Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δραστηριοποίηση όλου του εγκεφάλου στους λύτες

Δημοσιεύτηκε στις 11/01/2011 στο διαδικτυακό περιοδικό NewScientist το άρθρο [Chess grandmasters use twice the brain (Οι γκρανμέτρ του σκακιού χρησιμοποιούν διπλάσιο μυαλό)] από την Nora Schultz.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια σκληρής δουλειάς για να γίνει κάποιος γκρανμέτρ στο σκάκι, αλλά αυτό δίνει μια πραγματική ώθηση στο μυαλό του - τουλάχιστον όταν λύνει σκακιστικά προβλήματα. Φαίνεται ότι οι έμπειροι σκακιστές χρησιμοποιούν και τα δυό ημισφαίρια του μυαλού τους όταν επεξεργάζονται σκακιστικές συνθέσεις, όχι μόνο το ένα.

Ο Merim Bilalic στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας σκανάρισε (μέθοδος fMRI) εγκεφάλους οκτώ διεθνών σκακιστών και οκτώ αρχαρίων ενόσω αυτοί αναγνώριζαν γεωμετρικά σχήματα ή εξέταζαν σκακιστικές θέσεις. Οι έμπειροι παίκτες έλυσαν ταχύτερα τα σκακιστικά προβλήματα, ενεργοποιώντας περιοχές και στις δυό πλευρές του εγκεφάλου τους όσο έλυναν. Οι αρχάριοι χρησιμοποιούσαν μόνο το αριστερό ημισφαίριο.

Ο Bilalic ανέμενε ότι οι έμπειροι παίκτες θα χρησιμοποιούσαν μια ταχύτερη έκδοση του επεξεργαστικού μηχανισμού που θα χρησιμοποιούσαν και οι αρχάριοι. "Αλλά μόλις οι συνήθεις εγκεφαλικές λειτουργίες ενεργοποιούνταν, οι έμπειροι χρησιμοποίησαν επιπρόσθετες συμπληρωματικές δομές στο δεξιό ημισφαίριο, για να εκτελέσουν παράλληλα τις διεργασίες" μας είπε.

Αυτή η παράλληλη επεξεργασία δεν συνέβη όταν οι έμπειροι παίκτες δούλευαν με τα γεωμετρικά προβλήματα, που σημαίνει ότι είναι εντοπισμένη στις δεξιότητες που αποκτήθηκαν με εξάσκηση. "Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος προς την εμπειρία", είπε ο Bilalic.


Επειδή το θέμα είναι ενδιαφέρον, αναδημοσιεύτηκε σε διάφορες διαδικτυακές θέσεις, όπως εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: