Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτινοί γρίφοι

Καλές γιορτές για όλους!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος άρχισαν να δημοσιεύονται (καθημερινά από 25-12-2008 μέχρι 01-01-2009) γρίφοι και προβλήματα στην διεύθυνση Chessbase Puzzles.

Για το 2008 πηγαίνετε εδώ.
25-12-2008 : Παίξτε τον Αγιο Βασίλη που μοιράζει τα δώρα. Διαβάστε βιογραφικά στοιχεία για τον Τζον Ναν (John Nunn), που φροντίζει τους γρίφους φέτος. Λύστε το ορθόδοξο πολυκίνητο. Να μη διστάσετε να δώσετε Ίππο (εύκολο) και Βασίλισσα (πού;) για να πετύχετε τελικά ματ με υποπροαγωγή του c7.
26-12-2008 : Στο βοηθητικό πεντάρι (ο Μαύρος παίζει πρώτος) βουλώστε για λίγο τον Αξιωματικό που θα βρεθεί τελικά στο g8.
27-12-2008 : Στην σπουδή μπορείτε να ξεκινήσετε με σαχ, (επειδή ο Μαύρος απειλεί ματ σε 3 κινήσεις), ας πούμε με τον Αξιωματικό στο h4.
28-12-2008 : Στο εξάρι αντίστροφο, (ο Λευκός παίζει και αναγκάζει τον Μαύρο να κάνει ματ), πρώτα θυσιάζονται δυό Ίπποι.
29-12-2008 : Για να αποφύγετε την διαβολική παγίδα του πατ αυτής της σπουδής, δώστε τον Πύργο στην τέταρτη κίνηση και την Βασίλισσα στην δέκατη κίνηση.
30-12-2008 : Ένδεκα Μαύρες κινήσεις (αρχίστε με Re5, τελειώστε με Be8) και μετά μία Λευκή κίνηση (dxe8=Q) και είναι πατ! Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύψετε τις ενδιάμεσες κινήσεις.
31-12-2008 : Για το πεντάρι αντίστροφο, ο Αξιωματικός κάνει έναν μεγάλο δεξιόστροφο γύρο μέχρι το d2 και μετά η Βασίλισσα θυσιάζεται από την άλλη μεριά.
01-01-2008 : Ξεκινώντας από την αρχική τοποθέτηση των κομματιών για παίξιμο παρτίδας φτάνουμε στην θέση του διαγράμματος μετά την ένατη κίνηση του Λευκού. Η συντομότερη αποδεικτική παρτίδα είναι ωραίο πρόβλημα ρετροανάλυσης. (Η σελίδα που δείχνει αυτό το πρόβλημα έχει και μια φόρμα επάνω αριστερά για όσους θέλουν να στείλουν τις λύσεις στον John Nunn).

Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!


Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009
Μπορείτε να διαβάσετε τις σχολιασμένες λύσεις εδώ ή να παίξετε τις λύσεις εδώ.

1 σχόλιο:

Alotan είπε...

Καλή η επιλογή των προβλημάτων από έναν ειδικό.
Σχετικά εύκολα προβλήματα, για να μπορούν να τα λύσουν ακόμα και σκακιστές που δεν έχουν εμπειρία στη λύση, αλλά ταυτόχρονα όλα χρειάζονται προσπάθεια.

Περισσότερο μου άρεσαν τα 2 αντίστροφα, ιδιαίτερα η μινιατούρα.

Πολύ καλές οι σπουδές, η πρώτη κέρδισε πρόσφατα ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά και μου ήταν γνωστή, αλλά περισσότερο μου άρεσε η δεύτερη. Πάντα με συγκινούσαν οι σπουδές όπου το επιπλέον υλικό κάνει κακό στην πλευρά που το έχει.

Το ορθόδοξο παρουσιάζει το θέμα "φοίνιξ" 2 φορές, με τη βασίλισσα και τον ίππο να ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους.

Το βοηθητικό μου ήταν επίσης γνωστό. Αποτελεί μιας πρώτης τάξης εισαγωγή για κάποιον που λύνει για πρώτη φορά, με όμορφη και σχετικά κρυφή λύση.

Το σερί-πατ μου ήταν επίσης γνωστό (σαν διάγραμμα-χρειάστηκε να το λύσω). Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που τα μαύρα κομμάτια καρφώνονται και ξεκαρφώνονται ώστε να έρθουν πιο κοντά στο μαύρο βασιλιά, κλείνοντας τα τετράγωνα διαφυγής.

Η μόνη, κατά τη γνώμη μου αποτυχημένη επιλογή ήταν το proof game (το 8ο πρόβλημα). Η δυσκολία του ήταν αυξημένη κυρίως εξαιτίας των αρκετών κοψιμάτων, αλλά δεν αποζημίωνε το λύτη για τον κόπο του. Κρίμα, ήταν μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει το ευρύ σκακιστικό κοινό ένα είδος προβλημάτων που είναι σχετικά άγνωστα στους περισσότερους.