Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Νέα από την Βέρνη, (6), Παρασκευή

Το πρωί οι εκπρόσωποι (delegates) των χωρών συνεδρίασαν για τις τελευταίες αποφάσεις. Το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Σκακιστική Σύνθεση (58 WCCC) θα γίνει στην Ostróda της Πολωνίας από 01 μέχρι 08 Αυγούστου 2015. Η Οστρούντα είναι μικρή πόλη με αναπτυσσόμενο τουρισμό λόγω των λιμνών της περιοχής. (Η άλλη υποψηφιότητα,, του Μπουργκάς της Βουλγαρίας, δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους).

Το μεσημέρι έγινε η απονομή των τίτλων για νέους μαιτρ και των βραβείων για τους διαγωνισμούς σύνθεσης. Ο Έλληνας λύτης Νίκος Μενδρινός πήρε τον τίτλο του FIDE Master in Solving.

Κάθε διαγωνισμός σύνθεσης γίνεται από κάποια χώρα, δίνονται Βραβεία, Εύφημες Μνείες και Έπαινοι, τα οποία συνοδεύονται από άλλα δωράκια. Ο καλύτερος (από τους παρόντες) παίρνει ένα ποτό της χώρας που κάνει τον διαγωνισμό και οι επόμενοι βιβλία, μπλουζάκια, πήλινα δοχεία, κουκλάκια. Οι διαγωνισμοί ονομάζονται ανάλογα, Σαμπάνιας Γαλλίας, Σάκε Ιαπωνίας, Τζούικα Ρουμανίας, κλπ.. Η Ελλάδα είχε μέχρι πέρσι έναν διαγωνισμό με Metaxa Brandy, αλλά ο διοργανωτής του Παύλος Μουτεσίδης δεν συμμετείχε φέτος.

Όπως μπορείτε να δείτε στο φυλλάδιο με τα αποτελέσματα του συνεδρίου (http://www.kunstschach.ch/wccc2014/docs/WCCC2014_Berne_Booklet.pdf) ...

Ο Θέμης Αργυρακόπουλος πήρε από τους Ρουμάνους Vlaicu Crişan και Eric Huber το Δεύτερο Βραβείο στο τουρνουά τζούικας (τμήμα μυθικών).

Ο Μανώλης Μανωλάς πήρε
1) Έπαινο από τον Γερμανό Hans Peter Rehm στο τουρνουά γρήγορης σύνθεσης (τρεις ώρες).
2) Έπαινο από τον Ιάπωνα Tadashi Wakashima στο τουρνουά σάκε.
3) Έπαινο από τον Βούλγαρο Diyan Kostadinov στο τουρνουά βουλγάρικου κρασιού.

Ο Κώστας Πρέντος είναι ο καλύτερος λύτης και ο καλύτερος συνθέτης που έχουμε. (Εύγε Κώστα!). Ξεπέρασε το ρεκόρ του (ήταν 9 προβλήματα με διάκριση) και σάρωσε τρεις φιάλες ποτών και άλλα δώρα με έντεκα (11) βραβευμένα προβλήματα στο φυλλάδιο του Συνεδρίου, αφού πήρε
1) Έπαινο από τον Γερμανό Hans Peter Rehm στο τουρνουά γρήγορης σύνθεσης (τρεις ώρες).
2) Πρώτο Βραβείο από τον Γάλλο Michel Caillaud στο τουρνουά σαμπάνιας.
3) Τρίτη Εύφημη Μνεία στο τουρνουά σαμπάνιας.
4) Έπαινο από τον Ισραηλινό Menachem Witztum στο τουρνουά σάμπρας.
5) Τέταρτο Βραβείο από τον Ιάπωνα Tadashi Wakashima στο τουρνουά σάκε.
6) Δεύτερη Εύφημη Μνεία στο τουρνουά σάκε.
7) Τρίτη Εύφημη Μνεία στο τουρνουά σάκε.
8) Τέταρτη Εύφημη Μνεία στο τουρνουά σάκε.
9) Έπαινο στο τουρνουά σάκε.
10) Έκτο βραβείο από τον Βούλγαρο Diyan Kostadinov στο τουρνουά βουλγάρικου κρασιού.
11) Δεύτερη Εύφημη Μνεία στο τουρνουά βουλγάρικου κρασιού.

Το απόγευμα μας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Βέρνης, μας έκανε με πολύ χιούμορ παρουσίαση της πόλης, που διατηρείται ίδια στην όψη τα τελευταία πεντακόσια χρόνια, και παρέθεσε αλλαντικά και κρασί ή αναψυκτικό.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο δόθηκε σε ένα στρατιωτικό γυμναστήριο που είχε μετατραπεί σε αίθουσα εστιατορίου και έγιναν οι τελευταίες βραβεύσεις σε βετεράνους και διοργανωτές.

Τελειώνοντας τις παρουσιάσεις, σας δίνω και την τελευταία ανταπόκριση του Παναγιώτη Κονιδάρη, που έφυγε μετά τους διαγωνισμούς λύσης, στο skakistiko.com : Ανασκ(ολ)όπηση.



2 σχόλια:

trandism είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση (καλά φαίνεται να περάσατε)

Emmanuel Manolas είπε...

Καλά περάσαμε trandism.
Δώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά το ευχαριστηθήκαμε! Κάθε ταξίδι είναι πηγή εμπειρίας και, ενίοτε, καλών αναμνήσεων.
Η καλύτερη διοργάνωση WCCC που έχω παρακολουθήσει ήταν στην Χερσόνησο της Κρήτης. Κορυφαία! (Το ίδιο λένε και ξένοι συνομιλητές μας).