Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

13th ISC, 29-01-2017

13ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η  Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Καλλιτεχνικό Σκάκι WFCC (World Federation for Chess Composition) προκηρύσσει τον 13ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις  χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής για την Αθήνα είναι η Κυριακή 29 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα του Α. Ο. Ζήνωνα Γλυφάδας, Επιδαύρου 5  περιοχή "Καραχάλιου", έναντι ΔΕΗ Γλυφάδας.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 3 τμήματα:
·         Το πρώτο τμήμα προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης (δύο γύροι με ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο).
·         Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες με βαθμό αξιολόγησης μικρότερο του 1700. Θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα (δύο γύροι με 4 προβλήματα ανά γύρο από τις ίδιες κατηγορίες όπως στο πρώτο τμήμα) και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης.
·         Το τρίτο τμήμα των παίδων-κορασίδων (γέννηση 29-1-2004 ή αργότερα) θα είναι ενός γύρου με 6 απλά προβλήματα προς λύση (δύο ορθόδοξα 2 κινήσεων, δύο ορθόδοξα 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων και μία σπουδή).
Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος.
Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική και δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών.
Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.
Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την WFCC ένας τοπικός διοργανωτής, για την Αθήνα ο Γιάννης Γαρουφαλίδης και για την Πάτρα ο Τάσος Αλεξάνδρου.
Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017. Υπάρχει αριθμητικό όριο 20 συνολικά συμμετοχών (συμπεριλαμβάνονται και τα τρία τμήματα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αθήνα: Γιάννης Γαρουφαλίδης, email ggaroufalidis@yahoo.gr
Πάτρα: Τάσος Αλεξάνδρου, τηλέφωνο 6975926236, email sopatron@otenet.gr


Τα παγκόσμια αποτελέσματα (149 χώρες) εδώ:
http://www.matplus.net/isc.php?px=1485779940&f=r&g=0


Αποτελέσματα (προσωρινά, Αθήνα)
https://drive.google.com/file/d/0B2-Lv0IlDIs6S0Noa1JGQlkwbE0/view?usp=sharing



Οι τρεις πρώτοι της Αθήνας (Κονιδάρης, Σιδηρόπουλος, Μενδρινός) (φωτό από Παναγή Σκλαβούνο)




(φωτό από Δημήτρη Σκυριανόγλου)

1 σχόλιο:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Επειδή και φέτος τα προβλήματα τα επιλέγει ο κοκκινοτρίχης ο Στάινμπρικ, που γενικά ζορίζει κόσμο πιο πολύ κι από τον συμπατριώτη του τον Σόιμπλε, έκατσα κι έκανα μια μικρή έρευνα σε σχέση με το τι έχει βάλει ο ίδιος σε ανάλογους διαγωνισμούς στο παρελθόν. Έχει κάτι τέτοιο πρακτική χρησιμότητα; Ίσως ναι, ίσως πάλι όχι. Θα δούμε μετά τον διαγωνισμό.
Λοιπόν, τι "ανακάλυψα", μπας και βοηθήσω κάναν ταλαίπωρο λύτη:

#2: Τα κλειδιά είναι 70%(!) με ίππο. Ικανής δυσκολίας προβλήματα.
#3: Ήσυχο κλειδί ή/και δεύτερη κίνηση στο 60% των περιπτώσεων! Βαριάντες κατά Μ.Ο. 5. Άρα μάλλον πολύ δύσκολα προβλήματα, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι βαθμολογίες.
#ν: Πάντα ένα στρατηγικό πολυκίνητο στον έναν γύρο, μονοβάριαντο. Στον άλλο γύρο #4 με 3-5 βαριάντες.
Σπουδές: Μ.Ο.κινήσεων 9,6 με καλή διασπορά πόντων. Όχι άλυτες, ποτέ όμως εύκολες, άρα αξίζουν ίσως μια προσπάθεια.
Η#: Πάντα βάζει ένα τριάρι με 2 ή 3 λύσεις και ένα πολυκίνητο με 2 κατά τεκμήριο λύσεις.
S#: Πάντα ένα τριάρι με 3-5 βαριάντες και πάντα ένα πολυκίνητο, συνήθως 5άρι με 2 βαριάντες.

Άμα διαβάσει το σχόλιο και βάλει άλλα αντ' άλλων, ο μπούκερ δεν φέρει ευθύνη :-)
Θα σας ανταμώσω εκεί (και μερικούς από το προηγούμενο βράδυ!)