Rb5, που έλεγε σαχ από εκεί γιατί το Rb5xe5[+wPe2] φονεύει τον λευκό Βασιλιά, επιστρέφει στο b6)

-4.Kf2-e2 g4-g3+ (Ο Ke2 επιστρέφει στο f2. Το πιόνι από το g3 (που έλεγε σαχ) επιστρέφει στο g4)

-5.Sd8-e6 Rb5-b6+ (Ο Se6, που καρφώθηκε στο e6 κλείνοντας την απειλή του Rb6, επιστρέφει στο d8. Ο Rb6, που έλεγε σαχ από εκεί γιατί το Rb6xf6[+wPf2] φονεύει τον λευκό Βασιλιά, επιστρέφει στο b5)

-6.f5-f6 Ba2-b1+ / b2-b1=B+ (Το f6 επιστρέφει στο f5. Το Bb1, που έλεγε σαχ από εκεί γιατί το Bb1xf5[+wPf2] φονεύει τον λευκό Βασιλιά, θα μπορούσε να είναι ένα μαύρο πιόνι στο b2 που προήχθη σε μαύρο αξιωματικό στο b1, αλλά έστω ότι είναι μαύρος αξιωματικός που ήρθε από το a2)

-7.Sf7-d8 (Ο Sd8 επιστρέφει στο f7).

Και τώρα η λύση συνεχίζεται με κινήσεις προς τα εμπρός για [Ματ σε 1 κίνηση] :

Κλειδί : 1.Kg3!# ( > 2.Kg3xh3[+bPh7] με άμεσο φόνο του bK)
Ο μαύρος Βασιλιάς είναι ματ! Τα h6, h8 απειλούνται από τον wSf7 και το g6 απειλείται από το wPf5. Επίσης 1...Kg7 2.Kxg4[+bPg7] και 1...Kg8 2.KxSg2[+bSg8].

Σχόλιο Κριτή : [Ωραία χρήση της συνθήκης Κίρκη Φόνισσα, με τυπικά καρφώματα και τυπική κίνηση ματ. Ο λευκός Ίππος καρφώνεται σε τρεις διαφορετικές γραμμές.]



Έκτος Διαγωνισμός Τζούικα (Tzuica είναι ένα ποτό της Ρουμανίας)
Κριτές : οι Ρουμάνοι Κρισάν (Vlaicu Crisan) και Χούμπερ (Eric Huber), οι οποίοι έβαλαν το παρακάτω θέμα :

Θέμα : Βοηθητικά Αντίστροφα Ματ (Helpselfmates, hs#n) ή Βοηθητικές Αντίστροφες Ισοπαλίες (Helpselfstalemate, hs=n) με Ορθογώνιο / Διαγώνιο μετασχηματισμό (Orthogonal / Diagonal Transformation, ODT).
Επιτρέπονται όλες οι μυθικές συνθήκες και όλα τα μυθικά κομμάτια
.

Σημειώσεις :
Βοηθητικό Αντίστροφο είναι το πρόβλημα που είναι βοηθητικό σε όλες τις κινήσεις (όπου ο Μαύρος βοηθάει) εκτός από την τελευταία που γίνεται αντίστροφο (όπου ο Μαύρος εξαναγκάζεται). Ο τελικός στόχος μπορεί να είναι το ματ (για τα hs#n) ή η ισοπαλία (για τα hs=n).
ODT : Ορθογώνιος / Διαγώνιος μετασχηματισμός : Αυτό που γίνεται σε γραμμή και στήλη, ξαναγίνεται στις διαγώνιες γραμμές.

(Πρόβλημα 268)
Κώστας Πρέντος (Kostas Prentos)
Δεύτερο Βραβείο, Διαγωνισμός Τζούικα, Γιούρμαλα 2008
Βοηθητικό Αντίστροφο Ματ σε 4 κινήσεις.
hs#4 2.1.1.1... (6 + 7)
[b1r5/2pK3p/1p5k/2Q2P1p/2B2P2/8/4R3/8]

Κλειδί : 1.Re7! (μπλοκάρει μια μελλοντική διαφυγή) Rh8 (προετοιμάζει μπαταρία Πύργου-Αξιωματικού)
2.Bg8 (καλύπτει, για να πάρει θέση ο Βασιλιάς) Bd5
3.Ke8 Bxg8 (η μπαταρία είναι πλήρης, με εξαφάνιση του λευκού κομματιού)
4.Qc6+ Be6# (ενεργοποιείται η μπαταρία)

Κλειδί : 1.Bb5! (μπλοκάρει μια μελλοντική διαφυγή) Bh1 (προετοιμάζει μπαταρία Αξιωματικού-Πύργου)
2.Rg2 (καλύπτει, για να πάρει θέση ο Βασιλιάς) Rg8
3.Kc6 Rxg2 (η μπαταρία είναι πλήρης, με εξαφάνιση του λευκού κομματιού)
4.Qf8+ Rg7# (ενεργοποιείται η μπαταρία)

Σχόλιο Κριτή : [Αμοιβαίες μαύρες μπαταρίες επιτυγχάνονται σε πολύ οικονομική κατασκευή.
Σε κάθε λύση το λευκό κομμάτι που γίνεται ασπίδα για τον wK παίρνεται από το αντίπαλο όμοιό του και δημιουργείται μπαταρία.
Η μαύρη μπαταρία ενεργοποιείται με σαχ από την Βασίλισσα.
Τα ματ είναι πρότυπα και επιτυγχάνονται με απλό (όχι διπλό) σαχ.
Ένα θαυμαστό επίτευγμα από τον Έλληνα συνθέτη και είναι το πρώτο πρόβλημα που έφτιαξε για Βοηθητικό Αντίστροφο Ματ!]



Όγδοος Διαγωνισμός Σάκε (Sake είναι ένα ποτό της Ιαπωνίας)
Το Τουρνουά Ιαπωνικού Σάκε ήταν αφιερωμένο φέτος στην μνήμη του Χαναζάβα (Masazumi Hanazawa) (1944-2007), που ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Ιάπωνες συνθέτες.
Κριτής : Ο Ιάπωνας Ταντάσι Βακασίμα (Tadashi Wakashima), που έβαλε το ακόλουθο θέμα :

Θέμα : Μυθικό Βοηθητικό Ματ (μέχρι τεσσάρι). Ακριβής Ηχώ (Exact Echo). Zeroposition δεν επιτρέπεται.

Σημείωση : Zeroposition είναι μια αρχική θέση χωρίς λύση, από την οποία παράγονται με μικρές αλλαγές δίδυμα προβλήματα.


(Πρόβλημα 269)
Κώστας Πρέντος (Kostas Prentos)
Πρώτο Βραβείο, Διαγωνισμός Σάκε, Γιούρμαλα 2008
Βοηθητικό σε 3 κινήσεις. Μεταποιούμενοι Βασιλιάδες. Τέσσερις λύσεις.
H#3 4.1.1.1.1.1 Transmuted Kings (2 + 2)
[K3R3/8/8/8/8/2r5/8/7k]

Σημείωση : Μεταποιούμενοι (Transmuted) Βασιλιάδες είναι αυτοί που, όταν απειληθούν από ένα κομμάτι, μετακινούνται με τον τρόπο που κινείται το κομμάτι που τους απείλησε. (Αν ο Βασιλιάς απειληθεί από Πύργο αποφεύγει το σαχ κινούμενος σαν Πύργος).

Κλειδί : 1.Rc3-c1! Re8-e7 2.Rc1-a1+ Ka8-h8 3.Ra1-g1 Re7-h7#
Κλειδί : 1.Rc3-b3! Re8-h8+ 2.Kh1-a1 Rh8-h7 3.Rb3-b1 Rh7-a7#
Κλειδί : 1.Rc3-c7! Re8-e1+ 2.Kh1-h8 Re1-b1 3.Rc7-h7 Rb1-b8#
Κλειδί : 1.Rc3-c8+! Ka8-a1 2.Rc8-c2 Re8-b8 3.Rc2-h2 Rb8-b1#

Σχόλιο Κριτή : [Πάρα πολύ ταιριαστό με το πνεύμα του τουρνουά. Αυτό που είναι πιό εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χωρίς κάποια τεχνητή μέθοδο παραγωγής διδύμων. Απλά, το αγάπησα!]



Διαγωνισμός Ταχείας Σύνθεσης, Τμήμα Βοηθητικών
Κριτής : Ο Έλληνας Χάρης Φουγιαξής (Harry Fougiaxis), ο οποίος ζήτησε το παρακάτω θέμα :

Θέμα : Σε βοηθητικό δύο κινήσεων, στην πρώτη κίνηση του Λευκού (την συμβολίζουμε με W1) ξεκαρφώνεται ένα μαύρο κομμάτι. Επιτρέπονται Μυθικές συνθήκες και Μυθικά κομμάτια.

(Πρόβλημα 270)
Κώστας Πρέντος (Kostas Prentos) & Παναγιώτης Κονιδάρης (Panagiotis Konidaris)
Πρώτη-Δεύτερη Εύφημη Μνεία, Διαγωνισμός Ταχείας Σύνθεσης, Γιούρμαλα 2008
Βοηθητικό σε 2 κινήσεις. Δύο λύσεις.
H#2 2.1.1.1 (6 + 9)
[8/4B3/2K1Pr1p/3S2kp/r7/5ssP/6R1/bb6]

Κλειδί : 1.Sf3-h4! (μπλοκάρει διαφυγή) Be7-b4 (ξεκαρφώνει τον bRf6, εμποδίζει τον bRa4)
2.Rf6-f5 (το ξεκαρφωμένο κομμάτι μπλοκάρει διαφυγή) Rg2xg3# (παίρνει τον καρφωμένο bSf3)

Κλειδί : 1.Bb1-g6! (μπλοκάρει διαφυγή) Rg2-b2 (ξεκαρφώνει τον bSf3, εμποδίζει τον bBa1)
2.Sg3-f5 (το ξεκαρφωμένο κομμάτι μπλοκάρει διαφυγή) Be7xf6# (παίρνει τον καρφωμένο bRf6)

Σχόλιο Κριτή : [Απρόοπτα και αισθητικά πολύ ευχάριστα κλεισίματα γραμμών με την πρώτη κίνηση του Λευκού, αλλά το παιγνίδι του Μαύρου (αποτελούμενο μόνο από μπλοκαρίσματα διαφυγών) αν και είναι ακριβές είναι λιγότερο εμπνευσμένο.]

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Για τις εκλογές της ΕΣΟ

Έλαβα την παρακάτω παράκληση:

[Σήμερα, Τρίτη 2/12/2008, εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των σωματείων η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΟ.
Είναι ένα πλήρες και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο το οποίο εγγυάται τη συνέχιση του επιτυχημένου έργου της Ομοσπονδίας μας.
Σας το κοινοποιούμε και παρακαλούμε για τη δημοσιοποίηση του.]


Το αν είναι επιτυχημένο και αν πρέπει να συνεχιστεί το έργο της Ομοσπονδίας μας δεν έχω αρκετά στοιχεία για να το κρίνω.
Παρατηρώ μόνο ότι η σκακιστική δραστηριότητα που μου αρέσει (σύνθεση και λύση σκακιστικών προβλημάτων) και ο χώρος που εργάζομαι (τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ελάχιστη στήριξη είδαν από την ΕΣΟ. (Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έχει στείλει η ΕΣΟ από τρεις σκακιέρες σε κάθε Γυμνάσιο και σε κάθε Λύκειο της χώρας).
Εύχομαι να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση σε αυτούς και σε άλλους τομείς από το νέο ΔΣ της ΕΣΟ. (Μανωλάς Εμμανουήλ)


[ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Υποψήφιοι εκπρόσωποι για το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. κατά σειρά εκλογιμότητας:

Τακτικά μέλη
01. Μακρόπουλος Γεώργιος
02. Κουβάτσος Δρακούλης - Αθανάσιος
03. Θεοδωρίδης Βασίλειος
04. Νικολόπουλος Παναγιώτης
05. Μιχαηλίδης Γεώργιος
06. Βιδάλης Ευάγγελος
07. Αλεξίου Κωνσταντίνος
08. Πιλάλης Χρήστος
09. Σκυριανόγλου Δημήτριος
10. Μίχος Θωμάς
11. Καλοσκάμπης Μιχάλης
12. Μαρής Ιωάννης
13. Ανδρώνης Βασίλειος
14. Σκλαβούνος Γ. Παναγιώτης
15. Ευσταθόπουλος Ευστάθιος
16. Δρεπανιώτης Παναγιώτης
17. Γαλάνης Ιωάννης
18. Κουτρούκης Κωνσταντίνος
19. Μπούνιας Κωνσταντίνος
20. Παπανδρέου Νικόλαος
21. Πολυβίου Ανδρέας

Αναπληρωματικά μέλη
01. Αθανασακόπουλος Δημήτριος
02. Μαυρομιχάλης Περικλής
03. Τσουνής Γεώργιος
04. Σαχπατζίδης Αχιλλέας
05. Πρεβενιός Μιχαήλ
06. Παπαδόπουλος Χρήστος
07. Χατόγλου Νικόλαος

Υποψήφιοι εκπρόσωποι για την Εξελεγκτική Επιτροπή κατά σειρά εκλογιμότητας:

Τακτικά μέλη
01. Γεωργαντάς Αλέξιος
02. Φίλιος Θεόδωρος
03. Ευσταθόπουλος Σαράντος

Αναπληρωματικό μέλος
01. Νικολακοπούλου Μαρίνα

Υποψήφιοι εκπρόσωποι για το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά σειρά εκλογιμότητας:

Τακτικά μέλη
01. Γιαμαρέλλος Νικόλαος
02. Γιαννόπουλος Γεώργιος
03. Χρυσοφώτης Σπυρίδων
04. Ραυτόπουλος Γεώργιος
05. Αρμπής Φώτιος

Αναπληρωματικά μέλη
01. Βλάχος Ελισσαίος
02. Ρήγας Χρήστος]

Παρακαλείσθε να δείτε και αναρτήσεις άλλων ιστολογίων για άλλες παρατάξεις.

Νέα Σκακιστική Κίνηση (ΝΣΚ) :
http://skakistiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_10.html

Νέα Σκακιστική Πρωτοβουλία (ΝΣΠ) :
http://skakistiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_5487.html

Ανεξάρτητη Σκακιστική Προοπτική (ΑΣΠ) :
http://skakistiko.blogspot.com/2008/12/blog-post.html, http://skaki-thesprotia.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

[Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] Χρήστου Κεφαλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 26/11/2008

Κυκλοφόρησε μόλις από τις [Εκδόσεις Κέδρος] και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία η

[Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] του Χρήστου Κεφαλή.

Πρόκειται για ένα έργο ταυτόχρονα ενημερωτικό, διδακτικό και ψυχαγωγικό, που παρουσιάζει εύληπτα και κατανοητά τον μυστηριώδη, γοητευτικό κόσμο του σκακιού, φέρνοντάς τον κοντά στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας. Έτσι έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία, όπου – σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες – δεν υπήρχε ως τώρα κάτι παρόμοιο.
Το σκάκι δεν είναι μόνο το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, αλλά διαθέτει επιπρόσθετα πολλά στοιχεία επιστήμης και τέχνης. Είναι ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος και ταυτόχρονα μια εικόνα της ανθρώπινης κοινωνίας και της ευρύτερης πραγματικότητας. Οι λεπτεπίλεπτες τεχνικές του και οι αναλογίες του με τη ζωή έχουν γοητεύσει μεγάλους στοχαστές, φιλοσόφους και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες.
Στη [Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] ο αναγνώστης θα βρει κάθε τι σχετικό όχι μόνο με το αγωνιστικό σκάκι, αλλά και με όλες τις άλλες όψεις του σκακιού. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:
-Θέματα σκακιστικής θεωρίας: Κανόνες του παιγνιδιού, σκακιστική γραφή και ορολογία, εικόνες ματ, τακτικά και στρατηγικά μοτίβα. Για κάθε θέμα χρησιμοποιούνται πρακτικά παραδείγματα από θέσεις παρτίδων, ολόκληρες παρτίδες, κ.λπ.
-Βιογραφίες και παρτίδες κορυφαίων ξένων και Ελλήνων παικτών, όπως παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, κορυφαίοι μετρ, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας. Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η παρουσίαση των παγκόσμιων πρωταθλητών, με εκτενείς βιογραφίες και αρκετές από τις πιο φημισμένες παρτίδες τους. Υπάρχουν ακόμη βιογραφίες για τους μεγάλους σκακιστές από το 16ο αιώνα ως τις μέρες μας. Αλλά και το ελληνικό σκάκι καλύπτεται με βιογραφίες όλων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών Ελλάδας, καθώς και παικτών που κατέκτησαν τον τίτλο του γκρανμέτρ και του διεθνούς μετρ ανδρών και γυναικών, αλλά και με ένα ιστορικό χρονικό της πορείας του από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα.
-Θέματα και έννοιες του καλλιτεχνικού σκακιού. Παρουσιάζονται όλες οι βασικές έννοιες του πεδίου, συγκεντρωμένες σε 3-4 μεγάλα λήμματα, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στον αναγνώστη. Ακόμη το μυθικό σκάκι, μερικές από τις πιο σημαντικές ανορθόδοξες παραλλαγές του παιγνιδιού, καθώς και ένα εκτενές λήμμα για το ωραίο στο σκάκι.
-Συμβολή του σκακιού στην ανθρώπινη κουλτούρα, όπως εκπαίδευση, επιστήμες, τέχνη, φιλοσοφία, κ.ά. Ιδιαίτερα φωτίζονται εδώ θέματα όπως η εκπαιδευτική συνεισφορά του σκακιού, η επίδρασή του στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη μουσική, η σχέση του με τα μαθηματικά και με την τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικά λήμματα αφιερώνονται στα πιο αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία και ταινίες με σκακιστικό θέμα.
-Μεγάλες προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το σκάκι. Περιλαμβάνονται φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης θα βρει λήμματα για τους Μεγάλο Ναπολέοντα, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρουσσώ, Ντιντερό, Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι, Τσε Γκεβάρα, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τους Αϊνστάιν, Τσάρλι Τσάπλιν, Ναμπόκοβ, Ντισάν, κ.ά.
-Στατιστικά στοιχεία, όπως πίνακες με όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, τους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες, παγκόσμιους πρωταθλητές σε ειδικές κατηγορίες όπως σκάκι αλληλογραφίας, βετεράνοι, νέοι, υπολογιστές, αποτελέσματα Σκακιστικών Ολυμπιάδων, κ.ά.
-Τέλος, δεν λείπουν και τα ιστορικά θέματα, όπως αυτά για τους μύθους σχετικά με την προέλευση του σκακιού, τη στάση της θρησκείας και των βασιλιάδων απέναντι στο σκάκι, τις σχολές του σκακιού ή τα σκακιστικά ανέκδοτα.
Καρπός πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα, το έργο περιέχει:
-1250 περίπου λήμματα.
-500 παρτίδες (οι περισσότερες με σύντομα σχόλια).
-180 θέσεις από παρτίδες, φινάλε, προβλήματα, κ.ά.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Με σκληρό εξώφυλλο, το βιβλίο έχει 750 σελίδες και τιμάται 38 ευρώ. Η θεώρηση ύλης έγινε από το Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη, ενώ καλύπτεται όλη η περίοδος ως τα τέλη του 2007. Για περισσότερες πληροφορίες, εκδ. Κέδρος, Γενναδίου 3, τηλ. 2103809712.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Διαγωνισμός Λύσης 2008-11-23, Σ.Ο.Πατρών

Κυριακή 23/11/2008 (από την σελίδα του ΣΟΠ)

Ο Πούντζας νικητής
Επιτυχημένος ο Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων της Πάτρας με πρώτο νικητή τον Χρύσανθο Πούντζα, δεύτερο τον Εμμανουήλ Μανωλά και τρίτο τον 14χρονο(!) Κωνσταντίνο Σμπούκη. Ξεχωριστή και η πέμπτη θέση της Άντζελας Μαυρομάτη (μόνη γυναίκα). Κύρος στη διοργάνωση προσέφερε ο πάντοτε άψογος διοργανωτής Χάρης Φουγιαξής, ενώ νέους ορίζοντες άνοιξε στο χώρο, με το μυθικό σκάκι, ο Εμμανουήλ Μανωλάς
(φωτο: Ο απονέμων Χάρης Φουγιαξής, Μανωλάς, Πούντζας, Σμπούκης)

Εκτενέστερη παρουσίαση των συμμετεχόντων και των προβλημάτων εδώ.



Σάββατο - 01.11.08
Αναγγελία για διεξαγωγή Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων στην Πάτρα

Μετά από 20 χρόνια και πάλι Καλλιτεχνικό Σκάκι στην Πάτρα, η οποία έχει βγάλει σπουδαίους λύτες στο παρελθόν.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 το πρωί στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών.

Δηλώσεις συμμετοχής στο εντευκτήριο του Σ.Ο.Πατρών, Τερψιθέας 5, 26442 Πάτρα.
ή τηλεφωνικά στον υπεύθυνο : Τάσος Αλεξάνδρου τηλ. 2610 438224, 6975 926236, 6946 111282,
ή στο e-mail sopatron@otenet.gr ).

Τα προβλήματα δεν θα είναι "σκληρά", έτσι ώστε να προσελκυθούν στο "μαγικό" αυτό είδος του σκακιού και νέοι λύτες.
Κατά τα άλλα η διοργάνωση θα είναι στα πρότυπα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Χάρης Φουγιαξής.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών.

[Εικονολογικές Προσεγγίσεις...] Μιχάλη Χατζιδάκη

Διάλεξη : [Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη] του Μιχάλη Χατζηδάκη

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, 6.00 μ.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω προσκαλούν όλους τους φίλους του σκακιού και της τέχνης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιστορικού τέχνης, αρχαιολόγου και σκακιστή κ. Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα: “Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη”.

Η διάλεξη πραγματεύεται την εικονολογία του σκακιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, δηλαδή προσπαθεί να αναγνώσει και να ερμηνεύσει σημειολογικά-εικονολογικά έργα τέχνης με σκακιστική θεματική (κυρίως από τη ζωγραφική, τη γλυπτική αλλά και τις εφαρμοσμένες τέχνες και τον κινηματογράφο). Μερικές από τις θεματικές που πραγματεύονται είναι: “Το σκάκι ως αρνητική αλληγορία της ματαιότητας και η στάση του κλήρου απέναντί του”, “To σκάκι ως θετική αλληγορία της ματαιότητας (memento mori)”, “To σκάκι ως αλληγορία της ερωτικής διαμάχης των δύο φύλων”, “To σκάκι ως κοινωνιολογική-πολιτική αλληγορία στο πλαίσιο της αναζήτησης μοντέλων διακυβέρνησης”, “To σκάκι ως αλληγορία του πολέμου” κ.α.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 6.00 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, 1ος όροφος, 400 μ. από το σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”, δίπλα ακριβώς στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω, τηλ. 210-5907060) ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση αυτή είναι καρπός της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και το Σκακιστικό Όμιλος Αιγάλεω. Στόχος και των δύο φορέων είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα φέρουν τον κόσμο του Αιγάλεω, και όχι μόνο, πιο κοντά στις δραστηριότητες και λειτουργίες της δημοτικής βιβλιοθήκης και, ταυτόχρονα, θα προβάλουν κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες και αξιοσημείωτες πτυχές του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.egaleolib.gr ενώ για τις δραστηριότητες του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στη διεύθυνση: http://so-aigaleo.blogspot.com

Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω : Δημήτρης Σκυριανόγλου
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης : Χρυσή Κοπιτσή

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Εμμανουήλ Μανωλάς (2)

Τα προβλήματα που θα δούμε εδώ ανήκουν στο μυθικό σκάκι, επειδή έχουν όλα την συνθήκη Μαντράσι, για την οποία έχω δείξει προτίμηση.

Μαντράσι : Αντίπαλα κομμάτια ίδιου τύπου παραλύουν για όσο διάστημα αλληλοαπειλούνται. Χάνουν όλες τις άλλες ιδιότητες και διατηρούν μόνο την δύναμη της παράλυσης του αντίπαλου όμοιου κομματιού. Έχουν πάλι όλες τις δυνάμεις τους μόλις διακοπεί η απειλή που τα παρέλυσε.

Η συνθήκη ονομάστηκε έτσι χάρη σε έναν συνθέτη από το Μαντράς της Ινδίας, τον Abdul Jabbar Karwatkar. Θα δούμε πρώτα ένα εξαιρετικό βραβευμένο πρόβλημά του.

(Πρόβλημα 261)
Καρβατκάρ (Abdul Jabbar Karwatkar),
Πρώτο Βραβείο, The Problemist 1983,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 11 + 10 )
[6Rr/bR1P3k/1Ps1BP1b/qrB1SPp1/1p1KS3/p7/8/8]

Κλειδί : 1 Bf8! (παραλύει τον bBh6, απειλεί [2.Se4xg5#], αλλά ο wK εκτίθεται σε τέσσερα σαχ)
1...Qxb6+ 2.d8=Q#
1...Rxe5+ 2.d8=S#
1...Rd5+ 2.d8=R#
1...Bxb6+ 2.d8=B#

Το πρόβλημα πετυχαίνει τις τέσσερις προαγωγές, άρα είναι ένα Αλουμβάντλουνγκ (AUW).


Παρακάτω βλέπουμε αδημοσίευτα Μαντράσι προβλήματα του Εμμανουήλ Μανωλά, (δείτε και ένα Ρετρό Μαντράσι πεντάρι που έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ).

(Πρόβλημα 262)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 5 + 3 )
[1K1krb2/8/5S2/3S4/1B6/8/8/4R3]

Δοκιμές : {1 Ka8? / Ka7? Kc8!}, {1 Sg4? / Sh5? / Sh7? / Sg8? / Sxe8? Kd7!}, {1.Sd7? Kxd7!}.

Κλειδί : 1.Se7! ( > 2.Sc6# / Ba5# / Rd1# )
1...Bh6 2.Sc6#
1...Rxe7 2.Ba5#
1...Bxe7 2.Rd1#

Με το κλειδί υπάρχουν τρεις απειλές και μετά γίνεται διαχωρισμός.


(Πρόβλημα 263)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 6 + 5 )
[5krb/3K4/2S4S/7p/R6r/8/1B6/6R1]

Δοκιμές : {1.Kc7? (zz) / Kd6? (zz) / Kc8? (zz) / Ke6? (zz) Ke8!}, {1.Sf5? (zz) / Sxg8? (zz) Kf7!}, {1.Sf7? (zz) Kxf7!}.

Κλειδί : 1.Sd4! ( > 2.Se6# / Ra8# / Ba3# )
1...Rh4~ 2.Se6#
1...Rxd4 2.Ba3#
1...Bh8~ 2.Se6#
1...Bxd4 2.Ra8#

Το κλειδί διακόπτει δυό γραμμές παράλυσης με τριπλή απειλή, αλλά στις βαριάντες ισχύει μόνο μία συνέχεια.


(Πρόβλημα 264)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 18. Συνθήκη Μαντράσι.
#18 Madrasi ( 10 + 11 )
[krQR2rb/2p4p/q1b4P/K1p2p2/2P2P2/1R2p3/4P3/B6B]

Στο πολυκίνητο αυτό πρόβλημα ο bK έχει ελάχιστη κινητικότητα και ο wK έχει την ευχέρεια να πάει να ελευθερώσει το κομμάτι του που θα δώσει το ματ. Δίνουμε μόνο τις κινήσεις των Λευκών.

Κλειδί : 1.Ka4! 2.Ka3 3.Ka2 4.Kb1 5.Kc2
6.Kd3 7.Kxe3 8.Kf2 9.Kg3 10.Kh4
11.Kg5 12.Kxf5 13.Ke6 14.Kf7 15.Kxg8
16.Rd2 17.Ra2 18.Rxa6#


(Πρόβλημα 265)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 3. Συνθήκη Μαντράσι.
#3 Madrasi ( 7 + 5 )
[3k4/1p1P2p1/P2K1P1b/3R4/8/3R4/2B4/3r4]

Το σχέδιο φαίνεται απλό : Θα βγει ένας wR για να απειλήσει ματ, θα τον σταματήσει ο bR και μετά ο άλλος wR θα παρεμβληθεί... Για να δούμε :

Δοκιμές : {1.Rc5? / Rc3? Rc1!}, {1.Re3? Bxe3!}.

Κλειδί : 1.Re5! ( > 2.Re8+ Re1 3.Re3#)
1...Re1 2.Re3 ( > 3.Re8# / Ba5#)
___2...Bxe3 3.Re8#
___2...Bf4 3.Ba5#

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Εισερχόμενοι σύνδεσμοι (μέχρι 31/01/2009)

Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους, όσοι μου έκαναν την τιμή να βάλουν έναν σύνδεσμο στο ιστολόγιό τους ή στην σελίδα τους (ή σε μιά ανάρτησή τους) προς το ιστολόγιο kallitexniko-skaki.blogspot.com .

Δεν είχαν όλοι οι σύνδεσμοι την ίδια αποτελεσματικότητα, ούτε και ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο. Μερικοί επισκέπτες ακολουθούν τον σύνδεσμο, ρίχνουν μια ματιά και δεν ξαναβλέπουν τις σελίδες μου. Άλλοι μελετούν συστηματικά ξαναμπαίνοντας πάνω από 200 φορές και παραμένοντας περισσότερο από 3 ώρες στις σελίδες του καλλιτεχνικού σκακιού.

Στο διάστημα λειτουργίας του ιστολογίου, από 07-02-2008 μέχρι 31-01-2009, καταγράφηκαν περισσότεροι από 4,000 απολύτως διαφορετικοί επισκέπτες, με πάνω από 16000 επισκέψεις, από 68 χώρες, από 552 πόλεις, που χρησιμοποιούν 39 γλώσσες.
Αυτοί είναι πολύ ικανοποιητικοί αριθμοί για ένα πολύ εξειδικευμένο ιστολόγιο.



Παρακάτω δίνω λίστα των ιστολογίων που έβαλαν σύνδεσμο προς το καλλιτεχνικό σκάκι, κατά σειρά περισσοτέρων επισκεπτών. (Λίγο άδικο για τα νεότερα ιστολόγια...)

01 Από το http://www.zinonchess.gr (Σκακιστικός Σύλλογος Ζήνων Γλυφάδας) ήρθαν 1130 επισκέπτες.

02 Από το http://skakistiko.blogspot.com (Σκακιστικό (και όχι μόνο) ιστολόγιο, Γάτος του Σρέντιγκερ) ήρθαν 900 επισκέπτες.

03 Από το http://www.sopatron.gr (Σκακιστικός Όμιλος Πατρών) ήρθαν 400 επισκέπτες.

04 Από το http://konidaris.blogspot.com (Συγγραφέας Φαρμακοποιός Λύτης Παναγιώτης Κονιδάρης) ήρθαν 314 επισκέπτες.

05 Από το http://chess-problems-gr.blogspot.com (το αγγλόφωνο αδελφάκι του ιστολόγιου) ήρθαν 275 επισκέπτες.

06 Από το http://skakistasholeia.blogspot.com (Σκάκι στα Σχολεία, Ηλίας Οικονομόπουλος) ήρθαν 184 επισκέπτες.

07 Από το http://4lyk-kallith.att.sch.gr/20080815_school_info/index.htm (4ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας) ήρθαν 164 επισκέπτες.

08 Από το http://alef-gr.blogspot.com (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας) ήρθαν 150 επισκέπτες.

09 Από το http://lykeio6o.blogspot.com (6ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας) ήρθαν 128 επισκέπτες.

10 Από το http://so-aigaleo.blogspot.com (Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω) ήρθαν 96 επισκέπτες.


Ακολουθούν, με λιγότερους επισκέπτες

11 http://neospalamedes.blogspot.com (Νέος Παλαμήδης, σύλλογος Άβαξ και Πεσσοί)

12 http://www.murdzia.com (Πολωνός Πιότρ Μούρτζια, Λύτης)

13 http://skaki-thesprotia.blogspot.com (Σκακιστικός Όμιλος Θεσπρωτίας)

14 http://www.skakistis.gr (Σκακιστής - Η επίσημη σελίδα της ΕΣΘ & ΕΣΚ)

15 http://freeskaki.blogspot.com (Free Chess, Ηράκλειο Αττικής)

16 http://www.pirgoschess.gr (Σκακιστικός Όμιλος Πύργου)

17 http://anyfantischess.blogspot.com (Ζατρίκιον, Ανυφαντής) και http://anyfantis.blogspot.com (Weaver, Ανυφαντής)

18 http://greekchesspolitics.wordpress.com/ (Ελληνικά, Σκακιστικά, Πολιτικά)

19 http://el.wikipedia.org (Ελληνική Βικιπαίδεια)

20 http://www.greekbase.gr (Greekbase - Your Online Chess Supporter)

21 http://bstephen.me.uk (Άγγλος Brian Stephenson, British Chess Problem Society)

22 http://alice-mirrorland.blogspot.com (Αλίκη Μοντέζ)

23 http://www.athenschess.gr (ΣΟΠ - ΣΜΑΟΚ)

24 http://psifiakiellada.blogspot.com (Ψηφιακή Ελλάδα, εκπομπή Νίκου Βασιλάκου)

25 http://alta-zor.blogspot.com (Αλταθόρ)

26 http://chessacademy.gr/ (Σκακιστική Ακαδημία)

27 http://dimiourgiakaidiaskedasi.blogspot.com (Δημιουργία και Διασκέδαση)

28 http://edessa-chess.blogspot.com (Έδεσσα - Σκακιστική Ενημέρωση)

29 http://www.essnachess.gr (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής)

30 http://www.sms-elefsinas.gr (Σκακιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελευσίνας)

31 http://adiple.blogspot.com (Αντιπλέοντας ψάχνω την Ελπίδα, Αλεξάνδρα)

32 http://anoixichess.blogspot.com (Σκακιστική Άνοιξη)

33 http://stelling.cc/xadrez (Problemas de Xadrez - Roberto Stelling από την Βραζιλία)

34 http://www.greekchess.com/blog/index.php (Greek Chess Weblog, Ελληνικό Φόρουμ για το Σκάκι - και όχι μόνο)

35 http://naftilos.blogspot.com (ANemos)

36 http://pitselischess.blogspot.com (Greg's page, Pitselos)

37 http://www.patrachess.gr (Patra Chess - Makis Loukeris)

38 http://angela-lucy.blogspot.com (Swimming Around - Άντζελα Λούσυ)

39 http://keipi.blogspot.com (Tales of a Crazy World - Παναγιώτης Κούστας)

40 http://sukumus.blogspot.com (Sukumus Fabulus Est - Δημήτρης Αρβανίτης)

41 http://foufoutos.wordpress.com ((Ψευτο)Φούφουτος)

42 http://mor-fe-as.blogspot.com (Αγρύπνια...)

43 http://s.e.volou.googlepages.com (Σκακιστική Ένωση Βόλου)

44 http://www.chessvibes.com (ChessVibes)

45 http://chesspellets.blogspot.com (Chess Pellets - Joaquim Crusats από Ισπανία)

46 http://filo3enia.blogspot.com/ (Σκακιστικός Όμιλος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης - Η Φιλοξενία)

47 http://mikhaillchesstal.blogspot.com/ (Για τον Μιχαήλ Ταλ)

48 http://esskedym.gr/ (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας)


(Υπάρχουν αρκετοί τόποι ακόμη, που έχουν μόνο μία επίσκεψη).

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Οχτώ σπουδές (Άσκηση 7)

Το 2003, στο Deventer της Ολλανδίας, έγινε ένας διαγωνισμός λύσης (De Feijter Study Competition) με οχτώ σπουδές. Συμμετείχαν αρκετοί λύτες, μερικοί από τους οποίους ήσαν πρωταθλητές στην χώρα τους.

Αυτό που συνέβη όμως δεν είχε προηγούμενο. Ο δεκαεξάχρονος Ολλανδός Daniel Stellwagen έλυσε όλες τις σπουδές με άψογο τρόπο. Σήμερα ο Stellwagen είναι μεγάλος μαιτρ του αγωνιστικού σκακιού, λύτης και συνθέτης.

Οι σπουδές παρουσίασαν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το ποσοστό αυτών που λύθηκαν φαίνεται παρακάτω :
Σπουδή 3η: 81,25% (Zachodjakin, 1930)
Σπουδή 7η: 70,83% (Vukcevich, 1951)
Σπουδή 2η: 65,58% (Bergqwist, 2002)
Σπουδή 6η: 56,67% (Clausen, 1927)
Σπουδή 5η: 45,83% (Bazlov, 1971)
Σπουδή 1η: 39,58% (Smyslov, 2000)
Σπουδή 4η: 35,00% (Stavrietsky/Ryabinin, 1999)
Σπουδή 8η: 30,00% (Smyslov, 2000)

Οι βαθμοί των λυτών (7 βαθμοί ανά πλήρη λύση σπουδής) ήσαν οι ακόλουθοι :
01 Daniel Stellwagen: 56
02 Marcel van Herck: 47, (4 φορές πρωταθλητής Βελγίου)
03 Hans Boehm: 37
04 Eddy van Beers: 34
05 Harold v.d. Heijden: 32
06 Dolf Wissmann: 32, (Ολλανδός πρωταθλητής 1999)
07 Bert v.d. Marel: 26
08 Peter v.d. Heuvel: 25
09 Ed van de Gevel: 25
10 Harm Benak: 19
11 Andy Ooms: 12
12 Ward Stoffelen: 5

Πήραμε αυτές τις σπουδές (και τα υπόλοιπα στοιχεία) από την σελίδα με τον γρίφο-17 της Chessbase και τις παρουσιάζουμε παρακάτω. Οι βιαστικοί θα μπορούσαν να ανατρέξουν στις λύσεις που ετοίμασε με ωραίο τρόπο ο TD Rene Olthof εδώ.

Προτείνω εσείς να προσπαθήσετε λύσετε τις σπουδές, και εγώ να αναρτήσω τις πλήρεις λύσεις σε μιά εβδομάδα για να τις συγκρίνετε με τις δικές σας. (Δείτε στο κάτω μέρος της ανάρτησης).


Σπουδή 1η

(Πρόβλημα 253)
Σμίσλοβ (Smyslov V.)
Moi Etyudi #41, 2000
Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία
= (4 + 5)
[8/5k1p/b3p3/2K3RP/5P2/8/p7/8]



Σπουδή 2η
(Πρόβλημα 254)
Μπέρκβιστ (Bergqwist D.)
Tidskrift for Schack, 2002
Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν
+ (9 + 7)
[2q1SQSR/3k1PP1/3Prr2/4bR1p/8/3p4/8/4K3]



Σπουδή 3η
(Πρόβλημα 255)
Ζαχοντιάκιν (Zachodjakin G.)
Πρώτο Βραβείο Shakmaty Listok, 1930
Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία
= (5 + 4)
[5B1k/7p/6P1/4SsP1/8/8/K4p2/8]



Σπουδή 4η
(Πρόβλημα 256)
Σταβριέτσκι / Ριάμπινιν (Stavrietsky / Ryabinin)
Studium, 1999
Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν
+ (4 + 4)
[5K1k/1R1P4/8/b7/4r3/3B4/3p4/8]



Σπουδή 5η
(Πρόβλημα 257)
Μπάζλοβ (Bazlov Y.)
Πρώτο Βραβείο Shakmaty v SSSR, 1971
Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν
+ (4 + 3)
[s7/2S4K/8/k7/7R/2r5/8/S7]



Σπουδή 6η
(Πρόβλημα 258)
Κλάουζεν (Clausen S.)
2nd/3rd prize, Sveriges SF, 1927
Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν
+ (5 + 4)
[K5R1/7p/1B3PP1/1k7/8/8/6r1/7r]



Σπουδή 7η
(Πρόβλημα 259)
Βούξεβιτς (Vukcevich M.)
1951
Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία
= (3 + 4)
[1R6/8/B7/8/8/1K6/1p2p3/k3s3]



Σπουδή 8η
(Πρόβλημα 260)
Σμίσλοβ (Smyslov V.)
Moi Etyudi #44, 2000
Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία
= (4 + 4)
[8/8/6p1/5p2/p1k2P2/8/P6P/4K3]






(05-11-2008) Ακολουθούν οι λύσεις

Σπουδή 1η : Smyslov, V. - Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία

Κλειδί : 1.Rg1! (πρέπει να προλάβει την προαγωγή του πιονιού) Bd3
2.h6 (με σχέδιο [3.Rg7+ 4.Ra7], όχι αμέσως [2.Ra1? Bb1 3.Kd6 h6!! –+ τα Μαύρα κερδίζουν]) Kf6
3.Ra1 Bb1
4.Kd6 (zugzwang) Kf5 (ή [4...Kg6 5.Kxe6 Kxh6 6.Kf6 Kh5 7.Kg7 h6 8.f5 Bxf5 9.Rxa2 = ισοπαλία])
5.Ke7! (όχι [5.Kd7? e5! 6.fxe5 Kxe5 7.Ke7 Kd4 8.Kf6 Kc3 9.Kg7 Kb2 10.Rxa2+ Kxa2 –+ τα Μαύρα κερδίζουν]) Kxf4
6.Kxe6 Kg5 (ή [6...Ke4 7.Kf6 Kd3 8.Kg7 Kc3 9.Rxa2 Bxa2 10.Kxh7 Bb1+ 11.Kg7 = ισοπαλία])
7.Kf7! Kxh6
8.Kg8! Kg6
9.Kh8 h5
10.Rxa2 Bxa2 = (πατ!)


Σπουδή 2η : Bergqwist, D. - Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν

Κλειδί : 1.Qe7+! Rxe7
2.f8=S+ Rxf8
3.gxf8=S+ Kxe8
4.d7+ Qxd7
5.Sf6+ Bxf6+
6.Se6+ Kf7 (αν [6...Bxh8 7.Rf8#])
7.Rf8+ Kxe6 (αν [7...Kg6 8.R8xf6+ Kh7 9.Rxh5+ Kg8 10.Rf8#])
8.R8xf6#


Σπουδή 3η : Zachodjakin, G. - Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία

Κλειδί : 1.g7+! Sxg7 (αν [1...Kg8 2.Sg4 f1=Q 3.Sf6+ Kf7 4.g8=Q#])
2.Sf7+ Kg8
3.Bc5! f1=Q
4.Sh6+ Kh8
5.Bd6! = (και η θέση είναι ισόπαλη, γιατί αν σηκωθεί ο bS τότε ο wB δίνει σαχ από το τετράγωνο e6, όπου δεν μπορεί να παρθεί από την bQ λόγω του πηρουνιού του wS).


Σπουδή 4η : Stavrietsky / Ryabinin - Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν

Κλειδί : 1.d8=S! (όχι [1.d8=Q? Rf4+! =], και τώρα απειλεί [2.Sf7+ [3.Be4#]])
1...Re8+ (όχι [1...Bxd8? 2.Bxe4 Be7+ 3.Rxe7 d1=Q 4.Rh7#], ούτε [1...Rf4+? 2.Sf7+ Rxf7+ 3.Kxf7 d1=Q 4.Rb8+ Bd8 5.Rxd8#])
2.Kxe8 d1=Q
3.Kf8 Bb4+ (όχι [3...Qxd3 4.Sf7+ Kh7 5.Se5+ +– τα Λευκά κερδίζουν])
4.Rxb4 Qf3+ (όχι [4...Qxd3 5.Rh4+ Qh7 6.Nf7#])
5.Bf5 (όχι [5.Sf7+? Qxf7+ 6.Kxf7 = πατ]) Qxf5+ (αν [5...Qh5 6.Rh4 Qxh4 7.Sf7#])
6.Sf7+ Kh7
7.Rh4+ Kg6
8.Rh6#


Σπουδή 5η : Bazlov, Y. - Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν

Κλειδί : 1 Rh5+! (όχι [1 Sxa8? Ka6!]) Ka4
2 Sxa8 Rc1 (όχι [2...Ka3 3 Rh2! +- ])
3 Sb6+ (όχι [3 Rh6? Ka3 = ]) Ka3
4 Rb5! Ka2 (όχι [4...Rxa1 5 Sc4+ Ka2 6 Rb2#])
5 Sb3 Rb1
6 Sc4! Rxb3
7 Ra5+ Kb1
8 Sd2+ + (τα Λευκά κερδίζουν)


Σπουδή 6η : Clausen, S. - Παίζουν τα Λευκά και κερδίζουν

Κλειδί : 1 f7! (όχι [1 Ba7? Rxg6 2 f7 Rf6 = ], ούτε [1 gxh7? Ra2+ 2 Ba7 Rxh7 = ]) Rf1
2 gxh7 (όχι [2 f8=Q? Rxf8+ 3 Rxf8 Rxg6 = ] Rh2
3 Bf2! Rfxf2
4 Rg2 (όχι [4 Rb8+? Kc6 5 Rc8+ Kd7 6 Rc2 Rxc2 7 f8=Q Ra2+ 8 Kb7 Rhb2+ -+ τα Μαύρα κερδίζουν]) Rhxg2
5 h8=Q Rxf7
6 Qe8+ (αν [6 Qe5+ Kb6 7 Qe6+]) +- (τα Λευκά κερδίζουν)


Σπουδή 7η : Vukcevich, M. - Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία

Κλειδί : 1.Bd3! (όχι [1.Kc3? Sd3 -+ τα Μαύρα κερδίζουν], ούτε [1.Ka4? Sd3 2.Bxd3 e1=Q 3.Rb3 Qd1 -+ τα Μαύρα κερδίζουν])
1...Sxd3 (όχι [1...b1=Q+ 2.Bxb1 Kxb1 3.Re8 = ])
2.Kc2 ( > 3.Ra8#) Sc1 (όχι [2...e1=S+ 3.Kd2 b1=Q 4.Rxb1+ Kxb1 = ], ούτε [2...Se1+ 3.Kd2 = ])
3.Rxb2 e1=Q
4.Rb1+ Ka2
5.Ra1+ Kxa1 = (πατ)


Σπουδή 8η : Smyslov, V. - Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία

Κλειδί : 1.a3! (όχι [1.Kf2? a3! 2.Ke3 Kc3 3.h3 Kc4! 4.Kf3 Kd3 5.Kf2 Ke4 6.Kg3 Ke3 7.Kh4 Kd2 8.Kg5 Kc2 9.Kxg6 Kb2 10.h4 Kxa2 11.h5 Kb3 12.h6 a2 13.h7 a1=Q -+ και τα Μαύρα κερδίζουν]) Kd3
2.Kf2 Ke4
3.Kg3 Ke3
4.h3 Ke4
5.Kh4 ( > 6.Kg5) Kxf4 = (πατ)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Δυό πολυκίνητα του Γαρουφαλίδη

Στα πολυκίνητα προβλήματα πρέπει να δει κανείς πώς δίνεται το ματ (να φανταστεί την εικόνα του ματ). Για να επιτευχθεί αυτό το ματ, χρειάζεται να γίνει μια σειρά κινήσεων (πιθανώς επανειλημμένα).

Στα αντίστροφα προβλήματα παίζουν πρώτα τα Λευκά και εξαναγκάζουν τα Μαύρα να κάνουν ματ.

Ο Ιωάννης Γαρουφαλίδης είναι ένας δραστήριος συνθέτης με πολλές δημοσιεύσεις και είναι επίσης εξαιρετικός λύτης. Εδώ θα δούμε δύο βραβευμένα πολυκίνητα αντίστροφα προβλήματά του. (Δείτε και μια άλλη σύνθεσή του).

(Πρόβλημα 251)
Ιωάννης Γαρουφαλίδης (Ioannis Garoufalidis)
Τρίτη Εύφημη Μνεία, Quartz 2002
Αντίστροφο σε 29 κινήσεις
s#29 (4 + 6)
[8/8/8/8/7R/k7/1r5P/K1Q5]



Κλειδί : 1.Rd4! Kb3 2.Qc4+ Ka3 3.Qc3+ Rb3 4.Qc1+ Rb2 5.h4 Kb3
6.Qc4+ Ka3 7.Qc3+ Rb3 8.Qc1+ Rb2 9.h5 Kb3 10.Qc4+ Ka3
11.Qc3+ Rb3 12.Qc1+ Rb2 13.h6 Kb3 14.Qc4+ Ka3 15.Qc3+ Rb3
16.Qc1+ Rb2 17.h7 Kb3 18.Qc4+ Ka3 19.Qc3+ Rb3 20.Qc1+ Rb2
21.h8=R Kb3 22.Rb8+ Ka3 23.Qe3+ Rb3 24.Qe7+ Rb4 25.Ra8+ Kb3
26.Qe3+ Kc2 27.Ra2+ Rb2 28.Qd3+ Kc1 29.Qb1+ Rxb1#

Σχόλιο συνθέτη : [Ένα Excelsior με υποπροαγωγή πύργου (Μινιατούρα), Switchback, Circuit de Dame, Circuit de Tour, Circuit lineaire, Sacrifice].


(Πρόβλημα 252)
Ιωάννης Γαρουφαλίδης (Ioannis Garoufalidis)
Έπαινος, The Problemist, 2005
Αντίστροφο σε 37 κινήσεις
s#37 (11 + 3)
[8/2p2S1B/2P5/2P4k/6bP/8/3PP1Q1/1KR1B3]

Κλειδί : 1.Qd5+!
1...Bf5+ 2.Rc2 Kg4 3.Qg2+ Kf4 4.Qg3+ Ke4 5.Qd3+ Kf4 6.Qe3+ Kg4 7.Qg3+ Kh5 8.Qf3+ Bg4
9.Qd5+ Bf5 10.Kc1 Kg4 11.Qg2+ Kf4 12.Qg3+ Ke4 13.Qd3+ Kf4 14.Qe3+ Kg4 15.Qg3+ Kh5 16.Qf3+ Bg4
17.Qd5+ Bf5 18.Kd1 Kg4 19.Qg2+ Kf4 20.Qg3+ Ke4 21.Qd3+ Kf4 22.Qe3+ Kg4 23.Qg3+ Kh5 24.Qf3+ Bg4
25.Qd5+ Bf5 26.Rc1 Kg4 27.Qg2+ Kf4 28.Qg3+ Ke4 29.Qd3+ Kf4 30.Qe3+ Kg4 31.Qg3+ Kh5 32.Qf3+ Bg4
33.Qd5+ Bf5 34.e3 Kg4 35.Qg2+ Kh5 36.Qf3+ Bg4
37.Bc2 Bxf3#

Δείτε πώς ετοιμάζει τελετουργικά (κάθε οχτώ κινήσεις) ο λευκός βασιλιάς το τέλος του.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση προβληματιστών 20081014

Η τρίτη συνάντηση προβληματιστών έγινε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, από τις 7:30 μ.μ. και μετά, πάλι στο φιλόξενο εντευκτήριο του Σ.Ο. Παγκρατίου και του ΣΜΑΟ Καισαριανής (Ζηνοδότου 22, Παγκράτι. Ο δρόμος είναι κάθετος στην Υμηττού, κοντά στην Πλ. Παγκρατίου, στο «Συντριβάνι»).
Ο Χάρης Φουγιαξής παρουσίασε πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα από δίδυμα (και πολύδυμα) προβλήματα.
Εντελώς ανεξάρτητα και χωρίς προσυνεννόηση με τον Χ.Φ., ο Σπύρος Ιλαντζής είχε επιλέξει παρόμοιο αντικείμενο παρουσίασης. Έτσι το θέμα των διδύμων συνθέσεων είχε πολύπλευρη κάλυψη.
Ο Εμμανουήλ Μανωλάς παρουσίασε κάποιες συνθέσεις, δικές του ή από τις δημοσιευμένες στο ιστολόγιο.
Ήταν ενδιαφέρουσα η βραδιά, όπου μεγάλη ευθυμία προκάλεσε ο συνθέτης Μπάξι (Gyorgy Bakcsi) με τις απίθανες ιδέες του, αλλά η προσέλευση ήταν μειωμένη σε έξι άτομα.

Για την επόμενη συνάντηση θα αλλάξει η ημέρα, επειδή η μεθεπόμενη Τρίτη είναι 28 Οκτωβρίου και υπάρχουν εκδηλώσεις του [Σ. Ο. Παγκρατίου] για αγωνιστικό σκάκι εκείνη την ημερομηνία. Θα υπάρξει ανακοίνωση.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Νίκος Περγιάλης (3)

Θα δούμε εδώ βοηθητικά προβλήματα του έσχατου ρεμπέτη Νίκου Περγιάλη. Τα προβλήματα έχουν λίγα κομμάτια και μερικά συνοδεύονται από στίχους! (Αυτό κι αν είναι καλλιτεχνικό σκάκι!)
Οι στίχοι των ρεμπέτικων τραγουδιών μιλούν κυρίως για δικαιοσύνη.
Οι στίχοι εδώ περιγράφουν με κάποιο τρόπο την λύση του προβλήματος.


(Πρόβλημα 245)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 2007,
Βοηθητικό ντούπλεξ σε 2.
h#2 duplex ( 3 + 3 )
[8/8/8/8/8/8/2R2r2/1BK2kb1]

Σημειώνουμε ότι τα ντούπλεξ προβλήματα είναι βοηθητικά με δύο λύσεις.
Στην μία παίζουν πρώτα τα μαύρα και βοηθούν να δώσουν ματ τα λευκά.
Στην άλλη παίζουν πρώτα τα λευκά και βοηθούν να δώσουν ματ τα μαύρα.
Στο πρόβλημα-245 παρατηρείται απόλυτη συμμετρία.

Κλειδί : 1.Kg2! Rxf2+ 2.Kh1 Be4#
Κλειδί : 1.Kb2! Rxc2+ 2.Ka1 Bd4#


(Πρόβλημα 246)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 2007,
Βοηθητικό σε 2. Δύο λύσεις.
h#2 2.1.1.1 ( 5 + 3 )
[3K4/3B4/3k4/3p4/2PrP3/8/3S4/8]

Στο πρόβλημα βλέπουμε συμμετρική θέση.
Εμπεριέχεται το θέμα Zilahi. (Στην μία βαριάντα παίρνεται το κομμάτι που δίνει ματ στην άλλη βαριάντα).

Κλειδί : 1.Rxc4! Sf3 2.Rc5 e5#
Κλειδί : 1.Rxe4! Sb3 2.Re5 c5#


(Πρόβλημα 247)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 2008,
Βοηθητικό ντούπλεξ σε 2.
h#2 duplex ( 3 + 3 )
[2K5/3R4/B7/8/8/7b/4r3/5k2]

Σχετικοί στίχοι :
Ρε καρφωμένοι Στρατηγοί / να μην ανησυχείτε! / Θά 'ρθει η ανώμαλη στιγμή / που θα ξεκαρφωθείτε.

Κλειδί : 1.Bg2! Rd3 2.Rf2 Rd1#
Κλειδί : 1.Bb7! Re6 2.Rc7 Re8#


(Πρόβλημα 248)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 2008,
Βοηθητικό ντούπλεξ σε 2.
h#2 duplex ( 6 + 4 )
[8/8/1P3K2/1QP1P3/qPp1p3/3k4/8/8]

Σχετικοί στίχοι :
Στο ίδιο το τετράγωνο / στο ίδιο το στενό / καυγάς μεγάλος έγινε. / Διπλό το φονικό!

Κλειδί : 1.Kd4! Qxa4 2.Kd5 Qd7#
Κλειδί : 1.Ke6! Qxb5 2.Kd5 Qd7#


(Πρόβλημα 249)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 2008,
Βοηθητικό ντούπλεξ σε 2.
h#2 duplex ( 3 + 5 )
[8/8/p7/K7/1R6/3p4/1b4r1/k3B3]

Κλειδί : 1.Rg2-g1! Be1-c3 (ο Λευκός καρφώνει ένα κομμάτι) 2.Rg1-b1 (ο Μαύρος μπλοκάρει μια διαφυγή του βασιλιά του) Rb4-a4#
Κλειδί : 1.Be1-f2! Bb2-c3 (ο Μαύρος καρφώνει ένα κομμάτι) 2.Bf2-b6 (ο Λευκός μπλοκάρει μια διαφυγή του βασιλιά του) Rg2-a2#


(Πρόβλημα 250)
Νίκος Περγιάλης,
αδημοσίευτο, 1995,
Βοηθητικό σε 2. Δύο λύσεις.
h#2 2.1.1.1 ( 6 + 6 )
[4B3/4K3/1p2S2p/1P1rpr1P/4k3/8/8/4S3]

Η συμμετρία της θέσης διατηρείται και ως συμμετρία των λύσεων. Ο Λευκός χρειάζεται ένα τέμπο σε κάθε βαριάντα.

Κλειδί : 1.Rd3! Bd7 2.Re3 Bc6#
Κλειδί : 1.Rf3! Bf7 2.Re3 Bg6#

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Σκάκι για Όλους, 38

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκάκι για Όλους – Τεύχος 38

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις [Κέδρος] το 38ο τεύχος του περιοδικού [Σκάκι για Όλους]. Κεντρικό θέμα του τεύχους είναι το αφιέρωμα στα 40 χρόνια από την επίσκεψη του Μπόμπυ Φίσερ το 1968 στην Ελλάδα και το σιμουλτανέ εναντίον της τότε εθνικής μας ομάδας. Στο αφιέρωμα τρία μέλη της ομάδας (Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Τρικαλιώτης) αφηγούνται τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση με τον Φίσερ και, παράλληλα, μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το σκάκι εκείνη την εποχή.

Στα θέματα επικαιρότητας ξεχωρίζει η παρουσίαση του φετινού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήχθη με το νέο σύστημα αγώνων της ΕΣΟ και αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε για το επόμενο. Φυσικά από το τεύχος του Σεπτεμβρίου δε μπορεί να λείπουν και τα καθιερωμένα καλοκαιρινά διεθνή όπεν. Σε αυτό το τεύχος καλύπτονται τα τουρνουά της Ικαρίας, το Summer Cup και της Μυτιλήνης. Φυσικά έπεται συνέχεια...

Η διεθνής επικαιρότητα περιλαμβάνει αφιερώματα σε τρία πανίσχυρα και παραδοσιακά τουρνουά αυτά του Ντόρτμουντ, του Μπιλ και του Φόρος (Aerosvit) που εν μέσω θέρους φρόντισαν να κρατήσουν αρκετά θερμό το ενδιαφέρον του σκακιστικού κοινού παγκοσμίως.

Η υπόλοιπη ύλη τους τεύχους περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον θεωρητικό άρθρο της Έλενας Ντέμπο για το Άνοιγμα Βερέσοβ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ερασιτεχνών σκακιστών. Η Έλενα προτείνει έναν συνολικό τρόπο αντιμετώπισης του ανοίγματος με τα μαύρα και δίνει αντίδοτα για όλες τις επιλογές των λευκών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παρτίδες που αναλύει ο νεαρός Ισπανός γκρανμαίτρ Ιβάν Σαλγάδο Λόπεζ από την πρόσφατη συμμετοχή του στο τουρνουά Ακρόπολις.

Την ύλη του τεύχους συμπληρώνει η στήλη του καλλιτεχνικού σκακιού με ανταπόκριση του BEL από τη Λετονία και το πρόσφατο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λύσης που διεξήχθη εκεί, το διεθνές περισκόπιο και τα νέα από όλη την Ελλάδα, η ανάλυση παρτίδας κίνηση προς κίνηση, η στήλη των συνδυασμών, οι νέες περιπέτειες του Πράκτορα Μαζέτα, η παρουσίαση του βιβλίου “Ρουα Ματ” από το Δοξάκη Κομήτη, το σκακιστικό διήγημα του J. L. Synge “Η ευγένεια υποχρεώνει” και, φυσικά, το ένθετο του Νίκου Μενδρινού για τους αρχάριους και λιγότερους προχωρημένους.

Συνεργάτες σε αυτό το τεύχος ήταν οι Δημήτρης Σιαμέτης, Δοξάκης Κομήτης, Βαγγέλης Βιδάλης, Παναγιώτης Κονιδάρης, Μιχάλης Καλούμενος, Σωτήρης Λογοθέτης, Χρήστος Κεφαλής, Μαριέττα Μουρούτη, Νίκος Μενδρινός, Κοσμάς Κέφαλος, Άγγελος Βουλδής και Δημήτρης Σκυριανόγλου, ενώ οι αναλύσεις των παρτίδων είναι των γκρανμαίτρ Ευγκένι Πόστνι, Χρίστου Μπανίκα (για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, φιλοξενείται και πάλι συνεργασία του σε ελληνικό σκακιστικό περιοδικό!) και Ιβάν Σαλγάδο Λόπεζ και των διεθνών μαιτρ Έλενας Ντέμπο και Σπύρου Καπνίση.

Το τεύχος μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα κεντρικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία και πρακτορεία τύπου στην επαρχία αλλά και την Αθήνα καθώς και από τις εκδόσεις [Κέδρος] (Γενναδίου 3, 210-3809712) και τα βιβλιοπωλεία [Έσοπτρον] (στη Στοά του Βιβλίου - Πεσμαζόγλου 5, 210-3311226), [Βιβλιοτοπία] (25ης Μαρτίου 9, 210-9370583) και [Κάισσα] (Καλλιδρομίου 8, 210-3606488 ). Για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης, αγορά παλαιότερων τευχών και συνδρομές μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τις εκδόσεις [Κέδρος] στο τηλέφωνο 210-3809712 (κ. Ντίνα Βελάκη) ή να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ στη διεύθυνση: http://www.kedros.gr.

Επίσης, μέσα στο 2008 έχουν κυκλοφορήσει τα τεύχη ...

3435363739.40.


Για τα υπόλοιπα δείτε την σελίδα περιοδικών των εκδόσεων [Κέδρος].

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Γιάννης Καλκαβούρας (1)

“Γεννήθηκα στην Καλλιθέα, το 1961, όπου και ζω.
Σπούδασα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάζομαι ως υπάλληλος στη Άλφα Τράπεζα.
Ασχολήθηκα με το καλλιτεχνικό σκάκι αρχικά ως λύτης, επηρεασμένος από τις στήλες του Σιαπέρα σε διάφορες εφημερίδες της δεκαετίας του 80, και αργότερα στράφηκα στην σύνθεση, κυρίως ως ένα μέσο έκφρασης δημιουργικότητας.
Τώρα πλέον δημοσιεύω αρκετά στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στα Βοηθητικά (helpmate) και στα Αντίστροφα (selfmate).”


Ο Γιάννης Καλκαβούρας είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος με πολλές βραβεύσεις για τις συνθέσεις του. Παρακάτω θα δούμε τρία προβλήματά του, συνοδευόμενα και με δικά του σχόλια.


(Πρόβλημα 242)
Γιάννης Καλκαβούρας (Kalkavouras Ioannis)
Δεύτερο Βραβείο, Variantim (Ισραήλ), 2006
Βοηθητικό σε 2.5 κινήσεις. Δύο λύσεις.
h#2.5 (4+12)
[1B6/8/3K1p2/1b6/3b3p/3r1qk1/Q2prp1s/3B2s1]

Στα βοηθητικά με ακέραιο πλήθος κινήσεων παίζει πρώτα ο μαύρος. Εδώ οι κινήσεις είναι 2.5, άρα ξεκινάμε με κίνηση του λευκού.

a) Κλειδί : 1...Qa2-d5! 2.Re2-e6+ Kd6xe6+ 3.Kg3-g4 Qd5-f5#
b) Κλειδί : 1...Qa2-e6! 2.Qf3-d5+ Kd6xd5+ 3.Kg3-f3 Qe6-e4#

Γ.Κ. : “Επεκτεινόμενο δυάρι με εναλλαγή θέσεων του λευκού Ρουά και της Βασίλισσας στα τετράγωνα d5/e6, εναλλαγή θυσιών ημικαρφωμένων μαύρων κομματιών στα ανωτέρω τετράγωνα και τελικές εικόνες ματ με καρφωμένο μαύρο κομμάτι”.


(Πρόβλημα 243)
Γιάννης Καλκαβούρας (Kalkavouras Ioannis)
Πρώτη Εύφημη μνεία, Orbit (Σκόπια), 2006
Βοηθητικό σε 3 κινήσεις. α) Διάγραμμα, β) Δίδυμο -bPg2 +bPg3
h#3 (6+10) a) diagram b) bPg2 --> g3
[2R5/4p3/2b5/q5b1/2pP3r/1r3k1P/B1P2pp1/3K4]

a) Κλειδί : 1.Rb3-b4! (1.Bb5?) Ba2xc4 2.Bc6-e4 Bc4-d5 3.Rh4-f4 (Bf4?) Rc8-c3#
b) bPg2-->g3
Κλειδί : 1.Bc6-b5! (1.Rb4?) Rc8xc4 2.Rb3-e3 Rc4-c3 3.Bg5-f4 (Rf4?) Ba2-d5#

Γ.Κ. : "Παρεμβολές γραμμών της μαύρης βασίλισσας με dual avoidance, κοψίματα εξουδετέρωσης στο c4, εστιακό παιγνίδι, μαύρο Grimshaw με dual avoidance στο f4".

Όταν υπάρχει μια δυάδα απαντήσεων αλλά σε κάθε βαριάντα ισχύει μόνο η μία απάντηση, έχουμε αποφυγή δυάδας (dual avoidance).
Παρατηρούμε την ομοστρατηγικότητα των λύσεων : Το c4 κόβεται από τον wB, που συνεχίζει την κίνησή του για να καρφώσει έναν bB ανοίγοντας δρόμο για να δώσει ματ ο wR. Το c4 κόβεται από τον wR, που συνεχίζει την κίνησή του για να καρφώσει έναν bR ανοίγοντας δρόμο για να δώσει ματ ο wB.
Ας δούμε το εστιακό παιγνίδι : Ο bBc6, που εμποδίζει το Rc8-c3+ και επιτηρεί το Ba2-d5+, πηγαίνει στο e4 συνεχίζοντας την άμυνα αλλά δυστυχώς εκεί καρφώνεται και επιτρέπει το Rc8-c3+. Ο bRb3, που εμποδίζει το Ba2-d5+ και επιτηρεί το Rc8-c3+, πηγαίνει στο e3 συνεχίζοντας την άμυνα αλλά δυστυχώς εκεί καρφώνεται και επιτρέπει το Ba2-d5+.

Θέμα : Εστιακό παιγνίδι (Focal play) : Ένα μαύρο γραμμικό κομμάτι (Βασίλισσα, Πύργος, Αξιωματικός) εστιάζει σε δύο τετράγωνα σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά όταν κινηθεί εξαναγκάζεται να χάσει την εστίαση και να εγκαταλείψει την επιτήρηση στο ένα από τα δύο τετράγωνα.

Για την διατομή Γκρίμσο, μεταξύ γραμμικών κομματιών ανόμοιας κίνησης, έχουμε αφιερώσει αρκετές αναρτήσεις.


(Πρόβλημα 244)
Γιάννης Καλκαβούρας (Kalkavouras Ioannis)
Die Schwalbe (Γερμανία), 2005
Αντίστροφο σε 9 κινήσεις. Υπάρχει έτοιμο παιχνίδι. Υπάρχουν δοκιμές.
* s#9 (6+11)
[4R3/8/1p4B1/brR5/pp3p2/r2p1k1K/p1Pp4/6Q1]

Φάση έτοιμου παιγνιδιού (*) : 1...b3? 2.Be4+ Ke2 3.Bxd3+ Kf3 4.Be4+ Ke2 5.Bg6+ Kf3 6.Rc3+ Bxc3 7.Bh5+ Rxh5#
Φάσεις Δοκιμών : {1.Rc~? ( > 2.Bh5+ Rxh5#) R(x)h5! 2.Bxh5# (φυσικά είναι λάθος για αντίστροφο πρόβλημα να κάνει ματ ο λευκός, θέμα Βερολίνου)},
{1.Be4+? Ke2! 2.Bxd3+ Kf3 3.Be4+ Ke2+}.
Φάση πραγματικού παιγνιδιού : Κλειδί : 1.Rd5! ( > 2.Rxd3 Rxd3 3.Bh5+ Rxh5#) b3
2.Be4+ Ke2 3.Bxd3+ Kf3 4.Be4+ Ke2 5.Bg6+ Kf3
6.Qd1+ Kf2 7.Rxd2+ Bxd2 8.Re2+ Kf3 9.Bh5+ Rxh5#

Γ.Κ. : “Πρόβλημα νεογερμανικής σχολής (λογικό) σε συνδυασμό με το θέμα Βερολίνου”.

Τα προβλήματα της νεογερμανικής σχολής έχουν ένα προσχέδιο (Vorplan), που χρειάζεται να προηγηθεί για να γίνει εφαρμόσιμο το γενικό σχέδιο (Hauptplan), το οποίο είχε φανεί αλλά είχε αποτύχει στις δοκιμές. Λέγονται και λογικά προβλήματα. Δείτε τα θέματα Ρωμαϊκό, Αμβούργου και Δρέσδης.
Η κίνηση 2.Bxh5# της δοκιμής γίνεται 9.Bh5+ στο πραγματικό παιγνίδι. (θέμα Βερολίνου).

Θέμα Βερολίνου (Berlin) : Μια κίνηση, που δίνει ματ στην δοκιμή, γίνεται ένα απλό σαχ στο πραγματικό παιγνίδι.