Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Καλό πλασάρισμα

Σημαντική θέση για τον Μανωλά Εμμανουήλ με 35 βαθμούς (δες http://pzrdig2.bloger.hr/post/pzr-for-feniks-400--results/2448220.aspx) σε διαδικτυακό διαγωνισμό λύσης σκακιστικών προβλημάτων (δες http://pzrdig2.bloger.hr/post/pzr-for-feniks-400/2359350.aspx).
Επόμενος Έλληνας ο Θέμης Αργυρακόπουλος.

Σχολιάζω :
Ο διαγωνισμός είναι διαδικτυακός και διεθνής και μπορεί πρακτικά να λάβει μέρος οποιοσδήποτε.
Δημοσιεύεται στο Facebook και επομένως πρέπει να είναι κάποιος "φίλος" για να δει την ανακοίνωση. (Μπορείτε να με βρείτε στο http://www.facebook.com/manolas.emmanuel και να εγγραφείτε στην ομάδα Chess Compositions and Puzzles).
Όταν γίνει η προαναγγελθείσα ανάρτηση με τα προβλήματα, σε κάποιους τόπους είναι νύχτα και επομένως θα τα δουν οι επίδοξοι λύτες αργότερα, οπότε θα έχουν χρονικό μειονέκτημα.
Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς χρήση υπολογιστή, το οποίο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί, άρα ο διαγωνισμός στηρίζεται στην τιμιότητα των λυτών.
Τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν στους λύτες τίτλους.
Άρα, ο διαγωνισμός γίνεται απλά για την διασκέδασή μας (και για την διαφήμιση του ιστολόγιου των διοργανωτών) και δεν πρέπει να του δίνουμε μεγαλύτερη αξία από όση έχει.
Είναι πάντως αλήθεια ότι συμμετέχουν σεβαστοί άνθρωποι από τον χώρο των λυτών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μανώλη, όχι μόνο γιατί κατάφερε να λύσει τα προβλήματα του διαγωνισμού, αλλά στην κατηγορία solver killers, δεν μάσησε στην λάθος εκφώνηση και διόρθωσε και το βοηθητικό!
Πιθανότατα θετει νεα στανταρς στη λυση προβληματων, με λυτες που παιρνουν παραπανω βαθμους απο το μεγιστο του διαγωνισμου! Γνωριζετε σιγουρα ολοι, οτι αγαπημενη συνηθεια των λυτων (ειδικα οταν ο Χαρης βαζει προβληματα) ειναι να μαζευουν (πολυ) λιγοτερους βαθμους απο το απολυτο του διαγωνισμου :-)

Θ.

Emmanuel Manolas είπε...

Ευχαριστώ, ήταν πιό εύκολα από την προηγούμενη φορά και ασχολήθηκα έξι συνεχόμενες ώρες για να τα λύσω.
Είμαι πια ένας πολύ αργός λύτης.
Το πρόβλημα που δεν λυνόταν το είδα λίγο ως συνθέτης και βρήκα ότι μπορούσε να έχει λύση με άλλη τοποθέτηση του bK.
Σίγουρα θα μπορούσαν να λύσουν αυτά τα προβλήματα πολλοί από τους Έλληνες λύτες, αν είχαν ασχοληθεί.