Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Γρίφοι της Chessbase

Είναι αρκετά χρόνια τώρα που η Chessbase, πέρα από ειδήσεις και παρουσιάσεις προσώπων και παρτίδων, πέρα από διαφημίσεις λογισμικού και βιβλίων, δίνει μια σειρά από γρίφους ένα την ημέρα αρχίζοντας από την 25_η Δεκέμβρη μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Βρείτε όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις εδώ.

Φέτος, ο πρωταθλητής κόσμου στην λύση προβλημάτων John Nunn επιμελήθηκε τους Χριστουγεννιάτικους γρίφους 2010, πού ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται. Αφού δημοσιευτούν όλοι, μπορείτε να στείλετε εκεί τις λύσεις και στον καλύτερο λύτη θα αποσταλεί το νέο βιβλίο του John Nunn [1001 Deadly Checkmates].

Γρίφος 1 (25/12) : (William Shinkman, 1890) Δύο μαύροι πύργοι θυσιάζονται στο ίδιο τετράγωνο.
Γρίφος 2 (26/12) : (Andrei Selivanov, 1st Prize, Albino 2004) Ίδιο ματ μιά γραμμή επάνω.
Γρίφος 3 (27/12) : (Michel Caillaud, 1st Commendation, The Problemist 1995/6) f3 είναι η τελευταία και η πρώτη κίνηση των λύσεων.
Γρίφος 4 (28/12) : (Yuri Sushkov, 1st Prize, Smena, 1998) Ίδια ματ από b5, b6 και b7.
Γρίφος 5 (29/12) : (Mirko Degenkolbe, Rolf Wiehagen, 1st Prize, Die Schwalbe 2008) Ταξίδι μετ' επιστροφής του Ba2.

Λύσεις γρίφων 1-5 : http://www.chessbase.com/puzzle/christmas2010/chr10-sol1.htm

Γρίφος 6 (30/12) : (Dieter Kutzborski, 1st Prize, Schach-Aktiv 2007) Προσχέδιο για το κλείσιμο της διαγωνίου a1-h8 και, μετά από 7.e6 Qb8, άνοιγμα αυτής της διαγωνίου.
Γρίφος 7 (31/12) : )Michel Caillaud, 1st Prize, 23rd T.T. Problemkiste 2002-3 (version)) Ένα καταπληκτικό Allumwandlung.
Γρίφος 8 (01/01) : (Kostas Prentos, 1st Prize, Oakham Proof Game Tny 2009-10) Ταξίδι μετ' επιστροφής της λευκής βασίλισσας.

Λύσεις γρίφων 6-8 : http://www.chessbase.com/puzzle/christmas2010/chr10-sol2.htm

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, 2010

Όπως έχουμε πει, πέρυσι τέτοιον καιρό, ονομάζουμε "Χριστουγεννιάτικα Δέντρα" τα προβλήματα που έχουν συμμετρική τοποθέτηση κομματιών, πιο στενή προς τα επάνω. Ο Ρώσος Ilya Schoumoff είχε δημοσιεύσει μια συλλογή από "σκακογραφήματα" (προβλήματα που η τοποθέτηση των κομματιών θυμίζει κάτι) σε ένα βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1867.

Σήμερα θα δούμε ένα νεότερο πρόβλημα, από το 1877 (!), που το δανειστήκαμε από το νέο βιβλίο του Παναγή Σκλαβούνου [Έλληνες σκακιστές του 19_ου αιώνα]. Το βιβλίο έχει μεγάλο πλήθος ιστορικών λεπτομερειών και όσοι ενδιαφέρονται, ας σπεύσουν να το αγοράσουν.

Το σημερινό πρόβλημα είναι του Ιωσήφ (Γκιουζέπε) Λιμπεράλη (* Κέρκυρα 1820, + Ζάκυνθος 1899), που ήταν γιός του Ιταλού αρχιμουσικού της μπάντας του 32_ου Βρετανικού Συντάγματος Πεζικού στην Κέρκυρα Domenico Liberalle και της Ελληνίδας Αικατερίνης Μηλιοράτη από την Ζάκυνθο. Ο Ιωσήφ έκανε μουσικές σπουδές και εργάστηκε ως αρχιμουσικός στην Κέρκυρα. Το 1852 νυμφεύθηκε την Ζακυνθινή Αικατερίνη Χαριάτη και μετοίκησε στην Ζάκυνθο. Μετά 18 χρόνια μετοίκησε στην Πάτρα. (Τα λέω επιγραμματικά - Λεπτομέρειες υπάρχουν στο βιβλίο του Σκλαβούνου).

(Πρόβλημα 473)
Ιωσήφ Λιμπεράλης (Giuseppe Liberali)
Nuova Rivista degli Scacchi, 12/1877
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε τρεις κινήσεις
3b4/3B4/3s4/3k4/2q1S3/2P1R3/1S1P1B2/2K1Q3 (9+4)
#3

Το κλειδί έχει μια ιδιαιτερότητα, που δικαιολογείται επειδή είναι παλιό το πρόβλημα και δεν ίσχυαν τότε όσα ισχύουν σήμερα. Θα δημοσιεύσω εδώ την λύση σε λίγες μέρες.

Ευχές για καλές γιορτές σε όλους!


20101228 : Η λύση
Κλειδί : 1.Rd3+! (σαχ στο κλειδί, αποδεκτό αν δεν μπορεί να φανεί το θέμα αλλιώς)
1...Qxd3 2.Sf6+ Bxf6 3.Qe6#
1...Qd4 2.Rxd4+ Ke5 3.Bg3# / Sd3# (δυάδα συνεχειών, ανεπιθύμητη)
1...Ke5? 2.Bg3# (σύντομη βαριάντα, αδυναμία)

Παραμερίζοντας τις μικρές παρατηρήσεις, χαιρετίζουμε το δημιούργημα ενός μακρινού συντοπίτη.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η Κίρκη, απλά

Σήμερα φιλοξενούμε μια παρουσίαση της Συνθήκης Κίρκη (Circe) του μυθικού σκακιού, που ετοίμασε ο βραβευμένος συνθέτης Θέμης Αργυρακόπουλος.
Διαβάστε το κείμενο και τα παραδείγματα. Θα διαπιστώσετε ότι είναι πράγματα απλά και όμορφα.


Κίρκη

Μία από τις δημοφιλέστερες συνθήκες του καλλιτεχνικού σκακιού, είναι η Κίρκη. Στην αρχική της μορφή, παρουσιάστηκε από τους P. Monreal και J. P. Boyer το 1968. Από τότε, η Κίρκη και πολλές παραλλαγές της, προσφέρουν συχνά ευχάριστες στιγμές στους φίλους του καλλιτεχνικού σκακιού. (Δες εδώ, εδώ κι εδώ).

Ποια ιδιαιτερότητα έχει η Κίρκη;
Ας ξεχάσουμε τον τρόπο που κόβουμε ένα κομμάτι στο αγωνιστικό σκάκι, επειδή, λόγω Κίρκης, το κομμένο δεν θα επιστρέψει τόσο εύκολα στο κουτί. Σε οποιοδήποτε κόψιμο (βασιλιά εξαιρουμένου) το κομμάτι θα αναγεννηθεί στο αρχικό του τετράγωνο. Αν βρίσκεται στο τετράγωνο αναγέννησης οποιοδήποτε άλλο κομμάτι, τότε το κόψιμο είναι οριστικό και το κομμένο κομμάτι φεύγει από τη σκακιέρα.

Πώς καθορίζεται το τετράγωνο αναγέννησης;
Για Βασίλισσες και αξιωματικούς δεν υπάρχει δυσκολία – μοναδικό είναι το αρχικό τους τετράγωνο. Για τα άλλα, καθορίζεται από το χρώμα του τετραγώνου που έγινε το πάρσιμο αν πρόκειται για πύργο και ίππο, ή από την στήλη στην οποία έγινε το πάρσιμο αν πρόκειται για πιόνι (ή για μυθικό κομμάτι). Για παράδειγμα, ένας μαύρος πύργος που κόβεται στο a7 αναγεννιέται στο h8 (καθώς κόπηκε σε μαύρο τετράγωνο) ενώ αν είχε κοπεί στο c2 η αναγέννηση θα γινόταν στο a8. Αν κόψουμε λευκό πιόνι στο d6 τότε αυτό θα επανέλθει στο d2.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι επιτρέπονται τα ροκέ με πύργο που μόλις αναγεννήθηκε.
Πολύ βασικό είναι ότι η κίνηση δεν θεωρείται ολοκληρωμένη μόλις αφήσουμε το κομμάτι στη σκακιέρα, αλλά μόλις ολοκληρωθούν όλες οι Κίρκη-επιδράσεις στη θέση.
Λεπτομέρεια : Αφού τα μυθικά κομμάτια δεχόμαστε ότι προήλθαν από προαγωγή, τετράγωνο αναγέννησης είναι το τετράγωνο προαγωγής στη στήλη που έγινε το κόψιμο. Αν κόψουμε μια λευκή ακρίδα στο a4, αναγεννάται στο a8.
Η Κίρκη δεν επιτρέπει να κόψουμε αντίπαλο κομμάτι αν αυτό με την αναγέννησή του δίνει σαχ στο βασιλιά μας.

Σημειώνουμε μια Κίρκη αναγέννηση μέσα σε αγκύλες. Τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν μια κίνηση, (όπως ! ? + e.p.), γράφονται μετά τις αγκύλες.
Για παράδειγμα, αν ο λευκός ίππος κόψει τη μαύρη βασίλισσα στο h1, δεν γράφουμε απλά 1.Sxh1 αλλά συμπληρώνουμε και την αναγέννηση (συν μια μαύρη βασίλισσα στο d8) σε αγκύλες : 1.Sxh1[+bQd8] .
Αν κόψει την bQh8 ένα πιόνι από το g7 που προάγεται σε πύργο που δίνει σαχ, η κίνηση γράφεται περισσότερο πολύπλοκα : 1.gxh8=R[+bQd8]+ .

Παράδειγμα Αυτοπροστασίας
Ένα από τα εφέ που διαφοροποιούν την Κίρκη από το συνηθισμένο σκάκι, είναι ότι τα κομμάτια έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα ίδια τον εαυτό τους. Θυμίζουμε ότι οι κινήσεις δεν ολοκληρώνονται μόλις αφήσουμε το κομμάτι μας σε ένα τετράγωνο. Αν υπάρχει κάποιο πάρσιμο αντίπαλου κομματιού, πρώτα θα εξετάσουμε τη δυνατότητα που έχει αυτό να αναγεννηθεί πάνω στη σκακιέρα και έπειτα θα χαρακτηρίσουμε την κίνηση μας σαν νόμιμη, σαχ, ματ ή άμυνα.
Για παράδειγμα, η πιο γνωστή εικόνα ματ σε Κίρκη είναι πιθανότατα η παρακάτω :

Θέση 472_01
Ας υποθέσουμε ότι η λευκή βασίλισσα ήταν στο g1 και μόλις έπαιξε 1.Qg4+

Η πρώτη αντίδραση στο ορθόδοξο σκάκι θα ήταν το 1...Kxg4 όπου ο μαύρος με την μοναδική του κίνηση, κόβει την απροστάτευτη ντάμα και είναι ασφαλής. Λάθος! Από τη στιγμή που ο μαύρος με την κίνηση του έκοψε λευκό κομμάτι, πρέπει να εξετάσουμε τι θα γίνει αν αυτό αναγεννηθεί. Το τετράγωνο d1 είναι ελεύθερο, οπότε η λευκή βασίλισσα δεν έχει βγει ακόμα από το παιχνίδι! Θα επιστρέψει από το d1. Αν λοιπόν ο μαύρος βασιλιάς κόψει, θα έχουμε την εξής εικόνα :

Θέση 472_02
Ο μαύρος βασιλιάς, εκθέτει τον εαυτό του σε σαχ! Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να κόψει τη βασίλισσα στο g4, οπότε η κίνηση του λευκού ήταν ματ! 1.Qg4#

Allumwandlung (AUW)
Έχοντας την ικανότητα της «αυτοπροστασίας» στο μυαλό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο υλικό για να πετύχουμε το ματ. Και όταν λέμε «λιγότερο υλικό», γιατί να μην βάλουμε ένα πιόνι το οποίο θα προάγεται σε κάποιο κομμάτι; Και ακόμη, οι άμυνες του μαύρου να γίνονται από κομμάτια προαγωγής; Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά. AUW!!! Δηλαδή, θα κάνουμε και τις 4 δυνατές προαγωγές στις διάφορες βαριάντες μας.

Πώς όμως θα γίνει αυτό ακριβώς; Μάλλον τα λευκά πρέπει να προάγουν στη μία βαριάντα σε βασίλισσα και στην άλλη σε πύργο. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να κάνουμε ματ, μιας και δεν θέλουμε να φορτώσουμε τη θέση με πολύ υλικό. Επιλέγουμε να το κάνουμε και βοηθητικό δύο κινήσεων.

Να δούμε τι γίνεται με ένα λευκό πιόνι στην έβδομη γραμμή; Στην πρώτη κίνηση προάγεται και στην δεύτερη πάει να κάνει ματ. Απλό ακούγεται! Αν είναι βασίλισσα, καλό θα ήταν να δίνει ματ από τη στήλη d, ώστε να αυτό-προστατευτεί. Ας προάγουμε λοιπόν στο d8 το πιόνι. Μπορούμε να κάνουμε ματ από κάθε τετράγωνο της στήλης εκτός από το d1, γιατί αν κοπεί εκεί η βασίλισσα, θα είναι κατειλημμένο και δεν θα υπάρχει αναγέννηση. Μικρό το κακό…

Ένας λευκός πύργος στο d1, αν κοπεί αναγεννιέται στο h1 και διατηρεί έλεγχο στα a1-g1. Μια χαρά! Πως όμως θα μπλοκάρουμε τετράγωνα γύρω από τον μαύρο βασιλιά; Ας τον σκεφτούμε στο e1. Μπορεί να απειληθεί από λευκή βασίλισσα στο d2 και λευκό πύργο στο d1. Θα χρειαστούμε ένα μαύρο πιόνι κάπου στη 2η γραμμή, ώστε στην πρώτη κίνηση να γίνει ίππος ή αξιωματικός (για να κάνουμε το AUW) και στη 2η κίνηση να μπλοκάρει τετράγωνο…

Θέση 472_03

Με την ντάμα στο d2, το τετράγωνο f1 πρέπει να μπλοκαριστεί από μαύρο κομμάτι. Και αν αυτό το κομμάτι το ψάξουμε από προαγωγή, μόνο βασίλισσα ή πύργος έρχεται σε μια κίνηση… Αυτό όμως σημαίνει ότι χάσαμε το AUW. Αν απειλούσαμε με πύργο από το d1; Μας λείπουν δύο τετράγωνα :

Θέση 472_04

Στο e2 μπορεί να είναι αξιωματικός και στο f2 ίππος. Προτιμούμε αυτή την εικόνα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κόψουν στο d1, αλλά η Κίρκη θα στείλει τον πύργο στο h1 με σαχ, άρα το κόψιμο δεν θα είναι επιτρεπτή άμυνα. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε δύο μαύρα πιόνια. Ένα θα προαχθεί και ένα θα είναι στο e2 ή f2 και θα παρακολουθεί υπομονετικά τη δράση…
Με λίγο μέτρημα, βλέπουμε ότι μαύρη προαγωγή σε αξιωματικό και τοποθέτηση αυτού στο e2 σε 2 κινήσεις δεν μας εξυπηρετεί. Δηλαδή, με πιόνι στο f2, μόνο πιόνι στο d2 μπορεί να κάνει όσα ζητάμε:

Θέση 472_05
1.d1=B d8=R 2.Be2 Rd1#

Αλλά τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα για ένα, με μοναδικό τρόπο ορισμένο, ματ από τη ντάμα στην άλλη βαριάντα.
Ας δοκιμάσουμε να αφήσουμε το πιόνι στο e2 αλλά να καταλάβουμε με ίππο το f2. Πρέπει η προαγωγή να γίνει είτε στη στήλη d είτε στη στήλη h. Αν δοκιμάσουμε από το d2, το πιόνι στο e2 θα κόψει γραμμές στη δεύτερη βαριάντα όπου στο d1 θα βγάλουμε αξιωματικό, ο οποίος θα είναι δύσκολο να πλησιάσει στη δράση. Ξεκινάμε από το h1 την προαγωγή και αν χρειαστεί, θα σκεφτούμε κάτι άλλο…

Θέση 472_06
1.h1=S d8=R 2.Sf2 Rd1#
καθώς η Κίρκη δεν αφήνει τον μαύρο να κόψει τον πύργο!

Θαυμάσια, έχουμε μία βαριάντα που δουλεύει. Και ξέρουμε ότι στην άλλη θα πρέπει να βγάλουμε λευκή βασίλισσα και μαύρο αξιωματικό. Το ματ πρέπει να δοθεί από τη στήλη d. Αφού τα d1 και d2 δεν δουλεύουν, ας δοκιμάσουμε από πιο ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει θέση ο μαύρος βασιλιάς. Αλλά στο «εσωτερικό» της σκακιέρας, αυξάνουν και τα τετράγωνα που πρέπει να ελέγξει ο λευκός. Πάλι τα μαύρα πιόνια θα χρειαστεί να βοηθήσουν στο ματ.
Ας βάλουμε τον βασιλιά στο e3…

Θέση 472_07
Υπάρχει μια ωραία εικόνα ματ...
Αρκεί να φέρουμε τη λευκή βασίλισσα στο d4!

Ικανοποίηση! Μοιάζει σαν να τα καταφέραμε. Και να μην ξεχάσουμε να αφήσουμε κάπου στη σκακιέρα και ένα λευκό βασιλιά! Όμως... γιατί να μην είναι μαύρη βασίλισσα στο f3; Πάλι δεν γίνεται το ματ από το d4;

Θέση 472_08

Να λοιπόν που ο λευκός βασιλιάς θα έχει ενεργό ρόλο! Δεν πρέπει να επιτρέψει το 1.h1=Q. Ας τον τοποθετήσουμε λοιπόν στο h7:

Θέση 472_09
Έτοιμο!
h#2,

1.h1=S d8=R 2.Sf2 Rd1#

Θέση 472_10
και twin (δίδυμο) : bKe1->e3 (ο bK από το e1 να μετατοπιστεί στο e3)
1.h1=B d8=Q 2.Bf3 Qd4#

Τα συγχαρητήρια μας στον κύριο Klaus Wenda, που το 1985 πήρε 2_ο έπαινο στο περιοδικό feenschach με αυτό το πρόβλημα (WinChloe 245497). (Η διαφορά είναι στη θέση του λευκού βασιλιά, όπου ο συνθέτης απαγόρευσε την προαγωγή του bPh2 σε βασίλισσα, με το να μην της επιτρέψει να πατήσει στο f3. Οι λύσεις όπως εύκολα διαπιστώνει ο αναγνώστης, είναι ίδιες.)

Θέση 472_11
Klaus Wenda, Feenschach 1985, 2nd commendation
h#2, Κίρκη, twin : bK->e3

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν και άλλα σχετικά παραδείγματα, όπως το (WinChloe 123172)

Θέση 472_12
Per Bjørn Grevlund, Stella Polaris 1973
h#2 Duplex, Κίρκη
1.g1=B d8=R 2.Bf2 Rd1# (παίζουν πρώτα τα Μαύρα, τα Λευκά νικούν)
1.d8=S g1=Q 2.Se6 Qg5# (παίζουν πρώτα τα Λευκά, τα Μαύρα νικούν).

Σημείωση : Το λευκό πιόνι στο h5 εμποδίζει ανεπιθύμητες λύσεις, όπως 1.Kg5 g1=Q+ 2.Kh5 Qg5# (η bQ αυτοπροστατεύεται γιατί αναγεννάται στο d8).

Εικόνες Ματ σε συνθήκη Κίρκη
Είδαμε ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν η Κίρκη αποφασίσει να στοιχειώσει τη σκακιέρα μας. Ποιες αλήθεια είναι οι εικόνες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ματ τον αντίπαλο βασιλιά; Αυτές οι εικόνες που οφείλουν την ύπαρξη τους στη συνθήκη και δεν θα έκαναν ποτέ ματ σε μια κλασσική παρτίδα του αγωνιστικού σκακιού;

Ας αρχίσουμε με κάτι απλό. Μια λευκή ντάμα στην πρώτη γραμμή, μόνη και απροστάτευτη από τα άλλα λευκά κομμάτια, μπορεί να κάνει ματ και το ματ ισχύει, γιατί ο μαύρος βασιλιάς δεν μπορεί να κόψει τη ντάμα, καθώς αυτή αναγεννάται στο d1. Δηλαδή η κίνηση του μαύρου βασιλιά, τον εκθέτει σε σαχ! Άρα δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του σκακιού.

Θέση 472_13

Κάτι πιο ενδιαφέρον έχει η παρακάτω θέση, όπου ο μαύρος βασιλιάς μοιάζει ασφαλής. Και όμως!

Θέση 472_14
1.Rxh7[+bSg8]#

Ο ίππος κόπηκε σε λευκό τετράγωνο, άρα αναγεννάται στο g8 και ο πύργος προστατεύει ο ίδιος τον εαυτό του, καθώς αν κοπεί από τον μαύρο βασιλιά, αναγεννάται στο h1 με ταυτόχρονο σαχ.

Θέση 472_15

Άλλη μια εικόνα στην οποία ο λευκός αξιωματικός αυτοπροστατεύεται : Μόνο ο μαύρος βασιλιάς μπορεί να κόψει στο g2, αλλά αυτό σημαίνει ότι εκθέτει τον εαυτό του σε σαχ από τον αναγεννημένο αξιωματικό στο f1!
Φυσικά, αν υπήρχε οποιοδήποτε λευκό κομμάτι στο f1 το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει το g2, είτε μαύρο, τότε δεν θα είχαμε ματ, καθώς ο λευκός αξιωματικός θα έφευγε από την σκακιέρα.

Θέση 472_16

Ας αυξήσουμε τα κομμάτια στη σκακιέρα μας. Υποθέτουμε ότι ο μαύρος επιλέγει σε βοηθητικό παιχνίδι να κάνει ροκέ. Τότε έχουμε την εξής ενδιαφέρουσα συνέχεια :

Θέση 472_17
1.O-O Sxh6 [+bPh7]#

Στην επόμενη θέση ο Λευκός κάνει ματ σε δυό κινήσεις.

Θέση 472_18
1.Be2+!
1...Kg1 2.Bf2#
1...Kxe1[+wBc1] 2.Bd2#

Η μία βαριάντα έχει πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα.

Θέση 472_19

Είναι ματ!

Και στην επόμενη παράδοξη θέση υπάρχει ένα απλό ματ σε μία λευκή κίνηση. (Το βλέπετε; Δεν μας νοιάζει αν ο wR και ο wS φαίνεται ότι κόβονται με ένα σωρό τρόπους…)

Θέση 472_20

Μικρό και Μεγάλο Ροκέ

Μια ακόμα σημαντική διαφορά της Κίρκης από το αγωνιστικό σκάκι, είναι στη δυνατότητα για ροκέ. Με τον βασιλιά σας ακόμα στο αρχικό τετράγωνο αλλά τους πύργους να έχουν αρχίσει τις βόλτες στη σκακιέρα, σίγουρα θα είχατε εγκαταλείψει την ιδέα του ροκέ…
Η Κίρκη όμως, επιτρέπει ροκέ με πύργο που έχει αναγεννηθεί. Είναι λοιπόν ένα επιθυμητό εφέ. Μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Γιατί όχι; Ίσως μάλιστα, να κάνουμε και Ο-Ο και Ο-Ο-Ο σε δύο βαριάντες. Επιλέγουμε πάλι βοηθητικό παιχνίδι σε 2 κινήσεις. Ο μαύρος βασιλιάς θα είναι στο e8. Αφήνουμε άδεια τα a8, h8 ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι οι πύργοι έχουν κινηθεί και να τους αναγεννήσουμε εκεί. Μάλλον θα μας είναι χρήσιμος και ένας λευκός αξιωματικός στη διαγώνιο a1-h8. (Το h8 θα είναι άδειο μετά το Ο-Ο και δύσκολα θα τοποθετήσουμε εκεί μαύρο κομμάτι). Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε κάπως έτσι :

Θέση 472_21
1.Rc3 Bxc3[+bRh8] 2. O-O

Κάπου θα βρούμε ένα ματ τοποθετώντας λευκά κομμάτια, αλλά τι θα κάνει ο αξιωματικός στη δεύτερη βαριάντα, όπου θέλουμε Ο-Ο-Ο; Επίσης, ο μαύρος πύργος θα μπορούσε να κοπεί και στο f6, οπότε έχουμε δουλειά ακόμα…
Λοιπόν, χρειαζόμαστε επιπλέον υλικό για τον λευκό και πρέπει να σημαδέψουμε και τη πτέρυγα του βασιλιά και τη πτέρυγα της βασίλισσας. Θα ανεβάσουμε σίγουρα τον αξιωματικό στη διαγώνιο. Ένας λευκός πύργος είναι καλή ιδέα. Θα μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για το ματ, αλλά όχι την υπερβολική δύναμη μιας βασίλισσας, η οποία στο βοηθητικό παιχνίδι θα βρει πολλές ευκαιρίες για ανεπιθύμητες τρύπες…
Ο λευκός πύργος θα πρέπει να κάνει αρχικά ματ τον μαύρο βασιλιά στο g8. Αν όμως βρίσκεται ήδη στη στήλη, το ροκέ δεν μπορεί να γίνει. Επίσης με κάποιο τρόπο πρέπει να έχει ο λευκός έλεγχο στα f7,h7. Μπορούμε να βάλουμε μαύρα πιόνια εκεί, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε τη θέση με λίγο υλικό. Μια ιδέα θα ήταν να τοποθετηθεί ο λευκός πύργος στο f6 για να κόβουμε τον μαύρο πύργο μόνο στο c3. Δεν επιτρέπει όμως το ροκέ, ούτε κρατάει το h7. Αν ήταν στην 7η γραμμή; Τον υποστηρίζει ο αξιωματικός, αλλά δεν κρατάμε το h8… Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε μαύρο κομμάτι εκεί, το οποίο θα πάει μετά το ροκέ.
Ναι, αλλά δεν έχει κάνει ήδη 2 κινήσεις ο μαύρος; Μια σε τετράγωνο για να κοπεί ο πύργος και μια το ροκέ…
Λοιπόν. Θα στείλουμε εμείς μαύρο κομμάτι στο h8! Θα βάλουμε μαύρο πύργο στο g7, οπότε και ο λευκός πύργος θα μπορεί να τοποθετηθεί στη στήλη g. Ας δοκιμάσουμε το :

Θέση 472_22

Θα κοπούν δύο μαύροι πύργοι σε μαύρα τετράγωνα και θα αναγεννηθούν στο h8, μια φορά για το ροκέ και μία φορά για να μπλοκάρουν το τετράγωνο h8.
π.χ. 1.Rc3 Bxc3 [+bRh8] 2. O-O Rxg7 [+bRh8]#
Πάλι όμως μπορεί να κοπεί ο ένας πύργος στο f6… Και πάλι δεν απειλούμε τίποτα στην ιδέα του Ο-Ο-Ο. Για να το δούμε διαφορετικά…

Θέση 472_23

Τα λευκά κομμάτια απειλούν στη στήλη g και στη διαγώνιο a1-h8. Μετά το μεγάλο ροκέ, ο βασιλιάς θα πάει στο c8. Ύποπτα είναι τα τετράγωνα a8,b8, από τα οποία μπορούμε να δώσουμε ματ. Στο a8, δύσκολα γιατί είναι λευκό και θα πρέπει να αλλάξουμε χρώμα στον αξιωματικό (πως αλλιώς θα ελέγξει το b7 ο λευκός; Αν αναλάβει τον έλεγχο ο βασιλιάς του, τότε ο αξιωματικός θα είναι άχρηστος, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα για το πρόβλημα μας…). Στο b8 όμως; Ένας πύργος εκεί με την κατάλληλη υποστήριξη θα είναι ό,τι πρέπει. Το b8 είναι στη στήλη b2-b8 (που τέμνει τη διαγώνιο a1-h8) και στη διαγώνιο g3-b8 που τέμνει τη στήλη g. Τετράγωνα τομής είναι τα b2 και g3. Αν είχαμε εκεί τα κομμάτια μας; Πρέπει μια να κινηθούν στη στήλη, μια στη διαγώνιο. Μιας και δεν είναι βασίλισσες, η λύση θα είναι να τους αλλάξουμε αμοιβαία θέση στο twin!
Είναι αναγκαίο να αλλάξει θέση και ο μαύρος πύργος από το c6. Πρέπει να μπορεί να κοπεί σε μαύρο τετράγωνο, είτε από αξιωματικό στο b2 είτε από πύργο στο b2. Προφανές τετράγωνο είναι το b3. Με την κίνηση στο c3 τον κόβει ο αξιωματικός, στο b3 τον κόβει ο πύργος. Και πλέον, δεν μπορεί να κινηθεί προς τα δεξιά και να κοπεί αλλού (ο λευκός πύργος στο g3 το απαγορεύει, ενώ αν ήταν στο g1 θα μπορούσε να κόψει ο ίδιος τον μαύρο στο g3 για να γίνει το Ο-Ο.) Αν όμως κόψει στο b2 [+wBc1] και κοπεί με τη σειρά του από τον λευκό αξιωματικό; Θα έχουμε ένα ανεπιθύμητο dual. Βρήκαμε λοιπόν και τετράγωνο για τον λευκό βασιλιά! Το c1. Τώρα αν ο αξιωματικός κοπεί, δεν αναγεννάται αλλά φεύγει από το παιχνίδι!

Θέση 472_24

Τελική θέση.

Θέση 472_25
h#2, Κίρκη. Με twin, την αλλαγή θέσεων των λευκών κομματιών.
1.Rc3+ Bxc3[+bRh8] 2.O-O Rxg7[+bRh8]#
1.Rd7 Rxb3[+bRa8] 2.O-O-O Rb8#

Ερώτημα : Μπορούμε να πετύχουμε τα παραπάνω, χωρίς να καταφύγουμε σε μηχανισμό διδύμου;
Με μερικές μετακινήσεις λευκών κομματιών, τη προσθήκη ενός μαύρου πιονιού και τη βοήθεια καλών φίλων και ικανότατων συνθετών, όλα γίνονται!

Θέση 472_26
h#2, Κίρκη, 2111

Αφήνουμε τις 2 λύσεις για τον αναγνώστη. Την ιδέα την ξέρει! (Ο bRb3 κόβεται στα b3 και c3).

Σε μια καλύτερη θέση έφτασε το 2002 ο Zdenek Oliva, όπου δημοσίευσε το ακόλουθο πρόβλημα και τα συγχαρητήριά μας του ανήκουν! (WinChloe 118771)

Θέση 472_27
Zdenek Oliva, Problemkiste 2002
h#2, Κίρκη, 2 λύσεις
1.Rc6 Kxc6[+bRa8] 2.O-O-O Se7#
1.Rd4 Bxd4[+bRh8] 2.O-O Sh6#
(Αν και θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο bPh7 στο h6 για ένα παραπανίσιο εφέ Κίρκης : 2.O-O Sxh6[+bPh7]#)


Σταματάμε εδώ την παρουσίαση. Νομίζουμε ότι το μήνυμα δόθηκε.
Εύκολο είναι, ασχοληθείτε!

(Επιμέλεια : Μανωλάς Εμμανουήλ)

INTERNATIONAL CHESS COMPOSITION DAY 2011

Διεθνής ημέρα σκακιστικών συνθέσεων, 2011

Λύση προβλημάτων διαδικτυακά (Online), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Σκακιστικών Συνθέσεων, που οργανώνεται από την Εταιρεία για Σκακιστικές Συνθέσεις και Γρίφους (Society for Chess Composition and Puzzles) του Ζάγκρεμπ (Zagreb) Κροατίας.

Οι προς λύση συνθέσεις θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα „PZR Zagreb“ (http://pzrdig2.bloger.hr/) και στην Facebook-ομάδα „Chess Composition & Puzzles“ (http://www.facebook.com/pages/Chess-Composition-Puzzles/191057181368?ref=mf) στις 21.12.2010 το μεσημέρι, 12:00 CET (Χρόνος Κεντρικής Ευρώπης).

Παρακαλούμε στείλτε τις λύσεις στην e-mail διεύθυνση pzrdig2@gmail.com μέχρι το μεσημέρι (12:00 CET) της 04.01.2011.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις 05.01.2011.

Ευχαριστούμε. Με εκτίμηση!
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!



INTERNATIONAL CHESS COMPOSITION DAY 2011
Online solving in occasion of International Chess Composition Day organized by Society for Chess Composition and Puzzles Zagreb.
Compositions for solving will be published at website „PZR Zagreb“ (http://pzrdig2.bloger.hr/) and „Chess Composition & Puzzles“ (http://www.facebook.com/pages/Chess-Composition-Puzzles/191057181368?ref=mf ) 21.12.2010. at noon, 12:00 CET (Central European Time).
Please send your solutions to e-mail address pzrdig2@gmail.com til noon (12:00 CET) 4.1.2011. Preliminary results will be published on 5.1.2011.)
Thank you and best regards!
HAPPY HOLIDAYS!

20101221 UPDATE :


INTERNATIONAL CHESS COMPOSITION DAY 2011

Please solve this problems as soon as you can and send your solutions to e-mail address: pzrdig2-at-gmail.com

(please switch the letters '-at-' with symbol '@' ) Don't send your solution as comments to this website! Closing date: January 4th 2010 at noon, 12:00 hours CET (Central European Time) Don't forget to write your name, town and country!
The solutions for problems A, B & C should consist only the first moves of White.
The solution for problem D should consist the first move of White and variations (defences by Black and the 2nd moves of White) with mates in the third move.
The solution for problem E should consist the first move of White and variations (defences by Black and the moves of White til his 7th move) with mates in the eighth move.
The solution for problem F should consist the first move of white. Please find the place for BK. White to move and mate in two.
Welcome and thank you for compeeting!


Solver Killers :)) Special category with two problems for those who enjoy really hard puzzles!
G) White to move and mate in three. Please find place for BK, the key and the variations of threemover.
H) PG - The shortest proof game in exactly 24 moves (24moves by White and 24 moves by Black).
I) h2-#2 In Help-direct-poblem black helps white to reach a position, when (white moves, and) black cannot prevent from a standard y-mover. In Help-direct-mate h2-#2 black starts, and after a next move of white and black there should be a standard two-mover on the board.

Happy holidays and best regards!

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Βιβλίο από Παναγή Σκλαβούνο

Την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βιβλίου

Έλληνες Σκακιστές του 19ου αιώνα,

που έγραψε ο Παναγής Σκλαβούνος, μπορείτε να βρήτε στο σκακιστικό ιστολόγιο του Γάτου.
Υπάρχουν εκεί φωτογραφίες, κείμενο και ενδιαφέροντα σχόλια.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Διακρίσεις ιστολογίου

Από το ιστολόγιο Kallitexniko-skaki.blogspot.com μεταφράζω στην Αγγλική γλώσσα όσες αναρτήσεις δεν έχουν τοπικό μόνο ενδιαφέρον και έτσι σχηματίζεται το ιστολόγιο http://chess-problems-gr.blogspot.com.

Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα της British Chess Problems Society [εδώ]και ακολουθώντας μια διαδρομή - ποιός έφτιαξε τις σελίδες : κλικ (αριστερά) στο [Brian Stephenson's pages] - σκακιστική σύνθεση : κλικ (επάνω) στο [Chess Composition] - σύνδεσμοι : κλικ (αριστερά) στο [Links] - σκακιστική σύνθεση : κλικ (δεξιά) στο [Chess Composition], βρίσκετε το chess-problems-gr να είναι στην τρίτη θέση
1. πρώτο της παγκόσμιας ομοσπονδίας WFCC,
2. δεύτερο της αγγλικής ομοσπονδίας BCPS,
3. τρίτο το δικό μας Chess-problems-gr, με προτροπή "A blog from Greece (in English) about chess composition - very warmly recommended! (= Ένα ιστολόγιο από την Ελλάδα (στην Αγγλική γλώσσα) σχετικό με την σκακιστική σύνθεση - πολύ θερμά συνιστώμενο!),
4. τέταρτο το αμερικανικό The Good Companions,
κλπ.

Χθες έμαθα ότι το ιστολόγιο chess-problems-gr έλαβε μια διάκριση, από την onlinecomputersciencedegree.com, όπως αρκετά άλλα σκακιστικά ιστολόγια, η οποία το χρησιμοποιεί στα μαθήματα που προσφέρει. Μας απένειμε και ένα σήμα (badge) για να την διαφημίζουμε. Ευχαριστούμε. (Το διέκοψε τον Σεπτέμβρη του 2012).

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

C20101130, Διαγωνισμός Σύνθεσης Archakov MT

A competition on creation of the chess compositions devoted in memory of Volgograd master Vladimir Archakov (1938-2005).

Sections : #3 (judge - V. Sychov, Belarus), h#3 (judge - A. Semenenko, Ukraine).

Compositions must be send up to 30.11.2010 to e-mail: rosini@t-k.ru

The publication of results will be in 2011 in the newspaper: "Molodoj" (Volgograd, Russia) and on a site: http://www.efrosinin.t-k.ru.

Dispatch of results to foreign participants only by e-mail!


Διαγωνισμός δημιουργίας σκακιστικών συνθέσεων αφιερωμένος στην μνήμη του Μαιτρ Vladimir Archakov (1938-2005) από το Βόλγογκραντ.

Τμήματα : #3 (κριτής - V. Sychov, Λευκορωσία), h#3 (κριτής - A. Semenenko, Ουκρανία).

Οι συνθέσεις πρέπει να σταλούν μέχρι 30.11.2010 στο e-mail: rosini@t-k.ru

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα γίνει το 2011 στην εφημερίδα : "Molodoj" (Βόλγογκραντ, Ρωσία) και στην ιστοσελίδα : http://www.efrosinin.t-k.ru.

Αποστολή των αποτελεσμάτων στους αλλοδαπούς συμμετέχοντες μόνο μέσω e-mail!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Περιπέτεια στη σύνθεση

Στην σημερινή ανάρτηση θα δείξουμε με παραδείγματα την περιπέτεια της σύνθεσης ενός σκακιστικού προβλήματος.
Ο νέος και πολύ παραγωγικός συνθέτης Diyan Kostadinov, από την Βουλγαρία, πρότεινε στο Παγκόσμιο της Κρήτης έναν διαγωνισμό σύνθεσης με ένα καινούργιο μυθικό κομμάτι, τον KoBul King. (Ko Kostadinov, Bul Bulgaria). Ο KoBul Βασιλιάς παίρνει τις ικανότητες κίνησης και παρσίματος του τελευταίου κομματιού του που πάρθηκε. (Αν ο Μαύρος πάρει έναν λευκό Πύργο, τότε ο λευκός Βασιλιάς εξακολουθεί να είναι βασιλικό κομμάτι αλλά κινείται και παίρνει κομμάτια σαν Πύργος). Ο λευκός Βασιλιάς επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση όταν ο Μαύρος πάρει ένα λευκό πιόνι.
Έχουμε λοιπόν ένα κομμάτι που επηρεάζει πολύ ο αντίπαλος, άρα θα μπορούσαν να γίνουν ωραία προβλήματα με τακτικό παιγνίδι.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει λογισμικό που να ελέγχει το νέο μυθικό κομμάτι, οπότε είναι μια ευκαιρία να δουλέψουμε όπως παλιά : μόνο με το μυαλό μας.

Αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα πρόβλημα βοηθητικό με ματ σε δύο κινήσεις.
Ιδέα : Στο βοηθητικό πρόβλημα παίζει πρώτος ο μαύρος.
Β1 : [Ο μαύρος KoBul βασιλιάς bKK (black KoBul King) θα πάει σε ένα τετράγωνο].
W1 : [Ο λευκός KoBul βασιλιάς wKK θα πάρει έναν αξιωματικό και ακαριαία ο bKK θα γίνει ΚΚΒ (KoBul King Bishop)].
B2 : [Ο KKB θα μετακινηθεί κάπου αλλού].
W2 : [Εκεί ο bKKB θα απειληθεί από τον wB (αλλά δεν θα μπορεί να τον πάρει, γιατί τότε ο wKK θα μετατραπεί ακαριαία σε wKKB και θα πάρει τον bKKB) άρα θα έχει γίνει ματ].
Θα υπάρχει και δεύτερη βαριάντα με Πύργους.


Ας δούμε το σχέδιο A.

(Πρόβλημα 471 Plan A)
Emmanuel Manolas,
original, 07/10/2010,
h#2 2111 KoBul Kings (4+4)
[8/8/2p5/8/2P2k2/3B4/2bKR3/4r3]

Επιθυμητή λύση :
1.KKg4 KKxc2(bKK=KKB) 2.KKBd7 Bf5#
1.KKg5 KKxe1(bKK=KKR) 2.KKRc5 Re5#
Καλό φαίνεται. Τα λευκά κομμάτια δεν χαζεύουν στην βαριάντα όπου δεν πρωταγωνιστούν. Στην πρώτη ο wR κρατάει το e8, στην δεύτερη ο wB κρατάει το c4.
Δυστυχώς υπάρχει τρύπα :
1.KKf3 KKxc2(bKK=KKB) 2.KKh1 Be4#
Ας τα μεταφέρουμε όλα μια θέση αριστερά για να ξεφεύγει ο bKKB. Δείτε το Σχέδιο B.

(Plan B)
h#2 2111 KoBul Kings (4+4)
[8/8/1p6/8/1P2k3/2B5/1bKR4/3r4]

Οι επιθυμητές βαριάντες, ελαφρώς διαφοροποιημένες, δουλεύουν.
Δυστυχώς η τρύπα παραμένει γιατί ο wRd2 κρατάει το h2 (μα πώς δεν το σκεφτήκαμε αμέσως;) :
1.KKe3 KKxb2(bKK=KKB) 2.KKBg1 Bd4#
Ας τα μεταφέρουμε όλα ακόμη μια θέση αριστερά μήπως και καταφέρει να ξεφύγει ο bKKB. Δείτε το Σχέδιο C.

(Plan C)
h#2 2111 KoBul Kings (4+4)
[8/8/p7/8/P2k4/1B6/bKR5/2r5]

Εκτός από τις επιθυμητές λύσεις, προέκυψε μια τρύπα :
1.KKe4 KKxa2(bKK=KKB) 2.KKa8 Bd5#
Λοιπόν, αφού δεν διορθώνεται με κίνηση αριστερά, ας δοκιμάσουμε να μετακινήσουμε την αρχική θέση A μια θέση δεξιά. Δείτε το Σχέδιο D.

(Plan D)
h#2 2111 KoBul Kings (4+4)
[8/8/3p4/8/3P2k1/4B3/3bKR2/5r2]

Δυστυχώς αυτή η τοποθέτηση έχει έξι λύσεις ως κανονικό βοηθητικό πρόβλημα, εντελώς ανεπιθύμητο για την σύνθεση που επιδιώκουμε, που πρέπει να λύνεται μόνο ως KoBul βοηθητικό.
1.Kh4 Kf3 2.Ra1 / Rb1 / Rc1 / Rd1 / Re1 / Rg1 Rh2#
Θα αναγκαστούμε να προσθέσουμε στην αρχική θέση ένα λευκό πιόνι για να μην πηγαίνει ο bKK στο f3;
Ας δούμε το Σχέδιο E.

(Plan E)
h#2 2111 KoBul Kings (5+4)
[8/8/2p5/8/2P2k2/3B4/2bKR1P1/4r3]

Φαίνεται ασφαλές, έτσι;
Θα λέγατε ότι το παρακάτω είναι τρύπα;
1.Rxe2(wKK=KKR)+ KKRxe2(bKK=KKR) 2.KKRf1 KKRxc2(bKK=KKB)#
Δεν είναι καθόλου! Ο Μαύρος συνεχίζει με 3.bKKxg2(wKK=KK)! χωρίς να απειλείται.
Φαίνεται ασφαλές, όμως η ιδέα να βάλουμε λευκό πιόνι δεν ήταν καλή, γιατί έπρεπε να δοκιμάσουμε πρώτα να βρούμε καλύτερη διάταξη πεσσών προσθέτοντας μαύρα πιόνια.
Ας δούμε το Σχέδιο F. Είναι το Σχέδιο B με ένα μαύρο πιονάκι στο h5 και τον bK στο h4. Περιμένουμε να έχει τις δυό επιθυμητές λύσεις με κλειδιά 1.Kg3 και 1.Kg5.

(Plan F)
h#2 2111 KoBul Kings (4+5)
[8/8/1p6/7p/1P5k/2B5/1bKR4/3r4]

Με τόση εμπειρία που αποκτήσαμε, είναι εύκολο να εντοπίσουμε την τρύπα (τις τρύπες) στην έκδοση αυτή.

1.Ra1 / Rf1 / Rg1 / Rh1 KKxb2(bKK=KKB) 2.KKBe1 Rf2#

Τι θα λέγατε να βάλουμε ένα μαύρο πιόνι στο f2; Δείτε το Σχέδιο G.

(Plan G)
h#2 2111 KoBul Kings (4+6)
[8/8/1p6/7p/1P5k/2B5/1bKR1p2/3r4]

Καλό φαίνεται, αλλά δεν είναι αρκετά οικονομικό. Κι εκείνο το λευκό πιόνι στο b4 θα μπορούσε να λείψει. Αλλά, για περιμένετε μια στιγμή. Το μαύρο πιόνι εμποδίζει την κίνηση Kh4-e1, αλλά μπορεί να προαχθεί κιόλας. Και να η νέα τρύπα :

1.f1=S Kxb2(bKK=KKB) 2.Sg3 Bf6#

Ας γυρίσουμε λοιπόν την σκακιέρα 180 μοίρες για να μην έχουμε προαγωγές, και ας διώξουμε και το λευκό πιόνι. Δείτε το Σχέδιο H.

(Plan H)
h#2 2111 KoBul Kings (3+6)
[3r4/1p1RKb2/4Bp2/2k5/8/5p2/8/8]

Περιμένουμε μόνο τις επιθυμητές λύσεις, με κλειδιά 1.Kb6 και 1.Kb4.
Προς στιγμή νομίζουμε ότι είδαμε μια νέα τρύπα :
1.b6 Rxd8(bKK=KKR) 2.KKRc6 Rc8#
Ευτυχώς υπάρχει το 3.KKRxe6(wKK=KKB)+! Και ο bK είναι απολύτως ασφαλής.

Αλλά δεν τη γλιτώνουμε τόσο εύκολα! Δείτε αυτό :
1.b6 Bc4 2.KKc6 Rc7#

Τελευταία προσπάθεια : Μετακινούμε το bPb7 στο c6. Δείτε το Σχέδιο Ι.

(Πρόβλημα 471 Plan I)
Emmanuel Manolas,
original, 07/10/2010,
h#2 2111 KoBul Kings (3+6)
[3r4/3RKb2/2p1Bp2/2k5/8/5p2/8/8]

Λύσεις :
1.KKb5 KKxf7(bKK=KKB) 2.KKBe2 Bc4#
1.KKb4 KKxd8(bKK=KKR) 2.KKRf4 Rd4#

(Πέντε από τα εννιά κομμάτια είναι σε λευκά τετράγωνα, οπότε θα φαίνεται καλά όταν εκτυπωθεί. Δεν αντιστρέφουμε το δεξί – αριστερό).

Ο Christian Poisson υποσχέθηκε ότι στην επόμενη έκδοση του λογισμικού του WinChloe θα περιλαμβάνει και την συνθήκη KoBul Kings. Θα ψάξουμε τότε να δούμε αν είναι σωστό το πρόβλημα που είδαμε σήμερα.
Με τους υπολογιστές χάσαμε αρκετό μέρος από την περιπέτεια της σύνθεσης, αλλά τρύπια προβλήματα έχουν πάψει να δημοσιεύονται πια.

Ελπίζω ότι σας μετέφερα ένα μέρος της συναρπαστικής διαδικασίας της σύνθεσης ενός προβλήματος. Στην αναζήτηση ελαττωμάτων έπαιξαν καίριο ρόλο οι φίλοι συνθέτες Θέμης Αργυρακόπουλος από την Ίο και Κώστας Πρέντος από την Θεσσαλονίκη.

Τώρα το πρόβλημα θα σταλεί σε διαγωνισμό για να αξιολογηθεί από κριτή και ίσως να πάρει κάποια διάκριση.

20101116 : Ο φίλος συνθέτης Juraj Lörinc από την Σλοβακία μας ενημέρωσε ότι είχε γράψει ένα παρόμοιο κείμενο (στα Αγγλικά) με τίτλο Composing the two-mover για την σύνθεση ενός προβλήματος δύο κινήσεων.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

WCCC-53 WCSC-34 πρακτικά

Τα πρακτικά του Παγκόσμιου Συνέδριου για την Σκακιστική Σύνθεση (WCCC) είναι διαθέσιμα, στην Αγγλική γλώσσα και σε μορφή pdf αρχείου και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από εδώ.


Στην φωτογραφία αριστερά παρουσιάζονται ο Κώστας Πρέντος, ο Εμμανουήλ Μανωλάς, ο Θέμης Αργυρακόπουλος. Την φωτογραφία έστειλε το μέλος της Εθνικής Ομάδας Λύσης Σκακιστικών συνθέσεων Δημήτρης Σκυριανόγλου.

Συνοψίζουμε τις δώδεκα Ελληνικές επιτυχίες στους διαγωνισμούς σύνθεσης στο Παγκόσμιο Συνέδριο 2010 της Κρήτης.

13_ος Διαγωνισμός Sabra (13th SABRA Tourney)
3_η Εύφημη Μνεία : Κώστας Πρέντος
Έπαινος : Κώστας Πρέντος & Diane Barnard (ΗΠΑ),

8_ος Διαγωνισμός Ρουμάνικης TZUICA (8th Romanian TZUICA Tourney)
1_ο Τμήμα, ορθόδοξα : 2_η Εύφημη Μνεία : Κώστας Πρέντος

Διαγωνισμός Καλής “Κίνησης” (Good Zug Tourney)
4_η Εύφημη Μνεία : Κώστας Πρέντος

Διαγωνισμός Σαμπάνιας (Champagne Tourney)
Τμήμα A : 1_η Εύφημη Μνεία : Κώστας Πρέντος

1_ος Διαγωνισμός Βουλγάρικου Κρασιού (1st Bulgarian Wine Tourney)
1_ο-3_ο Βραβείο : Κώστας Πρέντος,
1_ο-3_ο Βραβείο : Vlaicu Crişan (Ρουμανία) & Κώστας Πρέντος,
5_ο Βραβείο : Θέμης Αργυρακόπουλος & Κώστας Πρέντος.
Ειδικό Βραβείο : Εμμανουήλ Μανωλάς
1_η Εύφημη Μνεία : Θέμης Αργυρακόπουλος
Έπαινος : Θέμης Αργυρακόπουλος & Εμμανουήλ Μανωλάς

Διαγωνισμός Μεταξά (Metaxa Tourney)
Εύφημη Μνεία : Ιωάννης Γαρουφαλίδης

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αποτελέσματα συνθετών από το Παγκόσμιο της Κρήτης

Στην σημερινή ανάρτηση θα δούμε τα θέματα και τους βραβευμένους συνθέτες των διαγωνισμών σύνθεσης που έγιναν στην Κρήτη, στα πλαίσια του 53_ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Σκακιστική Σύνθεση (WCCC 2010).



Πολυήμερος διαγωνισμός σύνθεσης για το Συνέδριο (Congress Long Composing Tourney), Κριτής : Chris Feather (Αγγλία).

Θέμα : Βοηθητικά 3-4 κινήσεων με τουλάχιστον δύο φάσεις (λύσεις ή δίδυμα) χωρίς έτοιμο παιγνίδι, χωρίς zeroposition, όχι ντούπλεξ. Επιτρέπονται μυθικά κομμάτια, όχι μυθικές συνθήκες. Στο διάγραμμα τα Λευκά έχουν τουλάχιστον τρία κομμάτια : Βασιλιά, Βασίλισσα, και ένα ακόμη κομμάτι μυθικό ή κανονικό. Επιπλέον τα Λευκά μπορούν να έχουν πιόνια και άλλα κανονικά κομμάτια, χωρίς περιορισμό.

Βραβείο : Chris Handloser (Ελβετία).
Εύφημες Μνείες : (1) Mario Parrinello (Ιταλία), (2) Aleksandr Semenenko & Valery Semenenko (Ουκρανία) & Gennady Chumakov (Ρωσία), (3) Ofer Comay (Ισραήλ).
Έπαινοι : (1) Juraj Lörinc (Σλοβακία), (2) Fadil Abdurahmanović (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) & Mike Prcic (ΗΠΑ) & Zvonimir Hernitz (Κροατία), (3) Evgeny Fomichev (Ρωσία), (4) Mark Erenburg (Ισραήλ), (5) Juraj Lörinc (Σλοβακία).



Σύντομος Διαγωνισμός Σύνθεσης για το Συνέδριο, ορθόδοξα δυάρια (Congress Quick Composing Tourney - #2), Κριτής : Christopher Reeves (Αγγλία).

Θέμα : Σε ένα ορθόδοξο δυάρι, ή μια λευκή δοκιμή αποτυγχάνει λόγω μιας μαύρης προαγωγής, ή η μαύρη προαγωγή είναι η μοναδική κίνηση χωρίς έτοιμο ματ σε μια αρχική θέση με ατελές μπλοκάρισμα. Σε μία φάση παιγνιδιού (ή σε περισσότερες φάσεις) αυτή η μαύρη προαγωγή (στο ίδιο τετράγωνο αλλά όχι απαραίτητα στο ίδιο κομμάτι) αντιμετωπίζεται με ματ.

Βραβεία : (1) Paz Einat (Ισραήλ), (2) Jorma Paavilainen (Φινλανδία).



Σύντομος Διαγωνισμός Σύνθεσης για το Συνέδριο, βοηθητικά δυάρια (Congress Quick Composing Tourney – h#2), Κριτής : Živko Janevski (ΠΓΔΜ).

Θέμα : Σε ένα βοηθητικό δυάρι, ένα λευκό γραμμικό κομμάτι στοχεύει προς τον μαύρο βασιλιά και υπάρχει ανάμεσά τους ένα κομμάτι (λευκό ή μαύρο). Ένα μαύρο θεματικό κομμάτι τοποθετείται με την πρώτη μαύρη κίνηση (B1) στην γραμμή αυτή, ή προς το μέρος του bK, ή προς το μέρος του λευκού γραμμικού κομματιού, και δημιουργούνται δύο λύσεις.

Βραβεία : (1) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (2) Vito Rallo & Mario Parrinello (Ιταλία).
Εύφημες Μνείες : (1) Gerard Smits (Ολλανδία), (2) Johan de Boer & Gerard Smits (Ολλανδία), Borislav Gadjanski (Σερβία).
Έπαινοι : (1) Fadil Abdurahmanović (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) & Marco Bonavoglia (Ιταλία) & Zvonimir Hernitz (Κροατία) & Mike Prcic (ΗΠΑ), (2) Bjørn Enemark (Δανία), (3) Janne Syväniemi & Kenneth Solja & Harri Hurme (Φινλανδία).



13_ος Διαγωνισμός Sabra (13th SABRA Tourney), Κριτής : Menachem Witztum (Ισραήλ).

Θέμα : Δημιουργία και άνοιγμα λευκής γραμμής, ως εξής : Κίνηση B1 : Ένα μαύρο κομμάτι X παίρνει ένα λευκό επάνω στην γραμμή. Κίνηση W1 : Ένα λευκό γραμμικό κομμάτι πατάει στην γραμμή. Κίνηση B2 : Το μαύρο κομμάτι X μετακινείται.

Βραβεία : (1) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (2) Abdelaziz Onkoud (Μαρόκο), (3) Paz Einat (Ισραήλ), (4) Mario Parrinello (Ιταλία), (5) Aleksandr Semenenko & Valery Semenenko (Ουκρανία), (6) Michal Dragoun (Δημοκρατία Τσεχίας).
Εύφημες Μνείες : (1) Vasil Dyachuk & Valery Kopyl (Ουκρανία), (2) Emanuel Navon (Ισραήλ), (3) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (4) Gerard Smits (Ολλανδία), (5) Bojan Vučković (Σερβία), (6) Kenneth Solja & Janne Syväniemi (Φινλανδία), (7) Mario Parrinello (Ιταλία), (8) Aaron Hirschernson (Ισραήλ), (9) Valery Gurov & Boris Shorokhov (Ρωσία).
Έπαινοι : (_) Jean Hayman (Ισραήλ), (_) Fadil Abdurahmanović (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) & Zvonimir Hernitz (Κροατία) & Mike Prcic (ΗΠΑ), (_) Abdelaziz Onkoud (Μαρόκο), (_) Mike Prcic (ΗΠΑ) & Zvonimir Hernitz (Κροατία) & Fadil Abdurahmanović (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), (_) Živko Janevski (ΠΓΔΜ), (_) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα) & Diane Barnard (ΗΠΑ), (_) Michael Barth (Γερμανία), (_) Valery Kopyl (Ουκρανία), (_) Borislav Gadjanski (Σερβία).



8_ος Διαγωνισμός Ρουμάνικης TZUICA (8th Romanian TZUICA Tourney), Κριτές : Vlaicu Crişan & Eric Huber (Ρουμανία).

Θέμα : Βοηθητικά – αντίστροφα ματ (hs#n) ή βοηθητικές – αντίστροφες ισοπαλίες (hs=n) με τουλάχιστον δύο φάσεις, όπου η τελευταία κίνηση γίνεται από τον wK ή από βασιλικό κομμάτι. Επιτρέπονται όλα τα μυθικά κομμάτια και όλες οι μυθικές συνθήκες.

1_ο Τμήμα : ορθόδοξα
Βραβεία : (1) Dieter Müller & Michael Barth & Franz Pachl (Γερμανία), (2) Petko Petkov (Βουλγαρία).
Εύφημες Μνείες : (1) Paz Einat & Ofer Comay (Ισραήλ), (2) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (3) Mark Erenburg (Ισραήλ), (4) Valery Gurov & Boris Shorokhov (Ρωσία).
Έπαινοι : (1) Dieter Müller (Γερμανία), (2) Abdelaziz Onkoud (Μαρόκο), (3) Gerard Smits (Ολλανδία).

2_ο Τμήμα : μυθικά
Βραβεία : (1) Diyan Kostadinov (Βουλγαρία), (2) Michal Dragoun (Δημοκρατία Τσεχίας).
Εύφημες Μνείες : (1) Mario Parrinello (Ιταλία), (2) František Sabol (Δημοκρατία Τσεχίας), (3) Juraj Lörinc (Σλοβακία).
Έπαινος : Diyan Kostadinov (Βουλγαρία).



Διαγωνισμός Καλής “Κίνησης” (Good Zug Tourney), Κριτής : Dan Meinking (ΗΠΑ).

Θέμα : Νέα κατάσταση “CapZug” = Υποχρέωση για πάρσιμο είναι η μοναδική συνέχεια, χωρίς να υπάρχει απειλή (Capture ZugZwang). Ζητούνται βοηθητικά CapZug (hx=n), από 5 ημικινήσεις και πάνω (n>=2.5).

Βραβεία : (1-2) Geoff Foster (Αυστραλία) & Arno Tüngler (Γερμανία), (1-2) René J. Millour (Γαλλία), (3) Petko A. Petkov (Βουλγαρία).
Εύφημες Μνείες : (1) Cornel Pacurar (Καναδάς) & Arno Tüngler (Γερμανία), (2) Michael Barth (Γερμανία), (3) Juraj Lörinc (Σλοβακία), (4) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (5) Geoffrey Caveney.
Έπαινοι : (1) Cornel Pacurar (Καναδάς) & Arno Tüngler (Γερμανία), (2) Eric Huber (Ρουμανία), (3) Dieter Müller (Γερμανία), (4) Pierre Tritten (Γαλλία), (5) Diyan Kostadinov (Βουλγαρία), (6) Michael Barth (Γερμανία).



Διαγωνισμός Σαμπάνιας (Champagne Tourney), Κριτής : Michel Caillaud (Γαλλία).

Θέμα : Για να εορτασθεί το 4_ο Συνέδριο στην Ελλάδα, τα προβλήματα θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αριθμό 4 και να ανήκουν σε (Α) Αποδεικτικές Παρτίδες (Proof Games), ή (B) οποιοδήποτε άλλο είδος ρετρό προβλήματος.

Τμήμα A :
Εύφημες Μνείες : (1) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (2) Ivan Denkovski & Gligor Denkovski (ΠΓΔΜ), Marco Bonavoglia (Ιταλία).
Έπαινοι : (1) Allan Bell (Ιρλανδία) & Jonathan Mestel (Αγγλία), (2) Marco Bonavoglia & Marco Guida & Mario Parrinello & Vito Rallo (Ιταλία).

Τμήμα B :
Βραβείο : Paul Raican & Vlaicu Crişan (Ρουμανία).



10_ος Διαγωνισμός Μοσχοβίτικης Matreshka (10th Moskovskaya Matreshka Tourney), Κριτής : Valery Gurov (Ρωσία).

Θέμα : Βοηθητικά h#2 χωρίς μυθικά στοιχεία. Ανάμεσα στον bK και σε ένα λευκό γραμμικό κομμάτι βρίσκονται δυό κομμάτια X και Y οποιουδήποτε χρώματος. Το δίδυμο σχηματίζεται με αντιμετάθεση των X και Y.

Βραβεία : (1) Mario Parrinello (Ιταλία), (2) Jean Haymann (Ισραήλ), (3) Vasil Dyachuk & Valery Kopyl (Ουκρανία).
Εύφημες Μνείες : (1) Viktor Zaitsev & Aleksandr Bulavka (Λευκορωσία), (2) Aaron Hirschenson & Menachem Witztum (Ισραήλ), (3) Aleksandr Semenenko & Valery Semenenko (Ουκρανία).



3_ος Διαγωνισμός Arves Jenever (3rd Arves Jenever Tourney), Κριτής : Marcel Van Herck (Βέλγιο).

Θέμα : Σπουδές, όπου το ματ δίνεται από ένα καρφωμένο κομμάτι ή πιόνι, χωρίς διπλό σαχ.

Βραβεία : Oleg Pervakov (Ρωσία).
Εύφημες Μνείες : (1) Mark Erenburg (Ισραήλ), (2) John Nunn (Αγγλία), (3) Evgeny Kopylov & Oleg Pervakov & Andrey Selivanov (Ρωσία).
Έπαινοι : (1) Sergey Borodavkin (Ουκρανία), (2) Vitaly Kovalenko (Ρωσία), (3) Andy Ooms & Eddy van Beers (Βέλγιο) & Dolf Wissmann (Ολλανδία).



10_ος Διαγωνισμός Ιαπωνικού Σάκε (10th Japanese Sake Tourney), Κριτής : Tadashi Wakashima (Ιαπωνία).

Θέμα : Νέα μυθική συνθήκη Half-Check. Το σαχ αρχικά θεωρείται μισό, αλλά αν εξακολουθήσει να απειλείται ο βασιλιάς και στην επόμενη κίνηση από το ίδιο κομμάτι, τότε θεωρείται ολόκληρο σαχ. Ζητούνται βοηθητικά 2 κινήσεων.

Βραβεία : (1) Diyan Kostadinov (Βουλγαρία), (2) Mark Erenburg (Ισραήλ), (3) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (4) René J. Millour (Γαλλία), (5) Petko A. Petkov (Βουλγαρία), (6) Borislav Gadjanski (Σερβία).
Ειδικό Βραβείο : Michel Caillaud (Γαλλία).
Εύφημες Μνείες : (1) Mario Parrinello (Ιταλία), (2) Mark Erenburg (Ισραήλ), (3) Petko A. Petkov (Βουλγαρία), (4) Aleksandr Bulavka (Λευκορωσία), (5) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (6) Mark Erenburg (Ισραήλ).
Ειδική Εύφημη Μνεία : Michel Caillaud (Γαλλία).
Έπαινος : (1) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (2) Borislav Gadjanski (Σερβία), (3) Vlaicu Crişan (Ρουμανία), (4) Michael McDowell (Αγγλία), (5) Gerd Reichling (Γερμανία).



1_ος Διαγωνισμός Βουλγάρικου Κρασιού (1st Bulgarian Wine Tourney), Κριτής : Diyan Kostadinov (Βουλγαρία).

Θέμα : Νέο μυθικό κομμάτι “KoBul King”, όπου ο βασιλιάς κινείται όπως το τελευταίο φιλικό του κομμάτι που πάρθηκε, επιστρέφει δε στην κανονική του κατάσταση όταν παρθεί ένα φιλικό πιόνι του. Ζητούνται δυάρια ορθόδοξα και βοηθητικά, με μόνη εξαίρεση τους KoBul Βασιλιάδες τους.

Βραβεία : (1-3) Mario Parrinello (Ιταλία), (1-3) Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (1-3) Vlaicu Crişan (Ρουμανία) & Κώστας Πρέντος (Ελλάδα), (4) Ricardo Vieira (Βραζιλία), (5) Θέμης Αργυρακόπουλος & Κώστας Πρέντος (Ελλάδα).
Ειδικό Βραβείο : Εμμανουήλ Μανωλάς (Ελλάδα)
Εύφημες Μνείες : (1) Θέμης Αργυρακόπουλος (Ελλάδα), (2) Dieter Müller (Γερμανία).
Έπαινος : Θέμης Αργυρακόπουλος & Εμμανουήλ Μανωλάς (Ελλάδα)



Διαγωνισμός του περιοδικού [Προβληματιστής των Ουραλίων] (Uralsky Problemist Tourney), Κριτής : Andrey Selivanov (Ρωσία).

Θέμα : Αντίστροφα σε 2 μέχρι 6 κινήσεις χωρίς λευκά πιόνια.

Βραβεία : (1) Diyan Kostadinov (Βουλγαρία), (2) Evgeny Fomichev (Ρωσία), (3) Vitaly Kovalenko (Ρωσία).



Διαγωνισμός Ουκρανίας (Ukraine Tourney), Κριτής : Yakov Rossomakho (Ρωσία).

Θέμα : Ορθόδοξα δυάρια με μέγιστο πλήθος διαφόρων κλασικών θεμάτων τακτικής φύσεως.

Βραβεία : (1) Kiril Stojanov (Βουλγαρία) & Nikola Veliky & Vasyl Markovtsky (Ουκρανία), (2) Paz Einat & Ofer Comay (Ισραήλ), (3) Chris Handloser (Ελβετία).



Διαγωνισμός Μεταξά (Metaxa Tourney), Κριτής : Παύλος Μουτεσίδης (Ελλάδα).

Θέμα : Αντίστροφα, τουλάχιστον 6 κινήσεων, με δυό λευκές βασίλισσες στην αρχική θέση και το πολύ 9 πεσσούς. Δεν επιτρέπονται μυθικά κομμάτια ή συνθήκες.

Βραβεία : (1) Andrey Selivanov (Ρωσία), (2) Andrey Selivanov (Ρωσία).
Εύφημη Μνεία : Ιωάννης Γαρουφαλίδης (Ελλάδα)
Έπαινος : Diyan Kostadinov (Βουλγαρία).

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η πρώτη συνέντευξη του νέου Προέδρου της WFCC

Η μόνιμη επιτροπή για το καλλιτεχνικό σκάκι (permanent committee for chess composition, PCCC) της Διεθνούς Συνομοσπονδίας του Σκακιού (Federation International des Eschecs, FIDE) αναβαθμίστηκε σε Συνομοσπονδία και πήρε το όνομα Παγκόσμια Συνομοσπονδία για Σκακιστική Σύνθεση (World Federation for Chess Composition, WFCC).
(Σημ. Συντάκτη : Στην Ελλάδα την Σκακιστική Σύνθεση την γνωρίζουμε με τον όρο [Καλλιτεχνικό Σκάκι]).
Υπήρξε αναπροσαρμογή του καταστατικού (προσαρμόστηκε στο ελβετικό δίκαιο) γιατί προβλέπεται μεταγραφή της WFCC στην Ελβετία.
Έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη προεδρείου (τετραετής θητεία) και εξελέγησαν:
Πρόεδρος : Harry Fougiaxis GRE (Χάρης Φουγιαξής)
α' αντιπρόεδρος : Hannu Harkola FIN
β' αντιπρόεδρος : Georgi Evseev RUS
γ' αντιπρόεδρος - ταμίας : Thomas Maeder SWI
Αναμένεται να εκλεγούν σε νεο-ιδρυθείσες θέσεις ένας επιθεωρητής (auditor) και ένας αναπληρωτής επιθεωρητής (reserve auditor).

Όπως μας εδήλωσε ο νέος πρόεδρος της WFCC κ. Χάρης Φουγιαξής, έχει την εντύπωση ότι η διοικούσα ομάδα έχει ομοιογένεια και μεγάλη διάθεση για προσφορά στο καλλιτεχνικό σκάκι.

Πρώτες ενέργειες
1. Καταχώρηση ονόματος και καταστατικού της WFCC στην Βέρνη.
2. Βελτίωση των σχέσεων με την FIDE.
3. Συντονισμός και αναδιάρθρωση στις υποεπιτροπές εργασίας της πρώην PCCC, (Solving - FIDE album - Studies - WCC Tournament κλπ).
4. Οι τίτλοι (GM of FIDE for chess solving, GM of FIDE for chess composition) θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την FIDE.

Έχουν ήδη εντοπιστεί χρονίζοντα προβλήματα (όπως η καθυστέρηση έκδοσης των [FIDE Album]) και υπάρχουν ιδέες για καλύτερη χρήση του διαδικτύου.


Διαβάσατε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα την πρώτη συνέντευξη του νέου προέδρου της WFCC κ. Χάρη Φουγιαξή.

Μερικά αποτελέσματα από το παγκόσμιο της Κρήτης

Μερικά αποτελέσματα από το πρωτάθλημα λύσης σκακιστικών προβλημάτων, που διεξήχθη φέτος στην Χερσόνησο της Κρήτης. Κριτής στους διαγωνισμούς λύσης ήταν ο Axel Steinbrick.

Όλα τα προβλήματα των διαγωνισμών λύσης και τις λύσεις τους μπορείτε να τα αναζητήσετε εδώ.

Λύτες και Βαθμολογία (max=60) στον Ανοιχτό Διαγωνισμό Λύσης (Open Solving)
1. Evseev 60
2. Vuskovich 60
3. Zude 59
4. Selivanov 58
5. Comay 56.5
6. Nunn 55
7. Murdzia 54.5
8. Tummes 54
9. Fomichev 52.5
10. Kovacevic 51.5
---
17. Prentos 49
48. Papastavropoulos 33.5
72. Papathanassiou 23
75. Skyrianoglou 21
78. Konidaris 18
82. Manolas 7.5
83. Efthimakis 6

Χώρες και Βαθμολογία (max=180) στο Πρωτάθλημα Λύσης (WSCS Tournament)
1. Poland 130
2. Russia 129.5
3. Germany 128.5
4. Great Britain 126.5
5. Serbia 118
6. Belgium 113
---
14. Greece (Konidaris - Papastavropoulos - Prentos) 91
20. Greece B (Efthimakis - Manolas - Skyrianoglou) 44.5


Λύτες και Βαθμολογία (max=90) στο Πρωτάθλημα Λύσης (WSCS Tournament)
1. Nunn GBR 71
2. Murdzia POL 69.5
3. Pfannkuche GER 64.0
4. Evseev RUS 63.5
5. Van Beers BEL 61.5
6. Selivanov RUS 61.5
7. Vuckovic SRB 61.5
8. Kopyl UKR 61.0
9. Piorun POL 60.0
10. Viktorov RUS 59.5
11. Zude GER 58.0
12. Fomichev RUS 56.5
---
19. Prentos GRE 52.5
48. Papastavropoulos GRE 34.0
56. Skyrianoglou GRE 28.0
65. Papathanassiou GRE 20.0
68. Manolas GRE 16.5
69. Konidaris GRE 13.5
70. Efthimakis GRE 5.0


Στον διαγωνισμό "Machine Gun" (= οπλοπολυβόλο) παρουσιάζονται στους λύτες 30 δυάρια σε μιά οθόνη και έχουν ένα λεπτό της ώρας για να βρούν και να γράψουν το κλειδί. Το τέλειο σκορ θα ήταν +30-0 (τριάντα σωστά επί +1.0 και κανένα λάθος επί -0.9) αλλά δεν είναι επιτεύξιμο.

Λύτες, Δοθείσες απαντήσεις και Βαθμολογία στον "Machine Gun" διαγωνισμό
1. Mestel J +10-2 8.2
2. Kovacevic M +10-5 5.5
3. Selivanov A +8-3 5.3
4. Caillaud M +7-2 5.2
5. Mukoseev A +10-6 4.6
6. McDowell M +7-3 4.3


Λύτες και Βαθμολογία (max=45) στον διαγωνισμό λύσης Προβλημάτων Μυθικού σκακιού (Open Fairy Solving)
1. Juraj Loerinc 32.5
2. Vlaicu Crisan 27.5
3. Eddy van Beers 27.25
4. Boris Tummes 26.5
5. Thomas Maeder 26


Στον διαγωνισμό επίδειξης λύσης (Solving Show) χρησιμοποιήθηκε ένα νέο λογισμικό, δημιούργημα του Ιωάννη Γαρουφαλίδη, Κριτή - συνθέτη - λύτη - προγραμματιστή - καθηγητή Φυσικής.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι κορυφαίοι λύτες του παγκόσμιου πρωταθλήματος (WSCS). Είναι μια διαδικασία νοκ-άουτ. Κάθε ζευγάρι λυτών βλέπει για σύντομο διάστημα ένα πρόβλημα και ο ένας λύτης προτείνει μια κίνηση-κλειδί. Αν η απάντησή του είναι σωστή κερδίζει έναν βαθμό, αλλιώς ο βαθμός πηγαίνει στον αντίπαλο. Ο πρώτος που θα φτάσει ένα προκαθορισμένο πλήθος βαθμών (αρχικά 3) είναι ο νικητής. Μετά το φαντασμαγορικό θέαμα συνεχίζεται με το επόμενο ζευγάρι λυτών. Σε περίπτωση που δεν λυθεί κάποιο πρόβλημα, το κοινό μπορεί να συμμετάσχει.
Σχεδόν εκατό δυάρια προβλήματα και δυόμιση ώρες χρειάστηκαν για να τελειώσει αυτός ο διαγωνισμός.

Τελικά αποτελέσματα για τον διαγωνισμό "Solving Show"
1. Araz Almammadov AZR
2. Marek Kolcak SLO
3. Arno Zude GER
4. Dmitri Pletnev RUS


Για διαγωνισμούς σύνθεσης θα βρούμε ευκαιρία να μιλήσουμε σύντομα.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αδράνεια ή όχι;

Και βέβαια όχι!
Μπορεί να μην ανεβαίνουν συχνά αναρτήσεις αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται στα παρασκήνια.

Πρώτα, ετοιμάστηκε η μετάφραση στα Ελληνικά της Βράβευσης για τον επετειακό διαγωνισμό Μανωλάς-60. Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο να μπορούν να διαβάσουν εύκολα μία Βράβευση οι Ελληνόφωνοι φίλοι του ιστολογίου. Οι περισσότερες Βραβεύσεις που έχω δει είναι σε γλώσσες που δεν καταλαβαίνω και προσφεύγω στην αυτόματη μετάφραση (πολύ γέλιο) ή περιορίζομαι στα διαγράμματα και στις λύσεις χάνοντας τα σχόλια των Κριτών.

Μετά υπάρχουν νέες μυθικές συνθήκες για τους διαγωνισμούς σύνθεσης του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που γίνεται φέτος στην Κρήτη. Διαβάστε εδώ για Half-Check, KoBul Kings, CapZug και ποιός ξέρει τι άλλο θα επινοήσει η φαντασία των συνθετών.

Half-Check : Το σαχ από ένα κομμάτι είναι "μισό" και αν διατηρείται στην επόμενη κίνηση από το ίδιο κομμάτι, τότε είναι ολόκληρο. Αν τότε δεν μπορεί να διακοπεί, γίνεται ματ.

KoBul Kings : Οι βασιλιάδες αποκτούν τα χαρακτηριστικά κίνησης του τελευταίου φιλικού κομματιού τους που πάρθηκε, και ξαναγίνονται κανονικοί βασιλιάδες όταν παρθεί ένα πιόνι τους.

CapZug : Σε δεδομένες κινήσεις πρέπει να φέρουμε τον αντίπαλο σε κατάσταση να πρέπει να κόψει κάτι, χωρίς όμως να βρίσκεται σε σαχ.

Μπροστά στις νέες συνθήκες όλοι οι συνθέτες είναι ισοδύναμοι (αρχάριοι έπρεπε να πω, αλλά το καλλώπισα). Άρα οι νέοι συνθέτες πρέπει να σπεύσουν!

Προετοιμαζόμαστε, και όποιος θέλει να ρωτήσει διευκρινιστικά ή να συνεργαστεί, εδώ είμαστε!



Ενημέρωση στις 15/10/2010 : Διαβάστε εδώ την χιουμοριστική παρουσίαση του Παγκόσμιου Συνεδρίου από τον κ. Π. Κονιδάρη στο ιστολόγιο του Γάτου.
Αν κάποιες λεπτομέρειες είναι ελαφρά αλλαγμένες, η πρόθεση είναι να γελάσουμε.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Βραβεύσεις στον διαγωνισμό σύνθεσης Manolas-60 JT

Το προσωρινό Βραβείο για τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Σκακιστικών Προβλημάτων [Manolas-60 Jubilee Tourney] ετοιμάστηκε.

Μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο σε μορφή .pdf

Ελληνικά : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6MTQ4MTA2MGItN2IwMC00MGMwLWI0NjItYzAyOGYzOTk4NWYx/view?usp=sharing&authkey=CNrEkbMI

Αγγλικά : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6ZmUzODZjNTAtYjY3Ny00YjA2LTk1NmMtZWE0NDlkYzg5NDUy/view?usp=sharing&authkey=CPuorv8O

Ευχαριστώ πολύ όσους συνθέτες συμμετείχαν.

Manolas-60 JT 2010

Τμήμα A (ορθόδοξα #3) Βράβευση
Πρώτο Βραβείο : Arieh Grinblat και Evgeni Bourd (Ισραήλ)
Δεύτερο Βραβείο : Leonid Makaronez (Ισραήλ)
Τρίτο Βραβείο : Alberto Armeni (Ιταλία)
Πρώτη Εύφημη Μνεία : Ing. Miroslav Svítek (Δημοκρατία Τσεχίας)
Δεύτερη Εύφημη Μνεία : Μάνος Πανταβός και Νίκος Περγιάλης (Ελλάδα)
Τρίτη Εύφημη Μνεία : Evgeny Fomichev (Ρωσία)
Πρώτος Έπαινος : Valery Kopyl (Ουκρανία)
Δεύτερος Έπαινος : Vladimir Kozhakin (Ρωσία)
Τρίτος Έπαινος : Joaquim Crusats (Ισπανία)
Τέταρτος Έπαινος : Κάρλο ντε Γκράντι (Ελλάδα)
Ειδική Μνεία : Christian Poisson (Γαλλία)

Τμήμα B (βοηθητικά #3) Βράβευση
Πρώτο Βραβείο : Christer Jonsson (Σουηδία)
Δεύτερο Βραβείο : Carlos Lago (Αργεντινή)
Εύφημη Μνεία : Evgeny Fomichev (Ρωσία)
Έπαινος : Stefan Milewski (Πολωνία)
Έπαινος : Νίκος Περγιάλης (Ελλάδα)
Έπαινος : Menachem Witztum (Ισραήλ)

Τμήμα C (αντίστροφα #3) Βράβευση
Πρώτο Βραβείο : Evgeny Fomichev (Ρωσία)
Δεύτερο Βραβείο : Ivan Soroka (Ουκρανία)
Εύφημη Μνεία : Alberto Armeni (Ιταλία)
Έπαινος : Ivan Soroka και Vitaliy Shevchenko και Ivan Borisenko (Ουκρανία)
Έπαινος : Soroka Ivan (Ουκρανία)
Έπαινος : Gunter Jordan (Γερμανία)

Τμήμα D (μυθικά #3) Βράβευση
Βραβείο : Juraj Lörinc και Ladislav Salai Jr. (Σλοβακία)
Εύφημη Μνεία : Juraj Lörinc (Σλοβακία)
Πρώτος Έπαινος : Ιωάννης Γαρουφαλίδης (Ελλάδα)
Δεύτερος Έπαινος : Alberto Armeni (Ιταλία)
Τρίτος Έπαινος : Juraj Lörinc (Σλοβακία)
Τέταρτος Έπαινος : Juraj Lörinc (Σλοβακία)

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σκάκι και μηχανές

Αντιλήφθηκα ότι δημοσιεύθηκε μια ανάρτηση [Αλγόριθμοι για Σκάκι στον Υπολογιστή (Computer Chess Algorithms)], που περιλαμβάνει και μια χρονολογική κατάσταση των εξελικτικών βημάτων των μηχανών που παίζουν σκάκι.
Πέρα από το ιστορικό περιεχόμενο, ο συντάκτης κρίνει τα γεγονότα και φθάνει στο συμπέρασμα ότι [Αν παίζεις βαθιά ποζισιονέλ παιγνίδι, ίσως ο υπολογιστής να μην καταφέρει να αξιολογήσει καλά την θέση] και μπορεί να τον κερδίσεις.
Ενδιαφέρον!

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

C20101031 : BAKHTIYAR RUSTAMOV -50 JT

BAKHTIYAR RUSTAMOV -50 JT (H#2)

The Azerbaijan Chess Composition Commission announces an International Composing Tourney 'Bakhtiyar Rustamov-50' for helpmates in two (free theme).
Judge: Bakhtiyar Rustamov (Baku, Azerbaijan).
Prize fund: $500.00 (U.S.).
Deadline: 31.10.2010. The preliminary award - 2010.
Entries (max 3 per author) should be sent to: bestechi@mail.ru

Baku, Azerbaijan. 29.08.2010.


ЮК БАХТИЯР РУСТАМОВ - 50 (H#2)

Комиссия по шахматной композиций Федераций Шахмат Азербайджана объявляет международный конкурс по составления задач на кооперативный мат в 2 хода (H#2) посвященный 50-летию Бахтияра Рустамова .
Судья: Бахтияр Рустамов (Баку, Азербайджан).
Призовой фонд: 500 $ ( долларов США) .
Последний день присылки: 31.10.2010.
Предварительное присуждение турнира будет опубликован - к концу 2010 года.
Задачи (не более 3-х от одного автора) с пометкой "ЮК Б.Рустамов-50 " высылать по адресу:
E-mail: bestechi@mail.ru
Баку, Азербайджан. 29.08.2010.


BAKHTIYAR RUSTAMOV -50 JT (H#2)

Η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού του Αζερμπαϊτζάν ανακοινώνει ένα Διεθνές Τουρνουά Σύνθεσης 'Jubilee Tourney Bakhtiyar Rustamov-50' για βοηθητικά δύο κινήσεων (με ελεύθερο θέμα).
Κριτής : Bakhtiyar Rustamov (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν).
Χρηματικό έπαθλο : $500.00 (Αμερικανικά Δολλάρια).
Προθεσμία μέχρι : 31.10.2010. Η προσωρινή βράβευση εντός του 2010.
Οι Συμμετοχές (maximum 3 ανά συνθέτη) να αποσταλούν στο : bestechi@mail.ru

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. 29.08.2010.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

C20101028 : Tourney AN & YB

Tourney AN & YB

3# - theme free
Judge: Dejan Glišić
studies - theme free
Judge: Siegfried Hornecker
Send to: Ben Jelloun Youness Younessbenjelloun(AT)gmail.com
Closing date: 28.10.2010

--
Cordialement
BENJELLOUN Youness.
Joueur De Club : Échiquier Rochefortais-France-
Joueur de Club F.U.S -Rabat-Maroc-
Président de Club D'échecs et développement de la FST de Fès.
Problémiste International d'échecs,
Directeur de la magazine :A.N&Y.B (Problèmes) .
Webmestre : www.fes-echecs.azweb.org
Chroniqueur Pour le club Français T.A.E
Adress: N°6 Rue 9 Hay Salam Ainkadous FES -Maroc-


Τουρνουά AN & YB

3# - θέμα ελεύθερο, Κριτής : Dejan Glišić
studies - θέμα ελεύθερο, Κριτής : Siegfried Hornecker
Αποστείλατε στον Ben Jelloun Youness, ηλεκτρονική διεύθυνση : Younessbenjelloun(AT)gmail.com
Προθεσμία μέχρι : 28.10.2010

C20101025 : WARSAW GRAND PRIX

9th WARSAW SOLVING GRAND PRIX 2010
On occasion of 9th Warsaw Solving Grand Prix the Mazovian Chess Society announces the international tourney in following section:
#3 – judge Leopold Szwedowski
h#2 with 8 pieces – judge Eugeniusz Iwanow
s#3 – judge Waldemar Tura
Zeropositions, fairy pieces and conditions not allowed.
In each group there are 3 prizes.
Closing date: October 25th 2010.
Award will be ready by November 21st 2010.
Problems (on diagrams or in notation) with the complete solution send to:
gpw2010@wp.pl


Ένατος Μεγάλος Διαγωνισμός Λύσης, Βαρσοβία, 2010
Με την ευκαιρία του ένατου Μεγάλου Διαγωνισμού (ΓκρανΠρί) Λύσης στην Βαρσοβία, ο Mazovian Σκακιστικός Σύλλογος ανακοινώνει έναν διεθνή διαγωνισμό με τα ακόλουθα τμήματα :
#3 – Κριτής Leopold Szwedowski
h#2 με 8 κομμάτια – Κριτής Eugeniusz Iwanow
s#3 – Κριτής Waldemar Tura
Zeroposition, Μυθικά κομμάτια και Μυθικές συνθήκες δεν επιτρέπονται.
Σε κάθε τμήμα υπάρχουν τρία βραβεία.
Προθεσμία μέχρι : 25 Οκτωβρίου 2010.
Η βράβευση θα ετοιμαστεί μέχρι 21 Νοεμβρίου 2010.
Προβλήματα (σε διαγράμματα ή με συμβολική περιγραφή θέσης) με την πλήρη λύση να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση : gpw2010@wp.pl

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το 2010, το Παγκόσμιο γίνεται στην Κρήτη

Το 53_ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικών Συνθέσεων (53rd World Congress of Chess Composition (WCCC)) θα διεξαχθεί στην Χερσόνησο της Κρήτης, από 16 μέχρι 23 Οκτώβρη 2010.

Η επίσημη ιστοσελίδα του 53-WCCC φιλοξενείται εδώ.

Παράλληλα διεξάγεται το 34_ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης (34th World Chess Solving Championship (WCSC)), συγκεκριμένα το διήμερο Τρίτη 19-10-2010 και Τετάρτη 20-10-2010.

Η σελίδα για το 34-WCSC βρίσκεται εδώ.

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα για Μανωλάς-60

Ο παγκόσμια γνωστός και παραγωγικότατος συνθέτης Παύλος Μουτεσίδης έστειλε ένα αντίστροφο πολυκίνητο δεκαοχτάρι πρόβλημα, με αφιέρωση για τα 60χρονα του Μανωλά Εμμανουήλ. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Το πρόβλημα είναι "μινιατούρα" αφού έχει μέχρι 7 κομμάτια.
Επίσης είναι "αριστοκρατικό" αφού δεν έχει πιόνια.
Το θέμα του προβλήματος είχε τεθεί στον διαγωνισμό "Jubilee Tourney Moutecidis-75", 2005-2006 : [Αντίστροφα σε 8 μέχρι 20 κινήσεις. Όλα τα λευκά και μαύρα κομμάτια κινούνται κατά την εξέλιξη της λύσης. Τα λευκά κομμάτια μόνο, μπορούν να παρθούν, αντί να κινηθούν.]



(Πρόβλημα 470)
Παύλος Μουτεσίδης (Moutecidis, Pavlos),
Αφιερωμένο : "Manolas-60"
Αντίστροφο σε 18 κινήσεις.
s#18 (5 + 2)
[8/8/8/6S1/5Q2/5Br1/7k/R3K3]

Παίζει ο Λευκός και εξαναγκάζει τον Μαύρο να κάνει ματ σε δεκαοκτώ κινήσεις. Στο πρόβλημα εμφανίζεται το Ματ-Μουτεσίδης (που φαίνεται στο διάγραμμα ότι θα γίνει με τον μαύρο Πύργο).

Η λύση έχει μία βαριάντα, όπου ο bK κάνει μεγάλο ταξίδι με υποχρεωτικές κινήσεις.

Οι αναγνώστες ας προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να δούν την λύση που αναγράφεται στο τέλος της ανάρτησης.

Μικρή βοήθεια : Το κλειδί δεν δίνει σαχ. Το μεγάλο ροκέ σίγουρα επιτρέπεται.



Λύση του προβλήματος 470, του Παύλου Μουτεσίδη :
Κλειδί : 1.Be4! zugzwang.
1...Kg1 2.0-0-0+ Kh2 3.Bf5 Kg2 4.Qf1+ Kh2 5.Qe2+ Rg2
6.Qe5+ Rg3 7.Se4 Kg2 8.Qb2+ Kf3 9.Rf1+ Ke3 10.Qf2+ Kd3
11.Rd1+ Kc4 12.Qc5+ Kb3 13.Be6+ Ka4 14.Bd7+ Kb3 15.Sd2+ Ka2
16.Qa5+ Ra3 17.Be6+ Ka1 18.Qc3+ Rxc3# (Ματ Μουτεσίδης)

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Διαγ_Λύσης_ΣΟ_Πατρών_Ιούλιος 2010

Το Σάββατο 24 Ιουλίου και ώρα 18:30 διεξήχθη Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, με επιμέλεια του Γιάννη Γαρουφαλίδη, στον Σκακιστικό Όμιλο Πατρών.

Δόθηκαν έξι προβλήματα προς λύση (1 δυάρι, 1 τριάρι, 1 πολυκίνητο τεσσάρι, μια σπουδή, ένα βοηθητικό τεσσάρι, ένα αντίστροφο τριάρι) με όριο χρόνου τις 2,5 ώρες.

Η τελική κατάταξη των λυτών : Σπηλιάδης Αθανάσιος 14.0/30.0, Τερζής Φίλιππος 05.0, Σμπούκης Κωνσταντίνος 5.0, Σμπούκης Αθανάσιος 05.0, Σταματόπουλος Απόστολος 04.0, Λευθεριώτης Αιμίλιος , Σταματόπουλος Γεώργιος, Κοντογιάννης Γεώργιος.


Ακολουθούν τα προβλήματα και οι λύσεις τους. Η βαθμολογία κάθε προβλήματος είναι πέντε βαθμοί και δείχνουμε μέσα σε αγκύλες πόσους βαθμούς παίρνει το κλειδί, η απειλή ή κάθε βαριάντα.


(Πρόβλημα 463)
Heinonen, Unto,
Πρώτο βραβείο, ST 2002,
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (9 + 10)
[2B3ss/1K3pRr/1ppk4/4R2P/b3PQ2/3p1S2/1S6/2q5]

Κλειδί : 1.Qg5! [5.0] [2.Qd8#] c5 / f6 2.Rd5# / Re6#


(Πρόβλημα 464)
Chocholouš, Jiři,
Δεύτερο βραβείο, Tidskrift för Schack, 1903,
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (6 + 11)
[2b5/p1p4K/Pp2p3/3pk3/1Q3R2/p5pp/4P2r/2B5]

Κλειδί : 1.Be3! [1.0] [2.Rf3 [3.Qf4#] d4 3.Qxd4# [1.0] ]
1...Rf2 2.Rxf2 [1.0] d4 3.Qxd4#
1...c5 2.Bxc5 [1.0] bxc5 3.Qb8#
1...Bxa6 2.Rf5+ [1.0] Kxf5 3.Qf4# / Qe7#


(Πρόβλημα 465)
Juchli, Josef,
Augsburger Abendzeitung, 1885,
Ματ σε 4 κινήσεις.
#4 (8 + 11)
[6b1/SB1R1p2/1p2p3/4k1P1/2p3P1/s2p3p/1P1B2p1/3K2s1]

Κλειδί : 1.Ba8! zugzwang [1.0]
1...Sa3 ~ 2.Sc6+ Ke4 3.Sa5+ [0.5] Ke5 4.Sxc4#
1...Sg1 ~ 2.Sc6+ Ke4 3.Sd4+ [0.5] Ke5 4.Sxf3#
1...h2 2.Bxg2 Sf3 3.Sc6+ [0.5] Ke4 4.Rd4#
1...c3 2.Sc6+ Ke4 3.Sb4+ [0.5] Ke5 4.Sxd3#
1...b5 2.Bd5 Kd4 3.Sc6+ [0.5] Kc5 4.Be3#
2...exd5 3.Re7+ [0.5] Kd6 / Kd4 4.Bb4# / Be3#
1...f7 ~ 2.Sc6+ Ke4 3.Se7+ [0.5] Ke5 4.Sg6#
1...Bh7 2.Sc6+ Ke4 3.Sd8+ [0.5] Ke5 4.Sxf7#


(Πρόβλημα 466)
Michelet, Paul,
BCM, 2010,
Παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία.
= (4 + 3)
[8/8/8/3B1k2/K7/8/Pp2b1S1/8]

Κλειδί : 1.Se3+ [1.0] Ke5 / Kf4
2.Be4! [1.0] Kxe4
3.Sd1!! [2.0] Bxd1
4.Ka3 d1=Q/R? = Πατ
4...d1=B? = ισοπαλία, αφού είναι δύο λευκοτετράγωνοι αξιωματικοί
4...d1=S
5.Kb2 Sd2
6.Kc1 [1.0] = ισοπαλία, αφού θα χαθεί το ένα ελαφρό κομμάτι


(Πρόβλημα 467)
Feather, Chris,
Broodings, 2008,
Βοηθητικό σε 4 κινήσεις. Δύο λύσεις.
h#4 2.1.1.1.1.1.1.1 (4 + 5)
[8/7s/4SB2/4Pbs1/4k3/6p1/8/K7]

1.Sxe6 Bd8 2.Sg7 e6 3.Ke5 e7 4.Kf6 e8=Q# [2.5]
1.Sxf6 exf6 2.Bh7 f7 3.Kf5 f8=Q+ 4.Kg6 Sf4# [2.5]


(Πρόβλημα 468)
Zabunov, Vladimir N.,
,
Αντίστροφο σε 3 κινήσεις.
s#3 (12 + 12)
[7b/1Q2R3/PpPkPp1r/1p5p/2pKPR1S/1q1pP2B/7B/3s1r2]

Κλειδί : 1.Re8! [1.0] [2.Qe7+ Kxc6 3.Qc5+ bxc5#]
1...Sxe3 2.Rg4+ Rf4 3.Sf5+ [1.0] Sxf5#
1...c3 2.Rf5+ Rf4 3.Rd5+ [1.0] Qxd5#
1...Rh7 2.Rxf6+ Rf4 3.e7+ [1.0] Bxf6#