Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αισθητική Ωραιότητα είναι μετρήσιμη με Η_Υ

Δημοσιεύτηκε σήμερα ένα άρθρο στην Chessbase σχετικά με την διδακτορική διατριβή του Dr Mohammed Azlan Mohamed Iqbal, ο οποίος είναι 31 ετών και εργάζεται στην Μαλαισία.

Η διατριβή [A discrete computational aesthetics model for a zero-sum perfect information game] θέτει το ερώτημα αν είναι μετρήσιμη από τον Η/Υ η ομορφιά των σκακιστικών συνδυασμών.

Κάποιες κινήσεις μάς φαίνονται πολύ ωραιότερες από άλλες. Κάποιοι συνδυασμοί μάς φαίνονται υπέροχοι, ενώ άλλοι μας αφήνουν αδιάφορους. Οι υπολογιστές παίζουν σε επίπεδο Μεγάλου Μαίτρ και πραγματοποιούν όλων των ειδών τους συνδυασμούς χωρίς να δίνουν βαρύτητα ή προτίμηση στις ωραίες κινήσεις. Θα μπορούσαμε να τους διδάξουμε να "μετρούν" και την αισθητική ωραιότητα των κινήσεών τους;

Ο ερευνητής μελέτησε με ειδικό λογισμικό μέτρησης της αισθητικής [CHESTHETICA] πολλές παρτίδες και ιδιαίτερα προβλήματα τριών κινήσεων, ενώ ταυτόχρονα με ερωτηματολόγια πήρε την γνώμη πολλών ανθρώπων αν τους φαίνονταν ωραίοι οι συνδυασμοί.

Από σύγκριση των αποτελεσμάτων του λογισμικού με την γνώμη των σκακιστών προέκυψε το εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι η αισθητική (τουλάχιστον για τον περιορισμένο τομέα πειραματισμού) είναι μετρήσιμη!

Ο Dr Mohammed Azlan Mohamed Iqbal ελπίζει ότι η πρωτοποριακή εργασία του και το λογισμικό που ανέπτυξε θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Κριτές σε διαγωνισμούς σύνθεσης σκακιστικών προβλημάτων ή τους υπεύθυνους απονομής βραβείων ωραιότητος σε παρτίδες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σας προτεινω και το βιβλιο Secrets of Spectacular Chess των J.Levitt και D.Friedgood που προλογιζει ο J.Nunn. Προσπαθει να προσεγγισει το ιδιο ερωτημα.

Νομιζω οτι οσες νορμες και να σκαρφιστουμε για να χρησιμοποιησουμε, η τελικη αποφαση θα ειναι παντα υποκειμενικη. Ειναι πιο ευκολα μετρησιμο αν ενα προβλημα ειναι θεματικο ή οχι, παρα αν ειναι ωραιο ή οχι. Πολλες φορες εχει γινει σχετικη κουβεντα, ακομα και για προβληματα του FIDE Album. Μεγαλες διαφορες στη βαθμολογια των κριτων, μεγαλα νευρα για τον Παυλο που δεν μπορει να βλεπει τετοια στα αντιστροφα! :-)

Σημασια εχει να διασκεδασει ο συνθετης οσο το κατασκευαζει και να απολαυσει τη λυση ο λυτης.
Και θυμιζω κατι twins του Bakcsi (που ειχε φερει ο Χαρης μια μερα στο Παγκρατι) ποσο μας διασκεδασαν και μαλλον τα λατρεψαμε, αλλα σιγουρα δεν ειναι τα πιο ομορφα προβληματα που λυσαμε ποτε...

Θεμης

Emmanuel Manolas είπε...

Αγαπητέ Θέμη σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Η Αισθητική είναι αρκετά υποκειμενική, αλλά με ποιόν τρόπο σκεφτόμαστε; Πώς φθάνουμε (υποκειμενικά πάντα) στο συμπέρασμα ότι κάτι μας αρέσει περισσότερο από κάτι άλλο;
Σε ένα υποσύνολο της θεωρίας Αναγνώρισης Προτύπων (Pattern Recognition) εργάστηκε ο Μαλαισιανός Δόκτωρ και διαπίστωσε ότι κάποιες θέσεις, που συμφωνούσαν όλοι ότι ήσαν εντυπωσιακά ωραίες, μπορούσαν να εντοπισθούν με ακρίβεια από το λογισμικό που έφτιαξε ανάμεσα σε πολλές άλλες.
Άρα έγινε ένα (διστακτικό) βήμα προς την κατανόηση (με μετρήσιμο τρόπο) του τρόπου που σκεφτόμαστε. Οι Κριτές θα έχουν σε λίγο το υποστηρικτικό λογισμικό τους.