Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ένα απλό εννιάρι

Αυτή την εποχή, όσοι συνθέτες θέλουν να συμμετέχουν στους Διαγωνισμούς του Παγκόσμιου Συνέδριου για Σκακιστικές Συνθέσεις, είναι πάνω από τις σκακιέρες τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Μαζί τους κι εγώ και συγγνώμη αν έχουν αραιώσει οι αναρτήσεις.
Ανακοινώνονται συνεχώς διάφοροι διαγωνισμοί σύνθεσης, μερικοί ανοιχτοί για συμμετοχές από όλον τον κόσμο (όχι μόνο για τους συνέδρους).
Κάποιες φορές ξεστρατίζουμε από τις προδιαγραφές του κριτή και φτιάχνουμε άλλες συνθέσεις, για το κέφι μας.
Το σημερινό εννιάρι θα μπορούσε να σταλεί σε έναν από τους διαγωνισμούς στο Batumi αν ήταν δύσκολο κι αν ήταν δυάρι! Δεν είναι όμως, και σας το δίνω ως εύκολη άσκηση. Αν γράψετε την λύση στα σχόλια, γράψτε και σε ποιόν από τους διαγωνισμούς αναφέρομαι.

Πρόβλημα-724
Εμμανουήλ Μανωλάς, Ελλάδα
αδημοσίευτο

1B1q4/3r4/rpp2pS1/2RB3s/p7/8/2K5/k7 (5 + 9)
#9, Ματ σε εννιά κινήσεις


Η λύση θα αναρτηθεί εδώ σε μερικές ημέρες
1.Rc3! [2.Ra3#]
1…a3 2.Kb3 [3.Rc1#] Kb1 3.Be4+ Rd3 4.Bxd3+ Qxd3 5.Rxd3 [6.Rd1#] Kc1 6.Bf4+ Sxf4 7.Sxf4 [8.Se2+ Kb1 9.Rd1#]

The relevant tourney is 25th TT SPIŠSKÁ BOROVIČKA.

6 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ο χαρακτηρισμός "εύκολο" μάλλον πάει στον σχετικά φορσέ χαρακτήρα της λύσης, σωστά; Λέω λοιπόν να παίξω:
1.Rc3 (>2.Ra3#) 1...a3 2.Kb3 (>3.Rc1#)2...Kb1 3.Be4+ Rd3 4.Bxd3+ Qxd3 5.Rxd3 (>6.Rd1#) 5...Kc1 6.Bf4+
Sxf4 7.Sxf4 ~ 8.Se2+ and 9.Rd1#

Αν δεν ξέχασα κάτι βέβαια...

Emmanuel Manolas είπε...

Ναι, εύκολο γιατί έχει μια βαριάντα μόνο.
Αλλά παρέλειψες να γράψεις ποιόν διαγωνισμό εννοούσα.

Alotan είπε...

Ο μόνος διαγωνισμός που ζητάει δυάρια είναι αυτός των Σλοβάκων (Spisska Borovicka). Το σχετικό θέμα ζητάει η άμυνα να γίνεται στο ίδιο τετράγωνο με την απειλή. Εδώ οι θεματικές κινήσεις είναι η απειλή 2.Πα3# και η άμυνα 1...α3.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Καλησπέρα παιδιά. Δεν με έχει εμπνεύσει κανένας διαγωνισμός μέχρι τώρα, δεν είδα και τίποτα εκτός από τον Onkoud για help. Κάποιο ενδιαφέρον ίσως έχουν οι διαγωνισμοί με τις σπουδές, αλλά χωρίς Table Bases δεν κάνεις τίποτα. Εξηγήστε μου όμως, τι ακριβώς ζητάει ο τελευταίος διαγωνισμός με τα corrections στις σπουδές των Αζέρων συνθετών; Αξίζει κανείς να ασχοληθεί;

Alotan είπε...

Κατ' αρχήν μια διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιό μου: Ο Σλοβάκικος διαγωνισμός σύνθεσης δεν είναι ο μόνος που ζητάει δυάρια. Υπάρχει και το G.Mosiashvili 65 JT επίσης για δυάρια (είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι Γεωργιανοί διοργανωτές ζητούσαν μόνο σπουδές στους 3 θεματικούς διαγωνισμούς που διοργανώνουν).

Απ' ότι κατάλαβα, οι Αζέροι δίνουν 21 σπουδές οι οποίες είτε δεν έχουν λύση, είτε έχουν περισσότερες από μία λύση και ζητούν από αυτούς που θα συμμετάσχουν να τις διορθώσουν. Σχετικά πρωτότυπος διαγωνισμός, που εφόσον πρόκειται για σπουδές με αφήνει τελείως αδιάφορο. Για κάποιον που του αρέσουν οι σπουδές, όπως εσύ, ίσως έχει ενδιαφέρον.

Συνήθως, τα τουρνουά σύνθεσης με βοηθητικά προβλήματα έχουν την μερίδα του λέοντος στα WCCC. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο αυτό του Onkoud, αλλά θα ακολουθήσει σίγουρα η Sabra του Witztum, η Matreshka του Gurov, το ένα από τα δύο quick και ίσως 1-2 ακόμα.

Το θέμα του τουρνουά Azemmour είναι κακοδιατυπωμένο. Κάποιες εξηγήσεις έδωσε ο Onkoud στο facebook, τις οποίες κράτησα για την περίπτωση που ασχοληθώ με αυτό το τουρνουά (το κείμενο είναι από copy/paste):

A white piece controls X square field Black King ... After an introduction in two stages, it will control an extra square Y in addition to X square In the example of Orbit for Fe1 (X = Y = d2 and e3) and the Ca1 (X = Y = c2 and c4). It is possible to use pieces other than Bishop / Knight ...

Thematic restrictions :

- 1. The Black King must not move.
- 2. White thematic pieces must improve their guard position in 2 moves.
- 3. White pieces already guard squares In the Black King field in the initial position.
- 4. White thematic pieces must not give mate.
- 5. While improving its position, the white piece that guards a square X of the Black King field must mandatorily guard a new square Y of the Black King field, in addition to square X.

Emmanuel Manolas είπε...

Φίλε Παναγιώτη, ήδη έστειλα στον Diyan, έχω ένα δυάρι για τον διαγωνισμό Spisska Borovicka (που λέει ότι η απειλή και η απόκρουσή της πρέπει να γίνονται στο ίδιο τετράγωνο, όπως γίνεται στο εννιάρι της ανάρτησης αυτής) και ένα βοηθητικό δυάρι για τον Γιαπωνέζο που έβαλε μια νέα συνθήκη. Ξέρω, τα μυθικά δεν τα συμπαθείς, (ακόμη).
Οι Αζέροι κάνουν διαγωνισμό διόρθωσης των σπουδών των συνθετών τους. Δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να βοηθήσω. Αν ασχοληθώ με σπουδές, καλύτερα να ασχοληθώ με τις σπουδές του Φραγκούλη.
Φίλε Alotan, αν έχεις ετοιμάσει κάτι για τον Wakashima θα χαρώ να ψάξω για τρύπα! (Ξέρω από το δικό μου, που έχει αλλάξει μορφή πολλές φορές από τότε που το ξεκίνησα). :)