Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

4+3 προβλήματα μυθικού σκακιού

Στην γνωστή ιστοσελίδα της http://juliasfairies.com/ η Julia Vysotska από την Λετονία είχε προκηρύξει διαγωνισμό σύνθεσης για προβλήματα μυθικού σκακιού.

Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και ήδη έχουν σταλεί περί τα 100 προβλήματα, μερικά από τα οποία είχαν την τύχη να σχολιασθούν από εξαιρετικούς συνθέτες (δασκάλους πρακτικά!).

Έστειλα κι εγώ μερικά και τα δημοσίευσε σε δυο ωραίες ενότητες. Την ευχαριστώ πολύ.

Τέσσερα προβλήματα με KoBul βασιλιάδες (αποκτούν τις ιδιότητες του κομματιού τους που πάρθηκε, επανέρχονται στο κανονικό όταν παρθεί πιόνι τους), που μπορείτε να δείτε εδώ : http://juliasfairies.com/problems/page-41

Τρία προβλήματα με συνθήκη Maximummer για τα Μαύρα κομμάτια (οπότε είναι ευκολότερο να τα ελέγξεις αφού περιορίζονται οι δυνατές συνέχειες), που μπορείτε να δείτε εδώ : http://juliasfairies.com/problems/page-46/

(Θα θεωρήσουμε ότι τα προβλήματα έχουν τους αριθμούς Πρόβλημα-603, Πρόβλημα-604, ..., Πρόβλημα-609).


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μανώλη

Νομίζω ότι στο προβλ. 98 sr#25 δεν χρειάζεται η συνθήκη maximumer

Γιάννης Γαρουφαλίδης

Emmanuel Manolas είπε...

Χωρίς συνθήκες Reversible promotion και black maximmumer είναι ματ σε 3 : Με τρεις κινήσεις φτάνει ο wK στο d2/d3 και ματ με e1=Q!
Μόνο με Reversible promotion, έχει την ίδια λύση σε 3 κινήσεις.
Μόνο με black maximummer στις 16 κινήσεις αρχίζει να έχει λύσεις, και μάλιστα 186.
Με τις δύο συνθήκες μαζί, έχει μία λύση στις 25 κινήσεις.

Η παρουσία μια συνθήκης δεν μας κάνει την ζωή πιο εύκολη.
Για παράδειγμα, με την συνθήκη Madrasi παραλύουν τα κομμάτια μας!
Αυτό που πετυχαίνουμε, παρατείνοντας την λύση είναι να δείξουμε κάτι, (όπως εδώ τα τρία Excelsior, τις τρεις υποπροαγωγές πάντοτε σε αξιωματικό και τις τρεις αντίστροφες προαγωγές των εκ προαγωγής κομματιών).

Όμως, δεν πρέπει να λύνεται το πρόβλημα αν λείπουν οι συνθήκες. Άρα η σύνθεση αυτή είναι τρύπια. Θα δούμε αν καταφέρουμε να την σώσουμε. Ευχαριστώ για το σχόλιο.