Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

1ο Κύπελλο Ελλάδος στην Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων

Έγινε κι αυτό!
Υπήρχε αρκετή προσέλευση, αν και είναι νωρίς για να πούμε τι έγινε σε όλη την χώρα.


Πολύ καλή εμπειρία το 1ο Κύπελλο Ελλάδος στην Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων.
Προβλήματα εύκολα και όχι, όμως όλα ωραία επιλεγμένα, με εξαιρετικά επιμελημένο φυλλάδιο λύσεων από τον Νίκο Μενδρινό : δείτε εδώ.

Σε μια βδομάδα περίπου θα μάθουμε τα πανελλήνια αποτελέσματα για να δούμε σε ποια πόλη από τις 15 που συμμετείχαν θα πάει το κύπελλο και ποιός (ή ποιά) θα πάρει το κύπελλο!



Υπήρχε και μια έκθεση με σκακιέρες. Δείτε ωραίες ιδέες

5 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ωραία ήτανε! Οι περισσότεροι αρχάριοι νομίζω ότι το διασκέδασαν και πολλοί χαρακτήρισαν το event "πολύ ενδιαφέρον". Ελπίζω η μεγάλη προσπάθεια του Νίκου (κυρίως) να αποδόσει καρπούς και να κάναμε αρκετούς καινούριους φίλους. Οι συμμετοχές ήταν χθες βράδυ 125 με 2 πόλεις να απομένουν. Επιπλέον, η συμμετοχή του Στέλιου του Χαλκιά έδωσε άλλο πρεστίζ και μας έκανε όλους χαρούμενους. Ελπίζουμε ότι θα τον βλέπουμε πιο συχνά (καθώς και άλλους κορυφαίους σκακιστές). Εξάλλου ανάμεσα στους "Αθηναίους" νομίζω βγήκε πρώτος ο GM μας, με 55 πόντους. Εξαιρετικό ξεκίνημα! Σημαντική είναι και η ταχεία πρόοδος του μικρούλη του Κούρκουλου- Αρδίτη που, να μου το θυμηθείτε, σύντομα θα στελεχώνει την Εθνική ομάδα Καλλιτεχνικού! Άντε και του χρόνου!

Alotan είπε...

Φαίνεται ότι η διοργάνωση ήταν πολύ επιτυχημένη. Χωρίς να έχω άλλη πληροφόρηση προς το παρόν, εκτός από κάποια σκόρπια σχόλια, όπως του Παναγιώτη, και τα προβλήματα που μου έστειλε ο Νίκος Μενδρινός, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε συνέχεια. Η ιδέα είναι εξαιρετική, δοκιμασμένη από το ISC, και φαίνεται ότι άρεσε και στους λιγότερο μυημένους. Του χρόνου, αν όχι νωρίτερα, αναμένεται να έχουμε το 2ο Κύπελλο λύσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πληροφορήθηκα ότι κάποιος τα έλυσε όλα σε 75'. Ευτυχώς για μένα, το Αλμπουκέρκι πέφτει μακριά!

Χωρίς τα αστεία τώρα, το ξεκίνημα έγινε με τον καλύτερο τρόπο και ο σπόρος μοιάζει ελπιδοφόρος, αλλά πρέπει να τον ζεστάνουμε για να μην μαραζώσει. Οι σκακιστές της επαρχίας χρειάζονται κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, και χτες το βράδυ συζητάγαμε με τον Νίκο να μπει στο καλεντάρι άλλη μία ανάλογη που θα ονομάζεται πχ "Κύπελλο Β. Ζάππα" (ή Κυπ. "Π. Μουτεσίδη" με έπαθλο χειροποίητο τσίπουρο!). Μια εποχή κάπου προς το τέλος Μάη δεν θα ήταν άσχημα.

Κάποιο φορτίο επίσης πρέπει να αναλάβουν οι παλιότεροι λύτες. Το πολύ καλό εγχειρίδιο του Μανώλη να το ανατυπώσουμε και να το μοιράσουμε (έστω με δικά μας έξοδα ή με ένα συμβολικό αντίτιμο). Κάποιοι από μας πρέπει να αναλάβουν να κάνουν διαλέξεις και στις μεγάλες πόλεις και στις επαρχιακές, όπου μας ζητηθεί. Κι επειδή στην βράση κολλάει το σίδερο, όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο επικείμενο ISC. Κώστα, στείλε κι εσύ τις σκέψεις σου για την περαιτέρω επέκταση του καλλιτεχνικού.Σε χρεώνω και μια διάλεξη στην γενέτειρά σου :-)

Ανώνυμος είπε...

12o προβλημα αυτη η λυση ισχυει?
1)Πη1-η3,θ5
2)Πη4,θ:η4
3)Βγ6,η:θ3
4)Βη2+,θ:η2 (ματ)

Emmanuel Manolas είπε...

Για τον Ανώνυμο που ρωτάει για το 12ο πρόβλημα: Όχι!
Μετά το 1.Rg1-g3 ο μαύρος παίζει 1...Ke1 (όχι 1...h5)
Οι κινήσεις πρέπει να υποχρεώνουν τον μαύρο. Για παράδειγμα στο 4.Qg2+ μπορεί κάλλιστα να παίξει 4...Κε3.

Τα προβλήματα ήταν ελεγμένα και σωστά. Ευχαριστούμε για το σχόλιο.