Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Μουσικολογικός γρίφος

Ευχές σε όλους, (με την ευκαιρία των εορταστικών ημερών), να ζούμε όσο καλύτερα γίνεται!Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο του Werner Keym με τίτλο [Eigenartige Schachprobleme], (στα γερμανικά, εκδόσεις Nightrider Unlimited, 2010), που περιλαμβάνει πολλά προβλήματά του (και πολλών άλλων συνθετών) με εξαιρετικό σχολιασμό.
Η αυτόματη μετάφραση του τίτλου στα αγγλικά δίνει [Strange chess problems = (παράξενα σκακιστικά προβλήματα)], αν και εγώ θα το απέδιδα [Ιδιαίτερης τέχνης σκακιστικά προβλήματα]. Πραγματικά, τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα.

Από το βιβλίο αυτό θα παρουσιάσουμε το πεντακοσιοστό πρόβλημα (πεντακόσια προβλήματα δεν είναι και λίγα) που έχει μουσικολογικό ενδιαφέρον, όπως λέει ο συνθέτης.
Είναι ένα εύκολο δυάρι. Θα μπορούσε να στηθεί και κατοπτρικό ή αντεστραμμένο, αλλά ο συνθέτης λέει ότι μόνο αυτή η τοποθέτηση είναι μουσικολογικά ορθή.

Μπορείτε να καθορίσετε γιατί το λέει αυτό;

(Από τον διαγωνισμό εξαιρείται ο πρωταθλητής Αττικής Νίκος Μενδρινός, που πήρε πρόσφατα το βιβλίο αυτό ως έπαθλο).

(Πρόβλημα 493)
Werner Keym
"Eigenartige Schachprobleme", 2010,
#2.
(3 + 1)
[2R5/8/R7/7k/8/8/8/1K6]Απάντηση :
Γράφουμε τα κομμάτια του προβλήματος
Λευκά Kb1, Ra6, Rc8. Μαύρα Kh5.
Προσέχουμε τις θέσεις των κομματιών [b1 a6 c8 h5], γράφουμε χωριστά τα γράμματα των στηλών από τους αριθμούς των γραμμών [bach 1685] και βλέπουμε το επώνυμο του μουσικοσυνθέτη Johann Sebastian Bach και το έτος γέννησής του.
Αν αλλάξουμε κάπως την θέση στην σκακιέρα, δεν θα παίρνουμε αυτή την πληροφορία.

6 σχόλια:

Papaveri είπε...

1.Πη8,Ρθ4 2.Πθ6#
Ο σχηματισμός των δύο λευκών Πύργων με το μαύρο Βασιλιά σχηματίζουν το κλειδί του σολ,που βρίσκεται στην αρχή κάθε γραμμής πενταγράμμου.

alkinoos είπε...

Η λύση του σκακιστικού προβλήματος είναι σωστή.

Λέγοντας [Ο σχηματισμός των δύο λευκών Πύργων με το μαύρο Βασιλιά σχηματίζουν το κλειδί του σολ], δεν πλησίασες προς την λύση του γρίφου. Ξαναπροσπάθησε.

Το [που βρίσκεται στην αρχή κάθε γραμμής πενταγράμμου] δεν είναι ακριβές, γιατί υπάρχει, ας πούμε, και το κλειδί του φα. Αν έλεγες [που σημειώνεται στην αρχή του πενταγράμμου], χωρίς [κάθε], θα ήταν σωστό.

ffufis είπε...

Και σε αυτό το πρόβλημα
Λευκά: Ρβ1 Ια6 Πγ8 Μαύρα: Ρθ5
Βοηθητικό πατ σε 3 κινήσεις
Η=3

έχουμε το ίδιο μουσικό θέμα

Γαρουφαλίδης Γιάννης

alkinoos είπε...

@Γαρουφαλίδης
Αγαπητέ Γιάννη βλέπω ότι έχεις πολύ ρωμαλέα τεχνική αντίστιξης (robust contrapuntal technique)!

Ανώνυμος είπε...

με τέσσερα ψηφία, φτιάχνεις και ημερομηνίες! ;-)

alkinoos είπε...

@Ανώνυμος
Και με τα γράμματα φτιάχνεις νότες, τοκάτες και φούγκες;