Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ECSC_7, 2011, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης, Λόβιτς

Προβλήματα, λύσεις, κατάταξη λυτών και φωτογραφίες των πρώτων εδώ.

Ομαδικά αποτελέσματα : 1. Ουκρανία, 2. Σερβία, 3. Πολωνία

Ατομικά αποτελέσματα :
1. Piotr Murdzia, Πολωνία
2. Marjan Kovacevic, Σερβία
3. Georgy Evseev, Ρωσία
...
12. 24. Kostas Prentos, Ελλάδα (θέση 12 κατέλαβε στο Open SC).

7 σχόλια:

Alotan είπε...

Μανώλη, φάουλ! 12ος βγήκα στο Όπεν. Στο επίσημο Πρωτάθλημα ήμουν 24ος. Και μάλιστα, με αρκετούς λύτες με μισό ή ένα βαθμό πίσω από μένα.

Το αποτέλεσμά μου ήταν ικανοποιητικό σε 3 κατηγορίες (#2, #n, s#) και απογοητευτικό στις άλλες 3 (#3, h# και σπουδές).

Ειδικά οι σπουδές είχαν πολλή δουλειά για μικρή ανταμοιβή. Και δεν εννοώ μόνο τους βαθμούς, αλλά και την αισθητική ικανοποίηση που παίρνει ο λύτης λύνοντας ένα καλό πρόβλημα. Τέτοιο αίσθημα αηδίας είχα να νιώσω από τότε που έπαιζα αγωνιστικό σκάκι. Κάτι ξέρει ο Πρόεδρος που δεν τις πιάνει καθόλου. Βαθμούς μπορεί να μην παίρνει, αλλά τουλάχιστον διασώζει την ψυχική του ηρεμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Χα-χα! Πονηρός ο Πρόεδρας! Σου λέει με τις σπουδές του Στάινμπρικ δεν ξεμπλέκω, κάτσε να σιγουρέψω τα χέλπ. Αυτό θα πει εμπειρία...

Κώστα, θερμά συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά, αφού κρατάς την σημαία ψηλά και μάλιστα μόνος σου.

Ελπίζω το επόμενο Παγκόσμιο (μετά την Ιταλία) να μη γίνει στην Ιαπωνία. Εκεί μόνο Atomic Chess μπορεί πλέον να παιχτεί.

Κάποιο πουλάκι μου ψιθύρισε ότι θα λείπεις στο Πανελλήνιο. Θα πας στα ξένα, στη μαύρη ξενιτιά;

Harry Fougiaxis είπε...

Νομίζω πως σε γενικές γραμμές (αν εξαιρέσουμε τις σπουδές και το #4 του Hans Ott που ήθελε "πολύ κουπί") τα προβλήματα του Πρωταθλήματος ήταν μάλλον βατά. Ειδικά τα αντίστροφα θα τα χαρακτήριζα μάλλον εύκολα.

Αυτό που μου έκανε πάντως εντύπωση είναι ότι αρκετά από τα προβλήματα έχουν ανθολογηθεί στο FIDE album, οπότε θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσαν να τα γνωρίζουν ορισμένοι. Αν θυμάμαι καλά, πριν χρόνια υπήρξε κάποια οδηγία να αποφεύγονται προβλήματα ανθολογημένα στο album, αλλά φαίνεται πως δεν ακολουθείται. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα τα αναγνώριζε κάποιος φορσέ. Παράδειγμα το #5 του Stefan Schneider που δεν συνειδητοποίησα ότι το είχα βάλει εγώ ο ίδιος σε παλαιότερο ελληνικό πρωτάθλημα! Μου το υπέδειξε μετά το τέλος του γύρου ο Κώστας και τραβούσα τα μαλλιά μου...

Αναφορικά με το καλεντάρι του 2012: οι Πολωνοί θα υποβάλουν πρόταση για το Παγκόσμιο (για Βαρσοβία) και οι Ουκρανοί για το Ευρωπαϊκό (για Κίεβο).

Alotan είπε...

Παναγιώτη, η Ιαπωνία δεν προβλέπεται να καταθέσει νέα πρόταση, με αυτά που συμβαίνουν εκεί τον τελευταίο καιρό. Η Βαρσοβία είναι ενδιαφέρουσα πόλη, τουλάχιστον ένα κομμάτι της. Δεν πρόλαβα να τη δω σε προηγούμενο Πανευρωπαϊκό που έγινε εκεί - έκανε και (ψοφό)κρυο, οπότε αφιέρωσα μισή μέρα για να τη γυρίσω τώρα.

Από το Πανελλήνιο δεν είναι σίγουρο ότι θα λείπω. Εξαρτάται πότε θα γίνει. Θα βρίσκομαι στο εξωτερικό για 10 ημέρες μέσα στον Ιούνιο.

Τα συγχαρητήρια τα δέχομαι μόνο για το Όπεν. Στο κυρίως τουρνουά, η εμφάνισή μου ήταν μετριότατη.

Χάρη, δύσκολα θυμάται κανείς τόσα προβλήματα, ακόμα κι αν είναι ανθολογημένα στο FIDE album. Ειδικά τώρα που αλλάζει σιγά σιγά το προφίλ του ισχυρού λύτη, από συνθέτης-λύτης που ήταν παλιότερα, σε παίκτης-λύτης.

Πριν από χρόνια, σε κάποιο άλλο Πανευρωπαϊκό υπήρξαν αντιδράσεις κι από τους ίδιους τους λύτες επειδή ο κριτής (ο Βέλγος Στόφελεν) είχε διαλέξει δύο πασίγνωστα προβλήματα (ένα ματ σε 3 κι ένα σε 5). Αυτή η οδηγία που αναφέρει ο Χάρης, υπάρχει στους επίσημους κανονισμούς των πρωταθλημάτων λύσης.
Rules for the World (European) Championship in Solving Chess Problems (WCSC/ECSC)
6.1. The problems to be solved should be originals, or, alternatively, little known published problems, preferably modified.

Αυτό το #4 του Ott ήταν χαοτικό. Χάθηκα στις βαριάντες, έστησα και λάθος τον μαύρο πύργο, οπότε η λύση που έγραψα ήταν ελλιπής. Ακόμα απορώ πώς πήρα 3 βαθμούς σ'αυτό το πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με το Χάρη. Τα προβλήματα ήταν μάλλον βατά, στις περισσότερες κατηγορίες. Το κακό είναι ότι αν έχεις 3 μάλλον βατά προβλήματα σε περιορισμένο χρόνο, και κολλήσεις σε 1-2 από αυτά, κάηκες!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Έκατσα και τα ψιλοέλυσα. Στο τεσσάρι που λέτε, πράγματι γίνεται χαμός. Βρήκα το κλειδί ενστικτωδώς, αλλά αμφιβάλλω αν θα έπαιρνα πόντο, έστω κι αν προλάβαινα να φτάσω μέχρι εκεί. Το πρώτο τεσσάρι όμως δεν ήταν δύσκολο, ενώ το πεντάρι ήθελε λίγη έμπνευση. Οι σπουδές δε μου φάνηκαν άλυτες, δεν ξέρω γιατί τις πήρατε με στραβό μάτι. Έλυσα την τρίτη, την πρώτη μέχρι ένα σημείο, θα έπαιρνα και έναν πόντο από τη δεύτερη, οπότε πάλι καλά. Για τα σελφ δεν έχει δίκιο ο Χάρης. Εντάξει το δυάρι ήταν απλό, αλλά στο πεντάρι κατάλαβα ελάχιστα ακόμα και μετά που διάβασα τη λύση!
Στα χελπ έκανα μόνο 50%. Το τριάρι ήταν πονηρό. Αλήθεια, επιτρέπεται set play? Δεν το ήξερα.

Βαρσοβία και Κίεβο, δεν έχω πάει. Ωραία.

Να κανονίσουμε τις ημερομηνίες να σε βολεύουν Κώστα. Είναι κρίμα να σπάσει το σερί :-)

Emmanuel Manolas είπε...

Έχει δίκιο ο Παναγιώτης Κονιδάρης!
Να ρυθμιστούν οι ημερομηνίες έτσι που να διευκολύνουν τον Κώστα Πρέντο!
Ακόμη και στην Θεσσαλονίκη πηγαίνω, αν χρειαστεί!

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Αν δε με απατά η μνήμη μου, δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία για το πανελλήνιο (κακώς ίσως αφού η ΕΣΟ μας περιλαμβάνει στο καλεντάρι της τα τελευταία χρόνια κι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε πολύ έγκαιρα...). Νομίζω ότι κανείς δε θα είχε αντίρρηση να ορίσουμε ημερομηνία που θα εξυπηρετεί τον πολυπρωταθλητή μας!
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός γίνεται τέλος Μάη με αρχές Ιούνη.Αν δε μπορεί τον Ιούνιο ο Κώστας τον πάμε για Μάιο (BTW ούτε κι εγώ μπορώ στις 5/6 :-)). Π.χ το Σ/Κ 28-29/5 νομίζω είναι μια καλή πρόταση.