14ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων
14th European Chess Solving Championship
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Γλυφάδα, 9 Μαΐου 2019)
Με εξαιρετική οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων που φιλοξενήθηκε στη Γλυφάδα το τριήμερο 3-5 Μαΐου 2019.
Σταχυολογούμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια:
«Ήταν μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για μένα η συμμετοχή στο ECSC! Σας ευχαριστώ και πάλι […] για τη φανταστική οργάνωση!» (Ivan Denkovski, Director of the 14 th ECSC).
«Σας ευχαριστώ πολύ για την τέλεια και αδιατάρακτη οργάνωση, που είχε σαν συνέπεια τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Ανυπομονώ να συμμετάσχω και πάλι σε τουρνουά chess solving στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια!» (Roland Ott, Director for World Solving Cup 2018/2019).
Συμμετείχαν 70 λύτες από 17 χώρες: Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ, Λιθουανία, Μπελαρούς, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.
Τα αναλυτικά επίσημα αποτελέσματα, στατιστικά στοιχεία και σχετικό υλικό αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της World Federation for Chess Composition, https://www.wfcc.ch/
Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο μόλις 16χρονος Ρώσος Ντανίλα Παβλόφ, με 82,5 βαθμούς σε 90 δυνατούς, αφήνοντας πίσω του τα ιερά τέρατα του χώρου Πιότρ Μούρτζια (Πολωνία, 80,5 βαθμοί), Τζων Ναν (Μεγ. Βρετανία, 77,5 βαθμοί), Έντυ Βαν Μπιρς (Βέλγιο, 77,5 βαθμοί), Κάσπερ
Πιορούν (Πολωνία, 77,5 βαθμοί) και Τζόναθαν Μέστελ (Μ. Βρετανία, 77 βαθμοί).
Ο ισχυρότερος Έλληνας λύτης Νίκος Σιδηρόπουλος ξεκίνησε με εκπληκτική απόδοση - τρίτος στην κατάταξη στο πρώτο «ημίχρονο» - αλλά «έσπασε» στους τελευταίους γύρους τερματίζοντας στη 19 η θέση. Πιο κάτω οι Νίκος Μενδρινός και Ανδρέας Παπασταυρόπουλος με αναμενόμενες αποδόσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο κέρδος έλο στο τουρνουά (+93) πέτυχε ο Αθανάσιος Σπηλιάδης από την Πάτρα.
Στην ομαδική βαθμολογία η νεανική ομάδα της Ρωσίας έκοψε άνετα πρώτη το νήμα καθώς οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία, υστέρησαν εμφανώς στον 3ο και 4ο λύτη της τετράδας. Η 1η ελληνική εθνική ομάδα στην 8η θέση, η 2η στη 12η .
Στο Open Solving τουρνουά, που συνοδεύει πάντα το ECSC, πρώτευσαν οι Μαρτίνας Λιμόντας (Λιθουανία), Κάσπερ Πιορούν (Πολωνία) και Αλεξέι Ποπόβ (Ρωσία) ενώ στο «ανεπίσημο» Machine Gun/Solving Show ο Βέλγος Έντυ Βαν Μπιρς υπερίσχυσε στον τελικό του Άγγλου Τζόναθαν Μέστελ.
Στην τελετή λήξης, το απόγευμα της Κυριακής 5/5, οι αγωνιζόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά ελληνικά γλυκά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Την τελετή, που «διηύθυνε» ο πρόεδρος της WFCC Χάρης Φουγιαξής, τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι του Δήμου Γλυφάδας κος Νίκος Λεβετσοβίτης (πρόεδρος του «Κ.Α.Π.ΠΑ.») και κα Ελένη Καράχου-Σκούταρη (πρόεδρος του Σ.Σ. Εκπαιδευτικών Γλυφάδας), καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και υποψήφιος πρύτανης κος Στάθης Ευσταθόπουλος.
Ο Δήμος Γλυφάδας ήταν ο κύριος χορηγός των αγώνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Νίκος Μενδρινός και Γιώργος Μενδρινός θέλουν να εκφράσουν δημόσια τις ευχαριστίες τους στους Directors Ιβάν Ντενκόφσκι και Ιωάννη Γαρουφαλίδη, όπως και στους Χάρη Φουγιαξή, Θέμη Αργυρακόπουλο, Δημήτρη Σκυριανόγλου, Εμμανουήλ Μανωλά και τον Α.Ο. «Ζήνων» Γλυφάδας.
Επιλεγμένες φωτογραφίες από τη διοργάνωση θα βρείτε, μεταξύ άλλων, στη
https://photos.app.goo.gl/kNyhpwq7ciHkG7Bg8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου