Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

20080620, Συνάντηση προβληματιστών

Το βραδάκι της Παρασκευής, 20-06-2008, έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία μια συνάντηση προβληματιστών. Δεν ήταν η πρώτη, ούτε πιθανώς η τελευταία.

Ο τωρινός οικοδεσπότης (Σ.Ι.) κάλεσε στο φιλόξενο σπίτι του κάποιους γνωστούς του προβληματιστές. Εγώ πήγα και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μερικοί από τους καλεσμένους μπόρεσαν να έλθουν, άλλοι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν ήλθαν.

Έγιναν διάφορες συζητήσεις επί το πλείστον άσχετες με το καλλιτεχνικό σκάκι, παρουσιάστηκαν μερικά προβληματάκια, ξεφυλλίστηκαν παλιά σκακιστικά περιοδικά, φαγώθηκαν οι πίτσες με την συνοδεία δροσερής σανγκρίας, έπεσε πολύ γέλιο με σχολιασμό προσώπων και καταστάσεων και όταν είχαν περάσει αρκετά τα μεσάνυχτα, η παρέα διαλύθηκε ευχαριστώντας τον οικοδεσπότη (και την οικοδέσποινα βεβαίως) εκφράζοντας ελπίδες να γίνει μια επόμενη συνάντηση σύντομα.

Αν με ρωτήσετε "πέρασες καλά;", η απάντηση είναι "Ναι, πολύ καλά".
Αν με ρωτήσετε "γνωρίζεστε τώρα καλύτερα οι προβληματιστές;", η απάντηση είναι "Ναι, λίγο καλύτερα".
Αν με ρωτήσετε "με ποιά σκακιστικά προβλήματα ασχολούνται αυτή την εποχή οι άλλοι συνδαιτημόνες;", θα σας πω ειλικρινά "Δεν ξέρω".
Αν με ρωτήσετε "και είναι χρήσιμες τελικά αυτές οι συναντήσεις;", θα σας πω "Καταρχήν χάρηκα που είναι οι φίλοι προβληματιστές καλά στην υγεία τους, αλλά από τις συναντήσεις κάτι λείπει. Λείπει εκείνος που θα προετοιμάσει την συνάντηση με τέτοιο τρόπο ώστε να σπρώξει τους άλλους να γίνουν λίγο καλύτεροι, να έχουν κάτι νέο να παρουσιάσουν. Οι συναντήσεις τώρα είναι σαν κινήσεις που κερδίζουν ένα τέμπο για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το επόμενο βήμα. Έστω και έτσι, είναι χρήσιμες οι συναντήσεις".






Ας προσπαθήσουμε τώρα να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

1. Λείπει από τους προβληματιστές της Ελλάδας ένα εντευκτήριο, ένας τόπος που θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται όσο συχνά το επιθυμούν και να συζητούν τα τρέχοντα προβλήματα.
Αν έχουν πολύ καιρό να συναντηθούν, θα μιλήσουν φυσιολογικά οι άνθρωποι για άλλα ζητήματα, οικογενειακά, υγείας, εργασιακά, κλπ. (καθότι δεν είναι κολλημένοι με το σκάκι), κι αν αυτές οι συναντήσεις γίνονται δυό τρεις φορές τον χρόνο, υπάρχουν πολλά για να ειπωθούν και δεν μένει αρκετός χρόνος για το σκάκι.
Αν είναι τακτικές οι συναντήσεις, θα έρχονται περισσότεροι, όποτε μπορούν αυτοί (όχι όποτε προθυμοποιείται ένας οικοδεσπότης), και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους συνθέτες να προπονηθούν περισσότερο.
Ας ονομάσουμε αυτόν τον χώρο Εντευκτήριο Ελλήνων Προβληματιστών Σκακιού (Ε.Ε.Π.Σ.) και ας υποθέσουμε ότι διατίθεται ένας χώρος γι αυτόν στην Αθήνα.

2. Στην βιβλιοθήκη του Ε.Ε.Π.Σ. θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν παλιές περιοδικές εκδόσεις, αποκόμματα εφημερίδων, βιβλία, αλληλογραφία ή τετράδια ή άλλα ενθυμήματα παλαιών προβληματιστών ως κειμήλια πολιτισμού. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα χάριζαν στο Ε.Ε.Π.Σ. τα αγαπημένα τους βιβλία και περιοδικά (μόλις μπορέσουν να τα αποχωριστούν), ώστε να χρησιμεύσουν σε νέους προβληματιστές που θα θελήσουν να τα δανειστούν. Αν υπάρχει δυνατότητα, θα πληρώνει το ίδιο το Ε.Ε.Π.Σ. συνδρομές σε περιοδικά έντυπα (αν και υπάρχει τάση να γίνονται τα περισσότερα διαδικτυακά).

3. Το Ε.Ε.Π.Σ., με ανακοινωμένο ωράριο λειτουργίας για κάποιες ημέρες και ώρες, θα μπορούσε να το επισκεφθεί απρόσκλητος ένας νέος (άγνωστος έως τώρα) ενδιαφερόμενος για το καλλιτεχνικό σκάκι ή ένας κάτοικος της επαρχίας όταν θα είναι περαστικός από την Αθήνα, ενώ δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν κάποιος καλεί ιδιωτικά λίγους φίλους στο σπίτι του.

4. Στο Ε.Ε.Π.Σ. θα έπρεπε να εγκατασταθούν τα απαραίτητα υπολογιστικά συστήματα με το εξαιρετικά ειδικευμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι προβληματιστές. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ορθότητας και της πρωτοτυπίας των προβλημάτων, για την διασύνδεση με τις βάσεις του εξωτερικού, για ηλεκτρονική επικοινωνία με άλλους συνθέτες, για συλλογή παλιών έργων σε ενότητες (π.χ. όλες οι συνθέσεις και οι δημοσιεύσεις του Δημήτρη Καπράλου), για παρουσιάσεις εργασιών σε ακροατήριο, για αγώνες ταχείας λύσης προβλημάτων, για δημιουργία εκδόσεων (bulletin) σε διάφορες περιστάσεις, κλπ..

5. Στο Ε.Ε.Π.Σ. φυσικά θα υπάρχουν αναρτημένες οι πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις για διαγωνισμούς σύνθεσης και οδηγίες περί της διαδικασίας, ώστε να μπορεί έγκαιρα να δηλώνει συμμετοχή κάποιος Έλληνας συνθέτης. Και στο Ε.Ε.Π.Σ. θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γνωριμίες συνθετών με εποικοδομητικές συνεργασίες. Τουλάχιστον οι πιό έμπειροι συνθέτες θα μπορούσαν να καθοδηγούν τους νέους στα πρώτα βήματά τους ή σε κάποια δύσκολη περίπτωση.

6. Αν κάποιος θέλει να παραδώσει μαθήματα για καλλιτεχνικό σκάκι ή να παρουσιάσει θέματα που μας ενδιαφέρουν, θα έχει έναν φιλικό, φιλόξενο χώρο στο Ε.Ε.Π.Σ. για να το κάνει. Αν ο διαθέσιμος χώρος έχει μεγάλη αίθουσα, θα μπορούσαν να γίνονται εκεί οι τακτικοί αγώνες λύσης προβλημάτων.






Ποιός θα μπορούσε να διαθέσει αυτόν τον χώρο και σε ποιόν;

Αν σχηματίσουμε μια επιτροπή "διεκδίκησης", αυτή θα μπορούσε εγγράφως να παρουσιάσει το αίτημά μας στις Αρχές, στην Γ.Γ.Α. (αλλά να εξηγούμε ότι δεν είναι χαρτοπαικτική λέσχη), στην Ε.Σ.Ο. (που θα το είχε δρομολογήσει αν μπορούσε), σε Δημάρχους, στον Ο.Π.Α.Π. και σε άλλους χορηγούς.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο ιδιοκτήτης του χώρου για το Ε.Ε.Π.Σ. δεν πρέπει να είναι ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά ένα νομικό πρόσωπο.
Θα ρωτήσουμε λοιπόν τις διοικήσεις των συλλόγων που ανήκουμε, αν έχουν διάθεση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σκακιστικοί σύλλογοι που δεν ενδιαφέρονται για το καλλιτεχνικό σκάκι (μη με πιέζετε, δεν θα αναφέρω ονόματα).
Αν οι απαντήσεις των συλλόγων είναι αρνητικές, πρέπει να μαζευτούμε 21 τουλάχιστον άτομα και να ιδρύσουμε έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο με στόχο την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού σκακιού. (Αυτό συνεπάγεται και ετήσιες εισφορές!)
Αν δεν μπορέσουμε ούτε αυτό να κάνουμε, (δηλαδή να έχουμε 21 ενεργά μέλη), η συζήτηση αυτή θεωρείται περαιωμένη.
Ο καθένας ας κάνει μόνος του ό,τι μπορεί.

Το ερώτημα πάντως είναι ανοικτό και όποιος θέλει απαντά.
Ποιός μπορεί να διαθέσει μόνιμη στέγη στους προβληματιστές της Ελλάδας;

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Αναφορά στο σκάκι στην εκπομπή Ψηφιακή Ελλάδα

Δείτε, αν θέλετε, την Δευτέρα 16-06-2008 την εκπομπή “Ψηφιακή Ελλάδα” που θα προβληθεί, μαγνητοσκοπημένη, στην ΕΤ1 και ώρα 19:00-20:00.

“Το internet δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθεί ο χρήστης σε όποιο τομέα θέλει, ακόμα και στο σκάκι. O Γιώργος Μαστροκούκος μιλάει για το online σκάκι, τις διευθύνσεις όπου μπορεί κανείς να παίξει από την οθόνη του υπολογιστή του αλλά και πώς μπορεί να διδαχθεί σκάκι μόνο με μερικά κλικ.”

Ολόκληρη η αναγγελία για το πρόγραμμα της εκπομπής : εδώ.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Κίρκη (1)

Μια εκπληκτικά ενδιαφέρουσα συνθήκη του Μυθικού σκακιού (Fairy chess) είναι η Κίρκη (Circe Chess). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνθήκης αυτής. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές παραλλαγές, δέκα είδη Κίρκης και ένα Αντι-Κίρκης, και παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα με την πρώτη παραλλαγή, την κανονική Κίρκη.

1. Κανονική Κίρκη (Circe) : Όποιο κομμάτι παίρνεται αναγεννάται αμέσως στο αρχικό- στην- παρτίδα- τετράγωνο. (Λέμε αρχικό- στην- παρτίδα- τετράγωνο αυτό που ισχύει στην κλασσική τοποθέτηση κομματιών στο ξεκίνημα μιας κανονικής παρτίδας. Για παράδειγμα, ο λευκοτετράγωνος λευκός Αξιωματικός έχει το f1 αρχικό- στην- παρτίδα- τετράγωνο).
Αν το αρχικό- στην- παρτίδα- τετράγωνο είναι κατειλημμένο, τότε το κομμάτι που παίρνεται βγαίνει από το παιγνίδι.
Αν το κομμάτι που παίρνεται είναι από αυτά που πηγαίνουν σε διαφόρων χρωμάτων τετράγωνα (π.χ. R, S), τότε αναγεννάται σε αρχικό- στην- παρτίδα- τετράγωνο ίδιου χρώματος με το τετράγωνο παρσίματος. (Για παράδειγμα ένας λευκός Πύργος, αν παρθεί στο λευκό c8 θα αναγεννηθεί στο λευκό h1, ενώ αν παρθεί στο μαύρο d8 θα αναγεννηθεί στο μαύρο a1).
Αν παρθεί ένα πιόνι, αναγεννάται στο αρχικό τετράγωνο της στήλης που έγινε το πάρσιμο. (Το αρχικό τετράγωνο λευκού πιονιού βρίσκεται στην γραμμή-2, ενώ το αρχικό τετράγωνο μαύρου πιονιού βρίσκεται στην γραμμή-7).
Ο Βασιλιάς εξαιρείται από την συνθήκη της Κίρκης.
Το ροκέ επιτρέπεται με αναγεννημένο Πύργο.
Τα μυθικά κομμάτια (θεωρούμε ότι προέρχονται από προαγωγή, οπότε) αναγεννώνται στο τετράγωνο προαγωγής της στήλης του παρσίματος. (Γνωρίζουμε ότι η προαγωγή γίνεται στην γραμμή-8 για λευκά κομμάτια και στην γραμμή-1 για μαύρα κομμάτια).

2. Κίρκη Παρέν (Circe Parrain) : Το τετράγωνο αναγέννησης του κομματιού Α που πάρθηκε καθορίζεται με την κίνηση του επόμενου ομοιόχρωμου κομματιού Β. Η γραμμή από το τετράγωνο παρσίματος μέχρι το τετράγωνο αναγέννησης είναι παράλληλη, ισομήκης και έχει την ίδια διεύθυνση με την κίνηση του κομματιού Β. Πρακτικά, το κομμάτι Β με την κίνησή του ονοματίζει το τετράγωνο αναγέννησης του Α (γίνεται ο νονός, γαλλικά parrain).
Τα πιόνια μπορούν να αναγεννηθούν στην γραμμή-1 και στην γραμμή-8. Αν είναι γραμμή προαγωγής γι’ αυτά, προάγονται ακαριαία σε όποιο κομμάτι επιθυμεί ο κάτοχος του πιονιού. Αν δεν είναι γραμμή προαγωγής, μπορούν να κάνουν (σε επόμενη κίνηση) ένα βήμα στην στήλη.

3. Κίρκη που συμπεριλαμβάνει Βασιλιάδες (Circe Rex Inclusiv) : Είναι όπως η κανονική Κίρκη, αλλά οι Βασιλιάδες υπόκεινται στην συνθήκη της Κίρκης, δηλαδή μπορεί να παρθούν και να αναγεννηθούν στο αρχικό τους τετράγωνο. (Εκτός αν είναι κατειλημμένο, οπότε τελειώνει το παιγνίδι).

4. Κίρκη διαγράμματος (Diagram Circe) : Όπως η Κανονική Κίρκη, μόνο που το κομμάτι που πάρθηκε αναγεννάται αμέσως στο αρχικό- στο- διάγραμμα- τετράγωνο. (Λέμε αρχικό- στο- διάγραμμα- τετράγωνο αυτό στο οποίο βρισκόταν το κομμάτι στην αρχική θέση του προβλήματος).

5. Αντιμεταθετική Κίρκη (αγγλικά Interchange Circe, γερμανικά Platzwechsel Circe) : Τα παρσίματα γίνονται όπως στην Κανονική Κίρκη, αλλά το κομμάτι που πάρθηκε αναγεννάται στο τετράγωνο αναχώρησης του κομματιού που έκανε το πάρσιμο.

6. Καμικάζι Κίρκη (Kamikaze Circe) : Όπως η Κανονική Κίρκη, αλλά αναγεννάται και το κομμάτι που έκανε το πάρσιμο.

7. Κατοπτρική Κίρκη (Mirror Circe) : Τα παρσίματα γίνονται όπως στην Κανονική Κίρκη, αλλά το κομμάτι που πάρθηκε αναγεννάται σαν να ήταν του αντίθετου χρώματος.

8. Ανακλαστική Κίρκη (Reflecting Circe) : Το τετράγωνο αναγέννησης είναι το συμμετρικό, ως προς άξονα την γραμμή μεταξύ στηλών d και f, εκείνου που θα ίσχυε στην κανονική Κίρκη.

9. Συμμετρική Κίρκη (Symmetrical Circe) : Το τετράγωνο αναγέννησης είναι το συμμετρικό, ως προς το κέντρο της σκακιέρας, του τετραγώνου παρσίματος. (Πάρσιμο στο g6, αναγέννηση στο b3).

10. Ηφαιστειακή Κίρκη (Volcanic Circe) : Το κομμάτι που πάρθηκε δεν βγαίνει από το παιγνίδι αν το τετράγωνο αναγέννησης είναι κατειλημμένο. Παραμένει αδρανές “μέσα” στο τετράγωνο. Μόλις το τετράγωνο εκκενωθεί, το αναγεννημένο κομμάτι επανεμφανίζεται εκεί έχοντας όλες τις δυνάμεις του.

11. Αντι-Κίρκη (Anti-Circe) : Με το πάρσιμο, αφενός χάνεται το κομμάτι που πάρθηκε, αφετέρου το κομμάτι που έκανε το πάρσιμο αναγεννάται στο αρχικό-στην-παρτίδα-τετράγωνό του, αλλά αν δεν μπορεί να αναγεννηθεί εκεί, το πάρσιμο δεν επιτρέπεται.
Ένα κομμάτι που βρίσκεται στο αρχικό-στην-παρτίδα-τετράγωνό του μπορεί να κάνει ένα πάρσιμο, παραμένοντας πρακτικά ακίνητο!
Ένα πιόνι μπορεί να κάνει πάρσιμο με ταυτόχρονη προαγωγή, αρκεί να είναι ελεύθερο το τετράγωνο αναγέννησης του εκ προαγωγής κομματιού.



Κανονική Κίρκη, με θέμα πολλαπλές προαγωγές

Και τώρα θα μελετήσουμε το πρόβλημα-201, του Μακλέοντ (N. A. Macleod), με θέμα πολλαπλές προαγωγές και συνθήκη Κίρκη, (που το έχει ως διαφωτιστικό παράδειγμα και η σελίδα της Αγγλικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στον σύνδεσμο Fairy Chess).
Στην αναγραφή της λύσης ενός προβλήματος Κίρκης, μετά από κάθε κίνηση με πάρσιμο, σημειώνουμε μέσα σε παρένθεση ότι προστίθεται κάποιο κομμάτι, (π.χ. (bBc8) προστίθεται μαύρος Αξιωματικός στο c8).



(Πρόβλημα 201)
Μακλέοντ (N. A. Macleod)
Πρώτη Εύφημη Μνεία, Europe Echecs 1977
Ματ σε 2 κινήσεις. Κίρκη.
#2 Circe (10+4)
[k7/3R4/8/4B3/3p4/K2P1S2/bP1pQ3/3SR2B]

Το πρόβλημα έχει αρκετές δοκιμές :
{1.Sg1+? / Sxd2+? / Sh2+? / Sh4+? / Sg5+? / Sxd4+? Bd5!}, και καταλαβαίνουμε ότι δεν ωφελεί να σηκώσουμε τον Ίππο Sf3 για να δώσουμε σαχ με αποκάλυψη του Αξιωματικού Bh1, γιατί ο μαύρος Αξιωματικός Ba2 παρεμβάλλεται στο d5, και αν εκεί τον πάρει ο λευκός Αξιωματικός δίνοντας πάλι σαχ (2.Bh1xd5 [+bBc8] +), ο μαύρος Αξιωματικός αναγεννάται στο c8 και παρεμβάλλεται ξανά στο b7! Όπως φαίνεται ξεμείναμε από κινήσεις αφού το πρόβλημα είναι δυάρι. Αλλά κι αν επιμέναμε με (3.Bd5xb7 [+bBc8] +), θα επανεμφανιζόταν ο μαύρος Αξιωματικός στο c8 και θα μας έπαιρνε το κομμάτι (3...Bc8xb7 [+wBf1]).
{1.Qe4+? Bd5!}, παρόμοιο σχόλιο, όπως με τις προηγούμενες δοκιμές.
{1.b3? Bxb3 [+wPb2] !}.
{1.Qxd2? ( > 2.Qa5#) Bc4!},
{1.Ra7+? Kxa7 [+wRa1] !}, επειδή στην Φάση αυτή ο Ra7 δεν υποστηρίζεται.

Κλειδί : 1.Kb4! (zz). Το κλειδί δεν απειλεί κάτι, (βασικά αδειάζει την στήλη-a), και φέρνει τα μαύρα σε τσούκτσβανγκ. Αν παρθεί ο Πύργος στο e1, θα αναγεννηθεί στο a1 και θα καρφώσει τον μαύρο Αξιωματικό του a2, (και μετά θα μπορεί να μετακινηθεί ο Sf3 για να δώσει σαχ ο Bh1).

1...dxe1=Q [+wRa1] + 2.Sxe1 [+bQd8] #

1...dxe1=R [+wRa1]. Τα λευκά δεν μπορούν να συνεχίσουν με (2.Sxe1 [+bRh8] +? Rxh1 [+wBf1] !), άρα παίζουν (2.Sg1#) και ο Re1 είναι αποκλεισμένος.

1...dxe1=B [+wRa1] +. Εδώ το (2.Sxe1 [+bBf8] +) είναι απαγορευμένο αφού ο αξιωματικός αναγεννάται σε θέση που εξακολουθεί να δίνει σαχ. Η σωστή συνέχεια είναι (2.Sd2#) και ο Be1 είναι ανήμπορος να παρεμβληθεί.

1...dxe1=S [+wRa1] , και ο Se1 μπορεί να παρεμβληθεί στην μεγάλη διαγώνιο. Τα λευκά είναι μάταιο να συνεχίσουν με (2.Sxe1 [+bSb8] +?), αφού ο μαύρος Ίππος αναγεννάται σε τετράγωνο που μπορεί πάλι να παρεμβληθεί στην μεγάλη διαγώνιο. Η σωστή συνέχεια είναι (2.Qe4#).

Το πρόβλημα πέτυχε τις τέσσερις προαγωγές (θέμα Αλουμβάντλουνγκ, AUW). Στην επόμενη βαριάντα βλέπουμε μια ιδιαιτερότητα της Κίρκης, ένα κομμάτι που υποστηρίζει τον εαυτό του!

1...B~ 2.Ra7#. Τώρα που έφυγε κι ο μαύρος Αξιωματικός από την στήλη-a, η άμυνα (2...Kxa7 [+wRa1] ?) είναι απαγορευμένη αφού ο Πύργος αναγεννάται στο a1 και επιτηρεί το a7. Δηλαδή στην Φάση αυτή ο λευκός Πύργος υποστηρίζει τον εαυτό του από μεγάλη απόσταση κι από το μέλλον! Γιαυτό έφυγε αρχικά με το κλειδί ο λευκός Βασιλιάς από την στήλη-a!

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Κώστας Πρέντος (1)

Το βιογραφικό που θα διαβάσετε γράφτηκε από τον Κώστα Πρέντο το 2006. (Από την έκδοση "Kostas Prentos 40 Jubilee Tourney 2006" της Ελληνικής Επιτροπής Σκακιστικών Συνθέσεων, Δεκέμβριος 2006)

"Γεννήθηκα 28/08/1966 στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εργάζομαι ως λογιστής. Δεν είμαι έγγαμος.

Έμαθα τις κινήσεις του σκακιού κάπως αργά, στα δώδεκα χρόνια μου, αλλά αμέσως γοητεύθηκα. Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, σκακιστικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, με επηρέασε στα πρώτα σκακιστικά μου βήματα. Οι εβδομαδιαίες στήλες του στις εφημερίδες, και τα σκακιστικά προβλήματα που εμφανίζονταν εκεί, έδωσαν κατά κάποιο τρόπο έναυσμα στο ενδιαφέρον μου για σκακιστικά προβλήματα πολύ προτού παίξω τις πρώτες μου παρτίδες. Πριν γίνω 15 ετών, συνέθεσα τα πρώτα μου προβλήματα, σαν γρίφους για να λύνουν οι φίλοι μου. Γράφτηκα σε σκακιστικό σύλλογο το 1982 και άρχισα να παίζω αγωνιστικό σκάκι, αλλά παρέμεινε έντονο το ενδιαφέρον μου για σκακιστικά προβλήματα και σπουδές.

Κατά την διάρκεια της Σκακιστικής Ολυμπιάδας 1984, στην Θεσσαλονίκη, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω πρώτη φορά σε διαγωνισμό λύσης προβλημάτων και ευχαριστήθηκα πολύ με την εμπειρία αυτή. Αργότερα συμμετείχα με επιτυχία σε πολλούς διαγωνισμούς λύσης, και έγινα τακτικός λύτης.

Η φιλία και η συχνή αλληλογραφία με τον έμπειρο συνθέτη Χάρη Φουγιαξή με δίδαξε πολλά για βοηθητικά και μυθικά προβλήματα και ειδικότερα πώς να εκτιμώ ένα σκακιστικό πρόβλημα από αισθητική άποψη. Ως αποτέλεσμα, ασχολήθηκα πιό σοβαρά με τη σύνθεση, και στο διάστημα μεταξύ 1987 και 1991 συνέθεσα μερικά προβλήματα και δημοσίευσα δώδεκα από αυτά, κυρίως μυθικά βοηθητικά και αποδεικτικές παρτίδες. Έχασα το ενδιαφέρον μου για την σύνθεση και την λύση μετά το 1991, σχεδόν για μιά δεκαετία. Έκείνη την εποχή έπαιζα πολύ αγωνιστικό σκάκι. Έγινα Υποψήφιος Μαιτρ το 1987, Μαιτρ το 1990 και FIDE Master το 1995.

Η επανάσταση του Διαδικτύου άλλαξε γενικά τον κόσμο, αλλά ειδικά στο σκάκι έδωσε μεγάλη ώθηση. Άρχισα να παίζω διαδικτυκά (online) σκάκι, και με ευχαριστούσε ιδιαίτερα να παίζω 'losing chess' and 'progressive chess'. Ήταν μια μικρή ομάδα προβληματιστών στον Διαδικτυακό Σκακιστικό Σύλλογο ('Internet Chess Club') που επανέφερε το χαμένο ενδιαφέρον μου για τα σκακιστικά προβλήματα, γύρω στο 2001. Άρχισα πάλι να συνθέτω και δημοσίευσα πάνω από 100 προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, η πλειονότητα των οποίων είναι αποδεικτικές παρτίδες.

Το 2002, η διοργάνωση του Πρώτου Ελληνικού Πρωταθλήματος Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων με παρακίνησε να ενασχοληθώ και πάλι με την λύση. Έχω συμμετάσχει από τότε σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Λύσης και μου έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Διεθνούς Μαιτρ Λύσης (International Solving Master) το 2004."


Συνεχίζει το κείμενο ο Αλκίνοος :

Η κατάσταση τώρα, 06/2008, είναι σχεδόν η ίδια...
Ο Κώστας Πρέντος συνεχίζει να παίρνει το πρώτο βραβείο σε όποιον τοπικό Διαγωνισμό Λύσης συμμετέχει και έχει ανακηρυχθεί επανειλημμένα (επτά φορές στην σειρά!) Πρωταθλητής Ελλάδος στην Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων.
Στο 50ό Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικών Συνθέσεων, που έγινε το 2007 στην Ρόδο, ο Πρέντος τιμήθηκε ως συνθέτης (ήταν ο ένας από τους δύο Έλληνες που διακρίθηκαν) και επίσης πήρε (μαζί με τον Νίκο Καλέση) την Πρώτη θέση στον διαγωνισμό φυτευτού σκακιού (First place in bughouse chess contest).

Για να σταθμίσετε αν ήταν αξιόλογο το αποτέλεσμα, δίνουμε την τελική κατάταξη των παικτών (σε παρένθεση [Βαθμός δυναμικότητας αν είναι λύτης] και [Χώρα]) που συμμετείχαν από διάφορες χώρες :

50ό Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικών Συνθέσεων (WCCC), Διαγωνισμός Φυτευτού Σκακιού, Ρόδος, Τετάρτη 17/10/2007

01) 11 βαθμοί: Νίκος Καλέσης (Ελλάδα) και Κώστας Πρέντος (2492 Ελλάδα)
02-03) 10β. : Piotr Gorski (2166 Πολωνία) and Ryszard Krolikowski (1989 Πολωνία), Ivan Denkovski (1566 ΠΓΔΜ) and Vladimir Podinic (2598 Σερβία)
04-06) 09β. : Eric Huber (2464 Ρουμανία) and Ion Murarasu (2081 Ρουμανία), Ofer Comay (2761 Ισραήλ) and Gady Costeff (Ισραήλ), Eddy van Beers (2584 Βέλγιο) and Andy Ooms (1904 Βέλγιο)
07) 08β. : Noam Elkies (2605 Ισραήλ) and Yedael Stepak (~2250 Ισραήλ)
08) 06β. : David Friedgood (2358 Μεγ. Βρετανία) and John Nunn (2860 Μεγ. Βρετανία)
09-11) 04β. : Milan Petras (2053 Δημοκρατία Τσεχίας) and Miroslav Voracek (2273 Δημοκρατία Τσεχίας), Indrek Aunver (1566 Εσθονία) and Margus Soot (2237 Εσθονία), B. Piliczewski (2457 Πολωνία) and Michal Wysocki (~1989 Πολωνία)
12) 03β. : Al. Azhusin (2450 Ρωσία) and Andrey Selivanov (2620 Ρωσία)
13-14) 02β. : Vlaicu Crisan (2273 Ρουμανία) and Masaki Yoshioka (2138 Ιαπωνία), Mark Erenburg (2379 Ισραήλ) and Josef Retter (1968 Ισραήλ).


Προβλήματα του Κώστα Πρέντου

Ο Κώστας Πρέντος εκτός από άριστος λύτης είναι και εξαιρετικός συνθέτης. Παρακάτω βλέπουμε βραβευμένα προβλήματά του, που έχουν δημοσιευθεί και στα FIDE Albums 1986-88 και 2001-2003.


(Πρόβλημα 203)
Κώστας Πρέντος (Kostas Prentos),
Εύφημη Μνεία, feenschach, 1988
Αποδεικτική παρτίδα, 18 κινήσεις.
PG 18.0 (14+13)
[2krbKr1/ppp1s1pp/2pb3s/8/1B6/SP6/P2PPPPP/2R2BSR]

Στην αποδεικτική παρτίδα ο λύτης πρέπει να εντοπίσει τις κινήσεις από το αρχικό στήσιμο των κομματιών για παίξιμο παρτίδας μέχρι την δεδομένη θέση.

Κλειδί : 1.c4 Sc6 2.c5 Se5 3.c6 dxc6 4.Qb3 Bh3 5.Kd1 Sg4
6.Kc2 Qd3+ 7.Kxd3 0-0-0+ 8.Ke4 f5+ 9.Kxf5 e6+ 10.Kxe6 Bc5
11.Kf7 Rd6 12.Kf8 Se7+ 13.Qg8 Sh6 14.b3 Bd7 15.Ba3 Be8
16.Bb4 Rd8 17.Sa3 Bd6 18.Rc1 Rxg8#


Παρακάτω βλέπουμε το πρόβλημα-204, παράδειγμα μιας άλλης κατηγορίας βοηθητικών προβλημάτων, των βοηθητικών ισοπαλιών (helpstalemate). Παίζουν τα Μαύρα και βοηθούν τα Λευκά να πετύχουν ισοπαλία.

(Πρόβλημα 204)
Κώστας Πρέντος και Νταν Μάινκιν (Kostas Prentos and Dan Meinking)
Τρίτο Βραβείο, StrateGems, 2001
Βοηθητική ισοπαλία σε 6.5 κινήσεις
h=6.5 (3+11)
[4b3/7r/8/8/4p1p1/1K3prp/5Rqk/5Bss]

Το πρόβλημα αυτό είναι βοηθητικό, όπου κανονικά τα μαύρα παίζουν πρώτα, αλλά επειδή το πλήθος κινήσεων είναι 6.5 θα παίξουν πρώτα τα λευκά. Επιπλέον, ο στόχος δεν είναι η νίκη, αλλά η ισοπαλία.
Η εκφώνηση θα μπορούσε να είναι "Παίζουν τα Λευκά και με την βοήθεια των Μαύρων πετυχαίνουν ισοπαλία-πατ σε 6.5 κινήσεις".

Κατά την λύση βλέπουμε, δύο φορές, άνοιγμα γραμμής από λευκό κομμάτι, αντίθετη κίνηση μαύρου κομματιού στην γραμμή, και επιστροφή του λευκού κομματιού για να εξαφανιστεί (annihilation). Η λύση είναι :

Κλειδί : 1...Ba6!
2.Bb5 Kc2
3.Bf1 Be2
4.fxe2 Rf8!
5.Rf7 Kd2
6.Rf2 Rf3
7.exf3 Ke1= (τα μαύρα είναι πατ).


(Πρόβλημα 205)
Κώστας Πρέντος και Κέβιν Μπέγκλεϊ (Kostas Prentos and Kevin Begley)
Πρώτο Βραβείο, StrateGems 5th Anniversary Tourney, 2003
Βοηθητικό σε 5 κινήσεις. (2 λύσεις).
h#5 2.1.1... (4+14)
[8/3K1b2/2p3r1/2p1p3/1Ppbrp2/1ppPkp2/2Pq4/8]


Το πώς θα κάνει ο μαύρος Βασιλιάς το τρίγωνό του, f2-e2-e3 ή e2-f2-e3, καθορίζει την στήλη που θα προχωρήσει το πιόνι b4 για να προαχθεί. Πίσω από τον Βασιλιά κρύβονται δυό γραμμικά κομμάτια με αμοιβαίους ρόλους : το ένα δεν πρέπει να υποστηρίζει το πιόνι που θα παρθεί, το άλλο πρέπει να μπλοκάρει μια διαφυγή. Οι λύσεις ακολουθούν :
Κλειδί : 1.Kf2 b5 2.Re1! b6 3.Ke2 b7 4.Bf2 b8=Q 5.Ke3 Qxe5#
Κλειδί : 1.Ke2 b5 2.Bg1! bxc6 3.Kf2 c7 4.Re2 c8=Q 5.Ke3 Qxc5#


Κυκλοφόρησε στις 19-06-2008 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το 36ο τεύχος του περιοδικού “Σκάκι για Όλους”. Στο εξώφυλλο του τεύχους υπάρχει φωτογραφία του Κώστα Πρέντου ο οποίος κατέκτησε για 7η συνεχόμενη φορά την πρώτη θέση στον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων, μοναδικός Πρωταθλητής μέχρι σήμερα! Η στήλη του καλλιτεχνικού σκακιού του τεύχους είναι αφιερωμένη στον φετινό διαγωνισμό λύσης και την επιτυχία του Θεσσαλονικιού πολυπρωταθλητή.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

2008-06-01, Διαγ. Λύσης ΕΣΟ, 7ος Πανελλήνιος

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή 01 Ιουνίου 2008 στον φιλόξενο Σκακιστικό Όμιλο Αιγάλεω ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων της ΕΣΟ.
Έλαβαν μέρος 21 λύτες, είχαν χρόνο 4 ώρες και έπρεπε να λύσουν 12 προβλήματα (ομάδα Α) ή 8 προβλήματα (ομάδα Β). Τα θέματα επέλεξε ο IM Χάρης Φουγιαξής.

Τους περισσότερους βαθμούς στην ομάδα Α συγκέντρωσαν οι :
1. Κώστας Πρέντος (56 βαθμοί από τους 60, σε 227 λεπτά της ώρας), Πρωταθλητής Ελλάδος για 7η φορά,
2. Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (43.2, 240),
3. Νίκος Μενδρινός (35, 238),
4. Γιάννης Γαρουφαλίδης (28.2, 240),
5. Δημήτρης Σκυριανόγλου (27.2, 239),
6. Παναγιώτης Κονιδάρης (26.5, 240).
Ακολουθούν Παναγής Σκλαβούνος, Αλέξανδρος Κωστούρος, Κώστας Μητσάκης, Λεωκράτης Ανεμοδουράς, Λευτέρης Μαρκεσίνης, Σπύρος Ιλαντζής, Γιώργος Τσολάκος, Εμμανουήλ Μανωλάς, Άγγελος Σανδαλάκης, Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου, Βασίλης Μπλάζος, Θεόπιστος Νικητίδης, Απόστολος Τσιροπούλας, Ηλίας Γεωργάκης.

Από την ομάδα Β επρώτευσε ο Παναγιώτης Παπαθανασίου.

Στις γυναίκες επρώτευσε η Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου.

Στους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλα, μετάλλια, βιβλία. Ο πρωταθλητής πήρε και μια περίτεχνη σκακιέρα.

Παρουσιάζουμε τα 20 προβλήματα του διαγωνισμού, 8 'ευκολότερα' προβλήματα για την Ομάδα-Β και 12 'δυσκολότερα' προβλήματα για την Ομάδα-Α. Ο αγώνας διεξήχθη σε δύο γύρους των δύο ωρών έκαστος.


ΟΜΑΔΑ Β, 1ος ΓΥΡΟΣ, Χρόνος : 2 ώρες



(Πρόβλημα 181)
Franz Pachl,
Τρίτο Βραβείο Schach-Echo 1979
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (8+7)
[5q2/8/8/QB6/3r1R1B/s2p1p2/2sRP3/3S1k1K]

Δοκιμές : {1.eхd3? ( > 2.Rf2#) Rb4! a}, {1.eхf3? ( > 2.Rf2#) Qb4! b}, {1.e3? ( > 2.Rf2#) Sb4! c}, {1.Rxc2? Sxc2!}.

Κλειδί : 1.e4! [5.0] ( > 2.Rf2#)
1...Rb4 a 2.Bxd3#
1...Qb4 b 2.Rxf3#
1...Sb4 c 2.Se3#



(Πρόβλημα 182)
Norman A. Macleod & David Friedgood
Βραβείο, Διαγωνισμός Γρήγορης Σύνθεσης
Ramsgate 1984
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (8+7)
[8/8/3S1Kp1/2p3P1/2Bkb2Q/2ps4/3s2P1/B4S2]

Έτοιμο (φαινομενικό) παιγνίδι : 1...S3~ 2.Qf2#, 1...S2~ 2.Qxe4# .

Δοκιμές : {1.Ke6? Sf4+!}, {1.Sb5+? Kxc4!}, {1.Qe1? Sxe1!}, {1.Qf2+? Sxf2!}, {1.Qxe4+? Sxe4+!}, {1.Qf4? Sxf4!}, {1.Sh2? Ke3!}, {1.Sxd2? Ke3!}, {1.Bxc3+? Kxc3!}, {1.Bb2? cxb2!}.

Κλειδί : 1.Ke7! [5.0] (zz)
1...Ke5 2.Bxc3#
1...S3~ / Se5 2.Qh8# / Qf2#
1...S2~ 2.Qxe4#



(Πρόβλημα 183)
Theodor Begheijn,
Τρίτο Βραβείο Tijdschrift 1960
Παίζουν τα λευκά και νικούν.
+ (5+3)
[S4k1K/5r1P/1P6/8/1p6/8/1P6/8]

Κλειδί : 1.Sc7! Rf6 2.b7 Rb6 3.Se6+ [1.0] Kf7 4.Sd8+ Kf8 5.b3 [1.0] Rb5
6.Se6+ Kf7 7.Sc5 [1.0] Rb6 8.Se4 [1.0] Kf8 9.Sd6 [1.0] +-



(Πρόβλημα 184)
Valery Karpov,
Problem 1973
Αντίστροφο σε 2 κινήσεις.
s#2 (11+6)
[4RS2/B2p2Q/2P1P3/5k2/3K1s2/4P2P/1pr5/bB3R2]

Υπάρχουν δοκιμές : {1.Ra8? / Rd8? / e7? d5!}, {1.Qf6+? Kxf6!}, {1.Qg4+? Kf6!}, {1.Qg5+? Kxg5!}, {1.Qf7+? Kg5!}.

Κλειδί: 1.Rb8! [1.0] (zz)
1...dxc6 2.Rb6 [1.0] c5#
1...dxe6 2.Qh6 [1.0] e5#
1...d5 2.Rxb2 [1.0] Bxb2#
1...d6 2.Qe5+ [1.0] dxe5#

Η λύση δείχνει τις τέσσερις βαριάντες με κινήσεις του Πικανίνι πιονιού d7.



ΟΜΑΔΑ Β, 2ος ΓΥΡΟΣ, Χρόνος : 2 ώρες



(Πρόβλημα 185)
Juan C. Morra,
Práca 1955
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (9+7)
[BK6/4p3/b7/2R5/S2k2S1/1Q6/srsP4/Br1R4]

Δοκιμές : {1.Kc7? / Ka7? / Bh1? / Bg2? / Bb7? e6!}, {1.Rc4+? Bxc4!}, {1.Rc8? Bxc8!}, {1.Rd5+? Ke4!}, {1.Bxb2+? Rxb2!}.

Κλειδί : 1.Rc7! [5.0] ( > 2.Rd7#)
1...Scb4 2.Qe3#
1...Sab4 2.Qc3#
1...Se3 2.dxe3#
1...Sc3 2.dxc3#
1...Bc8 / Bc4 2.R(x)c4#
1...Bb5 2.Qd5#
1...Bb7 2.Qc4#



(Πρόβλημα 186)
Chithathur Gopalan Sathya Narayanan,
Telescacco 2000
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (7+10)
[5S2/1ss2b2/2Qp2pK/b5Rp/4Sk2/1r3p2/5B2/1B6]

Έτοιμο (φαινομενικό) παιγνίδι : 1...Rb4 2.Qc1# .

Δοκιμές (εικονικό παιγνίδι) : {1.Sxg6+? Bxg6!}, {1.Qc1+? Bd2!}, {1.Qxd6+? Sxd6!}, {1.Sc3? Rb4!}, {1.Sg3? Re3!}, {1.Sf6? d5!}, {1.Sxd6 ? Sc5!}, {1.Sc5? Sd5!}, {1.Bg3+? Ke3!}.

Κλειδί : 1.Sd2! [5.0] ( > 2.Qe4#)
1...Rb4 2.Qxf3#
1...Bd5 2.Sxg6#
1...d5 2.Qf6#
1...Sd5 2.Qc4#
1...Re3 2.Bg3#
1...Sc5 2.Qxd6#



(Πρόβλημα 187)
Genrikh M. Kasparyan,
Zarya Vostoka 1931
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (7+7)
[8/4p3/6QP/sPp1k3/8/2K1Spp1/4P3/3Sr3]

Δοκιμές : {1.Qf5+? / Qh5+? / Qg5+? Kd6!}, {1.Qe6+? Kxe6!}, {1.Sg4+? Kf4!}.

Κλειδί : 1.b6! [1.0] ( > 2.Qf5+ [1.0] Kd6 3.Qd5#)
1...Rxd1 2.Sg4+ [1.5] Kf4 / Kd5 3.e3# / e4#
1...e6 2.Qxg3+ [1.5] Kf6 / Ke4 3.Qg7# / exf3#



(Πρόβλημα 188)
Christer Jonsson,
feenschach 2006
Βοηθητικό σε 2 κινήσεις. (2 λύσεις).
h#2 2.1.1.1 (5+6)
[5B2/8/K1s5/1p5p/4kb1R/3r4/R7/1B6]

Κλειδί : 1.Kd5! Rd2 2.Be5 Ba2# [2.5]
Κλειδί : 1.Ke3! Bh6 2.Rd4 Rh3# [2.5]



ΟΜΑΔΑ Α, 1ος ΓΥΡΟΣ, Χρόνος : 2 ώρες



(Πρόβλημα 189)
Jacques Savournin,
Τρίτος Έπαινος, Phénix 1996
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (9+8)
[4B3/p1r1P2q/Q7/1p1kSsR1/3bSKP1/8/7p/3R4]

Δοκιμές : {1.Bc6+? Ke6!}, {1.Bf7+? Qxf7!}, {1.Qa2+? Rc4!}, {1.Qe6+? Kxe6!}, {1.Qd6+? Sxd6!}, {1.Qc6+? Rxc6!}, {1.Sf3? Qg7!}, {1.Sc6? Rd7!}, {1.Sf6+? Kc5!}, {1.Rxd4+? Kxd4!}.

Κλειδί : 1.Sc4! [5.0] ( > 2 Se3#)
1...bxc4 2.Qd6#
1...Kxc4 2.Qxb5#
1...Rxc4 2.Qd6#
1...Rc6 2.Qxc6#
1...Qh3 2.Bf7#



(Πρόβλημα 190)
Friedrich Chlubna,
Arbeiter Zeitung 1964
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (7+10)
[sK3B2/1B6/4k1P1/3R1s1S/2p1rpS1/2pp4/8/2b1r3]

Δοκιμές : {1.Bc8+? Kxd5!}, {1.Sg7+? Sxg7!}, {1.Rd6+? Sxd6!}.

Κλειδί : 1.Bc6! [1.0] ( > 2.Rd6+ [1.0] Sxd6 3.Sg7#)
1...Ba3 2.Re5+ [1.5] Rxe5 3.Sxf4#
1...Rd4 2.Bd7+ [1.5] Kxd5 3.Sf6#



(Πρόβλημα 191)
Yakov Vladimirov,
Πρώτο Βραβείο Uralsky Problemist 2002
Ματ σε 4 κινήσεις.
#4 (11+10)
[5R2/2psp3/1p2B2p/3PP1b1/1P1kS1r1/1PS1p1p1/4KR2/B7]

Δοκιμές : {1.Rf5? g2!}, {1.Sd2? exd2!}, {1.Sxg3? Rxg3!}, {1.Sxg5? hxg5!}, {1.Sc~+? Kxe4!}, {1.Rf1? Sxf8!}, {1.Rf4? Bxf4!}.

Κλειδί : 1.R8f6! [0.5] ( > 2.Sb5+ Kxe4 3.Bf5+ [0.5] Kxd5 4.Sxc7#)
1...Bxf6 2.Sd2 ( > 3.Sc~#) exd2 3.Sb1+ [0.8] Ke4 4.Sxd2#
1...Sxf6 2.Sc5 ( > 3.Sc~#) bxc5 3.Sa4+ [0.8] Ke4 4.Sxc5#
1...exf6 2.Sd6 ( > 3.Sc~#) cxd6 3.Sb5+ [0.8] Ke4 4.Sxd6#
1...gxf2 / exf2 2.Sxf2 ( > 3.Sc~#) exf2 / gxf2 3.Sd1+ [0.8] Ke4 4.Sxf2#
1...Rf4 2.Sxg3 ( > 3.Sc~#) Rxf2+ 3.Rxf2 [0.8] ( > 4.Sc~#)



(Πρόβλημα 192)
Jan Rusinek,
Πρώτο Βραβείο New Statesman 1971
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ισοπαλία.
= (5+4)
[2K5/2Psk1P1/PP6/8/2b5/2s5/8/8]

Κλειδί : 1.a7! (a) Ba6+ 2.b7 Se4 3.g8=S+! [1.0] Ke8 4.Sf6+! [1.0] Sexf6 5.a8=B! [1.5] (b) Se5
6.Kb8 Sc6+ 7.Kc8 Bf1 8.b8=R! [1.5] (c) Ba6+ 9.Rb7 Se4 (πατ)

Σημειώσεις :
(a) (1.Kb7? Bd5+ 2.Ka7 Sb5#)
(b) (5.a8=Q? Sd5 6.Qxa6 Se7#)
(c) (8.b8=Q? Ba6+ 9.Qb7 Se4 10.Qxa6 Sd6#) ή (8.b8=S? Se7+ 9.Kb7 Bg2+ 10.Ka7 Sc8+)



(Πρόβλημα 193)
Valery Karpov,
Τρίτη Εύφημη Μνεία Shakhmatny 1967
Αντίστροφο σε 3 κινήσεις.
s#3 (10+8)
[s7/2p2p2/1pSp1P2/1P1K2BQ/B2pR3/3k4/1P2p1R1/8]

Δοκιμές : {1.Se5+? dxe5!}, {1.Re8? e1=B!}, {1.Bc2+? Kxc2!}.

Κλειδί : 1.Re7! [1.0] (zz)
1...e1=Q 2.Qf3+ Qe3 3.Rd7 [1.0] Qxf3#
1...e1=R 2.Qh7+ Re4 3.Re6 [1.0] fxe6#
1...e1=B 2.Qh3+ Bg3 3.Rxc7 [1.0] Sxc7#
1...e1=S 2.Bc2+ Sxc2 3.Sb4+ [1.0] Sxb4#

Το πρόβλημα είναι αλουμβάντλουνγκ (AUW) αφού πετυχαίνει τις τέσσερις προαγωγές.



(Πρόβλημα 194)
Nikolay Popkov,
Shakhmatnaya Poeziya 2008
Βοηθητικό σε 4 κινήσεις. (3 λύσεις).
h#4 3.1.1.1... (2+11)
[8/3s4/6p1/1sS1p3/pqkrp1K1/p3p3/8/8]

Κλειδί : 1.Qa5 Sxa4 2.Kb3 Sb6 3.Rb4 Sxd7 4.Ka4 Sc5#
Κλειδί : 1.Rd3 Sxe4 2.Sd4 Sc5 3.Kd5 Sxd7 4.Ke4 Sf6#
Κλειδί : 1.Kd5 Sa6 2.Ke6 Kg5 3.Qe7+ Kxg6 4.Sd6 Sc7#

Μία λύση = [2.0], δύο λύσεις = [4.0], τρεις λύσεις = [5.0]



ΟΜΑΔΑ Α, 2ος ΓΥΡΟΣ, Χρόνος : 2 ώρες



(Πρόβλημα 195)
Arthur J. Mosely,
Πρώτο Βραβείο Australian Columns 1921
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (8+9)
[8/2Sp1Sp1/1p3sB1/pR4R1/K2Bpk1s/6p1/6P1/8]

Πολλές δοκιμές : {1.Sd5+? Sxd5!}, {1.Se6+? dxe6!}, {1.Bh7? g6!}, {1.Rg4+? Kxg4!}, {1.Rf5+? Sxf5!}, {1.Rb3? b5+!}, {1.Rf5+? Sxf5!}, {1.Re5? b5+!}, {1.Bg1? e3!}, {1.Bf2? gxf2!}, {1.Be3+? Kxe3!}, {1.Be5+? Ke3!}, {1.Bxb6? e3!}, {1.Ka3? a4!}, {1.Kb3? a4+!}.

Κλειδί : 1.Se5! [5.0] (zz)
Βαριάντες : 1...e3 2.Sd3#, 1...Kxg5 2.Be3#, 1...Sf3 2.Rf5#, 1...Sxg2 2.Rf5#, 1...Sxg6 2.Sxg6#, 1...Sf5 2.Rxf5#, 1...Sf~ 2.R(x)g4#, 1...d5 / d6 2.Se6#.



(Πρόβλημα 196)
Jan Kotrc,
Shahmat 1884
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (5+11)
[5S1Q/4pk2/p1B4p/2p2b2/r1pP3K/2bs2p1/8/8]

Δοκιμές (χωρίς ενδιαφέρον) : {1.Qg7+? Kxg7!}, {1.Qg8+? Kxg8!}, {1.Be8+? Kxe8!}.

Κλειδί : 1.Se6! [0.5] ( > 2.Sd8+ [0.5] Kg6 3.Be8#)
1...Bh3 / Bg4 2.Qg7+ [1.0] Kxe6 3.Qg6#
1...Se5 2.Be8+ [1.0] Kxe6 3.Qxe5#
1...Ba5 2.Bd7 [1.0] ( > 3.Qg7#. Όχι [2.d4? c3+!]) Bxe6 3.Be8#
1...Kxe6 2.d5+ [1.0] Kf7 / Kd6 3.Be8# / Qb8#



(Πρόβλημα 197)
Viktor Lukashov,
Ειδική Εύφημη Μνεία Shakhmatnaya Poeziya 2007
Ματ σε 4 κινήσεις.
#4 (7+7)
[8/K1p2B2/3p2r1/8/p2kSP2/4s1P1/5B2/1Q4s1]

Δοκιμές : {1.Bc4? Kxc4!}, {1.Bd5? Kxd5!}, {1.Bxe3+? Kxe3!}, {1.Qd3+? Kxd3!}, {1.Qc2? d5!}, {1.Qb4+? Kd3!}, {1.Qd1+? / Qc1? Kxe4!}.

Κλειδί : 1.Ba2! [1.0] ( > 2.Qd1+ Kxe4 3.Bb1+ [1.0] Sc2 4.Bxc2#)
1...Sf3 2.Qb5 ( > 3.Qd5# / Qc4#) Kxe4 3.Qd5+ [1.0] Sxd5 4.Bb1#
1...Se2 2.Qb4+ Kd3 3.Qc4+ Sxc4 [1.0] 4.Bb1#
1...Rxg3 2.Qc2 ( > 3.Qc4#) d5 3.Sxg3 [1.0] ( > 4.Sf5#)



(Πρόβλημα 198)
Nikolay Ryabinin,
64, 1990, (διασκευή, after Valery Khortov)
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ισοπαλία.
= (3+4)
[4R3/r6k/2K5/8/6Ps/8/8/7s]

Αν μείνουν τα μαύρα με δύο Ίππους και υπάρχει λευκό πιόνι στο g4 κερδίζουν. Αν το λευκό πιόνι προχωρήσει, τότε μόνο μπορούν τα λευκά να επιδιώξουν την αλλαγή Πύργων.

Κλειδί : 1.Re5 ( > 2.Rh5+ 3.RxS) Sg3
2.Re3 [1.0] Sf1
3.Rh3 [1.0] Ra6+
4.Kb7 Rh6
5.Rc3 [1.0] (απειλεί συνεχές σαχ, ή [wRxh6 bKxh6 wPg5+] και η θέση είναι θεωρητικά ισόπαλη) Sg6
6.Rc5 Sg3
7.Rh5 [1.0] Sxh5
8.g5 [1.0] = (ωραία εικόνα παγίδευσης Πύργου).



(Πρόβλημα 199)
Aleksandr Azhusin,
Πρώτη Εύφημη Μνεία Shakhmatnaya Poeziya 2000
Αντίστροφο σε 3 κινήσεις.
s#3 (7+11)
[4Q3/5R2/1pP2p2/pS1k1p2/p7/K2S4/bpP5/rrb5]

Δοκιμές : {1.Qe6+? Kxe6!}, {1.Rd7+? Kc4!}, {1.c4+? Kxc4!}.

Κλειδί : 1.Qg8! [0.5] ( > 2.Re7+ Kxc6 3.Qc4+ [0.5] Bxc4#)
1...Kxc6 2.Rc7+ Kxb5 3.Qc4+ [0.8] Bxc4#
1...Ke4 2.Qg2+ Ke3 3.Re7+ [0.8] Be6#
1...Kc4 2.Ra7+ Kxb5 3.Qd5+ [0.8] Bxd5#
1...Ke6 2.Rf8+ Ke7 3.Qf7+ [0.8] Bxf7#
1...Be3 2.Rd7+ Kxc6 / Ke4 3.Qd5+ [0.8] Bxd5#



(Πρόβλημα 200)
Lars Larsen,
Skakbladet 2002
Βοηθητικό σε 3 κινήσεις. (3 λύσεις)
h#3 3.1.1.1.1.1 (3+12)
[4sb2/3p2pb/B1p1r3/3Sp3/4k1p1/4rpK1/8/8]

Κλειδί : 1.f2+ Kh2 2.Kf3 Bf1 3.Re2 Bg2#
Κλειδί : 1.Re1 Sf6+ 2.Ke3 Kh2 3.Kf2 Sxg4#
Κλειδί : 1.Rg6 Se7 2.d5 Bc8 3.d4 Bf5#

Μία λύση = [2.0], δύο λύσεις = [4.0], τρεις λύσεις = [5.0]

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Καλή επιτυχία!

Σήμερα Κυριακή 01/06/2008 διεξάγεται ο Πανελλήνιος διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων.

Καλό μήνα!
Καλώς ορίσανε οι αθλητές μας από την επαρχία (φυσικά, με δικά τους έξοδα).

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες!

Ξέρουμε πόση προετοιμασία χρειάζεται και πόση αυτοσυγκέντρωση.
Όχι μόνο πρέπει να λύσουμε άγνωστους γρίφους, αλλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα!
(Πώς είναι η μπιρίμπα (που λέει κι ο υφυπουργός Αθλητισμού); Ε, καμμία σχέση!)

Πάντως, ανεξάρτητα από την θέση μας στην τελική κατάταξη, η ικανοποίηση της συμμετοχής είναι σίγουρη. Συνιστούμε λοιπόν σε όσους διστάζουν να έρθουν, να παίρνουν μέρος στους αγώνες λύσης για να αντιληφθούν πόσο καλή παρέα είναι οι προβληματιστές.

Καλή επιτυχία!
(Μανωλάς Εμμανουήλ,
aka Alkinoos)