Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

SOH 2ος Διαγωνισμός Λύσης

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Παπαναστασίου 14, Ηλιούπολη 16341
Τηλ: 6937185747
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 94 16346 Ηλιούπολη,
E-mail: zalouk@gmail.com 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 

Ο 2ος Ανοιχτός Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων που διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΣΟΗ, Παπαναστασίου 14, Ηλιούπολη, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00-20:00

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν προς λύση τα ίδια 6 προβλήματα, από τρεις διαφορετικές κατηγορίες: 

4 προβλήματα των 2 κινήσεων,
1 πρόβλημα των 3 κινήσεων, και
1 σπουδή.

Όλα τα προβλήματα θα έχουν το πολύ 7 κομμάτια. Σε περίπτωση επίλυσης ίδιου αριθμού προβλημάτων από κάποιους λύτες, κριτήριο ισοβαθμίας είναι ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη συνολική λύση. 

Η συμμετοχή είναι χωρίς παράβολο αλλά με περιορισμένο αριθμό λυτών. Κάθε λύτης θα λύσει τα προβλήματα σε ξεχωριστή σκακιέρα (δεν έχει απέναντι αντίπαλο) και θα δίνει τις λύσεις γραμμένες σε χαρτί. 

Την επιμέλεια του διαγωνισμού θα έχει ο κ. Ιωάννης Γαρουφαλίδης ο οποίος θα είναι και κριτής του διαγωνισμού. Πριν από την έναρξη του διαγωνισμού (στις 17:30) ο κ. Γαρουφαλίδης θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του κόσμου των σκακιστικών προβλημάτων. 

Δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις στους: 
Ιωάννη Γαρουφαλίδη: igaroufalidis@gmail.com ή
Λουκά Ζαχείλα: zalouk@gmail.com 

Στους 3 πρώτους νικητές θα δοθούν κύπελλο, μετάλλια. και υλικό σχετικό με τα σκακιστικά προβλήματα. 

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ikaria, Greece, 18/07/2024

Καλησπέρα σε όλους από Ικαρία!

Με κάποια καθυστέρηση σας στέλνω τα προβλήματα, τις λύσεις τους και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού λύσης προβλημάτων που διεξήχθη την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 47ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά "Ίκαρος" 2024.

Συμμετείχαν 4 νεαροί λύτες οι οποίοι πάλεψαν (και τα κατάφεραν αρκετά καλά) με όλα τα ενδιαφέροντα προβλήματα που επέλεξε ο Παναγιώτης Κονιδάρης, τον οποίο η διοργάνωση ευχαριστεί πολύ για την ευγενική συνεισφορά του.

Τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και τη βαθμολόγηση των λύσεων ανέλαβε ο επικεφαλής διαιτητής (ή, πιο σωστά, άνθρωπος ορχήστρα :-) ) του φετινού Ίκαρου Μιχάλης Ρουκουνάκης.

Τα αρχεία του διαγωνισμού έχουν ανέβει και εδώ:

Προβλήματα:

Λύσεις:

Βαθμολογία:

Καλή συνέχεια

Για την οργανωτική επιτροπή του 47ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά "Ίκαρος" 2024

Δημήτρης Σκυριανόγλου

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Κορυφαίος Λύτης 2024: Νίκος Σιδηρόπουλος

 47ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων:

Χάλκινο Μετάλλιο για τον Νίκο Σιδηρόπουλο!

Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού Solving Chess μέχρι σήμερα. Η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης (WCSC) ήρθε σαν αποτέλεσμα τόσο του ταλέντου όσο και της σκληρής προπόνησης του Έλληνα Νίκου Σιδηρόπουλου, που συγκαταλέγεται, τα τελευταία χρόνια, στους ισχυρότερους λύτες του κόσμου.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 31/7, στην πόλη Jurmala της Λετονίας. Πήραν μέρος 86 λύτες, σε γενικές γραμμές οι τρεις ισχυρότεροι από κάθε χώρα. Ανάμεσά τους 17 GM (ο τίτλος του γκρανμαίτρ είναι πολύ δύσκολο να κατακτηθεί στο  Solving Chess) και 14 ΙΜ. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Πολωνός Κάσπερ Πιορούν, με 80 βαθμούς στους 90 δυνατούς, στη 2η ο βετεράνος Άγγλος Τζων Ναν με 79 -αμφότεροι σημαντικά ονόματα και στο ΟΤΒ σκάκι- ενώ ο Νίκος συγκέντρωσε 77,1 βαθμούς, ξεπερνώντας άνετα τον 8 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Πολωνό Μούρτζια (72), τον Γερμανό Τουμς (70,1) και τον Σλοβάκο Πέιτλ (69,5).

Ο Σιδηρόπουλος έφυγε από τη Λετονία με 51 κερδισμένους βαθμούς rating (απόδοση 2729!), οπότε στον επόμενο πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης θα πλησιάσει το 2600, έναν «πήχη» που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν περισσότεροι από 5-6 λύτες…

Νίκο συγχαρητήρια!

Η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο., Αθήνα 01.08.2024 

(Έγραψε ο Νίκος Μενδρινός)