Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

5ο Κύπελλο Ελλάδας, 2018

5ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Δελτίο Τύπου (09/01/2018)
Το καθιερωμένο πια «ραντεβού» των φίλων του καλλιτεχνικού σκακιού πραγματοποιήθηκε την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 07.01.2018, σε 11 ελληνικές πόλεις: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, Αιγάλεω, Δράμα, Ερμούπολη Σύρου, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Κοζάνη, Πάτρα, Πρέβεζα, Χαλκίδα και Χανιά φιλοξένησαν τους Έλληνες –και όχι μόνο- λύτες που είχαν απέναντί τους τα ίδια προβλήματα και βαθμολογήθηκαν σε μία ενιαία λίστα. Ο αριθμός των συμμετοχών κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Κάποιες συγκυρίες (τουρνουά «Λευκός Πύργος» στη Θεσσαλονίκη, πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα στα Χανιά κλπ) εμπόδισαν αρκετούς λύτες να δώσουν το παρόν. Εντυπωσιακό πάντως ήταν το ντεμπούτο της Χαλκίδας, που πήρε με επιτυχία, ποσοτική και ποιοτική, το «βάπτισμα του πυρός».

Ο βαθμολογικός πίνακας που δόθηκε στη δημοσιότητα
είναι μεν πλήρης αλλά ακόμη ανεπίσημος: Δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες διορθώσεις ενώ ανοιχτό είναι το θέμα τυχόν ενστάσεων –ενστάσεις υποβάλλονται κατά προτίμηση ηλεκτρονικά, στο email του διοργανωτή, μέχρι και τη Δευτέρα 15/01. Μετά την ημερομηνία αυτή ο βαθμολογικός πίνακας θα θεωρηθεί οριστικός και θα αποσταλεί στην WFCC για αξιολόγηση (elo). 

Ας δούμε όσους διακρίθηκαν ιδιαίτερα:
Στην πρώτη δεκάδα οι Ανδρέας Παπασταυρόπουλος, Παναγιώτης Κονιδάρης, Νίκος Σιδηρόπουλος, Αναστάσης Παπαργυρίου, Γιάννης Γαρουφαλίδης, Αλέξανδρος Κωστούρος, Παναγής Σκλαβούνος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιώργος Σπυρόπουλος και Παναγιώτης Μασούρος
Τρεις πρώτοι έφηβοι (μέχρι 23ών ετών) οι Πανορμίτης Χριστοδούλου (Πάτρα), Παναγιώτης Ελευθεράκης (Ηράκλειο – πρώτη του συμμετοχή σε διαγωνισμό λύσης!) και Πετρούλα Κευσίκογλου (η έμπειρη πια λύτρια από την Πρέβεζα είναι και η πρώτη γυναίκα στην κατάταξη).

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους κατά τόπους διοργανωτές καθώς και στους Μανώλη Μανωλά, Δημήτρη Σκυριανόγλου και Γιάννη Γαρουφαλίδη. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Νίκος Μενδρινός.
Και του χρόνου!

Επεξηγήσεις για το βαθμολογικό πίνακα

Το maximum σε κάθε ένα από τα 14 προβλήματα είναι 5 βαθμοί. Το «0» σημαίνει ότι δόθηκε λανθασμένη λύση ενώ το κενό κελί ότι δεν δόθηκε λύση. Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία ήταν προφανώς 14x5=70 βαθμοί. Σε περίπτωση ισοβαθμίας το δεύτερο κριτήριο είναι ο μικρότερος χρόνος σκέψης. Στη στήλη «κατηγορία» το «Έφ.» σημαίνει έφηβος (μέχρι 23ών ετών) και το «Γυν.» Γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: