Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Λύπη και απογοήτευση

Σήμερα δημοσιεύτηκε η τελευταία ανάρτηση στο σκακιστικό ιστολόγιο, κι αυτό με έκανε να λυπηθώ πολύ.

Ο Γάτος του Σρέντιγκερ είχε φροντίσει ακούραστος για περισσότερο από τρία χρόνια έναν φάρο γνώσεων και πληροφοριών, γύρω και κοντά στα σκακιστικά θέματα. Άπειρο πλήθος θεμάτων, καταιγιστική ενημέρωση, οξυδερκή σχόλια, ακριβείς πληροφορίες. Ένα ιστολόγιο παραδειγματικό αλλά και αμίμητο.

Πολλοί από τους σχολιαστές διασκέδασαν τους αναγνώστες με εκπληκτικές ιστορίες, έξυπνα λογοπαίγνια και βάθος γνώσης απίστευτο. Μιλάμε για χιλιάδες σχόλια. Όλοι έγραφαν με κέφι και με αγάπη για το σκάκι, επαινώντας τα καλά και σατιρίζοντας τα στραβά του χώρου.

Στους σχολιαστές αναμίχθηκαν και κάποιοι σκοτεινοί τύποι περιορισμένης νοημοσύνης, που όμως καταλάβαιναν ότι ένα καλό οικοδόμημα πολιτισμού ήταν παραφωνία στον φτωχικό πνευματικό κόσμο τους. Έτσι, με προσωπικές επιθέσεις, υβριστικά σχόλια και δύσοσμο λεξιλόγιο, στενοχώρησαν επανειλημμένα τον Γάτο και τους κόσμιους σχολιαστές.

Όταν η κατάσταση αυτή έφτασε στο απροχώρητο (διαβάστε τα ανώνυμα σχόλια που γράφτηκαν στην τελευταία ανάρτηση και θα καταλάβετε), ο ανεκτικός μέχρι σήμερα Γάτος σταμάτησε να ενημερώνει το καλύτερο σκακιστικό ιστολόγιο, για να μη δίνει βήμα στους τιποτένιους.

Μεγάλο πλήγμα για τον σκακιστικό κόσμο της χώρας μας, και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αισθάνονται απέραντη απογοήτευση.

Γάτε ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες, για όσα μας χάρισες. Προτιμώ να συνεχίσεις τις αναρτήσεις και να κόψεις τελείως τα σχόλια. Όποιος θα θελήσει να στείλει συνεργασία, μπορεί να το κάνει με άλλον τρόπο. Κράτησε την θέση σου απείραχτη, γράφε όποτε θέλεις, ό,τι θέλεις, και ας χαθούνε όσοι δεν μπορούνε να αντέξουνε το φως.

Μανωλάς Εμμανουήλ

16 σχόλια:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Νομίζω ότι ήταν πλέον θέμα χρόνου. Και το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι δυσλεκτικοί φιλόσοφοι, ούτε και οι ανώνυμοι καοήθεις. Αυτούς νομίζω μπορούσε να τους κουμαντάρει μια χαρά ο Φίλιππας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχουν χώροι ανεξάρτητης και ελεύθερης έκφρασης σαν το skakistiko, και σαμποτάρουν με κάθε τρόπο. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην πέσει ο τζίρος στο μαγαζάκι τους.

Καλή χρονιά, κύριε Μανωλά!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Λύπη και απογοήτευση μεγάλη!
Θα ήθελα απλώς Κύριε Μανωλά να προσυπογράψω απόλυτα την τελευταία παράγραφο του σχολίου σας.
Άντε ρε παιδιά…! Βάλτε όλοι ένα χεράκι μήπως αναθεωρήσει ο Φίλιππος.

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο είναι να μείνει πιστός στη δέσμευση του για λουκέτο στο blog ο Φίλλιπος.Καιρός είναι να ασχοληθεί και λίγο με τον εαυτό του.Αυτό το blog του είχε φάει τη ζωή,σα ναυαγός σε κάποιο ερημονήσι έχει γίνει.Χώρια που αν δε χάσει κάποια κιλά θα κινδυνεύσει η υγεία του.
Φυσικα και είναι καλό για το σκάκι ένα τέτοιο ιστολόγιο αλλά αν είναι να πεθάνει αυτός που το φτιάχνει άστο καλύτερα.Και αν τον ενοχλούν τα σχόλια, θα μπορούσε να φτιάξει ένα site.Δεν είναι αυτό το θέμα,ο άνθρωπος αφιέρωνε ατελείωτες ώρες γι΄αυτό το blog...

Ανώνυμος είπε...

Μίλησα τηλεφωνικά μαζί του, όπως κάνω συχνά, ο άνθρωπος δεν έχει παράπονο από τα σχόλια και τόσο πολύ, απλώς κουράστηκε, δεν γινόταν να συνεχίσει με αυτό το ρυθμό. Είναι εξαιρετική ποιότητα ανθρώπου, δεν έχει παράπονο από κανένα. Σωστή η απόφαση για απόλυτα σεβαστούς προσωπικούς λόγους.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Καλή χρονιά κύριε Μανωλά κι από μένα.
Λυπάμαι, λυπάμαι ειλικρινά για το ότι η ελεύθερη έκφραση, αυτό που θα έπρεπε να είναι το Α και το Ω στη ζωή μας, το ιερότερο δικαίωμα, έχει κακοποιηθεί με ακατανόμαστους τρόπους από κάποιους ανεγκέφαλους. Τίποτε άλλο.

Emmanuel Manolas είπε...

@Ανώνυμος 11:48
Φαίνεστε σαν να νοιάζεστε, αλλά μπορώ να διαβάσω πολλές μομφές προς τον Φίλιππο (το έγραψα σωστά;).
Δεν μένει πιστός στις δεσμεύσεις του - δεν ασχολείται με τον εαυτό του - δεν έχει καλή ζωή - σαν να θρυμματίστηκε το καράβι του - είναι ολομόναχος μακριά από γνωστούς ή φίλους - επικίνδυνα εύσωμος - και άσχετος τεχνικά αφού έφτιαξε ιστολόγιο αντί ιστοσελίδα.

Αν θεωρήσατε ότι γράψατε ένα φιλικό σχόλιο, κάνατε λάθος.

Σας παρακαλώ μη στείλετε άλλα ανώνυμα σχόλια. Ευχαριστώ.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Aγαπητέ PFREN, αν θέλεις στείλε μου το e-mail σου στο: g.rizopoulos @gmail.com
Y.Γ. Κύριε Μανωλά, ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ τον χώρο σας για αναζήτηση άλλου σχολιαστή, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο επαφής . Αν θεωρήσετε ότι το σχόλιο μου αυτό πρέπει να αφαιρεθεί, θα το κατανοήσω απόλυτα.
Γιώργος Ριζόπουλος

barbis είπε...

Kαλημέρα.Εκείνο που δεν μπόρεσα να καταλάβω με το Φίλιππο είναι γιατί η λογοκρισία στα σχόλια τον σκλάβωσε αντί να τον απελευθερώσει.Ας πήγαινε έξω να πιει τα ποτά του και την άλλη μέρα να γυρίσει να εγκρίνει τον ψυχοπαθή από τη Λαμία που έβαζε τραγούδια της χούντας παραλλαγμένα!Γιατί έπρεπε να γίνονται όλα σε πρώτο χρόνο δηλαδή;Γιατί τόσο χαμένος χρόνος και κόπος;Ούτε διαφημίσεις δεν έβαζε να έχει και κάποιο κέρδος από αυτή την ιστορία.Δε λέω καλή η πλούσια θεματολογία αλλά κουράζει.Και εγώ έχω blog και ξέρω πόση ώρα χρειάζετε να γίνει μια ανάρτηση.
Υ.Γ:Αυτό που έχω να προτείνω είναι να δώσει ο Φίλιππος τον κωδικό του σε κάποιον από τους εξωτερικούς συνεργάτες (μέτοικους κ.τλ) μήπως κάποιος θέλει να συνεχίσει αυτό το ωραίο έργο που έκανε.Και ο ίδιος ας αράξει να ξεκουραστεί όσο θέλει!Α και να φτιάξει το blog σε βιβλίο θα γίνει ανάρπαστο,για να μην πω για τα σχόλια :)

Γερο Μαθιος είπε...

Κυριε Μπαρμπη ακριβως αυτη η οπτικη, ειναι που κουρασε τον Γατο. Διαλεξε το moderation, και φορτωσε τον εαυτο του με παραπανω δουλεια, για να μην χρειαστει να υποχρεωσει τους καλοπροαιρετους να δινουν e-mail για να καταθετουν σχολιο. Σκεφτειτε οτι με την ευγενεια που τον διακρινει, θα ηταν υποχρεωμενος να εξηγει στον ενα και στον αλλο, γιατι εκοψε τα σχολια τους. Οσο για το οφελος του απο το blog δεν περιμενω απο σας να το καταλαβετε, αφου μιλατε για χρηματα και διαφημισεις, και δεν αντιλαμβανεστε την τελειομανια του και την διαθεση του να προσφερει.Αλλα βεβαια την ενημερωση σας την θελετε,ε; Ποσα πληρωνετε;

@ Ανωνυμοι

Μεχρι τωρα πιστευα και ηλπιζα πως ο Γατος ισως υπερεβαλε, οταν μιλουσε για οργανωμενη επιθεση εναντια στο Skakistiko. Βλεποντας τα μηνυματα σας τοσο εδω, οσο και στο http://chessnewsgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html καθε αμφιβολια χαθηκε.

Μπραβο παλληκαρια. Αφου δεν βλεπετε πως πεφτουν τα στηριγματα που στηριζουν τον χωρο που σας ζει,ενα-ενα, καλα θα παθετε.

Pfren, δεν βοηθησες, δεν χρειαζοταν να τα βαζεις με τον καθε ανωνυμο, οπως εγραψε καποιος φιλος "αν μπορεί κάποιος ας πείσει τον Pfren να μην βαράει αυταπάγγελτα κάθε ανώνυμο. Κάποιοι δεν έχουν την ευχέρεια να εκφραστούν με σαφήνεια μέσα σε λίγες γραμμές. Και αφού αντέξουν λίγες ανταλλαγές σχολίων μπορεί να αποχωρούν οριστικά..."


http://www.youtube.com/watch?v=E3t5p55pA9s&feature=related

Ελισσαίος είπε...

Θανάση αλλού γι' αλλού είσαι. Το παρουσιάζεις λίγο σαν εμπόρευμα το ιστολόγιο. Όταν έχεις ξεκινήσει κάτι με τη ζωντάνια που είχε το skakistiko, με τα σχόλια να διαδέχονται το ένα το άλλο, σε κανονικό χρόνο, δεν μπορείς να πεις ξαφνικά, άστο να κοιμάται μια μέρα και τα λέμε αύριο. Μιλάμε πια για άλλο δημιούργημα. Ούτε είναι κανένας δημοσιογραφικός οργανισμός, να φύγει ο Λαμπράκης να το αναλάβει ο Ψυχάρης. Έχει φτιάξει ένας κηπουρός έναν πανέμορφο κήπο με την προσωπική δουλειά του, ξέρει κάθε δέντρο και κάθε κλαράκι, αν φύγει κι έρθει ένας άλλος κηπουρός, ο κήπος δεν θα είναι ο ίδιος. Δεν είναι φασόν δουλειά.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Γερο Μαθιέ, δεν τα έβαζα με κάθε ανώνυμο. Τα έβαζα με συγκεκριμένους ανώνυμους. Βλέπετε, αυτά που διαπιστώσατε διαβάζοντας τα σχόλια του "επικήδειου" είναι τα ίδια πράγματα με αυτά που ειχα διαπιστώσει και εγώ, όταν άρρχισα να γράφω πιο συστηματικά στο μπλογκ του Φίλιππα (κάπου δέκα μήνες πριν). Θέλετε η εμπειρία που έχω από διαχείριση ιστότοπων (διαχειρίζομαι προσωπικά δύο επιχειρηματικά και ένα πολιτικό site, δεν είναι του παρόντος να αναφέρω ποια), θέλετε το γιούνισεξ μιλιτέρ ύφος και ήθος των αρνητικών ανώνυμων σχολίων, όλα αυτά είναι απολύτως ενδεικτικά συστηματικής επίθεσης. Δεν γνωρίζω τον ενορχηστρωτή, και για να είμαι ειλικρινής, δεν με πολυαπασχολεί η ταυτότητά του. Από σκατόψυχους παραγοντίσκους οβ δι μπόττομ, δόξα νάχει, είμαστε πλήρεις στην Ελλάδα.
Επόμενη ημέρα, δεν νομίζω να υπάρχει. Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν είναι διατεθειμένος να ασχολείται "ερασιτεχνικά" 23 ώρες το 24ωρο με κάτι που του καταστρέφει την ψυχική του υγεία.
Μόνη περίπτωση να επανέλθει το ιστολόγιο είναι μέσα από συλλογική προσπάθεια και καταμερισμό αρμοδιοτήτων, πράγμα που προσωπικά θεωρώ από εξαιρετικά δύσκολο, μέχρι και ουτοπικό. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί...

Ληστης είπε...

@ Pfren:

O Γερο-Μαθιος ανεβηκε στην καλυβα, δεν εχει συνδεση εκει, αλλα ανησυχουσε μηπως τον παρεξηγησεις.

εριξα μια ματια και στ' αλλα που εγραψες σημερα αλλου, καλα το πας κατα την γνωμη μου.

Οσον αφορα τα λογια του φιλου του γερο-Μαθιου, τ' ακουσα κι γω στο καφενειο, ολο το ζουμι ειναι στο αυτεπαγγελτα απ' οσο καταλαβαινω.

Και μην ξεχνας:

"No reason to get excited", the thief he kindly spoke
"There are many here among us who feel that life is but a joke
But you and I, we've been through that, and this is not our fate
So let us not talk falsely now, the hour is getting late".

http://www.youtube.com/watch?v=UGUpqxUAFws&feature=fvw

barbis είπε...

@ Ελλισαίος:Mίλησε και ο καλλιτέχνης!Κάτσε εσύ επάνω από το πληκτρολόγιο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να σβήνεις χυδαία σχόλια και θα δεις τι γλύκα.Χειρότερα και από δουλειά σ' εργοστάσιο ήταν.Και δεν καταλαβαίνω γιατί σε πείραξε τόσο πολύ που μίλησα για χρήματα.Εσύ όταν παίζεις στο θέατρο δεν πληρώνεσαι;
Υ.Γ:Μέχρι ένα σημείο ο Φίλλιπος σίγουρα το ευχαριστιόταν μέτα κατάντησε μαρτύριο τον κρατούσαν με παρακάλια να μείνει αλλά παρακαλετό ... ξινό .....

Ελισσαίος είπε...

@Θανάση δεν ήξερα ότι το "καλλιτέχνης" είναι απαξιωτικός χαρακτηρισμός που δεν μου επιτρέπει να μιλάω για πρακτικά θέματα. Με συγκλόνισε σαν επιχείρημα και με συνέτισε. Σταματώ.

barbis είπε...

@ Μαθιός:Eγώ το έχω πληρώσει αρκετά το σκάκι,όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά.Όσο για τη σκακιστική μου ενημέρωση στο διαδύκτιο υπάρχουν εκατομύρια ελεύθερες πληροφορίες και blog για κάθε γούστο.Αν πάντως το blog του Φίλιππα κυκλοφορούσε σε βιβλίο ευχαρίστως θα το αγόραζα διότι πρόκειται για ποιοτική δουλειά.Θα ήταν το δεύτερο βιβλίο του που θα είχα στην κατοχή μου μετά το αλφαβητάρι του σκακιστή το οποίο φέρει και την υπογραφή του.Πρέπει να ξέρουν κάποιοι ότι με το Φίλιππα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια.Μπορεί να μην κάναμε παρέα και να διαφέρουμε πολύ σαν χαρακτήρες αλλά δεν μπορώ να αμφισβητήσω το ότι είναι ένας άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα και μεγάλη αγάπη για το σκάκι.

Μηχανισμος είπε...

Μηχανισμος

Για κοιτα ρε, ολοι τον αγαπανε τον Γατο ξαφνικα, εκεινοι που τον εβριζαν εξαφανιστηκαν.

Αλλα βεβαια ετσι ειναι ο καπιταλισμος, εχει βιδα.

http://www.youtube.com/watch?v=NRhN9n-4XCw&feature=related