Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

10ος Διαγ. Λύσης ΕΣΣΝΑ, Προβλήματα


10ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,  Χρόνος  120 λεπτά (2 ώρες)


12
Ματ σε 2 κινήσεις
(9+9)
Ματ σε 3 κινήσεις
(8+10)
   
34
Ματ σε 5 κινήσεις
(8+4)
Παίζουν τα Λευκά
και κάνουν ισοπαλία
(4+4)
   
56
h#4, Βοηθητικό σε 4 κινήσεις
(4+3)
s#3, Αντίστροφο σε 3 κινήσεις
(12+6)


#2: Γράψτε το κλειδί.
#3 και #5: Γράψτε το κλειδί, πιθανές απειλές και όλες τις βαριάντες μέχρι και την προτελευταία κίνηση του Λευκού
Σπουδή: Γράψτε όλες τις κινήσεις μέχρι μία φανερή ισοπαλία.
h#4: Γράψτε την πλήρη λύση
s#3: Γράψτε το κλειδί, τις πιθανές απειλές και όλες τις βαριάντες μέχρι την τελευταία κίνηση του Λευκού.

Οι Λύσεις θα γραφτούν αύριο!

9 σχόλια:

Alotan είπε...

Τα προβλήματα ήταν πολύ πιο εύκολα από άλλες χρονιές. Είχαμε αρκετές απουσίες, πολλά νέα πρόσωπα, και καλό συναγωνισμό, κρίνοντας από τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι ήταν μια πετυχημένη διοργάνωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ναι, νομίζω ότι ήταν μια (θετικά) διαφορετική διοργάνωση. Πρώτα και κύρια γιατί είδαμε με χαρά νέο αίμα. Και το νέος μπορεί να μην λέει τίποτα. Το πάθος που ειδα στα μάτια τους όμως λέει πολλά για το μέλλον. Επίσης, παρότι προσωπικά δεν με συνέφερε λυτικά, πρέπει να παραδεχτώ ότι τα εύκολα προβλήματα συνέβαλαν στον συναγωνισμό και στην ηθική ικανοποίηση πολλών λυτών. Κι αυτό αναντίρρητα έχει την αξία του. Στο Πανελλήνιο βέβαια, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, με όλους τους λύτες (πλην Κώστα μάλλον) επι σκηνης και τον Γαρουφαλίδη ήδη να... προειδοποιεί! Σίγουρα όμως θα είναι το πιο ζωντανό Πανέλληνιο που θα έχει γίνει. Χαίρομαι πολύ γι' αυτό :-)

Alotan είπε...

Το βασικό μειονέκτημα όταν τα προβλήματα είναι πολύ εύκολα όπως τώρα, είναι ότι ο νικητής ενδέχεται να κριθεί στο χρόνο, όταν δύο ή περισσότεροι λύτες κάνουν 100%. Κατά περίεργη σύμπτωση, το ίδιο έγινε και σε αυτό το πρωτάθλημα, όχι στους 30 βαθμούς, αλλά στους 25. Το πλεονέκτημα, φυσικά ότι οι λύτες φεύγουν ικανοποιημένοι επειδή έλυσαν πολλά ή όλα τα προβλήματα. Με εξαίρεση το βοηθητικό που ήταν υπερβολικά εύκολο, τα υπόλοιπα προβλήματα ήθελαν κάποια προσπάθεια για να λυθούν, οπότε η επιλογή τους κρίνεται ως θετική.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι άλλη ιστορία και παραδοσιακά τα προβλήματα είναι αρκετά δυσκολότερα. Ο Γιάννης έχει πλέον πολλή εμπειρία στην επιλογή των προβλημάτων, κι αν δεν παρασυρθεί επιλέγοντας κάποια πολύ δύσκολα προβλήματα, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα είναι επίσης επιτυχημένο.

Εγώ σας παρακολουθώ εξ αποστάσεως και χαίρομαι όταν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή νεών λυτών. Αυτό ήταν το πρώτο τουρνουά που συμμετείχα (εικονικά, έστω) μετά το περσινό Πανελλήνιο και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Φαντάζομαι ότι δεν θα σου πήρε πάνω από μια ώρα και για τα 6. Εγώ είχα "λύσει" (τα εισαγωγικά για την ηλίθια αναστροφή της σπουδής) τα 5 σε 55' και πολεμούσα μόνο το 5#, άλλα 50'. Θα τον προλάβω τον Χάρη, σκεφτόμουν, αλλά τελικά έδωσα λίγο μετά από αυτόν μέχρι να τα ξανατσεκάρω λίγο (όλα εκτός της σπουδής...). Όντως, το βοηθητικό το ξεφτίλισε ο Γιαννακός :-)

Alotan είπε...

Όντως, δεν μου πήρε πολύ χρόνο (37',συμπεριλαμβανόμενου κι ενός πενταλέπτου για να διπλοτσεκάρω τις λύσεις). Το πεντάρι με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα, αλλά μόλις είδα την ιδέα με Αε5 και Πθ5 ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρω την ακριβή σειρά των κινήσεων.

Η σπουδή είχε μόνο ένα πονηρό σημείο που ήθελε προσοχή (η αναστροφή των κινήσεων με 4.Αη5? αντί για 4.Ρθ4), στο οποίο υποθέτω ότι έπεσες.

Αυτό που λες για ένα πρόβλημα που μένει στο τέλος και δεν μπορείς να το λύσεις, μου έχει τύχει αρκετές φορές (συνήθως σε Πανελλήνια πρωταθλήματα με το βοηθητικό). Αυτός ήταν και ο λόγος που μια φορά βγήκα τελευταίος σε έναν Ελληνικό διαγωνισμό λύσης (προς το τέλος της δεκαετίας του 1990): κόλλησα σε ένα πρόβλημα από τα 4, και με 3/4 και χειρότερο χρόνο από όλους, κατέλαβα επάξια την τελευταία θέση. Κάπου έχω κρατήσει τα αποτελέσματα για ενθύμιο, θα ψάξω να τα βρω.

Unknown είπε...

Σε 120' ελυσα το 2αρι,το 3αρι,το βοηθητικο(οντως γελοιο) και μετα κοπων και βασανων το 5αρι(μου πηρε 1 ωρα!)δεν προλαβα καν να κοιταξω τα υπολοιπα...

Unknown είπε...

(mikhail tal ή χρηστος...)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το πρόβλημα με το 5# (τουλάχιστον αυτό που αντιμετώπισα εγώ) ήταν το ότι είχε παιχνίδι μετά από 1.Ρβ3 β4
2.Πε4 Ρχη5 3.Αζ4+. Αν τώρα ο βασιλιάς πάει στην "θ" ακολουθεί 4.Πε1 και 5.Πθ1#. Αν πάλι 3...Ρζ6
4.Πε7 Ρζ5 5.Πζ7# ή εδώ 4...η5
5.Αε5#! Η μόνη άμυνα είναι φυσικά το προφανές 3...Ρζ5, οπότε έψαχνα σαν βλάκας πού θα χάσω ένα τέμπο, αγνοόντας πλήρως την εικόνα του ματ από το θ5.

Πλάκα είχε ο Χάρης που ήταν λίγο παραδίπλα μου. Δεν είχε ακουμπήσει την σπουδή βέβαια, και πάλευε για ώρα το 5άρι. Τον άκουγα που φύσαγε και ξεφύσαγε, αλλά όταν τελικά το έλυσε, ακούμε έντρομοι ένα μεγαλόφωνο "Άει γ... για 5άρι!" και δίνει μια στα κομμάτια και τα κάνει κουβάρι! Μετά από ένα λεπτό εννοείται σηκώθηκε.

Alotan είπε...

Παναγιώτη, έχεις δίκιο. Η συνέχεια που δίνεις για το 5άρι είναι ελκυστική και μπορεί να σε παραπλανήσει. Βέβαια, μετά από λίγη ώρα καταλαβαίνεις ότι δεν οδηγεί πουθενά και δοκιμάζεις άλλα. Δεν έχει δα και πολύ παιχνίδι ο μαύρος.

Η ιστορία με το Χάρη μου θύμισε μια δικιά μου από την Ολυμπιάδα του 1984 στη Θεσσαλονίκη. Μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις, ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός λύσης προβλημάτων. Εκτός από κάποιους ξένους παίκτες που έπαιζαν στην Ολυμπιάδα, συμμετείχαν και αρκετοί ισχυροί λύτες που είχε προσκαλέσει ο Μουτεσίδης και ήρθαν ειδικά για το διαγωνισμό. Ένας από αυτούς ήταν ο Παγκόσμιος πρωταθλητής λύσης εκείνης της χρονιάς, Καρι Βαλτονεν. Έφηβος τότε και νέος λύτης, δεν έλυσα πολλά προβλήματα εκείνη τη μέρα. Μόνο τα δυάρια και ένα πεντάρι, το οποίο με παίδεψε για πάνω από μια ώρα. Είχα πεισμώσει και τελικά το έλυσα. Μόλις βρήκα τη λύση έβγαλα δυνατά μια αυθόρμητη κραυγή ενθουσιασμού. Ο Βαλτονεν που καθόταν σε γειτονική θέση γύρισε μέσα στη ζαλάδα του και με κοίταξε με απορία. Ίσως και να χαμογέλασε.

Για την ιστορία, νικητής εκείνου του διαγωνισμού ήταν ο Nunn, ο οποίος κατέκτησε και δεύτερο χρυσό μετάλλιο για το καλύτερο αποτέλεσμα στη δεύτερη σκακιέρα της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας με 10/11 και την αστρονομική για την εποχή απόδοση 2868. Πληροφορίες βρήκα εδώ