Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Διαγωνισμοί σύνθεσης στο Jesi

Στο παγκόσμιο συνέδριο σκακιστικής σύνθεσης που θα γίνει στο τέλος Αυγούστου στο Jesi της Ιταλίας θα διεξαχθούν διαγωνισμοί λύσης σκακιστικών προβλημάτων (από τους οποίους βγαίνουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην λύση προβλημάτων) και διαγωνισμοί σύνθεσης. Σήμερα θα πούμε δυο λόγια για τους διαγωνισμούς σύνθεσης.

Οι διαγωνισμοί σύνθεσης έχουν ονομασίες σχετικές με την χώρα του κριτή και ένα ποτό της χώρας αυτής. Στο Γιέζι έχουν αναγγελθεί οι παρακάτω διαγωνισμοί:

1-3)Δύο γρήγοροι θεματικοί διαγωνισμοί για το απόγευμα Κυριακής και ένας μακρύτερος θεματικός διαγωνισμός για όλη την εβδομάδα του παγκόσμιου συνεδρίου. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στους συνέδρους.

4) Azerbaijan Study Thematic Tourney – Jesi. Κριτές: Ilham Aliev και Araz Almammadov (Αζερμπαϊτζάν). Θέμα: Σκακιστική μελέτη με θυσία λευκού πεσσού σε τετράγωνο φυλασσόμενο από δύο τουλάχιστον μαύρους πεσσούς. Μόνο για συνέδρους.

5) 11th Sake & 3rd Cachaça – Jesi. Οι διαγωνισμοί Ιαπωνίας και Βραζιλίας συγχωνεύτηκαν φέτος. Κριτές: Tadashi Wakashima (Ιαπωνία) και Almiro Zarur (Βραζιλία). Θέμα: ss#(=)n, Αντίστροφο σειράς (γίνονται πρώτα n συνεχόμενες κινήσεις του λευκού που δεν μπορεί (εκτός της τελευταίας) να είναι σαχ, και ο μαύρος κάνει μία κίνηση που πρέπει να είναι ματ (ή πατ)), με ανάποδη προαγωγή (reversible promotion, ένα κομμάτι εκ προαγωγής, που φθάνει στην αρχική γραμμή πιονιού,ξαναγίνεται πιόνι). Μόνη επιτρεπόμενη μυθική συνθήκη: Maximummer.

6) 9th Romanian Tzuica Tourney – Jesi. Κριτές: Judges: Vlaicu Crisan και Eric Huber (Ρουμανία). Θέμα: Βοηθητικά αντίστροφα ματ (hs#n) ή Βοηθητικές αντίστροφα πατ (hs=n) με τουλάχιστον δύο φάσεις, όπου τουλάχιστον τρία ζεύγη κομματιών αλλάζουν αμοιβαία λειτουργία κατά την διάρκεια της λύσης.

7) 2nd Bulgarian Wine Tourney – Jesi. Κριτής: Diyan Kostadinov (Βουλγαρία). Θέμα: Βοηθητικά δυάρια, h#2, με τουλάχιστον ένα κομμάτι Χαμαιλέοντα (τύπου Q-S-B-R-Q), χωρίς άλλα μυθικά στοιχεία. Ο Χαμαιλέοντας αλλάζει είδος κατά την άφιξη σε κάθε κίνησή του.

8) 4th ARVES Jenever Tourney 2011: Κριτές: Marcel Van Herck και Harold van der Heijden. Θέμα: Σκακιστική μελέτη με Μαύρη και Λευκή υποπροαγωγή σε Αξιωματικό.

Λεπτομέρειες (και νεότερα) εδώ: http://www.wccc2011.com/composing.html

1 σχόλιο:

Emmanuel Manolas είπε...

Από όσα γνωρίζω, προετοιμάζουν συμμετοχές οι Κώστας Πρέντος, Θέμης Αργυρακόπουλος και Εμμανουήλ Μανωλάς.
Η πρόσκληση για συνεργασίες είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, να μη τα ξαναλέμε. Δεν είναι εύκολοι οι διαγωνισμοί σύνθεσης, ούτε οι συνεργασίες μεταξύ μας, αλλά με πνεύμα αγωνιστικό ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια για να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στις συμμετοχές (μακάρι και στις απονομές βραβείων).
Δεν αρκεί να είναι Έλληνας ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την Σκακιστική Σύνθεση, ο Χάρης Φουγιαξής, πρέπει και οι υπόλοιποι συνθέτες να δείχνουν την ενεργή παρουσία τους!