Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Όλες οι Προαγωγές και Μεταποιούμενοι βασιλιάδες

Ένα ενδιαφέρον θέμα στο καλλιτεχνικό σκάκι λέγεται "Όλες οι προαγωγές" ή "Allumwandlung" (AUW, από τα Γερμανικά). Έχουμε δείξει αρκετές φορές αυτό το θέμα.
Οι προαγωγές ενός πιονιού είναι τεσσάρων ειδών στο αγωνιστικό σκάκι (σε Βασίλισσα, σε Πύργο, σε Ίππο, σε Αξιωματικό). Στο μυθικό σκάκι, που επιτρέπονται κι άλλα κομμάτια, οι προαγωγές μπορεί να είναι περισσότερες, όπως είδαμε στο εξαιρετικό Πρόβλημα-241.

Οι βασιλιάδες δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα στο αγωνιστικό σκάκι. Για τον λόγο αυτόν έχουν επινοηθεί διάφορες συνθήκες που τους κάνουν πιο δραστήριους. Την συνθήκη των Μεταποιούμενων βασιλιάδων (Transmuted Kings) την συναντήσαμε στο Πρόβλημα-269. Επαναλαμβάνουμε τον ορισμό :
Μεταποιούμενοι (Transmuted) Βασιλιάδες είναι αυτοί που, όταν απειληθούν από ένα κομμάτι, μετακινούνται με τον τρόπο που κινείται το κομμάτι που τους απείλησε. (Αν ο Βασιλιάς απειληθεί από Πύργο αποφεύγει το σαχ κινούμενος σαν Πύργος).

Στην σημερινή ανάρτηση θα δούμε μια σύνθεση που συνδυάζει τα δύο θέματα. Είναι εξέλιξη μιας ιδέας ενός παλιού συνεργάτη. Βοηθητικό ματ σε δύο κινήσεις, με τέσσερις λύσεις.

Πρόβλημα-660
Μανωλάς Εμμανουήλ
1s3B2/2P2P2/2p1k1q1/8/8/8/5K2/8 (4 + 4)
h#2, 4111, Transmuted Kings

1.Ke5 cxb8=Q+ 2.Ka5 Bb4# (Ο bK πρέπει να απομακρυνθεί ως Αξιωματικός, και δεν μπορεί να φθάσει σε τετράγωνο ασφαλές).
1.Kd7 Bd6 2.Kc8 cxb8=R# (Ο bK πρέπει να απομακρυνθεί ως Πύργος, και δεν μπορεί).
1.Kf5 c8=S 2.Qxf7 Sd6# (Ο bK πρέπει να απομακρυνθεί ως Ίππος, και δεν μπορεί. Πηγαίνοντας, ας πούμε, στο d4, αποκαλύπτει την bQf7, που απειλεί τον wK, που μπορεί να κινηθεί ως Βασίλισσα και να πάρει το κομμάτι που είναι στο d4. Αυτή ήταν η ιδέα που προανέφερα).
1.Qg5 Bg7 2.Ke7 f8=B# (Ο bK πρέπει να απομακρυνθεί ως Αξιωματικός, και δεν μπορεί).

Οι τέσσερις προαγωγές έχουν επιτευχθεί, οπότε είναι ένα allumwandlung.

Δεν υπάρχουν σχόλια: