Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πόση ατυχία πια;

Όπως γνωρίζετε, τα σκακιστικά προβλήματα πρέπει να έχουν την λύση που επιθυμεί ο συνθέτης και μόνο αυτήν, αλλιώς θεωρείται ότι είναι τρύπια (στα αγγλικά cooked, μαγειρεμένα).
Στα βοηθητικά, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες λύσεις, αλλά ο συνθέτης δηλώνει πόσες και είναι πιθανό ότι οι λύσεις έχουν μια εσωτερική σχέση.

Για να βεβαιωθεί ο συνθέτης ότι το πρόβλημα έχει μοναδική λύση, το δίνει σε ένα ειδικό πρόγραμμα λύσης στον υπολογιστή. Συνήθως ο υπολογιστής είναι πάρα πολύ γρήγορος και βοηθάει εντοπίζοντας παρασιτικές λύσεις, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο άνθρωπος-λύτης είναι ταχύτερος.

Έχω φτιάξει ένα πρόβλημα βοηθητικό δέκα κινήσεων με στόχο ισοπαλία. Μπορώ να δείξω την λύση σε μερικά δευτερόλεπτα, είναι τόσο προφανής! Όμως εδώ παρουσιάζεται η ατυχία:

Έβαλα το πρόβλημα να λυθεί την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, δηλαδή έχει περάσει μια εβδομάδα. Το 32μπιτο πρόγραμμα Popeye v 4.06 με 1024 MB διαθέσιμα προσπαθεί, αλλά δεν έχει βρει ακόμη καμία λύση.
Και πρόσφατα μας θυροκόλλησε η ΔΕΗ μια ανακοίνωση ότι αύριο Τρίτη θα γίνει διακοπή ρεύματος λόγω αναγκαίων εργασιών στην περιοχή!

Δεν μπορώ να βρω λύση στο πρόβλημά μου το ενεργειακό.
Το UPS (Uninterruptible Power Supply, Τροφοδοτικό Αδιάκοπης Παροχής) δεν μπορεί να βοηθήσει.
Δεν σκοπεύω πάντως να εγκαταστήσω μέσα στο σπίτι γεννήτρια που να καίει πετρέλαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: