http://www.avgi.gr/article/10806/10069187/kallitechniko-kai-agonistiko-skaki-sten-ikaria-
Από email του Δημήτρη Σκυριανόγλου:
"Καλημέρα σε όλους!
Στον σύνδεσμο:
θα βρείτε μια αναφορά στις εκδηλώσεις που αφορούσαν το καλλιτεχνικό σκάκι στο πλαίσιο του φετινού “Ίκαρου”.
Είχαμε έναν διαγωνισμό λύσης προβλημάτων (με σχετικά πιο εύκολα προβλήματα που επέλεξε ο Πιότρ Μούρτζια) και επανάληψη του σιμουλτανέ λύσης του Μούρτζια έναντι μιας ομάδας λυτών με 4 προβλήματα επιλογής του Παναγιώτη Κονιδάρη τον οποίο ευχαριστώ πολύ.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό ενδιαφέρον είχε ότι ο Μούρτζια νίκησε στο χρόνο (2 λεπτά νωρίτερα από τους αντιπάλους του), ότι οι αντίπαλοί του είχαν ελάχιστη έως μηδαμινή σχέση με το καλλιτεχνικό (χαρακτηριστικά ο Κορνιώτης, ο οποίος επέμενε να συμμετάσχει στο σιμουλτανέ και όχι στον κλασσικό διαγωνισμό, δεν ήξερε τι σημαίνει το #2 ούτε ποιος παίζει πρώτος σε κάθε θέση...) και ότι επέλεξαν διαφορετική στρατηγική από αυτή των Κούρκουλου-Φρεντζά-Πούντζα δύο χρόνια νωρίτερα (τότε οι 3 σκακιστές μοίρασαν τα προβλήματα και ασχολήθηκε αρχικά ο καθένας με ένα από αυτά) φέτος η ομάδα ασχολήθηκε διαδοχικά (όλοι μαζί) με κάθε πρόβλημα στη σειρά.
Η αλήθεια είναι ότι από τα έξι μέλη της ομάδας το 90% της δουλειάς (για να μην πω περισσότερο) έγινε από τον Προχάσκα και τον Δημήτρη Αλεξάκη τον νεότερο με μικρή βοήθεια από τον Κορνιώτη (ο Δημήτρης Αλεξάκης ο μπαμπάς δεν συμμετείχε ιδιαίτερα ενώ η Λίνα η Κορού και ο Αλέξανδρος Αλεξάκης (βενιαμίν) είχαν κυρίως ρόλο εμψυχωτή).
Και οι τρεις δεν είχαν σχέση με το καλλιτεχνικό αλλά φαίνεται ότι ίσως οι δύο πρώτοι ασχοληθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον.
Όπως γράφω έλυσαν σχετικά γρήγορα το δυάρι, δυσκολεύτηκαν αρκετά στο τριάρι, έλυσαν επίσης αρκετά γρήγορα το εξάρι (δεν το περίμενα) και έφτασαν να έχουν περί τα 20-25 λεπτά για τη σπουδή.
Ο Μούρτζια έλυσε τα τρία πρώτα προβλήματα σε 15-20 λεπτά αλλά μετά τη σπουδή τη φοβήθηκε (όπως μου είπε φοβήθηκε μη γράψει καμία λάθος αναστροφή κινήσεων) έτσι το ματς έγινε ντέρμπι.
Ο Μούρτζια από εμπειρία έδωσε τις λύσεις δύο λεπτά πριν το τέλος του χρόνου, ενώ η ομάδα όταν τελείωσε ο χρόνος έγραφε ακόμα τις βαριάντες της σπουδής (τους δόθηκε χρόνος να ολοκληρώσουν την καταγραφή).
Να πω επίσης, για την ιστορία, ότι η ομάδα στις λύσεις της δεν είχε γράψει την (προφανή αλλά και μοναδική) τελευταία κίνηση της σπουδής και θα έπαιρνε 19 βαθμούς όμως ο Πιοτρ μετά από συζήτηση μαζί μου και με τα μέλη της ομάδας, που από άγνοια των κανονισμών δεν έγραψαν την προφανή κίνηση, αποδέχτηκε να βαθμολογηθεί και η ομάδα με άριστα (20) οπότε το ματς κρίθηκε στο χρόνο (οι διαγωνιζόμενοι είχαν 75 λεπτά).
Στον διαγωνισμό πρώτευσε ο Κώστας Κεσόγλου (που το χάρηκε πολύ) ενώ ισοβάθμησαν στη 2η θέση ο Νίκος Καμπάνης και η Μαρία Πετσετίδη (η Μαρία “έσκασε” που έχασε την 1η σπουδή και κάκισε τον εαυτό της που έλυσε όλα τα προβλήματα από το διάγραμμα).
Και οι δύο μου είπαν να τους ενημερώσω όποτε έχουμε διαγωνισμό, πιθανώς να έρθουν να δοκιμάσουν (και οι δύο συμμετέχουν πάντα στους διαγωνισμούς λύσης στην Ικαρία και έχουν αναδειχτεί νικητές στο παρελθόν).
Να πω ότι τα προβλήματα δεν ήταν πολύ δύσκολα μεν, αλλά δεν τα λες και γελοία για αρχάριους.
Αρκετά παιδάκια πάντως έλυσαν κάποια από τα δυάρια.
Με χρόνο σκέψης 90 λεπτά θεωρώ ότι η 2η σπουδή ήταν εξαιρετική δύσκολη για αυτό το επίπεδο.
Στην ανάρτηση θα βρείτε συνδέσμους προς τα προβλήματα, τις λύσεις κτλ ενώ στον σύνδεσμο:
θα βρείτε φωτογραφίες από το τουρνουά και αρκετές από τις εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού.
Καλή συνέχεια σε όλους!
Δημήτρης"