Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο


Τα αποτελέσματα από το Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικής Σύνθεσης (52 WCCC, world chess composition congress) και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιστικής Λύσης (33 WCSC, world chess solving championship), που έγινε για το 2009 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, δίνονται συνοπτικά παρακάτω.
Εμείς σημειώνουμε με ευχαρίστηση ότι ο Έλληνας αθλητής Κώστας Πρέντος έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

Ανοικτός Διαγωνισμός Λύσης (Open solving competition), 12 Οκτώβρη 2009. Μπορείτε να δείτε εδώ την κατάταξη των 57 συμμετασχόντων λυτών.
Πρώτος ο Ρώσος Γκεόργκι Εβσέεβ (Evseev, Georgy - RUS GM 2777) 51/60.
Δεύτερος ο Ρώσος Αντρέι Σελιβάνοβ (Selivanov, Andrey - RUS GM 2565) 47.5/60.
Τρίτος ο Ουκρανός Βλάντιμιρ Πογκορέλοβ (Pogorelov, Vladimir - UKR IM 2498) 47/60.
Ενδέκατος ο Έλληνας Κώστας Πρέντος (Prentos, Kostas - GRE IM 2491) 39.5/60.

Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Λύσης (33 WCSC), 14-15 Οκτώβρη 2009. Μπορείτε να δείτε εδώ την κατάταξη των 54 συμμετασχόντων λυτών.
Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Πολωνός Πιότρ Μούρτζια (Murdzia, Piotr - POL GM 2797) 89/90.
Δεύτερος ο Ρώσος Γκεόργκι Εβσέεβ (Evseev, Georgy - RUS GM 2777) 81/90.
Τρίτος ο Γερμανός Άρνο Τσούντε (Zude, Arno - GER GM 2700) 78/90.
Όγδοος ο Έλληνας Κώστας Πρέντος (Prentos, Kostas - GRE IM 2491) 68,5/90.

Υπήρξαν πολλές ακόμη εκδηλώσεις και κατατάξεις. Στο Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Λύσης μια χώρα συμμετέχει με τους τρεις καλύτερους λύτες της.
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια χώρα η Πολωνία (Górski, Piotr & Murdzia, Piotr & Piorun, Kacper : POLAND) 155,5.
Δεύτερη χώρα η Γερμανία (Rein, Andreas & Tummes, Boris & Zude, Arno : GERMANY) 148.
Τρίτη χώρα η Ρωσία (Evseev, Georgy & Selivanov, Andrey & Viktorov, Evgeny : RUSSIA) 147.
Εμείς δεν είχαμε στείλει τρεις λύτες, άρα δεν συμμετέχουμε στην ομαδική κατάταξη. Για την ιστορία, οι υπόλοιπες χώρες που συναγωνίσθηκαν είναι : Σερβία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ουκρανία, Γεωργία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Βέλγιο, Βραζιλία, Εσθονία.

Η επίσημη σελίδα των αγώνων είναι εδώ. Έχουν ήδη αναρτηθεί αποτελέσματα από διαγωνισμούς σύνθεσης και το τελικό φυλλάδιο της διοργάνωσης βρίσκεται εδώ.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο από τους αγώνες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Προβλήματα για να λύσετε
Ο πρωταθλητής Κώστας Πρέντος μας ενημέρωσε για μερικά από τα προβλήματα που τέθηκαν στους διαγωνισμούς στο Ρίο.

Δείτε μερικά προβλήματα από το 33 WCSC εδώ.

Δείτε τα ίδια προβλήματα με την λύση τους εδώ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Κώστα!
Εδειξε οτι το 63/90 της Ροδου ηταν μια κακη παρενθεση και εμεινε σταθερα ψηλα στο 68.5/90 (=76,1%), οπως και το 2008 στη Jurmala.
Αντε και με την τριτη νορμα GM!!!

Θεμης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα! Άξιος, για μια ακόμα φορά. Δεν ξέρω μήπως είναι αυτό το καλύτερο αποτέλεσμα Έλληνα σε Παγκόσμιο Λύσης. Ελπίζω τουλάχιστον να έκανε νόρμα γκρανμέτρ. Αν την έχασε θα την έχασε για λίγο. Δεν έχω δει ακόμα τα προβλήματα για να μπορώ να πω, αλλά ο Εφσέεβ που ήρθε δεύτερος έκανε μόνο 81/90, άρα μάλλον ζόρικα θα ήταν. Ειδικά το ένα σελφ και το ένα πολυκίνητο έφαγαν κόσμο.

Emmanuel Manolas είπε...

Όλοι έχουμε υποκλιθεί στην ανωτερότητα του Πρέντου. Μπράβο στο παληκάρι που αντιμετωπίζει μόνος του τις δυσκολίες.
Και όταν λέω δυσκολίες, θυμίζω ποιός είχε φροντίσει τα προβλήματα που δόθηκαν : Axel Steinbrink.
Όσοι δοκίμασαν, έχουν καεί.

Alotan είπε...

Χαιρετώ από Θεσσαλονίκη! Γύρισα πριν λίγες ώρες (ο Χάρης συνεχίζει για άλλη μια εβδομάδα στο Ρίο).

Να σας δώσω μερικές πληροφορίες από πρώτο χέρι. Το επόμενο συνέδριο (που περιλαμβάνει και το Παγκόσμιο λύσης) τον Οκτώβριο στην Κρήτη (λεπτομέρειες, προσεχώς). Το Πανευρωπαϊκό λύσης τον Απρίλιο στο Λονδίνο. Όσο για το παγκόσμιο του 2011, εκδήλωσε ενδιαφέρον η Ιαπωνία (θα αποφασιστεί του χρόνου).
Το γνωστό μας ISC, αν θυμάμαι καλά, θα γίνει στις 24/01/2010. Κεντρικός διευθυντής δεν θα είναι ο γνωστός μας από τα προηγούμενα χρόνια Steinbrink, αλλά ο Ολλανδός Bakker.

Το αποτέλεσμά μου στη λύση δε δίνει νόρμα GM. Η απόδοση που έκανα ήταν 2675 (η νόρμα είναι στα 2650) αλλά θα έπρεπε να είμαι και στις πρώτες 5 θέσεις της κατάταξης, δηλαδή χρειάζονταν 4 βαθμοί παραπάνω. Κρίμα, γιατί η νόρμα χάθηκε στις λεπτομέρειες (π.χ. για μερικά δευτερόλεπτα δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη δεύτερη λύση του βοηθητικού κι επιπλέον έχασα άλλους 2 βαθμούς από το ματ σε 5, αφού δεν βρήκα μια παιδαριώδη συνέχεια).

Πάντως, είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, που είναι με διαφορά το καλύτερό μου σε Παγκόσμιο ή ΠανευρωπαΙκό πρωτάθλημα. Φαινεται και στο ΕΛΟ - κερδίζω πάνω από 50 μονάδες.

Στους διαγωνισμούς σύνθεσης δεν τα πήγα άσχημα: 2 βραβεία, 2 εύφημες μνείες και 1 έπαινος η συγκομιδή. Ο Χάρης, μπλεγμένος και πάλι σε μαραθώνιες συνεδριάσεις της επιτροπής και των υποεπιτροπών, δεν συνέθεσε.

@ Θέμη.
Το περσινό αποτέλεσμα στη Jurmala, αν και σε απόλυτους αριθμούς ήταν ίδιο με το τωρινό, ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα χειρότερα που έχω κάνει ποτέ. Αντίθετα, στη Ρόδο δεν τα πήγα άσχημα. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη και η δυσκολία του κάθε διαγωνισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κώστα
Νόμιζα πως δε θα γυρνούσατε ποτέ από το Ρίο ντε Τζανέιρο (για τον Χάρη επιβεβαιώθηκα!).Μαλακία κάνατε που ήρθατε. Τέλος πάντων, καλώς μας ήλθες θριαμβευτής! Δεν πειράζει για τη νόρμα, είναι πια κοντά, το βλέπουμε όλοι και σου αξίζει. Μπράβο και για τις συνθέσεις, μας έβγαλες συνολικά ασπροπρόσωπους. Εντός έδρας θα έχεις και οπαδούς (ήδη έχω παραγγείλει κασκόλ, μπλουζάκια, καπελάκια κτλ). Και το Λονδίνο δε μας χαλάει. Παρεμπ., υπάρχουν κάπου τα προβλήματα, γιατί δεν τα έχω δει καθόλου; Αν, όχι, μήπως θα μπορούσες να μας κάνει μια πάσα να έχουμε και μεις την ψευδαίσθηση ότι κάτι λύνουμε; Και πάλι συγχαρητήρια (και με μια καλή νύφη, κατά προτίμηση Βραζιλιάνα)!

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

Συγχαρητήρια Κώστα. Διάβασα τον κανονισμό και είδα πόσο δύσκολη είναι η νόρμα του GM στη λύση σκακιστικών προβλημάτων,την στιγμή που οι διαγωνισμοί που διεξάγονται παγκοσμίως είναι λίγοι. Στείλε κάποια προβλήματα από τον διαγωνισμό. Δεν έχουμε δει κάποιο πρόβλημα ακόμη εδώ στην Ελλάδα.

Alotan είπε...

Η νόρμα είναι πιο εύκολη από παλιά. Τώρα αρκεί απόδοση 2650 σε συνδυασμό με κάποια καλή θέση (με κάποια κριτήρια) ενώ με τον προηγούμενο κανονισμό, έπρεπε να κάνεις το 90% των βαθμών του νικητή (η προϋπόθεση της θέσης δεν άλλαξε).

Υπήρξαν περιπτώσεις που ούτε ο δεύτερος της κατάταξης δεν έκανε νόρμα. Αυτό άλλαξε προς το ευκολότερο, αφού η απόδοση του 2650 είναι λογική. Για να μην γίνει πολύ εύκολη η απόκτηση του τίτλου του GM, προστέθηκε ένας επιπλέον όρος, δηλαδή να φτάσει ο λύτης σε ΕΛΟ το 2600 (είτε δημοσιευμένο, είτε μετά από έναν ολοκληρωμένο διαγωνισμό λύσης). Αντίστοιχος κανονισμός υπάρχει και στο αγωνιστικό σκάκι (για GM χρειάζεται ΕΛΟ 2500), όμως στις λύσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς πάνω από 2600 έχουν μόνο 15 λύτες.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Μενδρινός έχει συμπληρώσει εδώ και χρόνια τις νόρμες για τον τίτλο του FM στη λύση, αλλά του απομένει η προϋπόθεση του ΕΛΟ (για FM το όριο είναι 2400, ιδιαίτερα υψηλό κατά τη γνώμη μου).

Από την άλλη μεριά, η διατήρηση κάποιων υψηλών στάνταρ αποτρέπει την απαξίωση των τίτλων λύσης, όπως έχει γίνει με τους αντίστοιχους του αγωνιστικού σκακιού.

@ Παναγιώτη

Οι Βραζιλιάνοι είχαν την ενδιαφέρουσα ιδέα να τυπώσουν μπλουζάκια με το λογότυπο των αγώνων, τα οποία πουλούσαν προς 15 ευρώ και έγιναν ανάρπαστα. Έχω την υποψία ότι θα κάνουμε κάτι παρόμοιο στην Κρήτη (ο Χάρης βρήκε έξυπνη την ιδέα).

Τα προβλήματα του διαγωνισμού μπορώ να τα στείλω προς το παρόν μόνο με φαξ, σε όποιον ενδιαφέρεται. Θα δω μήπως μπορέσω να τα σκανάρω κάποια στιγμή για να τα προωθήσω με email. Θα μου δώσετε λίγο χρόνο, γιατί πρέπει να αγγαρέψω κάποιο φίλο. Θα παρακαλούσα μόνο, να μην αναδημοσιευθούν όσα προβλήματα είναι ανέκδοτα και έχουν τη σήμανση "please do not reprint". Μετράει και η δημοσίευση στο ιντερνετ ή στις εφημερίδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κώστα
Για τις Βραζιλιάνες ούτε κουβέντα, ας όψεται...
Και με φαξ καλά είναι. Αν μου τα στείλεις στο φαρμακείο στο 2645051200, θα σου είμαι υπόχρεος.

Alotan είπε...

@ Παναγιώτη

Έχω κανονίσει ήδη να τα σκανάρω αύριο και θα τα διανείμω με email (ούτε φαξ έχω στο σπίτι...). Λίγη υπομονή.

Οι Βραζιλιάνες δε διαφέρουν πολύ από τις Ελληνίδες, με εξαίρεση τις μαύρες εξ αυτών, που στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν.

Με την ευκαιρία, μπορείτε να διαβάσετε τις αποφάσεις της PCCC/ICCU ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, στη σελίδα: http://www.sci.fi/~stniekat/pccc/dec09.htm.
Περιλαμβάνονται και ακριβείς ημερομηνίες για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του 2010.
Πάσχα πότε έχουμε;