Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ελληνικό Σκάκι 29-30

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του επίσημου περιοδικού της ΕΣΟ, "Ελληνικό Σκάκι".

Το νέο τεύχος καλύπτει την περίοδο μέχρι το φθινόπωρο του 2008, έχει 56 σελίδες (48 σελ. + ένθετο 8 σελ. για αρχαρίους) και περιλαμβάνει : Ελληνικά Νέα (Πανελλήνια Σχολικά Πρωτ/τα 2008, Διασυλ/κό Κύπελλο, Διασυλ/κό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής 2008, Νεανικά, διάφορα τουρνουά κ.ά.), Διεθνή Νέα (με αναλυτική παρουσίαση σημαντικών τουρνουά, όπως τα Baku Grand Prix, Σόφια M-tel, Sarajevo, Dortmund, Διασυλ/κό Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, διάφορα ματς ράπιντ κ.ά.), Καλλιτεχνικό Σκάκι (με παρουσίαση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης), Θεωρητικά Θέματα («Η δύναμη μιας καινοτομίας», 6σέλιδο άρθρο του GM Στρ. Γρίβα), Ιστορικά Θέματα (ματς Σμύσλοβ – Μποτβίνικ 1958, Ολυμπιάδα Μονάχου 1958), Νέα της ΕΣΟ, Συνδυασμούς κ.ά.

Στο νέο τεύχος υπάρχει και τρισέλιδο αφιέρωμα στον IM Λάζαρο Βυζαντιάδη, παλαιό Πρωταθλητή Ελλάδος, που απεβίωσε την άνοιξη του 2008. Παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο γνωστές παρτίδες του, κυρίως από συμμετοχές του με την Εθνική Ελλάδος.

Ακόμα, το περιοδικό περιλαμβάνει και το καθιερωμένο ένθετο για αρχαρίους (8 σελ.), με θέμα "Φινάλε με ασύμμετρο υλικό" και αρκετά παραδείγματα και τεχνικές αυτού του τύπου των φινάλε.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι και αυτό το τεύχος περιλαμβάνει πολλές παρτίδες, μεταξύ των οποίων αρκετές αναλυμένες παρτίδες, με σχόλια των GM Στρ. Γρίβα, GM Alex Baburin, GM Mikh. Golubev, GM R. Scherbakov από το “Chess Today” και GM S. Shipov. Επίσης, αναδημοσιεύονται αναλύσεις των GM P. Harikrishna, GM V. Gashimov από το “New In Chess”, GM S. Atalik, GM J. Gustafsson, GM Dan. King και GM Mih. Marin από το ChessBase magazine (CBM), IM Τρ. Σιαπέρα από τα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» και GM Ig. Stohl από την ChessBase.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού, φωτογραφία του Vassili Ivanchuk, κορυφαίου παίκτη του κόσμου και νικητή, μεταξύ άλλων, του M-tel 2008. Στο εσώφυλλο φωτογραφία των νικητών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης 2008.

Το "Ελληνικό Σκάκι" είναι ένα ποιοτικό και επιμελημένο περιοδικό, που κρίνεται απαραίτητο στους Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες, για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία αλλά και τη βελτίωσή τους!

[Ενημερώνει ο Σπύρος Ιλαντζής]

Δεν υπάρχουν σχόλια: