Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Νίκος Περγιάλης, 1931 - 2019

 Έφυγε από κοντά μας ο Νίκος Περγιάλης, (28.02.1931 - 04.12.2019), ο έσχατος ρεμπέτης, που εκτός από τραγουδοποιός ήταν και σκακιστικός συνθέτης.

Ας πάει στο καλό. R.I.P.
06/12/2019 Διαβάστε εδώ ένα κείμενο του Παναγή Σκλαβούνου για τον μπαρμπα-Νίκο: https://drive.google.com/file/d/1YOyqDgfO1TT07htwjX_s63TMo9HbDvf6/view?usp=sharing

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Matous, Studies

Αφιέρωμα της ChessBase στον συνθέτη σπουδών Mario Matouš με ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία και μερικές πολύ όμορφες σπουδές
Καλή συνέχεια σε όλους!
Δημήτρης Σκυριανόγλου

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

16-ESSNA-Zappas

Προβλήματα λύσεις και αποτελέσματα του διαγωνισμού.Αττιικής

Πρώτος ο Παναγιώτης Κονιδάρης
Πρωταθλητής συλλόγων Αττικής ο Nίκος Μενδρινός (του «Ζήνωνα»)!
Πρώτος έφηβος Αττικής ο 12χρονος Ισίδωρος Παπαουλάκης και 
δεύτερος έφηβος Αττικής ο 16χρονος Κωνσταντίνος Κατσαδώρος (του «Ζήνωνα»…)

Ενημέρωση από : Παναγής Σκλαβούνος

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

16ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αττικής Ζάππας, C20191027


16ο ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«ΒΥΡΩΝ ΖΑΠΠΑΣ»
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Το 16ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αττικής στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων, 

που από φέτος θα φέρει την ονομασία «Βύρων Ζάππας» 
προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη (1927-2008), 

θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Σκακιστικού Ομίλου Αλίμου «ο Θουκυδίδης» -αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Αλίμου, Πάτμου απέναντι από τον αριθμό 12, και Δωδεκανήσου- την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 το απόγευμα: Έναρξη 6.00 μ.μ., λήξη 9.00 μ.μ. 
Ο χώρος των αγώνων απέχει περίπου 5 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό μετρό της Ηλιούπολης (κόκκινη γραμμή), έξοδος «λεωφόρος Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα».

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους ανεξαιρέτως τους λύτες. 
Ο πρώτος στην κατάταξη που είναι μέλος σκακιστικού σωματείου της Αττικής θα ανακηρυχθεί «Πρωταθλητής Αττικής 2019 στη λύση σκακιστικών προβλημάτων» και θα βραβευθεί με κύπελλο. 
Αντίστοιχα ο πρώτος νέος μέχρι 23ών ετών θα βραβευθεί με μετάλλιο, ως «Πρωταθλητής Νέων Αττικής…». 
Θα υπάρξουν συμβολικά χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, ανεξαρτήτως σε ποιο σωματείο ανήκουν.

Θα δοθούν προς λύση 12 προβλήματα: Δύο ορθόδοξα ματ σε 2 κινήσεις, δύο ορθόδοξα ματ σε 3 κινήσεις, δύο ορθόδοξα ματ σε >3 κινήσεις, δύο σπουδές, δύο αντίστροφα και δύο βοηθητικά. Χρόνος σκέψης 3 ώρες.

Διοργάνωση: Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο.

Θεματοθέτης και κριτής ο κ. Παναγής Σκλαβούνος.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mailaskl27@otenet.gr και επί τόπου λίγο πριν την έναρξη, εάν δεν έχει καλυφθεί το όριο των 30 θέσεων. 
Το τουρνουά θα αξιολογηθεί για Elo από την WFCC εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

4th Youth Composing Challenge

Στην τέταρτη συνάντηση νέων συνθετών κάτω των 23 ετών, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 62ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Σκακιστική Σύνθεση, είχαμε μια συμμετοχή ενός νέου συνθέτη από την Ελλάδα, του Ραφαήλ Αγγελή. Του ευχόμαστε Καλή Συνέχεια!

Τα προβλήματα που παρέδωσαν οι πρωτοεμφανιζόμενοι 25 νεαροί συνθέτες, καθώς και η κατάταξη που καθόρισε ο κριτής τής κάθε κατηγορίας (δυάρια, βοηθητικά δυάρια, σπουδές), βρίσκονται στο ακόλουθο έγγραφο : https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/4YCCC_bulletin_WCCC2019.pdf


=========

Όπως ενημερώθηκα (13.02.2020), στο "Iosif Grosu - 110" Memorial Tourney 2018
Fairies with Color Chess by Bjørn Enemark, υπάρχει μια βραβευμένη σύνθεση (Έπαινος, Commendation, για δυάρι #2 με Color Chess) του Ραφαήλ Ευθύμιου Αγγελή μαζί με τον Jaroslav Štúň.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Παγκόσμιο Συνέδριο Σύνθεσης, 2019, Βίλνιους Λιθουανίας

Ειδήσεις από το 62ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικής σύνθεσης (WCCC, World Congress on Chess Composition),
που γίνεται για το 2019 στο Βίλνιους της Λιθουανίας,
μαζί με το 43ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιστικής Λύσης WCSC, World Chess Solving Championship),
μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Σκακιστικής Σύνθεσης (WFCC, World Federation on Chess Composition) εδώ : https://www.wfcc.ch/62wccc-first-reports/ .

Η επίσημη σελίδα των διοργανωτών είναι εδώ : http://www.sachmatija.puslapiai.lt/wccc2019/

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Σκάκι στην Ικαρία 2019, Αγωνιστικό και Καλλιτεχντικό

Από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου:

http://www.avgi.gr/article/10806/10069187/kallitechniko-kai-agonistiko-skaki-sten-ikaria-


Από email  του Δημήτρη Σκυριανόγλου:

"Καλημέρα σε όλους!
 Στον σύνδεσμο: 
θα βρείτε μια αναφορά στις εκδηλώσεις που αφορούσαν το καλλιτεχνικό σκάκι στο πλαίσιο του φετινού “Ίκαρου”. 
Είχαμε έναν διαγωνισμό λύσης προβλημάτων (με σχετικά πιο εύκολα προβλήματα που επέλεξε ο Πιότρ Μούρτζια) και επανάληψη του σιμουλτανέ λύσης του Μούρτζια έναντι μιας ομάδας λυτών με 4 προβλήματα επιλογής του Παναγιώτη Κονιδάρη τον οποίο ευχαριστώ πολύ. 
Σε αυτόν τον διαγωνισμό ενδιαφέρον είχε ότι ο Μούρτζια νίκησε στο χρόνο (2 λεπτά νωρίτερα από τους αντιπάλους του), ότι οι αντίπαλοί του είχαν ελάχιστη έως μηδαμινή σχέση με το καλλιτεχνικό (χαρακτηριστικά ο Κορνιώτης, ο οποίος επέμενε να συμμετάσχει στο σιμουλτανέ και όχι στον κλασσικό διαγωνισμό, δεν ήξερε τι σημαίνει το #2 ούτε ποιος παίζει πρώτος σε κάθε θέση...) και ότι επέλεξαν διαφορετική στρατηγική από αυτή των Κούρκουλου-Φρεντζά-Πούντζα δύο χρόνια νωρίτερα (τότε οι 3 σκακιστές μοίρασαν τα προβλήματα και ασχολήθηκε αρχικά ο καθένας με ένα από αυτά) φέτος η ομάδα ασχολήθηκε διαδοχικά (όλοι μαζί) με κάθε πρόβλημα στη σειρά. 
Η αλήθεια είναι ότι από τα έξι μέλη της ομάδας το 90% της δουλειάς (για να μην πω περισσότερο) έγινε από τον Προχάσκα και τον Δημήτρη Αλεξάκη τον νεότερο με μικρή βοήθεια από τον Κορνιώτη (ο Δημήτρης Αλεξάκης ο μπαμπάς δεν συμμετείχε ιδιαίτερα ενώ η Λίνα η Κορού και ο Αλέξανδρος Αλεξάκης (βενιαμίν) είχαν κυρίως ρόλο εμψυχωτή). 
Και οι τρεις δεν είχαν σχέση με το καλλιτεχνικό αλλά φαίνεται ότι ίσως οι δύο πρώτοι ασχοληθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον. 
Όπως γράφω έλυσαν σχετικά γρήγορα το δυάρι, δυσκολεύτηκαν αρκετά στο τριάρι, έλυσαν επίσης αρκετά γρήγορα το εξάρι (δεν το περίμενα) και έφτασαν να έχουν περί τα 20-25 λεπτά για τη σπουδή. 
Ο Μούρτζια έλυσε τα τρία πρώτα προβλήματα σε 15-20 λεπτά αλλά μετά τη σπουδή τη φοβήθηκε (όπως μου είπε φοβήθηκε μη γράψει καμία λάθος αναστροφή κινήσεων) έτσι το ματς έγινε ντέρμπι. 
Ο Μούρτζια από εμπειρία έδωσε τις λύσεις δύο λεπτά πριν το τέλος του χρόνου, ενώ η ομάδα όταν τελείωσε ο χρόνος έγραφε ακόμα τις βαριάντες της σπουδής (τους δόθηκε χρόνος να ολοκληρώσουν την καταγραφή). 
Να πω επίσης, για την ιστορία, ότι η ομάδα στις λύσεις της δεν είχε γράψει την (προφανή αλλά και μοναδική) τελευταία κίνηση της σπουδής και θα έπαιρνε 19 βαθμούς όμως ο Πιοτρ μετά από συζήτηση μαζί μου και με τα μέλη της ομάδας, που από άγνοια των κανονισμών δεν έγραψαν την προφανή κίνηση, αποδέχτηκε να βαθμολογηθεί και η ομάδα με άριστα (20) οπότε το ματς κρίθηκε στο χρόνο (οι διαγωνιζόμενοι είχαν 75 λεπτά).
 
Στον διαγωνισμό πρώτευσε ο Κώστας Κεσόγλου (που το χάρηκε πολύ) ενώ ισοβάθμησαν στη 2η θέση ο Νίκος Καμπάνης και η Μαρία Πετσετίδη (η Μαρία “έσκασε” που έχασε την 1η σπουδή και κάκισε τον εαυτό της που έλυσε όλα τα προβλήματα από το διάγραμμα). 
Και οι δύο μου είπαν να τους ενημερώσω όποτε έχουμε διαγωνισμό, πιθανώς να έρθουν να δοκιμάσουν (και οι δύο συμμετέχουν πάντα στους διαγωνισμούς λύσης στην Ικαρία και έχουν αναδειχτεί νικητές στο παρελθόν). 
Να πω ότι τα προβλήματα δεν ήταν πολύ δύσκολα μεν, αλλά δεν τα λες και γελοία για αρχάριους. 
Αρκετά παιδάκια πάντως έλυσαν κάποια από τα δυάρια. 
Με χρόνο σκέψης 90 λεπτά θεωρώ ότι η 2η σπουδή ήταν εξαιρετική δύσκολη για αυτό το επίπεδο.
 
Στην ανάρτηση θα βρείτε συνδέσμους προς τα προβλήματα, τις λύσεις κτλ ενώ στον σύνδεσμο:
θα βρείτε φωτογραφίες από το τουρνουά και αρκετές από τις εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού.
 
Καλή συνέχεια σε όλους!
 Δημήτρης"

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ο Βασίλης Κοτρωνιάς προτείνει.

Μια πρόταση που φτιάξαμε για το σκάκι, σε συνεργασία με τον φίλο Νίκο Λούβρο υποψήφιο επίσης στην Α' Αθήνας:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανάμεσα στις δράσεις-παρεμβάσεις που προτείνουμε να συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα βρίσκεται και η ένταξη του σκακιού σαν ισότιμο υποχρεωτικό μάθημα στα δημοτικά σχολεία με διαπιστευμένους δασκάλους-προπονητές.

Το σκάκι, σαν ένα άθλημα που οξύνει τις πνευματικές λειτουργίες σημαντικά (συγκέντρωση, μνήμη, ταξινόμηση πραγμάτων, συνδυαστική ικανότητα) και βοηθά στην κριτική σκέψη από μικρή ηλικία, ενισχύοντας τις στρατηγικές ικανότητες του ατόμου, αποτελεί ήδη εδώ και δεκαετίες μοχλό ανάπτυξης των δυνατοτήτων του παιδιού σε πολλές χώρες του κόσμου με χαρακτηριστικά παραδείγματα χώρες μεγαλύτερες όπως π.χ. η Ισπανία, αλλά και μικρότερες, όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόθεση μας είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει πιλοτικά σε διάφορους δήμους της ελληνικής επικράτειας και να μετατραπεί ταχύτατα (μέσα σε 2 χρόνια) σε μια καθολική καινοτομία στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ήδη στην Ελλάδα το σκάκι αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο άθλημα με πολλές χιλιάδες αθλητές εγγεγραμμένους στα μητρώα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ).
Υπάρχει επομένως το υπόβαθρο για την άμεση στήριξη και εμπέδωση του προγράμματος με ικανό αριθμό από σκακιστές-προπονητές, πολλοί από τους οποίους φέρουν υψηλούς αγωνιστικούς βαθμούς αξιολόγησης της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) αλλά έχουν και παράλληλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να είναι πραγματικοί δάσκαλοι του σκακιού καθώς έχουν ανάλογη διαπίστευση και πλούσια προπονητική εμπειρία σε συλλόγους.

Ο στόχος του προγράμματος είναι μια ουσιαστική παρέμβαση στην καθημερινότητα του μαθητή που θα του επιτρέψει

να συνδυάσει την θεωρία και την πράξη σε πολύ μικρή ηλικία
θα αυξήσει τα πνευματικά του αντανακλαστικά
θα δώσει αθλητικά ερεθίσματα διαφορετικού περιεχομένου από αυτό στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι ως κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το σκάκι χρησιμοποιείται συνήθως το τρίπτυχο επιστήμη-τέχνη-άθλημα σαν περιγραφή των ιδιοτήτων του αφού εμπεριέχει στοιχεία και από τους τρεις χώρους. Πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους υπάρξει φανατικοί σκακιστές, κάτι που πιστοποιεί την γοητεία που μπορεί να ασκήσει το σκάκι σε άτομα με δημιουργική έφεση ή και την συμβολή του στην ανάδειξη τέτοιων προσωπικοτήτων.

Όπως είπε ο Πάμπλο Μαρτίν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ο οποίος παρουσίασε την αντίστοιχη πρόταση εισαγωγής του σκακιού στα σχολεία της Ισπανίας, το να παίζεις σκάκι στο σχολείο «βελτιώνει τη μνήμη και τη στρατηγική ικανότητα, διδάσκει στους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις υπό υψηλή πίεση και αναπτύσσει τη συγκέντρωση, με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος».

Περαιτέρω πιστεύουμε ότι η κανονική ένταξή του σκακιού σαν μάθημα στο σχολείο θα βοηθήσει σημαντικά στην αρμονική ανάπτυξη του παιδιού συμβάλλοντας στην ισορροπία μεταξύ σώματος και πνεύματος, κάτι που αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια τρόπο ζωής του Έλληνα, και πρέπει να έχει συνέχεια στον σύγχρονο κόσμο. Το σκάκι με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασίλης Κοτρωνιάς και Νίκος Λούβρος
Υποψήφιοι Βουλευτές Α’ Αθήνας
ΣΥΡΙΖΑ


Μακάρι να γίνει το σκάκι μάθημα στα σχολεία μας. Έχω γράψει επανειλημμένα για τα πλεονεκτήματα αυτής της κίνησης. (Μανωλάς Εμμανουήλ)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Israel 6th Solving Contest, Results


(Φωτογραφία: Π. Σκλαβούνος)


Problems Cat1

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6Y1FBcnVwQVlRMGxSUXBrZU0zejlrZm9VdTNn/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6ckVDaDNfOWs1UGxhaW1XRVlIM0JwZ1FuTkRR/view?usp=sharing



Problems Cat2

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6VXdfTHpHVTlWY0sxZ19tX1FXSEE5VWd4WHYw/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6TncyemEwb2JFNmZyMXFRaHdpV0Ewb0YybGlv/view?usp=sharing



Solutions Cat1

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6V090RmFBeWxHZGczUHIxUWV0cFZXdk1MdFFz/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6MjA1bkphTVI2bklHOTk3NEQ1STlGLV92cmNn/view?usp=sharing



Solutions Cat2

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6b2wwbWtFbWJvRUtOeGdKVlIxcVA5UUlBU2dV/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6N19hX2NHX2dDMEZPNGV2QnBJVks2Z1dIbVNn/view?usp=sharing



Results

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6SDJnQm9OSGpxNFROd01DcmZwQ2x5SF9HRW1v/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6ZTNMSFZBTWRTU0Vtekx1U3dFUnVZemo0ZlNN/view?usp=sharing



Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Israel 6th International Parallel SC


6ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων Του  Ισραήλ

ΚΥΡΙΑΚΗ  26 ΜΑΪΟΥ  2019

Η  Ομοσπονδία για το Καλλιτεχνικό Σκάκι  του Ισραήλ  προκηρύσσει τον 6ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις  χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Η ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής για την Αθήνα είναι η Κυριακή 26 Μαΐου, 10:30 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα του Σ.Ο  Ηλιούπολης  που  έχει έδρα στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 13-15, Ηλιούπολη  ΤΚ 163 41 πλησίον μετρό Αλίμου (Έξοδος προς Αθήνα)

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 2 τμήματα:
·         Το πρώτο τμήμα προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης (δύο γύροι με ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο).
·         Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες . Θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα (δύο γύροι με 6 προβλήματα ανά γύρο από τις ίδιες κατηγορίες όπως στο πρώτο τμήμα) και τα αποτελέσματα  δεν μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης.

Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.
Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την Ομοσπονδία για το Καλλιτεχνικό Σκάκι  του Ισραήλ  ένας τοπικός διοργανωτής, για την Αθήνα ο  Γιάννης  Γαρουφαλίδης
Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 .
 Αθήνα: Γιάννης Γαρουφαλίδηςemail igaroufalidis@gmail.com

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Δελτίο Τύπου μετά το ECSC 2019

14ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

14th European Chess Solving Championship

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Γλυφάδα, 9 Μαΐου 2019)

Με εξαιρετική οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων που φιλοξενήθηκε στη Γλυφάδα το τριήμερο 3-5 Μαΐου 2019.

Σταχυολογούμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια:
«Ήταν μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για μένα η συμμετοχή στο ECSC! Σας ευχαριστώ και πάλι […] για τη φανταστική οργάνωση!» (Ivan Denkovski, Director of the 14 th ECSC).
«Σας ευχαριστώ πολύ για την τέλεια και αδιατάρακτη οργάνωση, που είχε σαν συνέπεια τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Ανυπομονώ να συμμετάσχω και πάλι σε τουρνουά chess solving στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια!» (Roland Ott, Director for World Solving Cup 2018/2019).

Συμμετείχαν 70 λύτες από 17 χώρες: Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ, Λιθουανία, Μπελαρούς, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.
Τα αναλυτικά επίσημα αποτελέσματα, στατιστικά στοιχεία και σχετικό υλικό αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της World Federation for Chess Composition, https://www.wfcc.ch/

Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο μόλις 16χρονος Ρώσος Ντανίλα Παβλόφ, με 82,5 βαθμούς σε 90 δυνατούς, αφήνοντας πίσω του τα ιερά τέρατα του χώρου Πιότρ Μούρτζια (Πολωνία, 80,5 βαθμοί), Τζων Ναν (Μεγ. Βρετανία, 77,5 βαθμοί), Έντυ Βαν Μπιρς (Βέλγιο, 77,5 βαθμοί), Κάσπερ
Πιορούν (Πολωνία, 77,5 βαθμοί) και Τζόναθαν Μέστελ (Μ. Βρετανία, 77 βαθμοί).

Ο ισχυρότερος Έλληνας λύτης Νίκος Σιδηρόπουλος ξεκίνησε με εκπληκτική απόδοση - τρίτος στην κατάταξη στο πρώτο «ημίχρονο» - αλλά «έσπασε» στους τελευταίους γύρους τερματίζοντας στη 19 η θέση. Πιο κάτω οι Νίκος Μενδρινός και Ανδρέας Παπασταυρόπουλος με αναμενόμενες αποδόσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο κέρδος έλο στο τουρνουά (+93) πέτυχε ο Αθανάσιος Σπηλιάδης από την Πάτρα.

Στην ομαδική βαθμολογία η νεανική ομάδα της Ρωσίας έκοψε άνετα πρώτη το νήμα καθώς οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία, υστέρησαν εμφανώς στον 3ο και 4ο λύτη της τετράδας. Η 1η ελληνική εθνική ομάδα στην 8η θέση, η 2η στη 12η .

Στο Open Solving τουρνουά, που συνοδεύει πάντα το ECSC, πρώτευσαν οι Μαρτίνας Λιμόντας (Λιθουανία), Κάσπερ Πιορούν (Πολωνία) και Αλεξέι Ποπόβ (Ρωσία) ενώ στο «ανεπίσημο» Machine Gun/Solving Show ο Βέλγος Έντυ Βαν Μπιρς υπερίσχυσε στον τελικό του Άγγλου Τζόναθαν Μέστελ.

Στην τελετή λήξης, το απόγευμα της Κυριακής 5/5, οι αγωνιζόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά ελληνικά γλυκά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Την τελετή, που «διηύθυνε» ο πρόεδρος της WFCC Χάρης Φουγιαξής, τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι του Δήμου Γλυφάδας κος Νίκος Λεβετσοβίτης (πρόεδρος του «Κ.Α.Π.ΠΑ.») και κα Ελένη Καράχου-Σκούταρη (πρόεδρος του Σ.Σ. Εκπαιδευτικών Γλυφάδας), καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής  Ομοσπονδίας και υποψήφιος πρύτανης κος Στάθης Ευσταθόπουλος.

Ο Δήμος Γλυφάδας ήταν ο κύριος χορηγός των αγώνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Νίκος Μενδρινός και Γιώργος Μενδρινός θέλουν να εκφράσουν δημόσια τις ευχαριστίες τους στους Directors Ιβάν Ντενκόφσκι και Ιωάννη Γαρουφαλίδη, όπως και στους Χάρη Φουγιαξή, Θέμη Αργυρακόπουλο, Δημήτρη Σκυριανόγλου, Εμμανουήλ Μανωλά και τον Α.Ο. «Ζήνων» Γλυφάδας.

Επιλεγμένες φωτογραφίες από τη διοργάνωση θα βρείτε, μεταξύ άλλων, στη
https://photos.app.goo.gl/kNyhpwq7ciHkG7Bg8

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Δελτίο Τύπου για ECSC 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14o Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων
14th European Chess Solving Championship

Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας (Γλυφάδα, ξενοδοχείο «Όασις», 3-5 Μαΐου). 
Το «μενού» περιλαμβάνει ένα ανοιχτό τουρνουά λύσης την Παρασκευή 3/5 ώρα 17.00-20.00, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης (Σάββατο 4/5 ώρα 10.30-14.00 & Κυριακή 5/5 ώρα 9.30-13.00) αλλά και το πιο «εύπεπτο» Machine Gun/Solving Show το απόγευμα του Σαββάτου 4/5 (17.30-19.30). 
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5/5 στις 16.00 περίπου.

Θα δώσουν το παρόν περίπου 75 λύτες από 19 χώρες, ανάμεσά τους τα κορυφαία ονόματα του χώρου: Piotr Murdzia και Kacper Piorun (Πολωνία), John Nunn (Μεγάλη Βρετανία), Eddy Van Beers (Βέλγιο) και Danila Pavlov (Ρωσία). 
Η Α’ Εθνική μας ομάδα (ως διοργανώτρια χώρα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής και με δεύτερη) αποτελείται από τους: Ανδρέα Παπασταυρόπουλο, Νίκο Σιδηρόπουλο, Νίκο Μενδρινό και Παναγιώτη Κονιδάρη. Ο συναγωνισμός προβλέπεται έντονος τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο!

Κύριος χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Γλυφάδας
Υπεύθυνοι της διοργάνωσης οι Νίκος και Γιώργος Μενδρινός, σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Γλυφάδα, 28 Απριλίου 2019

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

18ο Πρωτάθλημα λύσης 20190331

Φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων έγινε στην Πάτρα σε μια ωραία αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πατρών.

Προβλήματα 
https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6bmltZldkWWRTZnQ4azZuNnROa25zb2hHZjlN/view?usp=sharing

Λύσεις 
https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6dUNTQ2prcHl4d25rYm1ueGU0eldzNmhVN09n/view?usp=sharing

Αποτελέσματα λυτριών και λυτών
https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6RUpzaklvcnJnWTBqRDVRb1VjMlFWX1RDbUpZ/view?usp=sharing

Δυο λόγια από τον κριτή :
Ήταν μια πολύ αξιόλογη διοργάνωση με προβλήματα που ενθουσίασαν !!!
Θα μου μείνει αλησμόνητη !
Γιάννης Γαρουφαλίδης

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
















Σχετικές πληροφορίες από τον Σ.Ο.Πατρώνhttp://sopatron.gr/18os_Panellinios_Diagonismos_Lysis_2019.htm

Πρωτάθλημα Λύσης, 31/03/2019


Πάτρα, 01.02.2019


18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. προκηρύσσει
το 18ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων,
το οποίο θα πραγματοποιηθεί 
την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:30 - 14:30.
Θα ακολουθήσει, περί τις 15.15, σύντομη τελετή λήξης.
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο κ. Τάσος Αλεξάνδρου (Πάτρα). Θεματοθέτης και κριτής ο κ. Ιωάννης Γαρουφαλίδης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μιχαλακοπούλου 58, πλατεία Όλγας στην Πάτρα.

Θα δοθούν δώδεκα (12) προβλήματα προς λύση: Δύο ορθόδοξα 2 κινήσεων, δύο ορθόδοξα 3 κινήσεων, δύο ορθόδοξα πολλών κινήσεων, δύο  σπουδές, δύο βοηθητικά και δύο αντίστροφα. Ο χρόνος σκέψης είναι τρεις (3) ώρες.
Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δεύτερο κριτήριο είναι ο μικρότερος χρόνος.

Βραβεύσεις: Κύπελλο στο νικητή, μετάλλια στον 2ο και 3ο της κατάταξης. Μετάλλιο στην πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έφηβο.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι η τριμελής Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους
κ.κ. Τάσο Αλεξάνδρου, Ι. Γαρουφαλίδη και Χ. Φουγιαξή.

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό είναι ελεύθερη.

Για διευκρινίσεις σε σχέση με την ως άνω διοργάνωση,
στον κ. Τάσο Αλεξάνδρου: τηλ. 6975926236 email anstalex@otenet.gr
ή στον κ. Ιωάννη Γαρουφαλίδη: email ggaroufalidis@yahoo.gr

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Μια επιτυχία του Νίκου Μενδρινού

Ο Νίκος Μενδρινός, που έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος στην λύση σκακιστικών προβλημάτων, είχε μια μεγάλη διεθνή επιτυχία.
Πήρε τη δεύτερη θέση στο πανίσχυρο Winton Cup της Αγγλίας με απόδοση 2630.

Λεπτομέρειες διαβάστε στο άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην εφημερίδα ΑΥΓΗ:
http://www.avgi.gr/article/10806/9650395/o-mendrinos-edose-sostes-lyseis-

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις από Παναγή Σκλαβούνο

Κρήτη 2010. Ο Σελιβάνοβ είναι κάτω αριστερά.

Ο Σελιβάνοβ στην ΦΙΝΤΕ, που είναι υπό νέα ρωσική διοίκηση, πιστεύω ότι δραστηριοποιείται. 

Κοιτάξτε την παρακάτω Προκήρυξη του 7ου Παγκοσμίου Κυπέλλου FIDE για Σύνθεση.



Το άρθρο του Κοσμά Κέφαλου σχετικά με τους Έλληνες προβληματιστές στην "Αυγή"



Ο Γεράσιμος Χριστοφοράτος  (Cristoforatos, Gherasim), με καταγωγή από Κεφαλλονιά, ήταν παίκτης και συνθέτης προβλημάτων στη Μολδαβία της περιόδου 1920-1930 .

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ISC 2019, 27 Ιανουαρίου

Αγαπητοί φίλοι του Καλλιτεχνικού Σκακιού,
σας παρουσιάζω την Προκήρυξη για τον διεθνή παράλληλο διαγωνισμό λύσης (ISC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6c1NjdTI1VHBWOGozaWFoMjBDcGxiQlgtX0xB/view?usp=sharing

-στη χώρα μας

σε Αθήνα
Αίθουσα ΣΟ Ηλιούπολης, Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Παπαναστασίου.
Υπεύθυνος Γιάννης Γαρουφαλίδης.
Ώρα έναρξης 10:30'

και Πάτρα.
http://sopatron.gr/15th_ISC.htm


Αποτελέσματα
https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6U1ZHVWJ4Q1l3TC1XU0xXR0tnakFkampCUkRJ/view?usp=sharing

Παγκόσμια αποτελέσματα
https://www.wfcc.ch/15th-isc-results/?fbclid=IwAR0edNs_bCGBQtRPIUEn6kE4uBasZcH_PTX7Nre04dD_A_j3OlomwEbdDL4

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

6ο Κύπελλο Λύσης, 2019

Αγαπητοί φίλοι του Καλλιτεχνικού Σκακιού σας επισυνάπτω:

Την τελική βαθμολογία του 6ου Κυπέλλου Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (06/01/2019) που περιλαμβάνει τις αποδόσεις των λυτών και τις αυξομοιώσεις του Elo τους.


Νίκος Μενδρινός

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ISC_15, 27/01/2019


15ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Καλλιτεχνικό Σκάκι WFCC (World Federation for Chess Composition) προκηρύσσει τον 15ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις  χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Η ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής στην Αθήνα είναι η Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στον κλιματιζόμενο  χώρο του ΣΟ Ηλιούπολης, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και Παπαναστασίου, πλησίον του σταθμού μετρό «Άλιμος».

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρία τμήματα:

              Το πρώτο τμήμα προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης (δύο γύροι, με ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο).

              Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες με βαθμό αξιολόγησης μικρότερο του 1700. Θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα (δύο γύροι με 6 προβλήματα ανά γύρο από τις ίδιες κατηγορίες όπως στο πρώτο τμήμα) και τα αποτελέσματα ΔΕΝ μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης.

              Το τρίτο τμήμα των παίδων-κορασίδων (γέννηση  μετά την 31-12-2005) θα είναι ενός γύρου με 6 απλά προβλήματα προς λύση (ορθόδοξα 2 κινήσεων, ορθόδοξα 3 κινήσεων, ορθόδοξα πολλών κινήσεων και σπουδές).

Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος. Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική, δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών.

Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την WFCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Αθήνα ο Γιάννης Γαρουφαλίδης και για την Πάτρα ο Τάσος Αλεξάνδρου. Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.

Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019.

Υπεύθυνος: Γιάννης ΓαρουφαλίδηςEmail: ggaroufalidis@yahoo.gr

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

6ο Κύπελλο Λύσης, Αποτελέσματα

Δελτίο Τύπου

https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6OEFjQ1dQQzRjX01nOUs5ZXd2WTNOQm1CaEhN/view?usp=sharing


Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα συμμετεχουσών και συμμετεχόντων
στο 6ο Κύπελλο Ελλάδος στη Λύση σκακιστικών προβλημάτων
βρίσκονται σε ένα αρχείο στον παρακάτω σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/1Wx-xD65XN8OeeSu4NWxAbc44HWnxWzxu/view?usp=sharing

6ο Κύπελλο Λύσης, Προβλήματα και Λύσεις

Προβλήματα 

Σελίδα 1 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6Y0hCMmswb0xQajhrTG93SHo3SU5kdzNQVmk4/view?usp=sharing


Σελίδα 2 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6V3YtM2xpWjV2ZmhDVm1kazlSYjd3Tl9tM2E4/view?usp=sharing


Σελίδα 3 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6WHdjcWVubzBpSUY4UFhORExjQVYxOXdkX0RR/view?usp=sharing



Λύσεις 

Σελίδα 1 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6UTUtekdqNDZ3bk1GWFhGVU5TZkJEVkN5VEhj/view?usp=sharing


Σελίδα 2 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6dmgyWnFkODVMR2FENWo4OS1JcnV5NmpjTGhr/view?usp=sharing


Σελίδα 3 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6NDNlWmtXMGU0THhHdHlNNVZyc0RmQmZEVWg0/view?usp=sharing


Σελίδα 4 : https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6THAyMnRuS0l6Z2F6VHoxTXRLNGNwWFhfZ2lF/view?usp=sharing



Την επιλογή των συνθέσεων και τα κείμενα των λύσεων έχει φροντίσει ο Νίκος Μενδρινός.

06/01/2019