Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Νέα από την Βέρνη, (2), Δευτέρα

Βασικά, εγώ ήρθα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Σκακιστική Σύνθεση (WCCC) για τα τουρνουά σκακιστικής σύνθεσης.
Παρέδωσα μερικές συνθέσεις σε διάφορους κριτές και μια που είχα ελεύθερο χρόνο, είπα να πάω στο Open Solving Tournament να δω αν θα μας πατήσει πάλι ο Axel Steinbrick με τις επιλογές του. Όπως θα δείτε από τα αποτελέσματα εδώ, είμαι μέσα στους εκατό πρώτους!
(Τόσοι περίπου έλαβαν μέρος).

Αποτέλεσμα; Θρήνος, με τους παγκόσμιους πρωταθλητές στις μεσαίες θέσεις. (Άρα οι νέοι λύτες έχουν ελπίδες!) Αν θέλετε να εξασκηθείτε με τα προβλήματα (εδώ), σκεπάστε τις λύσεις και λύστε τα μέσα σε τρεις ώρες. (Εγώ ασχολήθηκα με 5 από τα 12).

Στις οκτώμισι το βράδυ ξεκίνησε το τουρνουά ταχείας σύνθεσης (Quick composing tourney) με πέρας προθεσμίας τα μεσάνυχτα. Ζήτησαν δυάρια άμεσου ματ ή βοηθητικά (2# ή h#2) με το μυθικό κομμάτι Λιοντάρι, κατηγορίας Εμποδιστές. (Lion σε γραμμές βασίλισσας, από εκεί που ξεκινάει μέχρι εκεί που φτάνει πρέπει να υπάρχει μόνο ένα κατειλημμένο τετράγωνο. Υπάρχουν ακόμη Rook-Lion σε γραμμές πύργου και Bishop-Lion σε γραμμές αξιωματικού). Το κομμάτι του ενδιάμεσου τετραγώνου λέγεται εμπόδιο.
Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι το κομμάτι-εμπόδιο έπρεπε να αλλάζει χρώμα με το πέρασμα του Λιονταριού (με εξαίρεση τον βασιλιά-εμπόδιο). Το σκακιστικό πρόγραμμα WinChloe δεν το αντιμετώπιζε σωστά αυτό, και για το πρόγραμμα Popeye χρειάστηκε να κατεβάσω την τελευταία έκδοση από το διαδίκτυο για να ελέγξω την ορθότητα της σύνθεσής μου. Δούλεψα μαζί με τον Κώστα Πρέντο πολλές ώρες, παραδώσαμε ένα ευκολάκι μέχρι τα μεσάνυχτα και επιφυλασσόμαστε να τελειώσουμε κάποτε το "αριστούργημα" που δεν προλάβαμε να ετοιμάσουμε έγκαιρα.
(Δείτε εδώ μία σύνθεση που προκάλεσε αντιφατικά σχόλια).

Περισσότερο γλαφυρή περιγραφή έδωσε στο Σκακιστικό ο Παναγιώτης Κονιδάρης, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: