Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Διαγ Λύσης 2009-05-31, 8_ος ΕΣΟ, Αιγάλεω

Αιγάλεω, 31/05/2009

Ο Κώστας Πρέντος από τη Θεσσαλονίκη είναι για όγδοη φορά πρωταθλητής Ελλάδος στην λύση σκακιστικών προβλημάτων, νικώντας στην όγδοη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Οκτώ στα οκτώ, μπράβο στον Κώστα Πρέντο!

Δεύτερος ήρθε ο Χάρης Φουγιαξής, τρίτος ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος.

Τα βραβεία ήσαν δίδυμα! Οι τρείς πρώτοι πήραν κύπελλα που αθλοθέτησε το αθλητικό τμήμα του Δήμου Αιγάλεω, και επίσης χρηματικά βραβεία που αθλοθέτησε ο συναθλητής Παναγιώτης Κονιδάρης που απέκτησε πρόσφατα δίδυμα. Ας είναι όλοι τους καλά!

Η τελική κατάταξη είναι (1) Πρέντος 42 4:00, (2) Φουγιαξής 23 3:55, (3) Παπασταυρόπουλος 22 4:00, (4) Σκλαβούνος 21.5 4:00 (5) Μανωλάς 20 3:58 (6) Ιλαντζής 20 4:00 (7) Ανεμοδουράς 19.5 4:00 (8) Σκυριανόγλου 18.5 3:56, (9) Μενδρινός 17 4:00 (10) Αλεξάνδρου 16.5 3:46 (11) Τσολάκος 15 3:52 (12) Βλάχος 13 4:00 (13) Τασσόπουλος 11 3:50 (14) Μιχαλούδης 10 4:00 (15) Αναστασίου 5 3:58 (16) Μπλάζος 5 4:00.

Κριτής ήταν ο Ιωάννης Γαρουφαλίδης.

Δείτε εδώ τα προβλήματα και προσπαθήστε να τα λύσετε...
...κι αν θέλετε να δείτε τις λύσεις, την βαθμολόγηση στις βαριάντες, τους συνθέτες και πότε βραβεύθηκαν τα προβλήματα (για να εκτιμήσετε την ερευνητική εργασία του κριτή Γαρουφαλίδη) δείτε εδώ.

Σχόλια Αλκίνοου :
Στην φωτογραφία των νικητών, από αριστερά προς τα δεξιά : Ο αντιδήμαρχος Αιγάλεω υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού κ. Γιώργος Καραχάλιος, ο οποίος βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο πλευρό του Σ. Ο. Αιγάλεω. Χάρης Φουγιαξής (2ος). Κώστας Πρέντος (1ος). Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (3ος). Παναγής Σκλαβούνος (4ος). Εμμανουήλ Μανωλάς (5ος). Σπυρίδων Ιλαντζής (6ος).

Στην λεπτομέρεια της Αιγυπτιακής σταμπωτής φανέλας του πέμπτου νικητή, που βλέπετε εδώ, το μήνυμα είναι "να παίζουμε σκάκι" όχι "να φουμάρουμε διάφορα"...

Πολλές φωτογραφίες από την διοργάνωση ανέβασε στη σελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών ο συναθλητής Αλεξάνδρου.

Φωτογραφία από το γεύμα μετά τους αγώνες υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ζήνωνα Γλυφάδας, (στον οποίο είναι αξιοσημείωτο ότι ανήκουν οι αθλητές που κατέλαβαν τις θέσεις 2, 3, 4, 5 στις πρώτες έξι θέσεις της κατάταξης και άλλοι σε επόμενες θέσεις).



Αθήνα, 18/05/2009
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ανακοινώνει:

8ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω (Ιερά Οδός 294, Εμπορικό Κέντρο La Mirage, 1ος όροφος), την Κυριακή 31 Μαΐου, ώρα 10:00 – 14:30. Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Αιγάλεω, το Δήμο Αιγάλεω και το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Αιγάλεω.

Ο διαγωνισμός θα είναι δύο γύρων με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον καθένα (ήτοι ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο). Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος. Στους τρεις πρώτους νικητές θα απονεμηθούν κύπελλα και μετάλλια.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. http://www.chessfed.gr και στο ιστολόγιο του Σ.Ο. Αιγάλεω http://so-aigaleo.blogspot.com .

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι η τριμελής Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους κ.κ. Ι. Γαρουφαλίδη, Δ. Σκυριανόγλου και Χ. Φουγιαξή.

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν ως την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009. Δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις σε σχέση με την ως άνω διοργάνωση, στον κ. Ιωάννη Γαρουφαλίδη: τηλ. 6938-792281 (κινητό), e-mail: ggaroufalidis@yahoo.gr ή στην ΕΣΟ: τηλ. 210-9221465, 210-9221620 (fax), e-mail: info@chessfed.gr .

Παράλληλα με τον κύριο διαγωνισμό, θα υπάρξει ξεχωριστός για αρχάριους λύτες με λιγότερα και ευκολότερα προβλήματα.

Πρόσβαση με δημόσια μέσα μεταφοράς:
Λεωφορεία: Αποβίβαση στη στάση “ΟΤΕ” επί της Ιεράς Οδού. Εξυπηρετούν οι γραμμές: 839 (Από Ομόνοια, οδό Μενάνδρου) 812, 836, 865, Α16 (από Αθήνα, Πλατεία Κουμουνδούρου), 801, 803, 804, 831 (Από Πειραιά), 891 (Από Σταθμό Μετρό Αττικής)
Μετρό: Υπάρχει σταθμός του μετρό στο Αιγάλεω. Η απόσταση της αίθουσας από το σταθμό είναι 600 μέτρα (περίπου 7-8 λεπτά περπάτημα επί της Ιεράς Οδού με κατεύθυνση προς Δαφνί-Χαϊδάρι).

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Δημήτρης Καπράλος

Ο Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos) ήταν Χρυσός Ολυμπιονίκης στην σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων.

Γεννήθηκε (05 Μάρτη 1927) στο Παναιτώλιο Αγρινίου τη χρονιά που έγινε και η πρώτη επίσημη σκακιστική Ολυμπιάδα. Πέθανε (06 Φλεβάρη 1994) λίγες μέρες πριν από τον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα.

Παιδί πολυμελούς οικογένειας, γνώρισε τον πόλεμο στα νιάτα του και ένα τραύμα, στο πόδι του, σημάδεψε την υπόλοιπη ζωή του. Έμαθε για το σκάκι και για τα σκακιστικά προβλήματα, όταν ήταν στο νοσοκομείο, από τις εφημερίδες που είχαν ξαναρχίσει να εκδίδονται εκείνην την εποχή, ιδιαίτερα από τη στήλη του Ιωάννη Κουταλίδη στο περιοδικό [Ήλιος], που εξηγούσε τα θέματα των σκακιστικών προβλημάτων και είχε γίνει πόλος έλξης τής πρώτης γενιάς των Ελλήνων προβληματιστών.

Όταν άρχισε να συνθέτει προβλήματα, ήλθε σε επικοινωνία με τον Σπύρο Μπίκο, ο οποίος γνώριζε τους Ολλανδούς προβληματιστές. Ο Μπίκος είδε αμέσως το ταλέντο του νέου συνθέτη και τον προώθησε, προτείνοντάς του διεθνείς διαγωνισμούς και συνεργαζόμενος μαζί του. Στο πρώτο τουρνουά για το θέμα «Μπίκος», που προκηρύχθηκε στην Ολλανδία το 1948, ο Καπράλος πήρε το πρώτο βραβείο. Έκτοτε, σε όσα τουρνουά λάβαινε μέρος έπαιρνε σημαντικές διακρίσεις, υπήρξε δε το 1950 ένα θεματικό τουρνουά όπου τρία προβλήματα του Καπράλου πήραν τα τρία πρώτα βραβεία! (Δες παρακάτω κατάλογο διακρίσεων και το Πρόβλημα 357 που ήταν το Πρώτο Βραβείο αυτού του διαγωνισμού).

Τη δεκαετία ’50 – ’60 έλαβε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης με συνεχείς διακρίσεις.
Η φωτογραφία του προέρχεται από το εξώφυλλο του περιοδικού [Το Ματ] (τεύχος 57, Σεπτέμβριος 1956) που εξέδιδε ο Σπύρος Μπίκος.

Τη δεκαετία του ’60, που ήλθε στην Αθήνα, ασχολήθηκε με το αγωνιστικό σκάκι και πήρε τίτλο Υποψήφιου Μαιτρ (ΥΜ). Επέλεγε εργασίες που του διέθεταν ελεύθερο χρόνο για τις εφευρέσεις του, (όπως δικαστικός κλητήρας), και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει (αναπληρωματικός) με την ελληνική ομάδα στο αγωνιστικό σκάκι (14η Ολυμπιάδα - Λειψία 1960, 17η Ολυμπιάδα - Αβάνα 1966, λεπτομέρειες εδώ).

Στο τέλος της δεκαετίας, επανέρχεται δριμύτερος στη σύνθεση προβλημάτων και γίνεται αρχηγός και «ψυχή» της ελληνικής εθνικής ομάδας στους Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Σύνθεσης, που ο καθένας διαρκεί μια τετραετία. Και σε αυτούς τους διαγωνισμούς, οι επιτυχίες του, προσωπικές και ομαδικές, είναι πολυάριθμες. Σε εποχές που το αγωνιστικό σκάκι στη χώρα μας δεν είχε ακόμα ξυπνήσει, ο Καπράλος συνεχίζει να διακρίνεται στους διαγωνισμούς των σκακιστικών  Ολυμπιάδων. Παράλληλα, έχει επιτυχίες και σε άλλους διαγωνισμούς σύνθεσης. Η γρήγορη κατανόηση του θέματος που δινόταν για σύνθεση, και η ταχύτητα με την οποία συνέθετε ήταν θαυμαστή από όλους και τα ταλέντα του αυτά δικαιολογούν τις μεγάλες επιτυχίες του σε θεματικούς κυρίως διαγωνισμούς.

Τα βραβευμένα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, όπως και αρκετά άλλα από τα 300 και πλέον προβλήματα που είχε συνθέσει, βρίσκονται δημοσιευμένα σε ποικίλα έντυπα. Πρέπει, όμως, να γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σε συλλογή, γιατί μπορεί να χαθούν, αφού δεν φρόντιζε να τα στέλνει για αξιολόγηση και δημοσίευση στα άλμπουμ της FIDE. Η Παγκόσμια Ένωση των Προβληματιστών δεν μπορούσε να του απονείμει  τίτλο διεθνούς μετρ στη σύνθεση (αφού προαπαιτείται η δημοσίευση προβλημάτων στα άλμπουμ), αλλά του απένειμε, τιμής ένεκεν, τον τίτλο του «Διεθνούς Κριτή» (International Judge) σκακιστικών προβλημάτων. Λίγο πριν το τέλος του απασχολήθηκε ως προπονητής στην Ε.Σ.Ο..

Ο ονειροπόλος Δημήτρης Καπράλος, που τον ταλαιπωρούσαν πολλά προβλήματα υγείας, μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές μοχθούσε για τη σύνθεση προβλημάτων ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος της εποχής εκείνης, καθώς και για την αναγνώριση μιας πρωτοποριακής εφεύρεσής του με χημική βάση, που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στις βιομηχανίες και να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε την τύχη αυτής της εφεύρεσης.

Εμείς οι προβληματιστές τιμούμε τον ανεπανάληπτο Δημήτρη Καπράλο, και τον θυμόμαστε κάθε φορά που αγγίζουμε τα κομμάτια στη σκακιέρα μας επειδή ακόμη και το σετ κομματιών της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας είναι σχεδιασμένο από το δημιουργικό χέρι του!



Ενδεικτικός Κατάλογος διακρίσεων του Δημήτρη Καπράλου

1948 : Πρώτη θέση, θεματικός διαγωνισμός "Μπίκος", περιοδικό Probleemblad, Ολλανδία
1950 : Πρώτη θέση [Δες Πρόβλημα 357] και Δεύτερη θέση και Τρίτη θέση, Διεθνές Τουρνουά περιοδικό Probleemblad, Ολλανδία
1951 : Πρώτη θέση στα Δυάρια, Βρετανική Σκακιστική Επιθεώρηση
1952 : Τέταρτη θέση στα Τριάρια [Δες Πρόβλημα 355] και Τρίτη Εύφημη Μνεία στα Δυάρια [Δες Πρόβλημα 356], Ολυμπιάδα στο Ελσίνκι
1955 : Πρώτη θέση στο διαγωνισμό του Σάο Πάολο
1956 : Πρώτη θέση, περιοδικό Probleemblad, Ολλανδία
1956 : Πρώτη θέση, σε τουρνουά στο Γαλλικό UPF
1956 : Πρώτη θέση και Τρίτη θέση, στο Vida Rotaria, Βραζιλία
1972 : Χρυσό μετάλλιο Πρώτη θέση στον ζωντανό διαγωνισμό σύνθεσης [Δες Πρόβλημα 353] και Χρυσό μετάλλιο Πρώτη θέση στα Δυάρια [Δες Πρόβλημα 354], Ολυμπιάδα στα Σκόπια
1972 : Έβδομη θέση για την Ελλάδα, (Γουσσόπουλος, Καπράλος, Λύρης, Μπίκος, Μουτεσίδης, Σκούλης), στο 2ο Διεθνές Ομαδικό Τουρνουά Σύνθεσης 1967-1971, διοργάνωση : Ολλανδία. Έκτη θέση στα Δυάρια για τον Καπράλο στο τουρνουά αυτό.
1974 : Ασημένιο μετάλλιο Δεύτερη θέση (μαζί με Σπύρο Μπίκο) στα Τριάρια και Χάλκινο μετάλλιο Τρίτη θέση (μαζί με Σπύρο Μπίκο) στα Δυάρια, Ολυμπιάδα στην Νίκαια
1974 : Πρώτη θέση στα Δυάρια, Sinfonie Scacchistiche, Ιταλία
1974 : Πρώτη θέση στα Τριάρια, Hlas l’udu, Τσεχοσλοβακία
1976 : Έκτη θέση (μαζί με Σπύρο Μπίκο), Ολυμπιάδα στη Χάιφα
1983 : Πρώτη θέση (μαζί με Νίκο Σιώτη), στο τουρνουά για τα 1300 χρόνια της Βουλγαρίας. [Δες Πρόβλημα 010]
1985 : Πέμπτη θέση για την Ελλάδα στο 2ο WCCT (Παγκόσμιο Τουρνουά Σκακιστικής Σύνθεσης 1980-1983), διοργάνωση : FRG
1985 : Τρίτη θέση, 148 Θεματικός Διαγωνισμός Probleemblad, Ολλανδία [Δες Πρόβλημα 234]
1989 : Πέμπτη θέση για την Ελλάδα στο 3ο WCCT (Παγκόσμιο Τουρνουά Σκακιστικής Σύνθεσης 1984-1987), διοργάνωση : PCCC.


Προβλήματα του Καπράλου

(Πρόβλημα 353)
Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos),
Πρώτο Βραβείο σε ζωντανό Διαγωνισμό Σύνθεσης, Ολυμπιάδα στα Σκόπια, 1972
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 ( 12 + 12 )
[8/8/1p1S2b1/5pQ1/rpp1Pp2/R1Pk1PP1/R3p3/B1rBbSsK]

Έτοιμο παιγνίδι : 1...fxg3 2.Qe3#, 1...fxe4 2.Qd5#

Δοκιμή : {1.Qf6? [2.Qd4#]
1...Rxc3 2.Bc2#
1...Bxc3 2.Rd2#
αλλά 1...bxc3!}

Κλειδί : 1.Qd8! [2.Sd~#]
1...Ra8 2.Sc8#
1...Ra7 2.Sb7#
1...Ra5 2.Sb5#
1...Be8 2.Sxe8#
1...Bf7 2.Sxf7#
1...exf1=~ 2.Sxf5#
(1...Bf2 2.Rd2#
1...Sxf3 2.Bxe2#)

Δόθηκε χρόνος 3 ώρες, κριτής ήταν ο Γιουγκοσλάβος Χέρνιτς (Zvonimir Hernitz).
Θέμα : [Ριζική αλλαγή λευκού και μαύρου παιγνιδιού σε τρεις φάσεις (έτοιμο παιγνίδι, δοκιμή, λύση). Οι θεματικές βαριάντες (κινήσεις B1 W2) δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνονται μαζί σε καμία φάση. Αν επαναλαμβάνεται η πρώτη κίνηση των μαύρων, B1, πρέπει να διαφέρει η δεύτερη κίνηση των λευκών W2, και αντίστροφα.]

Στο φαινομενικό παιγνίδι έχουμε δύο βαριάντες με άνοιγμα γραμμών της λευκής ντάμας, στη δοκιμή παρουσιάζονται δύο αυτοκαρφώματα μαύρων κομματιών και, τέλος, μετά το κλειδί εμφανίζεται το θέμα του ελεύθερου Φλεκ (διαχωρισμός των απειλών, που δημιουργούνται από το κλειδί, μετά από συγκεκριμένες μαύρες άμυνες).

Το πρόβλημα ήταν εξώφυλλο στο περιοδικό [Σκακιστής] Νο.58 Οκτώβρης 1972.


(Πρόβλημα 354)
Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos),
Χρυσό Μετάλλιο, Ολυμπιάδα Skopje, 1972
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 ( 9 + 11 )
[2B2RK1/2B5/2p1S1p1/r1R5/r1p1k3/s1PS2Q1/q4pb1/2b5]


Έτοιμο παιγνίδι :
1...Bf3 2.Qxf3#
1...Be3 a 2.Qxg6# A
1...cxd3 b 2.Qe5# C

Δοκιμή :
{1. Bf4? [2.Sg5#]
1...Bf3 c 2.Qxg6# A
1...Be3 2.Qxe3#
1...cxd3 b 2.Qxg2# B
(1...Bxf4 2.Rxf4#)
αλλά 1...Rxc5!}

Κλειδί : 1.Rd8! [2.Rd4#]
1...Bf3 c 2.Qe5# C
1...Be3 a 2.Qxg2# B
1...cxd3 2.Qxd3#
1...Sc2 2.Sxf2#
1...Sb5 2.Re5#
1...Rxc5 2.Sexc5#

Θέμα Ζαγκορούικο 3x3 με 3 αλλαγμένα ματ σε ισάριθμες φάσεις, με όλα τα ματ να δίνονται από τη λευκή ντάμα, σε μορφή διαχωρισμένου Λάτσνυ (Lacny) σε τρεις φάσεις.


(Πρόβλημα 355)
Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos),
Πρώτη Εύφημη Μνεία, Ολυμπιάδα Helsinki, 1952
Ματ σε 3 κινήσεις.
#3 ( 10 + 10 )
[2qrRB1K/1p5b/1r6/1p5R/2P1pk2/1sS1p3/Q3BS1P/8]


Κλειδί : 1.Qa7! [2.Qb8+
___2...Rdd6, Rbd6 3.Bh6#, Sd5#
___2...Qc7, Qxb8 3.Sh3#]
1...Rdd6 2.Bh6+ Rxh6 3.Sd5#
1...Rbd6 2.Sd3+ exd3 / Rxd3 3.Qxe3# / Bh6#
1...Bf5 2.Sh3+ Bxh3 3.Rxe4#
1...Qf5 2.Rxe4+ Qxe4 3.Sh3#
1...Qd7 2.Sd5+ Qxd5 3.Sh3#
1...Qe6, exf2 2.Bh6+ Qxh6 / Rxh6 3.Sh3# / Qxf2#

Διατομές Βίρτσμπουργκ – Πλαχούτα στα τετράγωνα d6 και f5 και Χολτσχάουζεν στα τετράγωνα d7 και e6.


(Πρόβλημα 356)
Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos),
Τρίτη Εύφημη Μνεία, Ολυμπιάδα Helsinki, 1952
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 ( 10 + 9 )
[1s5r/R2BSp2/1Kpk4/1bS5/1P3P1B/3p3Q/4R3/4r1q1]


Έτοιμο Παιγνίδι :
1...Qg5 a 2.Sb7# A (Se4?)
1...Qg4 b 2.Se4# B (Sb7?)

Κλειδί : 1.Be6! [2.Sf5#]
1...Qg5 a 2.Se4# B (Sb7?)
1...Qg4 b 2.Sb7# A (Se4?)
1...Qxc5+ 2.bxc5#
1...Qg6 2.Sb7#
1...fxe6 2.Qxe6#
1...Sd7+ 2.Rxd7#
1...Rh5 2.Sc8#

Αντιστροφή των ματ μετά τις ίδιες μαύρες άμυνες και θέμα Ιάβα (ήτοι συνδυασμός αντιδυάδας (dual avoidance) με κλεισίματα λευκών γραμμών από τα μαύρα και τα λευκά).
Θέμα: Ιάβα (Java) : δυό τετράγωνα γειτονικά στον μαύρο Βασιλιά ελέγχονται το καθένα από δυό λευκές δυνάμεις. Ο μαύρος κλείνει την μια γραμμή ελέγχου και ο λευκός δεν μπορεί να κλείσει και την άλλη γραμμή ελέγχου, οπότε επιλέγει την κίνησή του και αποφεύγει το ντουάλ (υπάρχει αντιδυάδα).



(Πρόβλημα 357)
Δημήτρης Καπράλος (Demetrius N. Kapralos),
Πρώτο Βραβείο, Διεθνές Τουρνουά Ολλανδίας, 1950
Ματ σε 2 κινήσεις.
#2 ( 9 + 12 )
[b5QK/3R2Bp/8/1Sp1S2B/4kp2/2r1srp1/3Psb2/3qR3]

Έτοιμο παιγνίδι :
1...S2~ / S3~ 2.Qxh7#
1...Sd4! 2.Sd6#
1...Sf5! 2.Qxa8#

Κλειδί : 1.Rf7! [2.Bxf3#]
1...S2~ / S3~ 2.Qxa8#
1...Sd4! 2.Sxc3#
1...Sd5! 2.Qxh7#
1...Kd5 2.Rxf4#

Αλλαγές ματ μεταξύ φαινομενικού παιγνιδιού και πραγματικού παιγνιδιού στις γενικές και τις διορθωτικές άμυνες των μαύρων ίππων, οι οποίοι είναι σε διάταξη ημικαρφώματος.
Ο μηχανισμός του προβλήματος βασίζεται στον εναλλάξ έλεγχο των τετραγώνων d5 και f5 που επιτυγχάνεται πολύ έξυπνα με το πάρε-δώσε (give-and-take) κλειδί, (δίνει στον bK την διαφυγή d5 και ταυτόχρονα του παίρνει την διαφυγή f5).



Σχόλιο Αλκίνοου : Η ανάρτηση αυτή έγινε με τις πολύτιμες συνεργασίες των Παναγή Σκλαβούνου και Χάρη Φουγιαξή, τους οποίους ευχαριστώ.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πύργοι και πιόνια κάνουν ρουά ματ στα Μαθηματικά

Εφημερίδα [ΤΑ ΝΕΑ]
14/5/2009

Άρθρο : Πύργοι και πιόνια κάνουν ρουά ματ στα Μαθηματικά

Παιδιά: το σκάκι ωφελεί περισσότερο από την αριθμητική, όπως έδειξε πείραμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

Κι αν είναι καλύτερα για τους μαθητές να μαθαίνουν σκάκι αντί να στύβουν το μυαλό τους με τους αφηρημένους τύπους των Μαθηματικών; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν τα γερμανικά σχολεία με ένα πείραμα που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Και σήμερα οι διδάσκοντες δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Στο συμπέρασμα ομονοούν άπαντες, διευθυντές σχολείων, καθηγητές και παιδαγωγοί: ένας μαθητής του Δημοτικού αποκομίζει πολύ περισσότερα οφέλη μαθαίνοντας την τέχνη του ρουά ματ, παρά μαθαίνοντας πόσο κάνει δύο συν δύο... Όπως υποστηρίζουν, το σκάκι βοηθάει τα παιδιά να κάνουν υπολογισμούς, αναπτύσσει τη μαθηματική λογική τους και αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης του εγκεφάλου τους. Επιπλέον, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για τη λύση δύο τυπικών προβλημάτων που παρουσιάζονται τα πρώτα χρόνια του σχολείου: πρώτον, βοηθάει τα κλειστά παιδιά να ανοιχτούν και να ενταχθούν στη μαθητική κοινότητα. Και δεύτερον, ευνοεί την ενσωμάτωση των ξένων μαθητών, αφού η νίκη δεν εξαρτάται από τη μητρική σου γλώσσα.

Το μάθημα
Ένα από τα πρώτα σχολεία που άρχισαν πειραματικά να εφαρμόζουν τη διδασκαλία σκακιού βρίσκεται στην περιφέρεια του Αμβούργου. Το μάθημα γίνεται για μία ώρα κάθε εβδομάδα και όπως σημειώνει η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε η διεύθυνση του σχολείου προτίμησε να προσλάβει επαγγελματίες σκακιστές για να διδάξουν στα παιδιά, αντί να αναθέσει τη διδασκαλία στους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Η πρωτοβουλία στο Αμβούργο άρχισε από τον Μπγιόερν Λένγκεβους, διευθυντή ενός Γυμνασίου στην πόλη και παθιασμένο σκακιστή. Αυτός κατήρτισε ένα πρόγραμμα εκμάθησης. Και δυο χρόνια μετά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τριέρης, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, μελέτησε τα αποτελέσματα της διδασκαλίας σε ένα σχολείο της γενέθλιας πόλης του Καρλ Μαρξ. Τα συμπεράσματά τους; Οι μαθητές που άρχισαν να μαθαίνουν σκάκι από την Α΄ Δημοτικού, όταν έφτασαν στη Δ΄ Δημοτικού αποδείχθηκε ότι ήταν καλύτεροι όχι μόνο στα Μαθηματικά, αλλά και στη Γραμματική και στις ξένες γλώσσες.

Σήμερα, από το Αμβούργο και την Τριέρη έως την πιο συντηρητική Βαυαρία, οι σκακιέρες αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα θρανία των μαθητών! Οι διευθύνσεις των περισσοτέρων σχολείων προτιμούν να ακολουθούν την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος. Διότι όπως εξηγεί ο Μάρκους Φουκς, υπεύθυνος των ομάδων εργασίας και των προαιρετικών μαθημάτων σκάκι στη Ρατισβόνη, «εάν το σκάκι γινόταν υποχρεωτικό, θα έχανε τη γοητεία του. Για τους μαθητές θα γινόταν άλλο ένα βαρετό μάθημα, όπως τα υπόλοιπα».



Σχόλιο Αλκίνοου :
Συζητήσεις με θέμα "Γίνεται καλύτερος Μαθηματικός όποιος γνωρίζει σκάκι; ("Muss man guter Mathematiker sein um Schach spielen zu können?") υπήρχαν από παλιότερα. Το δοκιμαστικό πρόγραμμα στο Δημοτικό σχολείο έδειξε ότι το Σκάκι είναι πολύ καλύτερο από τα Μαθηματικά στις μικρές τάξεις, ("Schach ist viel besser als Mathe").

Το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε (28-04-2009) ένα νέο ιστολόγιο για να δέχεται προτάσεις από τους πολίτες και έστειλα αυθημερόν το μήνυμα : Σκάκι στα σχολεία.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

07-10 Μάη στην Σουμπότιτσα


Τρεις Έλληνες διεθνείς μαιτρ στα σκακιστικά προβλήματα βρίσκονται στην Σουμπότιτσα (είναι στην βόρεια Σερβία κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία) και αγωνίζονται στο Πέμπτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα λύσης (ECSC 2009) :

Παύλος Μουτεσίδης,
Χάρης Φουγιαξής,
Κώστας Πρέντος.

Στέλνουμε θερμές ευχές για επιτυχίες των προβληματιστών μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε λεπτομέρειες από τους αγώνες εδώ.

08-05-2009 : Δημοσιεύθηκαν τα προβλήματα του Ανοικτού Διαγωνισμού εδώ. (Στο πρόβλημα 10 υπάρχει μαύρο πιόνι στο ε7).

Στο πεντάρι πρόβλημα δεξιά δημιουργείται με το κλειδί-υποπροαγωγή μια απειλή, που μπορεί να την αποκρούσει αρχικά κάποιος από τους πύργους. Υπάρχουν δυό ωραίες βαριάντες (με απειλές Bc2-d1-f3, Sf2-d1-e3), ο μαύρος αξιωματικός και ο μαύρος ίππος μπερδεύονται στο g5, οπότε ο Πύργος τρέχει να σώσει την κατάσταση και... Προσπαθήστε να το λύσετε, ή δείτε την λύση στο τέλος της ανάρτησης!

09-05-2009 : Αποτελέσματα του Ανοικτού Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων, 82 λύτες
Δόθηκαν 12 προβλήματα. Βαθμοί ανα πρόβλημα 5. Μέγιστη βαθμολογία 60 βαθμοί.

1. Dolf Wissman NLD (Rating 2551.86) 60.0 βαθμοί
2. Marjan Kovacevic SRB (2586.67) 57.5
3. Georgy Evseev RUS (2804.69) 55.0
4. Piotr Murdzia POL (2772.25) 53.0
5. Vlaicu Crisan ROU (2378.03) 53.0
6. Michal Dragoun CZE (2572.65) 52.5
--------------------------
18. Kostas Prentos GRC (2482.62) 46.5
--------------------------
60. Harry Fougiaxis GRC (2123.41) 25.0

09-05-2009 : Δημοσιεύθηκαν τα προβλήματα του πρώτου γύρου του Πέμπτου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων εδώ.

10-05-2009 : 5 ECSC 2009, Αποτελέσματα για λύτες και για ομάδες :
1. GM Piotr Murdzia, POL, βαθμοί 87.5, χρόνος 317, rating 2772.25
2. GM Georgy Evseev, RUS, 83.0, 332, 2804.69
3. IM Michal Dragoun, CZE, 77.5, 317, 2572.65
4. Bojan Vuckovic, SRB, 75.5, 318, 2623.10
5. Kacper Piorun, POL, 73.5, 351, 2340.96
6. Dolf Wissmann, NED, 73.0, 339, 2551.86
--------------------------
12. Kostas Prentos, GRE, 67.5, 360, 2482.62

Χαιρόμαστε για τις επιτυχίες του Κώστα Πρέντου, που βρίσκεται σταθερά μέσα στους κορυφαίους του κόσμου.

Στην ομαδική βαθμολογία εμφανίζονται χώρες με τρεις λύτες
(1) Πολωνία 231.5 (2) Ρωσία 226.5 (3) Σερβία Α 222.0 (4) Φινλανδία 204.0 (5) Ουκρανία 194.5 (6) Δημοκρατία Τσεχίας 183.0 (7) Ισραήλ 175.0 (8) Ρουμανία 173.5 (9) Σλοβακία 169.5 (10) Κροατία 161.0 (11) Λιθουανία 160.0 (12) Σλαβενία 159.0 (13) Λευκορωσία 154.0 (14) Μεγάλη Βρετανία 146.5 (15) Σερβία Β 146.0 (16) Σερβία νέων 109.0

11-05-2009 : Ας δείξουμε και μια ματιά στην σύνθεση προβλημάτων...
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα κείμενα σχετικά με τους διαγωνισμούς σύνθεσης που έγιναν στην Σουμπότιτσα. Μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πώς σκέφτονται οι Κριτές που βραβεύουν τα προβλήματα και επίσης να θαυμάσει μερικές υπέροχες δημιουργίες των συνθετών.



Λύση για το πεντάρι πρόβλημα :
Κλειδί 1.e8=S! [2. Sc7#]
1...Ra7 2. Bd1 [3. Bf3#] Sg5 3. Bb3+ axb3 4. Sd1 [5. Se3#] Ra1 5. Sc7#
1...Rb7 2. Sd1 [3. Se3#] Bg5 3. Sc3+ bxc3 4. Bd1 [5. Bf3#] Rb1 5. Sc7#