Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Manolas-60

Μετά από τα προβλήματα σκακιού και τους διαγωνισμούς λύσης που έχουμε παρουσιάσει από αυτό το ιστολόγιο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε την διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης σκακιστικών προβλημάτων, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού, με την ευκαιρία των εξηκοστών γενεθλίων του ιστολόγου Μανωλά Εμμανουήλ. Η ανακοίνωση ακολουθεί :

Διεθνής Διαγωνισμός Σκακιστικής Σύνθεσης :
"Επετειακό Τουρνουά Μανωλάς - 60", λήξη 2010-07-12.


Η Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού ανακοινώνει το "Eπετειακό Tουρνουά Μανωλάς – 60".
Θέμα ελεύθερο. Γίνονται δεκτά αδημοσίευτα προβλήματα τριών κινήσεων στα ακόλουθα τέσσερα τμήματα:

A. ορθόδοξα #3, με τουλάχιστον τρεις βαριάντες. Κριτής Εμμανουήλ Μανωλάς.

B. βοηθητικά h#3, με ακριβώς τρεις λύσεις, όχι zero-position, όχι δίδυμα. Κριτής Χάρης Φουγιαξής.

C. αντίστροφα s#3, με τουλάχιστον τρεις βαριάντες. Κριτής Ιωάννης Γαρουφαλίδης.

D. μυθικά #3, με αποδεκτά στοιχεία : {μία μυθική συνθήκη} ή {μία μυθική συνθήκη και ένα είδος μυθικού κομματιού} ή {ένα ή δύο είδη μυθικών κομματιών}. Κριτής Κώστας Πρέντος.

Προβλήματα ελεγμένα από υπολογιστή μπορεί να υποβάλει ένας συνθέτης σε περισσότερα από ένα τμήματα του διαγωνισμού. Για κάθε πρόβλημα αναμένονται οι εξής πληροφορίες : Όνομα και e-mail και χώρα του συνθέτη, διάγραμμα και FEN συμβολισμός και εκφώνηση και λύση του προβλήματος.

Στείλτε e-mail, με θέμα "JT-Manolas-60", στο manolas.emmanuel(AT)gmail.com .
Ημερομηνία λήξης : 12-Ιουλίου-2010.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αντίγραφο της βράβευσης μέσω e-mail.
Η βράβευση θα δημοσιευθεί στα ιστολόγια "http://chess-problems-gr.blogspot.com", "http://kallitexniko-skaki.blogspot.com".




Σημειώσεις :
Στο e-mail (AT) είναι ο χαρακτήρας @.
Ο συμβολισμός FEN (Forsyth-Edwards Notation) περιγράφεται εδώ και εδώ.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Παναγής Σκλαβούνος

Ο Παναγής Σκλαβούνος γεννήθηκε το 1962, είναι κάτοχος Master of Science στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο Cranfield, Πολιτικός Μηχανικός και Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., απόφοιτος Πληροφορικής ΕΛΚΕΠΑ. Εργάζεται στην ΕΥΔΑΠ.

Είναι πρόεδρος του αθλητικού ομίλου [Ζήνων Γλυφάδας], μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο.. Έχει διοργανώσει πολλούς αγώνες σκακιού και διαγωνισμούς λύσης σκακιστικών προβλημάτων. Είναι πολύ ισχυρός λύτης προβλημάτων.

Επί μεγάλο διάστημα (1995-2000) ήταν ο επιμελητής της Σκακιστικής στήλης στο περιοδικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επίσης της στήλης σκακιστικών προβλημάτων στην εφημερίδα [ΤΑ ΝΕΑ].



Δημοσιευμένα προβλήματα του Παναγή Σκλαβούνου

(Πρόβλημα 382)
Παναγής Σκλαβούνος (Panagis Sklavounos),
Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 08/10/1977
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 (5 + 5)
[8/3pp3/6p1/1Q3p2/4k3/5R2/5BP1/5K2]


Αυτό είναι το πρώτο δημοσιευμένο πρόβλημα του (15χρονου τότε) Παναγή Σκλαβούνου.

Δοκιμές : {1.Qe2+? / Qd3+? / Qc4+? / Qxd7? / Qb7+? Ke5!}, {1.Qe5+? Kxe5!}, {1.Qd5+? Kxd5!}, {1.Rf4+? Kxf4!}, {1.Qxf5+? gxf5!}, {1.Qc5? f4!}.

Κλειδί : 1.g3! [2.Rf4#]
1...Kxf3 / d5 2.Qe2#
1...g5 2.Qxf5#
1...e5 2.Qd3#


(Πρόβλημα 383)
Παναγής Σκλαβούνος (Panagis Sklavounos),
Πρώτο Βραβείο, Εφημερίδα [Σκακιστικά Νέα 79], 1980
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (9 + 3)
[8/2p2S2/2P4P/5k2/5pR1/2SR4/5B2/3B3K]

Δοκιμές : {1.Sd8? / Rd7? / Bh4? f3!}, {1.Rxf4+? Kxf4!}, {1.Rd6? Cxd6!}.

Κλειδί : 1.Bc2! (zz)
1...f3 2.Rf4+ Kxf4 / Ke6 / Kg6 3.Rd4# / Re3# / Rd5#
1...Kf6 / Ke6 2.Rd7 ~ 3.Rg6#
1...Kxg4 2.Rh3 f3 / Kxh3 3.Rh4# / Bf5#


(Πρόβλημα 384)
Παναγής Σκλαβούνος (Panagis Sklavounos),
British Chess Magazine, 1978
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (4 + 3)
[8/8/8/3K1Q2/B4R2/6k1/6p1/4b3]

Δοκιμές : {1.Qg4+? / Qg5+? / Rf3+? / Rg4+? Kh2!}.

Κλειδί : 1.Rh4! [2.Qf4# / Rh3#]
1...g1=Q / g1=B 2.Rh3+ Kg2 3.Qf3#
1...g1=S 2.Qf4+ Kg2 3.Rh2#
1...g1=R 2.Qf4+ / Rh3+ Kg2 3.Rh2#
1...Kxh4 2.Qf4+ Kh5 / Kh3 3.Be8# / Bd7#



Σημείωση Αλκίνοου :
Ο Παναγής Σκλαβούνος έχει συνεισφέρει στις αναρτήσεις αυτού του ιστολογίου με ενδιαφέροντα θέματα. Συμβαίνει να γνωρίζω ότι είναι πολύγλωσσος (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) και ότι έχει πάρει δύο λογοτεχνικά βραβεία (το ένα εκ των οποίων στον Διαγωνισμό Διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας της ΓΓ Νέας Γενιάς το 1987).

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η Δαμόκλειος Σπάθη

Πρώτα λίγα ιστορικά στοιχεία για την έκφραση του τίτλου.

Τις Συρακούσες, στην Σικελία, διοικούσε κάποτε ο τύραννος Διονύσιος. Μεταξύ των αυλικών του τυράννου υπήρχε ο αυλοκόλακας Δαμοκλής, που θαύμαζε τον πλούτο του κυρίου του και ζήλευε την δόξα του.
Σε μια περίσταση ο Διονύσιος ρώτησε τον Δαμοκλή αν ήθελε να δοκιμάσει να καθίσει στην θέση του. Ο Δαμοκλής δέχτηκε πανευτυχής και άρχισε να απολαμβάνει τις ανέσεις του άρχοντα. Περιεργαζόμενος τα πάντα γύρω του, αντιλήφθηκε ότι πάνω από το κεφάλι του κρεμόταν ένα σπαθί που το συγκρατούσαν αλογότριχες. Φυσικά, μπορούσαν να κοπούν ανά πάσα στιγμή...
Το σπαθί το είχε τοποθετήσει πάνω από τον θρόνο του ο Διονύσιος για να θυμάται να παίρνει σωστές αποφάσεις, αφού θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πεθάνει και να μη μπορεί να επανορθώσει.
Ο Δαμοκλής τρομοκρατήθηκε και άφησε την θέση του άρχοντα, που δεν του φαινόταν πια αξιοζήλευτη.
Η φράση [Δαμόκλειος Σπάθη] χαρακτηρίζει τον θανάσιμο κίνδυνο που μας απειλεί, και έχει περάσει σε άλλες γλώσσες (π.χ. Γαλλικά: L' epée de Damoclès).

Αυτός ο τίτλος δόθηκε, το 1865, στο πρόβλημα που παρουσιάζουμε σήμερα. Επειδή οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι πολλοί, έχει δύο λύσεις.
(Την εποχή του προβλήματος τα θέματα οικονομίας σε κομμάτια ήσαν λίγο χαλαρά).



(Πρόβλημα 381)
"L' epée de Damoclès ",
M. Schoumoff de Saint-Petersbourg,
Journal des Echecs, 1865-6, (Vol.2, p.238), by Paul Journoud, Paris
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 (10 + 1)
[8/8/2S5/PPKBBRPP/2S5/8/8/6k1]


Ακολουθεί η λύση παρακάτω...




Α.
Κλειδί : 1.Rf3!
1...Kg2 2.Se3+ Kg1/Kh1 3.Rf1#
1...Kh1 2.Se3 Kg1 3.Rf1#

Β.
Κλειδί : 1.Bh1! Kxh1 2.Se3 Kg1 3.Rf1#

Είναι ολοφάνερο ότι ο μοναχικός Βασιλιάς (θέμα: Rex solus) είναι από την αρχή καταδικασμένος.




27-09-2009 : Ο φίλος Carlo de Grandi παρατήρησε ότι με ένα μαύρο Πιόνι στο f3 παραμένει μόνο η πρώτη λύση με κλειδί 1.Rxf3!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Δημήτρης Καπράλος (2)

Ο Νίκος Περγιάλης (καλός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων) μας μίλησε για τον παλιό γνωστό του Δημήτρη Καπράλο :

Τον Δημήτρη Καπράλο, το καταπληκτικό αυτό ταλέντο των σκακιστικών προβλημάτων, τον γνώρισα την δεκαετία του 60 και διδάχθηκα πάρα πολλά στη σύνθεση.

Θυμάμαι, όταν του 'δειξα ένα μου ορθόδοξο πρόβλημα δύο κινήσεων, που με το ζόρι είχα φτιάξει, λόγω των πολλών ασχολιών μου με τα μουσικά δρώμενα, και που βεβαίως ήτανε σωστό μεν, ασήμαντο δε, μου είπε το ωραίο:
"Αν έφτιαχνες προβλήματα όπως τραγουδάς, θα ήσουνα Γκραν-Μετρ!"
Του απάντησα αμέσως...
"Και συ αν τραγουδούσες όπως φτιάχνεις τα προβλήματα, θα ήσουνα μεγάλος τραγουδιστής!"

Υπήρχε όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ εμού και του Καπράλου. Δηλαδή, αν εγώ έφτιαχνα προβλήματα όπως τραγουδούσα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ήμουνα Γκραν-Μετρ.
Αντίθετα, ο Καπράλος θα ήτανε από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του Κόσμου.
Λέω του Κόσμου και δεν είναι καθόλου υπερβολή, γιατί ο Καπράλος δεν έκανε απλά επιτυχίες, έκανε Παγκόσμια επιτεύγματα!

Αυτό το σπάνιο ταλέντο μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και για την ανθρωπιά του, την σεμνότητα και την καρτερικότητά του.
Θυμάμαι, όποτε έκανε καμιά μεγάλη επιτυχία το γιόρταζε στο κέντρο που τραγουδούσα.
(Και όλοι μας, μαγαζάτορας και καλλιτέχνες, σπεύδαμε να τον βοηθήσουμε να εξοικονομήσει ορισμένα χρήματα, για να προωθήσει μια εφεύρεση παραγωγής ενέργειας, που είχε στα σκαριά και επιδείκνυε στο κέντρο σε μικρογραφία. Δεν θυμάμαι όμως τον μηχανισμό της).

Δυστυχώς δεν είχε την πρέπουσα ανταπόκριση. Η προσέλευση των προσκεκλημένων σκακιστών ήτανε τραγική. Και όχι μόνον αυτό! Οι περισσότεροι ήτανε αδιάφοροι και ψυχροί, με κάτι μουράκλες ως κάτω κρεμασμένες, σαν να κάνανε αγγαρεία.
Ευτυχώς, τις ωραίες αυτές βραδιές τις έσωναν πάντα μερικοί σκακιστές-γλεντζέδες, όπως ο ακούραστος εργάτης Κοσμάς Κέφαλος, ο Τάκης Πανταβός, ο Γιώργος Μακρόπουλος, ο Ρωμύλος Χριστόπουλος – και κα'να δυό άλλοι, των οποίων δεν θυμάμαι τα ονόματα. Και όχι μόνο κάνανε ατμόσφαιρα και γλεντούσανε, αλλά με ωραίους λόγους τιμούσανε τον άνθρωπο που μας δόξαζε. Τον Δημήτρη Καπράλο.

Δημήτρη Καπράλε σου ζητάω συγγνώμη, αλλά αν ήμουνα στη θέση σου, όλους αυτούς τους απαράδεκτους στραβομουτσούνηδες, θα τους είχα στείλει στο Διάολο!

Νίκος Περγιάλης
Ο Έσχατος Ρεμπέτης

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αισθητική Ωραιότητα είναι μετρήσιμη με Η_Υ

Δημοσιεύτηκε σήμερα ένα άρθρο στην Chessbase σχετικά με την διδακτορική διατριβή του Dr Mohammed Azlan Mohamed Iqbal, ο οποίος είναι 31 ετών και εργάζεται στην Μαλαισία.

Η διατριβή [A discrete computational aesthetics model for a zero-sum perfect information game] θέτει το ερώτημα αν είναι μετρήσιμη από τον Η/Υ η ομορφιά των σκακιστικών συνδυασμών.

Κάποιες κινήσεις μάς φαίνονται πολύ ωραιότερες από άλλες. Κάποιοι συνδυασμοί μάς φαίνονται υπέροχοι, ενώ άλλοι μας αφήνουν αδιάφορους. Οι υπολογιστές παίζουν σε επίπεδο Μεγάλου Μαίτρ και πραγματοποιούν όλων των ειδών τους συνδυασμούς χωρίς να δίνουν βαρύτητα ή προτίμηση στις ωραίες κινήσεις. Θα μπορούσαμε να τους διδάξουμε να "μετρούν" και την αισθητική ωραιότητα των κινήσεών τους;

Ο ερευνητής μελέτησε με ειδικό λογισμικό μέτρησης της αισθητικής [CHESTHETICA] πολλές παρτίδες και ιδιαίτερα προβλήματα τριών κινήσεων, ενώ ταυτόχρονα με ερωτηματολόγια πήρε την γνώμη πολλών ανθρώπων αν τους φαίνονταν ωραίοι οι συνδυασμοί.

Από σύγκριση των αποτελεσμάτων του λογισμικού με την γνώμη των σκακιστών προέκυψε το εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι η αισθητική (τουλάχιστον για τον περιορισμένο τομέα πειραματισμού) είναι μετρήσιμη!

Ο Dr Mohammed Azlan Mohamed Iqbal ελπίζει ότι η πρωτοποριακή εργασία του και το λογισμικό που ανέπτυξε θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Κριτές σε διαγωνισμούς σύνθεσης σκακιστικών προβλημάτων ή τους υπεύθυνους απονομής βραβείων ωραιότητος σε παρτίδες.