Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Γενέθλια ιστολόγιου (1)

Αγαπητοί αναγνώστες, αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου,
σήμερα κλείνει ένα έτος από τότε που δημιούργησα το ιστολόγιο http://kallitexniko-skaki.blogspot.com, με στόχο να καλύψω θέματα για σκακιστικά προβλήματα, για συνθέτες, για λύτες, για διαγωνισμούς λύσης ή σύνθεσης, για συγκεντρώσεις προβληματιστών, για εκδόσεις σχετικών βιβλίων και περιοδικών.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε ιστολόγιο ή βιβλίο αποκλειστικά για το καλλιτεχνικό σκάκι, (δηλαδή για σκακιστικές συνθέσεις, όχι για σκακιστικές παρτίδες). Άρα, έπρεπε να γραφτούν αναρτήσεις για όλα τα θέματα, από τα πολύ απλά μέχρι τα πολύ προχωρημένα. Έτσι, παρουσιάστηκαν λυμένα προβλήματα απο διαγωνισμούς λύσης και ανέβηκαν πολλές αναρτήσεις για επεξήγηση Θεμάτων. (Σαν να μην έφτανε η δουλειά της Ελληνικής έκδοσης, μετέφρασα τις αναρτήσεις και στην Αγγλική γλώσσα, http://chess-problems-gr.blogspot.com ).

Για να πάρετε μια ιδέα για το εύρος των αναφερθέντων θεμάτων και για την απαιτούμενη δουλειά, διαβάστε την ανάρτηση αναφοράς "Ορολογία Προβληματιστών". Η ορολογία διαθέτει συνδέσμους παραπομπής στις σχετικές με τον εξεταζόμενο όρο αναρτήσεις.

Επίσης υπάρχει ανάρτηση αναφοράς "Συνθέτες και Συνθέσεις τους" με συνδέσμους παραπομπής στα προβλήματα του καθενός συνθέτη που δημοσιεύτηκαν στο παρόν ιστολόγιο. Παρουσιάστηκαν οι λύσεις για 313 προβλήματα, που είναι δημιουργημένα από 24 Έλληνες συνθέτες και 178 ξένους. Ευχαριστώ τους συνθέτες που δημοσίευσαν πρωτότυπα προβλήματά τους στο ιστολόγιο αυτό, (Μανώλης Πανταβός, Νίκος Περγιάλης και άλλοι).

Παρουσιάστηκαν δεκατέσσερις βιογραφίες για τους εξής συνθέτες σκακιστικών προβλημάτων Μίλαν Βούξεβιτς, Βύρων Ζάππας, Σταύρος Ιατρίδης, Γιάννης Καλκαβούρας, Γκένριχ Κασπαριάν, Σαμ Λόιντ, Λορέντζος Μαβίλης, Εμμανουήλ Μανωλάς, Παύλος Μουτεσίδης, Κάρλο ντεΓκράντι, Νίκος Περγιάλης, Κώστας Πρέντος, Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, Χάρης Φουγιαξής.

Ενίσχυσαν το περιεχόμενο του ιστολογίου με παρατηρήσεις και συνεργασίες οι Θέμης Αργυρακόπουλος, Ιωάννης Γαρουφαλίδης, Σπύρος Ιλαντζής, Κώστας Πρέντος, Παναγής Σκλαβούνος, Χάρης Φουγιαξής, τους οποίους και ευχαριστώ.

Παρά το ότι διαβάζεται το ιστολόγιο από πολλούς αναγνώστες καθημερινά, υπάρχουν λίγα σχόλια, κυρίως επαινετικά. Ευτυχώς δεν έρχονται άσχετα σχόλια, τα οποία έχω δηλώσει ότι θα αποσύρονται για να είναι η ύλη κατάλληλη και για μικρά παιδιά.

Πιστεύω ότι έκανα σημαντική δουλειά υποδομής και ευχαριστώ όσους το έχουν αναγνωρίσει δημόσια (Schroendinger's Cat, Ηλίας Οικονομόπουλος, Παναγής Σκλαβούνος, και άλλοι). Ευχαριστώ επίσης όσους με πρότειναν και όσους με εξέλεξαν ως μέλος στην Μόνιμη Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.

Για το 2009, εκτός της συνήθους ύλης, θα προσπαθήσω να προωθήσω τα εύκολα ζητήματα "Σύνθεση Προβλήματος", "Δημοσίευση Προβλήματος", καθώς επίσης και το πολύ δύσκολο "Μαθήματα για Αγωνιστικό και Καλλιτεχνικό Σκάκι στο σχολείο".

Εύχομαι υγεία, χαρά και επιτυχίες σε όλους!
Μανωλάς Εμμανουήλ (a.k.a. Alkinoos)

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά Αλκίνοε!

Το έργο σου είναι πολύ σημαντικό. Καλή δύναμη και στο ιστολόγιο και στα μαθήματα!

Schrödinger's Cat είπε...

@Αλκίνοος: Εξαιρετική εργασία στο ιστολόγιο, εύχομαι μακροημέρευση.

Alotan είπε...

Θερμές ευχές για ένα ιστολόγιο που γράφεται με πολύ μεράκι, αγάπη και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς.
Καλή συνέχεια!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Αλκίνοε, οι γνώσεις σας για το καλλιτεχνικό σκάκι ήταν αποκαλυπτικές και έκαναν, είμαι σίγουρος, πολλούς από εμάς να το ανακαλύψουμε εκ νέου και να το αγαπήσουμε πολύ περισσότερο.
Γνωρίζω πως είναι ένα από τα δυσκολότερα να γραφεί ιστολόγια και θαυμάζω το κουράγιο σας.
Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι χρόνια πολλά στο ιστολόγιο, επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα και σχέδια για την διάδοση του καλλιτεχνικού.
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, αγαπητέ Αλκίνοε!
Εξαιρετικό το ιστολόγιο, εύχομαι να είσαι καλά, ακμαίος και καλοδιάθετος, ώστε να το συνεχίσεις για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εύχομαι οι αναρτήσεις του να είναι σαν τα μαλλιά της κεφαλής μου, που θα έλεγε κι η συχωρεμένη η γιαγιά μου κι ας μην ήξερε σκάκι.

ΥΓ. Εννοείται, πολλές, όχι με πιτυρίδα!

dmast είπε...

Θερμές ευχές και συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά που κάνετε!

Ανώνυμος είπε...

Το ιστολόγιο γράφει ήδη την δική του ιστορία. Το "καλλιτεχνικό σκάκι" είναι η καρδιά του σκακιού. Το δε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ του Αλκίνοου είναι ο Παράδεισος του σκακιού. Χρόνια πολλά!
Τάσος Αλεξάνδρου

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, αξιολογότατο το ιστολόγιο!

Emmanuel Manolas είπε...

Δεν πάει να λέει το Google Analytics ότι διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο μερικές εκατοντάδες διάκριτοι αναγνώστες κάθε μήνα...
Δέκα άνθρωποι όλοι κι όλοι είπαν τον καλό τους λόγο!

Ευχαριστώ πολύ όλους σας.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εεεεεεεεεεεπ!
Πρόλαβα ένα κομματάκι τουρτίτσας;;

Να ζήσεις, Αλκίνοε, και χρόνια πολλά ( Αποσιωπώ τοδεύτερο θλιβερό στίχο του ασματίδιου..)
...και νέος να μείνεις με κέφια πολλά!

Λίλα Τζέτζου είπε...

Χρόνια πολλά , λοιπόν, στο δραστήριο ιστολόγιο και καλή δύναμη στον πολυτάλαντο δημιουργό του!