Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Προκήρυξη Διαγ. Λύσης για 19/04/2008, Αθήνα

5ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ “ΒΥΡΩΝ ΖΑΠΠΑΣ”

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ) προκηρύσσει τον 5ο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων για τα σωματεία της Αττικής.

Ο διαγωνισμός φέρει το όνομα "Βύρων Ζάππας" για να τιμηθεί η μνήμη του Έλληνα συνθέτη, που ήταν Μεγάλος Μαιτρ στην σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στον Σκακιστικό Όμιλο Παγκρατίου, οδός Ζηνοδότου 22, (τηλ. 210-7564995), στην πλατεία Παγκρατίου στην Αθήνα, το Σάββατο 19 Απριλίου ώρα 18:15 - 20:30.

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν η "ΕΣΣΝΑ", ο "Σ.Ο. Παγκρατίου" και ο "Α.Ο. Ζήνων Γλυφάδας", με την υποστήριξη της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι κ.κ. Ιλαντζής Σπύρος, Φουγιαξής Χάρης, Σκυριανόγλου Δημήτρης και Σκλαβούνος Παναγής.

H διοργάνωση θα αναδείξει τον Πρωταθλητή Αττικής στην λύση σκακιστικών προβλημάτων, ενώ ο 1ος στην κατάταξη κάτω των 20 ετών θα αναδειχθεί Πρωταθλητής εφήβων Αττικής στην λύση σκακιστικών προβλημάτων.

Η διάρκεια του Διαγωνισμού θα είναι δύο ώρες και ένα τέταρτο της ώρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν 6 προβλήματα, από έξι διαφορετικές κατηγορίες : ένα πρόβλημα των 2 κινήσεων, ένα των 3 κινήσεων, ένα περισσοτέρων κινήσεων, ένα αντίστροφο (self-mate), ένα βοηθητικό (help-mate) και μία σπουδή. Η πλήρης λύση κάθε προβλήματος βαθμολογείται με 5 βαθμούς. Σε περίπτωση ισοβαθμιών, το κριτήριο άρσης είναι ο χρόνος στον οποίο δόθηκαν τα προβλήματα στον διαιτητή.

Στους πρώτους νικητές θα δοθούν κύπελλο, μετάλλια και βιβλία σχετικά με τα σκακιστικά προβλήματα. Επίσης, κύπελλο θα δοθεί στην πρώτη ομάδα, με κριτήριο το άθροισμα βαθμών τριών μελών της.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, παιδιά, συνεχίστε με τις εκδηλώσεις σας ώστε να γίνει πιο γνωστό το Καλλιτεχνικό Σκάκι!

Ανώνυμος είπε...

Είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε και οι καινούργιοι, αυτή τη φορά μάλιστα έχει και ειδικό βραβείο για τον 1ο νέο ως 20 ετών!

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα θα είναι εύκολα !
Το πρόβλημα δύο κινήσεων ματ γράφουμε μόνο την πρώτη κίνηση στο χαρτί της λύσης. Έτσι και στα άλλα ορθόδοξα προβλήματα : γράφουμε πάντα ως μια κίνηση πριν το ματ.
Η σπουδή επίσης εύκολη. Το βοηθητικό και το αντίστροφο ίσως παιδέψουν τους καινούριους, που δεν έχουν εμπειρία (αλλά ευκαιρία να αποκτήσουν!)στα προβλήματα αυτού του τύπου

Ειδικά για τον asae-18, πρόκειται για τον σκακιστή που παίζει στη σκακιέρα κάτω των 18 στον ΑΣΑΕ ;