Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πρώτο Κύπελλο Ζάππας, Οι συμμετέχοντες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1ο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων «Βύρων Ζάππας»

Με τη συμμετοχή 72 λυτών σε 8 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Σύρος, Δράμα και Άγιος Κήρυκος) διεξήχθη την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 το 1ο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων «Βύρων Ζάππας», το οποίο ήταν  αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων Βύρωνα Ζάππα (από τους λίγους με τον τίτλο του γκρανμαίτρ στη σύνθεση).

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λύσουν 12 προβλήματα (δύο σε κάθε κλασσική κατηγορία) εκ των οποίων τα μισά ήταν μέτριας δυσκολίας, ώστε να είναι διαπραγματεύσιμα από όλους, και τα υπόλοιπα μεγαλύτερης δυσκολίας. Η επιλογή των προβλημάτων και η βαθμολόγηση των απαντητικών φύλλων έγινε από τον πολυπρωταθλητή Ελλάδας στη λύση προβλημάτων Κώστα Πρέντο.

Τα προβλήματα είναι διαθέσιμα εδώ:


Και οι λύσεις τους εδώ:


Τελική βαθμολογία:


Οι τρεις πρώτοι νικητές είναι:

1. Νίκος Μενδρινός 60/60 και 97’ (χαρακτηριστικά άνετη επικράτηση για τον καλύτερο ενεργό λύτη μας, του ευχόμαστε σύντομα και ΙΜ)
2. Νίκος Σιδηρόπουλος 59/60 και 150’ (εξαιρετική εμφάνιση από τον έτερο Νίκο που διαρκώς ανεβαίνει)
3. Παναγιώτης Κονιδάρης 54/60 και 150’ (πολύ καλή εμφάνιση και από τον Παναγιώτη που καθιερώνεται πλέον στους 2-3 καλύτερους λύτες μας)

1ος έφηβος ο Ιάσονας Μουτζούρης με 38/60 και 150’ (ο Ιάσονας δείχνει ένα γνήσιο πάθος για τη λύση προβλημάτων, ευελπιστούμε να δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον)

1η γυναίκα η Σοφία Δασκαλάκη με 13/60 και 150’ (ελπίζουμε η νεαρή Χανιώτισσα να εξακολουθήσει να δείχνει ενδιαφέρον για το καλλιτεχνικό σκάκι και να έχει και άλλες επιτυχίες σε προσεχείς διαγωνισμούς).

Επόμενο ραντεβού την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 σε Αθήνα και Πάτρα για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς διοργανωτές για την εξαιρετική συνεργασία και προθυμία που έδειξαν, τα άλλα δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής Νίκο Μενδρινό και Χάρη Φουγιαξή για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία τους ενώ, τέλος, μια ιδιαίτερη ευχαριστία πάει στον Κώστα Πρέντο που, αν και σε άλλη ήπειρο, δούλεψε με ιδιαίτερο μεράκι αλλά και μεγάλη συνέπεια για το διαγωνισμό, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια για την αισθητική των προβλημάτων που επέλεξε, τα οποία ικανοποίησαν τους λύτες. Ελπίζω τώρα που έγινε η αρχή ο Κώστας να είναι συχνότερα “κοντά μας” όχι μόνο ως συνθέτης αλλά και ως θεματοθέτης και βαθμολογητής σε επόμενους διαγωνισμούς. Κρυφή ελπίδα να τον δούμε επίσης να λύνει και πάλι!

Να είστε όλοι καλά!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σκακιστικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Σκυριανόγλου

Στόχος και αυτής της νέας διοργάνωσης είναι να προσελκύσει καινούργιους λύτες στον κόσμο του καλλιτεχνικού σκακιού και να τους δώσει ακόμη μία ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Το γεγονός ότι στη λίστα των συμμετεχόντων υπάρχουν αρκετοί νέοι και νεαροί λύτες δείχνει ότι η διοργάνωση πέτυχε το στόχο της παρά κάποιες αναπάντεχες δυσκολίες όπως η διεξαγωγή δύο πολύ ισχυρών τουρνουά ράπιντ στη Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα και ώρα με το διαγωνισμό, που φαίνεται ότι προσέλκυσαν πρακτικά όλο το σκακιστικό κόσμο της πόλης, η κάποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν τελευταία στιγμή στη Σάμο και τελικά δεν έκαναν εφικτή τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εκεί.

Το επόμενο ραντεβού με το καλλιτεχνικό σκάκι είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί σε Αθήνα και Πάτρα, ενώ ο επόμενος παράλληλος διαγωνισμός, το ετήσιο Ανοιχτό Κύπελλο Λύσης, προγραμματίζεται για την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017.

(Κείμενο Δημήτρη Σκυριανόγλου)2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μπράβο στον Νίκο τον... Νότιο για την άξια πρωτιά, χαίρομαι πολύ που ξαναβρήκε μετά το Πανευρωπαϊκό την φόρμα του. Αυτή τη στιγμή είναι σαφώς ο καλύτερος Έλληνας λύτης. Γρήγορα και με την βούλα IM! Μπράβο όμως και στον Νίκο τον Βόρειο, ο οποίος ανεβαίνει διαρκώς και αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα του γιατί είναι χρήσιμες τέτοιες πανελληνίες ευκαιρίες λύσης. Χάρηκα πολύ που είδα και παλιούς λύτες να επανακάμπτουν (Τάκης Πανταβός!), αν και στενοχωρήθηκα που είδα και πολύ καλούς λύτες να απέχουν (Αντρέας Παπ, Σταμάτης Κουρκουλος κτλ). Ελπίζω να ήταν τυχαίο. Χαίρομαι επίσης που είδα και ονόματα για πρώτη φορά, ελπίζω ότι τα προβλήματα του Κώστα γοήτευσαν και δεν θα είναι η τελευταία. Η συμμετοχή μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, αλλά ήταν ικανοποιητική. Η διοργάνωση κρίνεται, κατ' εμέ, πολύ επιτυχημένη. Ραντεβού με όλους στο Πανελλήνιο (ειδικά με τους Πατρινούς, μιας και θα λύσω εκεί :-))

ΥΓ. Με τον Νίκο (Μενδ.) έχουμε κλείσει ήδη για το GP της Πολωνίας τον Νοέμβρη. Όσοι πιστοί...βιαστείτε!

Emmanuel Manolas είπε...

Η ώρα θα μπορούσε να είναι κάπως περισσότερη, αλλά δεν ήταν!
Εύγε στον Νίκο Μενδρινό, που σηκώθηκε να παραδώσει όλες τις λύσεις σωστά σε χρόνο που άλλος λύτης σηκώνεται για να πάει για ... ένα αναψυκτικό, ας πούμε!
Συγχαρητήρια σε διοργανωτές και συμμετέχοντες!