Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικής Σύνθεσης 2018 στην Οχρίδα.

01 - 08 Σεπτέμβρη έγινε στην Οχρίδα της FYROM το 61ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικής Σύνθεσης (WCCC, World Congress of Chess Composition), μαζί με το 42ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (WCSC, World Chess Solving Championship).


Η επίσημη σελίδα της διοργανώτριας χώρας είναι εδώ : https://wccc2018.com.mk/ και το bulletin της διοργάνωσης είναι εδώ : https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/WCCC-2018-Bulletin.pdf

Το ενδιαφέρον των συνθετών συγκεντρώνεται στους διαγωνισμούς σύνθεσης, όπου κριτές από διάφορες χώρες του κόσμου καθορίζουν τα θέματα, που πρέπει να περιέχονται στα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι συνθέτες.
Η σχετική σελίδα με τους διαγωνισμούς είναι εδώ : https://wccc2018.com.mk/composing/

Το ενδιαφέρον των λυτών, που είναι πολλοί περισσότεροι από τους συνθέτες, μοιράζεται σε δύο διαγωνισμούς, έναν OPEN (ανοιχτό για όλους) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης. Το Open έχει ατομική κατάταξη, ενώ το Πρωτάθλημα έχει ατομική κατάταξη λυτών και κατάταξη χωρών.
Μια σελίδα για αποτελέσματα του WSCS εδώ : https://www.wfcc.ch/61wccc-solving-results/

Θα παραθέσω απόψεις διαφόρων, λυτών και μη, που έζησαν από πιο κοντά τις εκδηλώσεις.

Νίκος Σιδηρόπουλος (στο φβ) :
Καλυτερα δεν θα μπορουσε να παει το 42ο παγκοσμιο πρωταθλημα λυσης σκακιστικων προβληματων που εγινε στην πανεμορφη γειτονικη Οχριδα. Στο ατομικο 16ος αναμεσα σε 83 κορυφαιους λυτες, στο ομαδικο η Ελλαδα πρωτη φορα στην ιστορια της στην δεκαδα -10η στις 19 χωρες-, 13ος στους 87 και νορμα διεθνους μετρ στο οπεν που προηγηθηκε της κυριως διοργανωσης. Συνολικο κερδος 70 βαθμοι αξιολογησης με τους οποιους ξεπερασα το οριο των 2350 κι εγινα ο τριτος Ελληνας τιτλουχος λυτης στην ιστορια μετα τον Κωστα Πρεντο (ΙΜ) και τον Νικο Μενδρινο (FM). Ελπιζω συντομα να προστεθει κι ο Παναγιωτης Κονιδαρης στην παρεα. Ο οποιος παρεμπιπτοντως ηταν εξαιρετικος στο οπεν (20ος και νορμα FM). Πολυ καλη γενικη παρουσια του Ανδρεα Παπασταυροπουλου, ενω σημαντικους ποντους με την εμπειρια του εδωσε ο Νικος Μενδρινος στην ομαδα.
Αποτελεσματα, προβληματα, λυσεις, στατιστικα εδω : https://www.wfcc.ch/42wcsc-final-results/


Παναγιώτης Κονιδάρης (στο φβ) :
Παρά την μικρή συνεισφορά μου στην ομαδική βαθμολογία στο WCSC που ακολούθησε το Όπεν, η εξαιρετική απόδοση του Νίκου Σιδηρόπουλου, και η σταθερότητα του φετινού Πρωταθλητή Ελλάδας Νίκου Μενδρινού έφεραν την Εθνική μας ομάδα στην 10η θέση, την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λύσης σκακιστικών προβλημάτων. Πολύ καλή κι η απόδοση του senior μας, Αντρέα.
Τα ομαδικά αποτελέσματα: https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/WCSC-2018-Team-prelim-result.pdf

Παναγής Σκλαβούνος (στην Εφημερίδα των Συντακτών) :
Νέα από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σκακιστικών Προβλημάτων
Στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκε το 42ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επίλυσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Η ομάδα της Πολωνίας πήρε πάλι την πρώτη θέση, αλλά μόνο με 0,25 βαθμούς περισσότερους από την Ρωσική ομάδα, που ανέβηκε ξανά στο βάθρο. Στην τρίτη θέση η Μεγάλη Βρετανία. Στην δέκατη θέση η Ελλάδα.
Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Πολωνός Piotr Murdzia (76,5 βαθμοί στους 90 δυνατούς), που την άνοιξη είχε συμμετάσχει και στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.
Στην δεύτερη θέση, ο επίσης Πολωνός Casper Piorun με 75 βαθμούς.
Χάλκινο μετάλλιο ο Σλοβάκος Tomasz Peitl με 74,75 βαθμούς.
Τέταρτος ο 15χρονος Ρώσος Danila Pavlov με 74,50 βαθμούς. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο νέος προβλέπεται να πάρει τίτλο γκραν μετρ στη λύση σκακιστικών προβλημάτων, γεγονός που δείχνει ότι και στον τομέα αυτό η πείρα έχει καταγραφεί και αφομοιωθεί από την νέα γενιά, ενώ οι νέοι, τεκμηριωμένα, πλεονεκτούν στην ταχύτητα σκέψης.
Πέμπτος νικητής, ακόμα ένας νέος, ο 16χρονος Ουκρανός Kirill Shevchenko, που είναι ήδη γκραν μετρ στο αγωνιστικό σκάκι.
Ας σημειωθεί ότι ο 14χρονος Andrej Veljanoski από την ΠΓΔΜ έλυσε και τα τρία προβλήματα "Ματ σε 2 κινήσεις" του διαγωνισμού ταχύτερα απ' όλους, σε 10 λεπτά της ώρας, αλλά υστέρησε στη λύση των υπόλοιπων προβλημάτων (ματ σε 3 ή περισσότερες κινήσεις, σπουδές, καθώς και προβλήματα με πιο μοντέρνους ορισμούς).
Από τους Έλληνες, την καλύτερη θέση κατέλαβε ο Νίκος Σιδηρόπουλος από την Πτολεμαΐδα. Τερμάτισε 16ος, με "νόρμα Φιντέ Μετρ στη λύση προβλημάτων". Είχε όμως πετύχει νόρμα "Διεθνούς Μετρ" στον Open διαγωνισμό της προηγούμενης Δευτέρας! Ο Νίκος Μενδρινός ήρθε 43ος, ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος 46ος, ο Παναγιώτης Κονιδάρης 68ος. Ο Κονιδάρης, κάτοικος Μεγανησίου Λευκάδας, είχε πετύχει "νόρμα Φιντέ Μετρ" στον Open διαγωνισμό και, μαζί με τις επιτυχίες προηγούμενων ετών, εξασφάλισε τον τίτλο.

Ραφαήλ Αγγελής (λύτης)
Για εμένα το 42ο παγκόσμιο πρωτάθλημα λύσης σκακιστικών προβλημάτων ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, ναι μεν επειδή είναι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μία τέτοια οργάνωση αλλά και επειδή έμεινα εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των προβλημάτων που ήταν πρωτόγνωρο για εμένα. Τα συγχαρητήριά μου σε όλη την ομάδα και ιδιαίτερα στον Νίκο Σιδηρόπουλο που πήρε νόρμα.

1 σχόλιο:

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

Στο Συνέδριο, ο Χάρης Φουγιαξής επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης όσων ασχολούνται με τα σκακιστικά προβλήματα. Συγχαρητήρια στο Χάρη, που είναι και μέλος - παίκτης του συλλόγου μας "ΑΟ Ζήνων Γλυφάδας".