Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Βραβεύσεις από το WCCC Batumi

Εδώ είναι μερικές Βραβεύσεις από τους διαγωνισμούς σύνθεσης σκακιστικών προβλημάτων του Παγκόσμιου Συνεδρίου για Σκακιστική Σύνθεση (WCCC), που διεξήχθη στο Batumi της Γεωργίας τον Σεπτέμβριο 2013.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την Σκακιστική Σύνθεση (WFCC) Χάρης Φουγιαξής ετοίμασε (22 Οκτ 2013) a ένα αρχείο bulletin με όλα τα γεγονότα στο Batumi.

D.Gurgenidze 60 JT Announcementjt_gurgenidze-60_2013_congress-batumi.pdf
G.Mosiashvili 65 JT Announcement...
G.Nadareishvili MT Announcementmt_nadareishvili_eg_2013_congress-batumi.pdf
SPIŠSKÁ BOROVIČKA Announcementmany thanks to all participants! 
this year i have received 23 entries by 17 authors from 11 countries. 
as there will be some time needed to publish the whole award, and the authors are surely waiting on it, here i give just the list of awarded problems with position of kings. 
once the award is ready, i will post here the new link, too. 
peter
2° Recommandé (h4/d4)
1° Recommandé (e2/e4)
5° Mention d'Honneur (f3/d5)
4° Mention d'Honneur (b2/f5)
3° Mention d'Honneur (f7/a5)
2° Mention d'Honneur (g8/d8)
1° Mention d'Honneur (/d1)
4° Prix (g6/a4)
3° Prix (d1/c4)
2° Prix (a4/e4)
1° Prix (h4/f6)
4th Bulgarian Wine Tourney 2013 Announcement4th-bulgarian-wine-tourney.html ***
1° Azemmour AnnouncementAward_1o_Azemmour.pdf
11th Romanian Tzuica Tourney AnnouncementTzuica-2013-Award.pdf ***
2013 13th Sake Announcement...
2th Azerbaijan Study tourney, Batumi 2013 Announcement...
Jenever Ty 2013 Announcement...
Sabra 16 AnnouncementSabra 16 Award revised
VODKA 2013 Announcement?VODKA TOURNEY-awards.pdf
Champagne 2013 Announcement?Notes of award


Με *** σημειώνω όσες έχουν βραβευμένα προβλήματα Ελλήνων συνθετών.

13 σχόλια:

Alotan είπε...

Υππάρχουν και κάποια ακόμα τουρνουά που δεν ανακοινώθηκαν online, πιθανότατα γιατί απευθύνονταν μόνο στους παρόντες στη Γεωργία. Για παράδειγμα, η Σαμπάνια. Αποτελέσματα σε μορφή κειμένου υπάρχουν εδώ:
http://www.pairlist.net/pipermail/retros/2013-September/004074.html

Είναι πιθανό ότι είχαμε και τουρνουά Μεταξά (από τον Μουτεσίδη) και μερικά ακόμα, για τα οποία είναι αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ τα αποτελέσματα, μιας και κατά τα φαινόμενα, το επίσημο μπουλετίν δεν περιλαμβάνει πλήρεις βραβεύσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δεν νομίζω ότι είχε "Μεταξά" φέτος, τουλάχιστον ο κυρ-Παύλος δεν μου είπε τίποτα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μόλις τώρα αξιώθηκα να δω τα βραβεία. Μπράβο Κώστα για το πρώτο και για το ειδικό βραβείο! Μπράβο και στους υπόλοιπους (Θέμη, Μανώλη) για τις μνείες και τα ειδικά βραβεία στον διαγωνισμό του Κονσταντίνοβ!

Alotan είπε...

Ευχαριστώ, Παναγιώτη. Το τουρνουά του Κοσταντίνοβ ήταν πολύ fairy για τα γούστα μου. Τελικά με τη βοήθεια της Χλόης έφτιαξα 7 προβλήματα. Μερικά από αυτά ήταν απλώς άσχετες εικόνες ματ με εντατικό παιχνίδι των δύο συνθηκών. Το μόνο πρόβλημα με το οποίο πραγματικά ασχολήθηκα και προσπάθησα να συνδυάσω εικόνες ηχώ ματ ήταν αυτό που ήρθε πρώτο, αλλά κι αυτό μου πήρε λίγες ώρες μόνο. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητική η συμμετοχή μου στο τουρνουά αυτό - όχι λόγω αποτελέσματος, φυσικά, αλλά επειδή δεν ευχαριστήθηκα την σύνθεση των προβλημάτων.

Αντίθετα, για το πρόβλημα που πήρε εύφημη μνεία στην Τζούικα, παιδεύτηκα σχεδόν μισό μήνα. Έστειλα και μερικά προβλήματα στο Σάκε, τα οποία τρύπησαν και διορθώθηκαν 2-3 φορές το καθένα. Δεν έχω μάθει ακόμα τι απέγινε με εκείνα τα προβλήματα.

Emmanuel Manolas είπε...

Ευχαριστώ Παναγιώτη (κι όποιον άλλον μας επαινεί για τις προσπάθειές μας)!
Περιμένω το Σάκε, που δεν είχαμε βοήθεια από υπολογιστή λόγω της νέας συνθήκης FTF (Face to Face).
Για το τουρνουά Bulgarian Wine έστειλα 2, ένα καλό κατά την γνώμη μου και ένα υποδεέστερο, πάντοτε κατά την γνώμη μου. Βραβεύτηκε το δεύτερο, όπου ό,τι τολμάει να φάει κομμάτι τιμωρείται πάραυτα με άρπαγμα ή ματ. Θα φτιάξω μια ανάρτηση όπου θα συμπεριλάβω και το αβράβευτο.
Ο Κώστας και ο Θέμης είναι αξιέπαινοι για τα ωραία προβλήματά τους.

Alotan είπε...

Μανώλη, όπως έγραψε ο Ντιγιάν στα αρχικά του σχόλια, έδωσε προτεραιότητα στα προβλήματα με τα περισσότερα κοψίματα. Δυστυχώς, ο συνδυασμός των δύο συνθηκών είναι δολοφονικός και φέρνει την στρατηγική σε δεύτερη μοίρα. Ο λόγος είναι ότι ακόμα κι αν έχεις κάποια καλή ιδέα, οι πιθανότητες να περιορίσεις τις ανεπιθύμητες λύσεις είναι μηδαμινές. Οπότε, λογικά πολλοί συνθέτες έφτιαξαν προβλήματα με λίγο υλικό και εικόνες ηχώ, με πολλά κοψίματα και υποτυπώδες στρατηγικό περιεχόμενο.
Αν έπρεπε να κρίνω εγώ αυτό το τουρνουά, θα έδινα σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα σε στρατηγικές ιδέες, και μετά σε εικόνες ηχώ, ματ μοντέλα και άλλες τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες.

Alotan είπε...

Μανώλη, κάνεις πολύ καλή δουλειά συγκεντρώνοντας αποτελέσματα από διάφορες πηγές δεξιά κι αριστερά. Δεν σου ξεφεύγει τίποτα.

Προσωπικά, περιμένω μόνο το Σάκε, αλλά δεν βλέπω να βιάζεται ο Ταντάσι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Μπορεί να περιμένει την επόμενη έκδοση του Ποπάυ που θα συμπεριλάβει τη συνθήκη ftf, για να ελέγξει πρώτα τα προβλήματα και μετά να δημοσιεύσει την κρίση του.

Ξαναβλέποντας μερικές βραβεύσεις, αναρωτιέμαι μήπως τελικά έκαναν καλά οι Γεωργιανοί διοργανωτές που δεν συμπεριέλαβαν στο μπουλετίν τα πλήρη αποτελέσματα από όλους τους διαγωνισμούς σύνθεσης. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν 20-30 βραβευμένα προβλήματα. Τουλάχιστον, όμως, θα μπορούσαν να ανεβάσουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους το μπουλετίν που έβγαλαν, όποια μορφή κι αν έχει αυτό (δεν το έχω δει ακόμα). Αντιθέτως, αφαίρεσαν και κάποια στοιχεία που είχαν ανεβάσει πριν την διοργάνωση, όπως π.χ. τη λίστα των συμμετεχόντων. Δυστυχώς, στον τομέα της ενημέρωσης παίρνουν κάτω από τη βάση.

Emmanuel Manolas είπε...

Να είσαι καλά Alotan που λες μια καλή κουβέντα και περνάνε οι στενοχώριες.
Η διαδικτυακή ενημέρωση από το Batumi κρίθηκε ως άθλια (λες και τσακωθήκανε με τον περαστικό που τους έφτιαξε την σελίδα). Μένει να δούμε το μπουλετίνο για να χάσουμε κάθε ιδέα.
Πού πήγανε οι καλές ημέρες που το ετοίμαζες αυθημερόν;
Προβλέπεται τώρα κοντά αναβάθμιση του Ποπάι ή της ΓουϊνΧλόης για συνθήκες ftf και btb;

Alotan είπε...

Έμαθα από τον Wakashima, όταν του σχολίασα ότι θα ήταν πολύ ευκολότερη η σύνθεση αν μπορούσαν να ελεγχθούν οι θέσεις, ότι στην επόμενη έκδοση του Popeye θα συμπεριληφθεί και η συνθήκη Face-to-face. Για την back-to-back δεν ξέρω, αλλά υποψιάζομαι ότι αν φτιάξουν τη μία, εύκολο θα είναι να φτιάξουν και την άλλη. Επίσης, δεν ξέρω κάτι σχετικά με την WinChloe, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο Poisson εύκολα μπορεί να προγραμματίσει τη συνθήκη, και θα το κάνει αν δει ότι οι ανταγωνιστές του τον πέρασαν. Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα το έκανε και πριν το Μπατούμι, αν του το ζητούσαν.

Για την ενημέρωση από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την δική σου ορολογία, αλλά επιφυλάσσομαι μέχρι να δω με τα μάτια μου το μπουλετίν που μοίρασαν στους συμμετέχοντες. Φυσικά, αμφιβάλλω αν θα το δούμε ποτέ σε ηλεκτρονική μορφή, εκτός κι αν το σκανάρει κανένας από εκείνους που κατέχουν αυτό το σπάνιας αξίας συλλεκτικό έγγραφο.

Alotan είπε...

Πήρα στα χέρια μου σήμερα το μπουλετίν των αγώνων. Συνολικά 28 σελίδες. Οι 10 έχουν τα ονόματα όσων συμμετείχαν και τα αποτελέσματα της λύσης και οι υπόλοιπες 18 τις βραβεύσεις από διάφορα τουρνουά σύνθεσης, μία ανά σελίδα. Κάποιοι κατάφεραν να εμφανίσουν τα πλήρη αποτελέσματα των τουρνουά σύνθεσης που διοργάνωσαν σε 1 μόνο σελίδα, κάποιοι άλλοι είχαν μόνο 1-2 προβλήματα, και κάποιοι είχαν μερικά διαγράμματα για τα πρώτα προβλήματα και τα ονόματα των συνθετών στις χαμηλότερες διακρίσεις, χωρίς διαγράμματα ή λύσεις. Το τελικό αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό (όπως αναμενόταν).

Σχετικά με το Σάκε και το Ποπάυ, ο κριτής παρουσιάζει μόνο τα 4 πρώτα βραβεία και αναφέρει ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ελεγχθει από το Ποπάυ. Περιμένουμε να βγει η επόμενη έκδοση του προγράμματος, που κατά τα φαινόμενα θα περιλαμβάνει και τη νέα συνθήκη. Και φυσικά, να δούμε κάποια στιγμή τα πλήρη αποτελέσματα του διαγωνισμού σύνθεσης.

Ioannis Kalkavouras είπε...

Syghariria s'ola ta paidia gia tis epityxies toys kai idiaitera ston Kosta gia ton titlo tou Fide Master. Syntoma kai diethnis Kosta!

Giannis Kalkavouras

Alotan είπε...

Ευχαριστώ, Γιάννη. Για τον τίτλο του FM σύνθεσης χρειάστηκαν πάνω από 12 χρόνια και περίπου 250 δημοσιευμένα προβλήματα, οπότε τα ξαναλέμε σε καμιά 12ετία για τον επόμενο τίτλο που μου ευχήθηκες.

Emmanuel Manolas είπε...

Έτσι σοφός που έγινες, Alotan,
με τόσες γνώσεις,
ήδη θα το κατάλαβες
ότι δώδεκα χρόνια είναι πολλά!
Σε λιγότερα θα έχεις πάρει τον επόμενο τίτλο!
Συγχαρητήρια από τώρα!