Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Δέκα χρόνια ιστολόγιο για Καλλιτεχνικό Σκάκι

Όταν ήμουν μικρός και προσπαθούσα να μάθω για τις σκακιστικές συνθέσεις, δεν έβρισκα πληροφορίες. Αργότερα, χάρη στον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, και περιοδικά είχαμε, (Το Ματ, Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά), και Διαγωνισμούς Λύσης και επεξηγήσεις θεμάτων.

Στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών ασχολήθηκα λίγο με το Αγωνιστικό Σκάκι (πήρα και το πρωτάθλημα του Πανεπιστημίου) αλλά τα μαθήματα χρειάζονταν όλο τον χρόνο μου. Η σύνθεση προβλημάτων έγινε το χόμπι μου.

Πέρασαν πολλά χρόνια, εγώ ασχολήθηκα με τα εργασιακά μου και την οικογένεια, και πλησιάζοντας την ώρα της συνταξιοδότησης, διαπίστωσα ότι δεν είχε προωθηθεί αρκετά το Καλλιτεχνικό Σκάκι, ο Σιαπέρας είχε φύγει χωρίς να εκδώσει το βιβλίο που ετοίμαζε, και αυτός που ήταν για δεκαετίες πρόεδρος στην ΕΣΟ δεν είχε ιδέα πόσο σημαντική ήταν η σκακιστική σύνθεση ή θεωρούσε σημαντικότερες τις παρτίδες.

Ξεκίνησα τον Φεβρουάριο 2008 να γράφω αυτό το ιστολόγιο, ώστε να μπορούν περισσότεροι να μελετήσουν και να μάθουν. Ανάλογα με την όρεξή τους θα μπορούσαν να γίνουν
-- Λύτες (σχετικά εύκολο, έχουμε αρκετές δεκάδες) ή
-- Συνθέτες (μάλλον δύσκολο, και έχουμε λίγους συνθέτες με διεθνή παρουσία : Αργυρακόπουλος, Γαρουφαλίδης, Γεωργόπουλος, Καλκαβούρας, Λαμπρινάκος, Μανωλάς, Μουτεσίδης, Παπακωνσταντίνου, Περγιάλης, Πρέντος, Φουγιαξής).

Δέκα χρόνια τώρα, έχει γίνει αρκετή δουλειά από εμένα στο ιστολόγιο αυτό, με έχουν βοηθήσει και μερικοί φίλοι, παρουσιάστηκαν περισσότερα από χίλια λυμένα προβλήματα, έγιναν 575 αναρτήσεις και το αποτέλεσμα έχει φέρει επαίνους
-- από το εξωτερικό ("A blog from Greece very warmly recommended", από την σελίδα της Αγγλικής ομοσπονδίας σκακιστών) και
-- από το εσωτερικό (μια τιμητική πλακέτα για τον Δάσκαλο του Ελληνικού Καλλιτεχνικού Σκακιού, από τον Σ.Ο.Πατρών). Ευχαριστώ πολύ!

Άλλοι Έλληνες που να ασχολούνται με το Καλλιτεχνικό Σκάκι; Ναι! Έχουμε πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας (WFCC) τον Χάρη Φουγιαξή, και μερικοί ακόμη ασχολούνται ενεργά για να αναπτυχθεί το Καλλιτεχνικό Σκάκι στην Ελλάδα. Ο Νίκος Μενδρινός που φροντίζει το Κύπελλο Ελλάδας, ο Γιάννης Γαρουφαλίδης που είναι θεματοθέτης σε πολλούς αγώνες λύσης, και μερικοί υπεύθυνοι συλλόγων που διαθέτουν χρόνο και χώρο για τους αγώνες.

Εύχομαι να καλυτερέψουν τα πράγματα.

3 σχόλια:

Papaveri είπε...

Μανώλη,
Εύχομαι να γίνουν 100 τα χρόνια του ιστολογίου σου, που είναι πηγή πληροφοριών και όχι μόνο!!
Απ΄ ότι βλέπω με ξέχασες για την ανάρτηση του F. Saavedra που σου έστειλα, εκτός κι' εάν δεν το θεωρείς αξιόλογο το θέμα προς ανάρτηση. Περιμένω απάντηση σου.
Φιλικά,
Carlo

Alotan είπε...

Μπράβο Μανώλη! Δέκα χρόνια συνεχούς προσφοράς δεν είναι λίγα, αλλά μπροστά στα χρόνια που θα ακολουθήσουν και που σου εύχομαι να συνεχίσεις με την ίδια αγάπη και όρεξη, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό.

Emmanuel Manolas είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές. Ας είμαστε όλοι καλά!

@Papaveri : Απάντησα καταρχήν ότι είναι πολλή δουλειά, που δεν έχω τώρα τον χρόνο να ασχοληθώ. Στο μεταξύ, στάλθηκε ένα σχόλιο του Alotan κάτω από την ανάρτηση για Διασκευές, που περιλαμβάνει σύνδεσμο προς το ιστορικό της σπουδής. Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες εκεί.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερο κόπο για την σπουδή του Saavedra.
Θα προτιμούσα να λαβαίνω εργασίες για τις επιτυχίες των Ελλήνων συνθετών.