Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, 2010

Όπως έχουμε πει, πέρυσι τέτοιον καιρό, ονομάζουμε "Χριστουγεννιάτικα Δέντρα" τα προβλήματα που έχουν συμμετρική τοποθέτηση κομματιών, πιο στενή προς τα επάνω. Ο Ρώσος Ilya Schoumoff είχε δημοσιεύσει μια συλλογή από "σκακογραφήματα" (προβλήματα που η τοποθέτηση των κομματιών θυμίζει κάτι) σε ένα βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1867.

Σήμερα θα δούμε ένα νεότερο πρόβλημα, από το 1877 (!), που το δανειστήκαμε από το νέο βιβλίο του Παναγή Σκλαβούνου [Έλληνες σκακιστές του 19_ου αιώνα]. Το βιβλίο έχει μεγάλο πλήθος ιστορικών λεπτομερειών και όσοι ενδιαφέρονται, ας σπεύσουν να το αγοράσουν.

Το σημερινό πρόβλημα είναι του Ιωσήφ (Γκιουζέπε) Λιμπεράλη (* Κέρκυρα 1820, + Ζάκυνθος 1899), που ήταν γιός του Ιταλού αρχιμουσικού της μπάντας του 32_ου Βρετανικού Συντάγματος Πεζικού στην Κέρκυρα Domenico Liberalle και της Ελληνίδας Αικατερίνης Μηλιοράτη από την Ζάκυνθο. Ο Ιωσήφ έκανε μουσικές σπουδές και εργάστηκε ως αρχιμουσικός στην Κέρκυρα. Το 1852 νυμφεύθηκε την Ζακυνθινή Αικατερίνη Χαριάτη και μετοίκησε στην Ζάκυνθο. Μετά 18 χρόνια μετοίκησε στην Πάτρα. (Τα λέω επιγραμματικά - Λεπτομέρειες υπάρχουν στο βιβλίο του Σκλαβούνου).

(Πρόβλημα 473)
Ιωσήφ Λιμπεράλης (Giuseppe Liberali)
Nuova Rivista degli Scacchi, 12/1877
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε τρεις κινήσεις
3b4/3B4/3s4/3k4/2q1S3/2P1R3/1S1P1B2/2K1Q3 (9+4)
#3

Το κλειδί έχει μια ιδιαιτερότητα, που δικαιολογείται επειδή είναι παλιό το πρόβλημα και δεν ίσχυαν τότε όσα ισχύουν σήμερα. Θα δημοσιεύσω εδώ την λύση σε λίγες μέρες.

Ευχές για καλές γιορτές σε όλους!


20101228 : Η λύση
Κλειδί : 1.Rd3+! (σαχ στο κλειδί, αποδεκτό αν δεν μπορεί να φανεί το θέμα αλλιώς)
1...Qxd3 2.Sf6+ Bxf6 3.Qe6#
1...Qd4 2.Rxd4+ Ke5 3.Bg3# / Sd3# (δυάδα συνεχειών, ανεπιθύμητη)
1...Ke5? 2.Bg3# (σύντομη βαριάντα, αδυναμία)

Παραμερίζοντας τις μικρές παρατηρήσεις, χαιρετίζουμε το δημιούργημα ενός μακρινού συντοπίτη.

5 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά και καλά!

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

'Χρόνια Πολλά" σε όλους.

Διαγωνισμός λύσης συνδυασμών, παρμένων από πραγματικές παρτίδες, θα γίνει ανήμερα των Φώτων (ώρα 5.30 το απόγευμα) στο χώρο της πρώην "Αμερικανικής βάσης δήμου Ελληνικού", εκεί που ξεκινά 2 - 9 Ιανουαρίου σκακιστικό τουρνουά (www.zinonchess.gr). Ο χρόνος σκέψης και για τους 6 συνδυασμούς, που θα δοθούν σε χαρτί στους διαγωνιζόμενους, θα είναι λιγότερο από δύο ώρες. Τόν διαγωνισμό θα επιμεληθεί ο Γιάννης Γαρουφαλίδης.

Μετά τις 7.30 θα γίνει "Solving-show" με τη βοήθεια προβολέα. Ανα ζεύγη οι διαγωνιζόμενοι (μπορεί να είναι και παιδιά) θα συναγωνίζονται ποιός θα βρει πρώτος το "ματ" σε εύκολα προβλήματα.

Όριο συμμετοχών : 32 άτομα. Δηλώσεις στη διεύθυνση μέιλ: askl27@otenet.gr

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

Και πάλι ευχές. Σήμερα για την ονομαστική σου γιορτή Αλκίνοε- Μανώλη.

Μιά επαύξηση: Οι συνδυασμοί που θα θέσει προς λύση στις 6 Ιανουαρίου ο Γιάννης Γαρουφαλίδης θα είναι 8 και ο χρόνος για τους λύτες 2 ώρες σκέψης.

Σπ. Ιλ. είπε...

Πολλές ευχές, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη, στον αγαπητό Μανώλη και τους φίλους του ιστολογίου!

Emmanuel Manolas είπε...

Ευχές για καλή χρονιά σε όλους!