Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Διαγωνισμός λύσης στο Ίκαρος 2012





Λεζάντα φωτογραφίας: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, η συμμετοχή σκακιστών και σκακιστριών στον φετινό "Ίκαρο"!




Η Μπότσαρη και ο Νέστερ προηγούνται στην Ικαρία

Η πολυπρωταθλήτρια Ελλάδας Άννα-Μαρία Μπότσαρη και ο  Ουκρανός Ιγκόρ Νέστερ, προηγούνται στο Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος 2012» με 5,5 βαθμούς σε 6 αγώνες. Από 5 βαθμούς συγκεντρώνουν  ο Ούγγρος Πήτερ Προχάσκα, ο Φιλανδός Μίικα Μάκι-Ουούρο, ο Γιώργος Γκούμας και ο Κλεάνθης Βαφειάδης. Ακολουθούν 12 σκακιστές και σκακίστριες με 4,5 βαθμούς και άλλοι 21 με 4 βαθμούς, οι οποίοι προσβλέπουν σε κατάκτηση υψηλής θέσης.
Τον τίτλο του πρωταθλητή Αιγαίου (ο καλύτερος σκακιστής Αιγαιοπελαγίτικου σωματείου) διεκδικούν ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης, ο Σταύρος Λαζαρίδης, ο Βασίλης Σαράντος, ο Χρύσανθος Πούντζας, ο Νίκος Ξενάκης, ο Γιώργος Κουτσομπίνας και ο Χρήστος Γιαλιάς. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αιγαίου παραμένει η Στεφανία Κουκουφίκη. Αναλυτικά αποτελέσματα, πρόγραμμα, βαθμολογίες και στατιστικά στοιχεία αναρτώνται στην ιστοσελίδα: http://www.chess-results.com/tnr76782.aspx?lan=1

Το χρονικό των 35 ετών
Τα σκακιστικά τουρνουά «Ίκαρος» άρχισαν το 1978 και διεξάγονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Τα πρώτα περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο, από το 1983 έγιναν πανελλαδικής εμβέλειας και από το 1991 αναβαθμίστηκαν σε διεθνή. Σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα διοργανώσεων έχουν αγωνιστεί χιλιάδες σκακιστές και σκακίστριες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, καθώς και εκπρόσωποι και από τις 5 ηπείρους!
Η πιο διάσημη παρουσία ήταν της Ρωσίδας πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αλεξάνδρας Κόστενιουκ, η οποία είχε έλθει στην Ικαρία σε μικρή ηλικία και είχε εκπλήξει με το παιχνίδι της και τα αποτελέσματά της. Αγωνιστική παρουσία έχουν όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες παίκτες, όπως ο Βασίλης Κοτρωνιάς, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Χρήστος Μπανίκας, ο Στέλιος Χαλκιάς, ο Γιάννης Νικολαΐδης, ο Στράτος Γρίβας, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Σπύρος Καπνίσης, ο Άγγελος Βουλδής, ο Νίκος Καλέσης και (με ιδιαίτερα πολλές και καλές συμμετοχές) οι αδελφοί Θανάσης και Δημήτρης Μαστροβασίλης.
Στο φετινό Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2012» αγωνίζονται 137 σκακιστές και σκακίστριες από 6 χώρες. Στους 6 πρώτους γύρους παίχτηκαν 397 παρτίδες από τις οποίες οι 194 έληξαν με νίκη των λευκών, οι 158 με νίκη των μαύρων, οι 41 έληξαν ισόπαλες και οι 4 κρίθηκαν χωρίς αγώνα. σημειώθηκαν
 Θα ολοκληρωθεί το Σάββατο  14 Ιουλίου (ο τελευταίος γύρος θα παιχτεί πρωί και η τελετή λήξης θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου στις 7 το απόγευμα) και θα ακολουθήσει την Κυριακή 15 Ιουλίου το Μεσογειακό Ομαδικό Τουρνουά Ράπιντ. Αύριο το πρωί θα οργανωθεί Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων.
Οι φετινοί αγώνες, με περισσότερες συμμετοχές από τις αναμενόμενες, με ιδιαίτερα μεγάλο φάσμα ηλικιών (ο μεγαλύτερος παίκτης είναι 83 ετών και ο μικρότερος μόλις 6 ετών), με κάποιες ξεχωριστές παρουσίες, όπως αυτές των τυφλών σκακιστών και με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας από κάθε άλλη φορά, οργανώνονται χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του  Δήμου Ικαρίας (http://www.dimosikarias.gr/index.php) και με χορηγό μετακινήσεων την ΑΝΕΚ (http://www.anek.gr/).
Μελανό σημείο, οι αξιοθρήνητες Υπηρεσίες του ΟΤΕ (τα δύο τρίτα των αγώνων πέρασαν χωρίς δυνατότητα χρήσης διαδικτύου από τον αγωνιστικό χώρο), μικρό δείγμα του πώς θα καταντήσουν οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις ύστερα από μια αλόγιστη ιδιωτικοποίηση, στην ουσία (αν συγκρίνουμε την υποδειγματική εξυπηρέτηση των προηγούμενων ετών με το φετινό χάλι), ύστερα από ένα ευκαιριακό ξεπούλημα…  
Οι σκακιστικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση και θα συμπεριλάβουν διαλέξεις, επιδείξεις σιμουλτανέ, αγώνες τυφλού και γρήγορου σκακιού, καθώς και με αναπαράσταση παρτίδων από παιδιά ντυμένα με στολές (αντί για σκακιστικά κομμάτια), στην υπαίθρια σκακιέρα, κάτω από την κεντρική πλατεία του Αγίου Κηρύκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: