Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ατομικά αποτελέσματα από το Sunningdale

Οι καλύτεροι λύτες στην Ευρώπη για φέτος (διαγωνισμός ECSC 2010)

Σειρά - Όνομα - Χώρα - Βαθμοί - Λεπτά
1 - John Nunn - GBR - 80,50 - 335
2 - Piotr Murdzia - POL - 77,00 - 360
3 - Eddy van Beers - BEL - 76,25 - 333
4 - Kacper Piorun - POL - 72,25 - 360
5 - Bojan Vučković - SRB - 65,25 - 344
6 - Jorma Paavilainen - FIN - 62,75 - 357
7 - Michal Dragoun - CZE - 60,50 - 360
8 - Michel Caillaud - FRA - 59,50 - 351
9 - Milan Velimirović - SRB - 59,25 - 335
10 - Volodymir Pogorelov - UKR - 58,25 - 360
11 - Dolf Wissmann - NED - 58,00 - 358
12 - Marjan Kovačević - SRB - 56,25 - 333
13 - Colin McNab - GBR - 56,25 - 360
14 - Vladimir Podinić - SRB - 54,75 - 342
15 - Jonathan Mestel - GBR - 54,25 - 360
16 - Piotr Górski - POL - 52,75 - 360
17 - Araz Almammadov - AZE - 52,00 - 355
18 - Vasyl Dyachuk - UKR - 51,75 - 356
19 - František Sabol - CZE - 50,00 - 352
20 - Andy Ooms - BEL - 49,00 - 360
21 - Kostas Prentos - GRE - 48,50 - 354
31 - Nikos Mendrinos - GRE - 42,00 - 351
49 - Harry Fougiaxis - GRE - 29,25 - 351
51 - Panagiotis Konidaris - GRE - 29,00 - 360
ακολουθούν μερικοί ακόμη.

Διαβάστε την ανταπόκριση από την σελίδα της Chessbase εδώ και την παρουσίαση των προβλημάτων εδώ.
Φωτογραφία της εθνικής ομάδας μας στο ιστολόγιο του Παναγιώτη Κονιδάρη, εδώ.

13 σχόλια:

Alotan είπε...

Να σχολιάσω 2-3 πράγματα για τη βαθμολογία.

Οι δύο πρώτοι γνωστοί και πανίσχυροι λύτες. Το αποτέλεσμά τους ασυνήθιστα χαμηλό σε βαθμούς, κάτι που φανερώνει τη δυσκολία των προβλημάτων. Ιδιαίτερα τα τριάρια, οι σπουδές και τα βοηθητικά αποδείχτηκαν πολύ δύσκολα ακόμα και για τους κορυφαίους λύτες.

Ο τρίτος van Beers είναι διεθνής μαίτρ στο αγωνιστικό σκάκι (όχι πολύ ενεργός πλέον) και πρόσφατα έγινε GM στη λύση. Δεν είναι τυχαία η καλή του εμφάνιση.

Ο τέταρτος, 19χρονος Πολωνός Piorun είναι νέο πρόσωπο στη λύση, αλλά ήδη έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις, κατά πάσα πιθανότητα υπό την καθοδήγηση του Murdzia. Είναι πολύ ισχυρός σκακιστής, διεθνής μαίτρ με ΕΛΟ 2500 και μετά την επιτυχία του αυτή, λογικά θα γίνει διεθνής μαίτρ και στη λύση. Αυτός και ο Caillaud ήταν οι μόνοι που έλυσαν το s#6.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και αφού ξεκίνησε ο Κώστας με τα στατιστικά, να συνεχίσω εγώ με μερικά -νομίζω- ενδιαφέροντα που μάζεψα ειδικά για τούτο το ιστολόγιο, καθώς και κάποια σχόλια.

Έχοντας δει τα προβλήματα που έβαλε ο Κάμενικ στην Σουμπότιτσα, το είχα πει ότι θα μας σκίσει και φέτος και μάλιστα προέβλεψα παλούκια 2#,3#, help και self. Δε φανταζόμουν ότι θα έτσουζε και τις σπουδές!

΄Την πρώτη μέρα όλα τα κεφάλια ήταν κατεβασμένα. Ακόμα και οι πρωτοπόροι κοιτούσαν με απορία τις λύσεις και πείραζε πικρόχολα ο ένας τον άλλο. Ο Βελιμίροβιτς που είχε βάλει τα (σχετικά εύκολα για παγκόσμιο) προβλήματα στη Ρίγα αστειεύτηκε (όπως πάντα): "Τουλάχιστον εγώ έκανα τους ανθρώπους να χαμογελούν!".

Οι Σέρβοι είναι πάντα συμπαθείς και είναι αυτοί με τους οποίους κάνουμε περισσότερο παρέα. Σχεδόν πάντα μας συντροφεύουν το βράδυ στο μπαρ το ξενοδοχείου. Εκεί, κερνώντας ένα ποτό τον Κοβάσεβιτς που είχε ήδη πονοκέφαλο, τον ρώτησα πόσα χρόνια συμμετέχει σε διαγωνισμούς λύσης (είναι 55άρης, ο καλύτερος λύτης δυαριών στον κόσμο και έχει τσιμπήσει και ένα Παγκόσμιο). 35 χρόνια, από την αρχή! ήταν η απάντηση. Πόσους βαθμούς έκανες σήμερα; συνέχισα. 25! με αποστόμωσε. Μόλις λίγο πάνω απ' το 50%! Έλεος!

Να ρίξουμε και μια ματιά στις επιδόσεις της ομάδας ανά κατηγορία, καθώς και σε αυτές κάποιων σημαντικών λυτών. Τους παίκτες της ομάδας μας τους αναφέρω με τα αρχικά (Π=Πρέντος, Μ=Μενδρινός κτλ)και θυμίζω ότι μετράνε κάθε φορά τα τρία καλύτερα αποτελέσματα:

#2: Μ=10,Φ=10,Π=5 (!),Κ=0 =>25
[Podinic=10,Mestel=5,ούτε οι μισοί δεν τα έλυσαν όλα]

#3: Π=9.5,Μ=4.5,Φ=0,Κ=0 =>14
[Πανικός, Friedgood=6.5, Kovasevic=5,McDowell=1.25!]

endgames: Π=11,Μ=8.5,Κ=7.5,Φ=0 =>27
[Κόλαση!! Να φανταστείτε ότι η Ελληνική ομάδα βγήκε 2η στις σπουδές!Πάρτε γεύση:Dragoun=6.5, Kovasevic=5.5,Velimirovic=1.5!! και τέλος, όπως είχα πει χαριτολογώντας πριν τους αγώνες συνέβει κιόλας, να περάσω δηλαδή τον Μέστελ στις σπουδές:Mestel=5.5!]

H#: Φ=8.25, Μ=5,Π=3,Κ=2.5 =>16.25
[Η πανωλεθρία συνεχίστηκε... Vucsevic=7 (είναι ό ίδιος συνθέτης!), Henrych=2.5]

#n: Π=10,Κ=10,Μ=6,Φ=5 =>26
[McNab=5,Kopyl=5,Pogorelov=5]

S#:Π=10,Μ=9,Κ=9,Φ=5 =>28
[Το S#6 έλυσαν μόνο δύο άτομα σε όλη την αίθουσα, ό φοβερός Καγιό, που από 39ος στο δεύτερο γύρο σκαρφάλωσε στην 8η θέση της κατάταξης και ο έφηβος μαθητής του Μούρτζια, Πιορούν. Όλοι οι υπόλοιποι ζερό στον Γκάμνιτζερ. Ακόμα κι αυτός ο Μούρτζια που μου έλεγε μετά ότι τον πονούσε φοβερά το κεφάλι του και ανακατευόταν το στομάχι του από την υπερπροσπάθεια και τη στενοχώρια του. Σημειωτεόν ότι ο Πολωνός τετράκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής κάνει ειδικές προπονήσεις στα προβλήματα του Gamnitzer. Αν είχε λύσει το συγκεκριμένο θα είχε κερδίσει τόσο αυτός όσο και η Πολωνία το χρυσό!].

Έχω κι άλλα παραλειπόμενα, αλλά δε με φτάνει ο χώρος και ο χρόνος. Θα επανέλθω.

Alotan είπε...

Μερικές παρατηρήσεις σε αυτά που έγραψε ο Παναγιώτης.

Ο Bojan Vuckovic (GM στη λύση και στο αγωνιστικό σκάκι) δεν έχει καμία σχέση με τον αείμνηστο μέγα συνθέτη Milan Vukcevic (GM στη σύνθεση και IM ή GM στο αγωνιστικό και επίσης ισχυρό λύτη, σε άλλες εποχές όμως), εκτός από την κοινή καταγωγή.

Ο συμπαθέστατος Marjan Kovacevic αν και ισχυρότατος λύτης (GM σε λύση και σύνθεση) δεν έχει στεφθεί ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής σε ατομικό επίπεδο. Είναι πάντως ο μοναδικός που έχει συμμετάσχει σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα (33).

Ο Murdzia έχει κατακτήσει 5 παγκόσμια πρωταθλήματα (όχι 4). Δεύτερος σε παγκόσμιους τίτλους ο ρώσσος Evseev με 4.

Alotan είπε...

Να σημειώσω την εξαιρετική εμφάνιση του Νίκου Μενδρινού σε μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, το Machine Gun Solving (30 προβλήματα 2 κινήσεων, σε χρόνο 1 λεπτού για το καθένα) όπου κατέκτησε την 9η θέση, μπροστά από πολλούς "επαγγελματίες" του είδους.

Τα προβλήματα και τα αποτελέσματα εδώ: http://www.milanvel.net/pub/mg/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κώστα
Ευχαριστώ για τις διορθώσεις, τα έγραψα λίγο βιαστικά είναι η αλήθεια. Ο Κοβάσεβιτς πράγματι έχει άπειρα πλασαρίσματα στην 6άδα, μεταξύ των οποίων και μια δεύτερη θέση πίσω από τον Καγιό στο Γκράτς το 87, όχι όμως πρώτη θέση. Μια τιμή βέβαια που κατέκτησε με την τότε Γιουγκοσλαβία στη Βάρνα το 82. Το πρωτάθλημα του Ρίο δεν το μέτρησα στον Πετράκη, οπότε πάλι δίκιο έχεις, πέντε οι κούπες του Πολωνού.Κάτι μου λέει πως στην Κρήτη θα τις κάνει 6. Μιας και΄μιλήσαμε με τον Μούρτζια, τον ρώτησα αν θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.Θα μπορούσε να συμμετέχει και να δώσει και κάποια διάλεξη, με το αζημίωτο φυσικά. Μου είπε ότι πολύ θα το ήθελε και ότι ίσως να το κανονίσουμε για το μέλλον, αλλά αυτή την περίοδο είναι φορτωμένος επαγγελματικά αφού ανέλαβε πρόσφατα κάποιο θώκο στην σκακιστική Ομοσπονδία της Πολωνίας.
Για την επιτυχία του Νίκου θα έγραφα αλλά με πρόλαβες.

Θα γράψω κι άλλα... παραπολιτικά, λίγο υπομονή.

Alotan είπε...

Διαβάστε και την ανταπόκριση στη σελίδα της Chessbase: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6261

Εκεί θα βρείτε αρκετές φωτογραφίες και ενδιαφέροντα σχόλια σε τυπικό βρετανικό στυλ.

Επίσης, στη σελίδα της διοργάνωσης http://www.bstephen.me.uk/ecsc2010/results υπάρχουν ήδη αναρτημένα τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπως επίσης και οι υπολογισμοί των ΕΛΟ (οι Έλληνες χάσαμε κάποιους πόντους, εγώ αρκετούς, με εξαίρεση τον Κονιδάρη που κέρδισε ΕΛΟ).

Στην ίδια σελίδα http://www.bstephen.me.uk/ecsc2010/problems-and-solutions υπάρχουν όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού και σε χωριστό αρχείο οι λύσεις τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πήρα και 18 Έλο;; Με 32%;; Μα, τόσο μαζέτας είμαι πια;;

Πάντως η αλήθεια να λέγεται, έγινε σφαγή.Μόλις 25 λύτες προσπέρασαν το 50%, μόλις 15 το 60%, και μόλις 5 το 70%! Επίσης κανείς παίκτης δεν κατέβηκε τα 333' σκέψης (στα 360 μάξιμουμ). Το έβλεπα και με τα μάτια μου. Τελείωνε ο χρόνος και τα καθίσματα ήταν όλα γεμάτα. Θυμάμαι μόνο στα δυάρια σηκώθηκαν νωρίτερα 3-4 (μη φανταστείτε, 2-3' νωρίτερα μιλάμε), στα τριάρια ένας, στις σπουδές και τα σελφ, νομίζω κανένας.

Πριν από κάθε γύρο ο Κάμενικ έδινε τις τυπικές οδηγίες για τα προβλήματα (μέχρι ποιου σημείου χρειάζεται να γραφεί η λύση κτλ). Τα αγγλικά του ήταν ωστόσο άθλια και η βαριά σλαβική του προφορά τα έκανε χειρότερα. Λέει λοιπόν στα πολυκίνητα, προσπαθώντας να τονίσει ότι δεν είναι ανάγκη να γράψει κάποιος τη λύση, παρά μόνο μέχρι την προτελευταία λευκή κίνηση: "You can write till the white move before mate. You cannot write the final move". Ήθελε να πει βέβαια "you may not", αλλά δεν πρόλαβε να το διορθώσει. Πετάχτηκε αμέσως ο φοβερός Βελιμίροβιτς και αναφώνησε:
"I can! I can!"!

O Piorun έκανε βέβαια νόρμα GM, και αυτή ήταν η μόνη νόρμα που επιτεύχθηκε. Κώστα και Νίκο, υπομονή μέχρι την Κρήτη. Ο νεαρός Πολωνός όμως μου φάνηκε κάπως ψυχρός, ελπίζω να μην βεντετίζει από τώρα. Καμιά σχέση πάντως με τον χαμογελαστό και ευπροσήγορο Μούρτζια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πολύ φιλόξενος ο Πωλ Βαλουά και γενικά οι διοργανωτές Άγγλοι, όχι όμως το ίδιο και οι κορυφαίοι παίκτες τους. Ο Χάρης είχε φαγωθεί να με γνωρίσει στους πάντες. Πρέπει να σε μαθαίνουν σιγά-σιγά, έλεγε. Μίστερ Τζόνσον (προς τον εκπληκτικό συνθέτη βοηθητικών που του έχω βλαστημήσει τη συχωρεμένη τη μάνα του άπειρες φορές), ο μίστερ Κονιντάρις. "You are my nightmare!", του είπα, τί να του πω; "You are not mine" πήγε να μου πει, αλλά συγκρατήθηκε ο ανθρωπάκος και αρκέστηκε να χαμογελάσει καλοκάγαθα. "Is this a honor?" ρώτησε μετά.

Το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από μαύρους ενοίκους, κυρίως γυναίκες. Νομίζω ήταν από κάποια χορωδία gospel ή κάτι τέτοιο. Η μαύρη μέρα, από το πρωί φαίνεται.

Βγαίνοντας από τα κτήρια κινδύνευες να πατήσεις κάποιο από τα ανεξέλεγκτα κουνέλια που τριγυρνούσαν στο γκαζόν. Παραδόξως ο μπουφές δε θυμάμαι να είχε κουνέλι. Κρίμα, έπρεπε να πατήσω κάποιο.

Σε ένα από τα σελφ ο Χάρης περηφανευόταν μετά ότι το είδε αμέσως ότι θα κινηθεί ο ίππος. Έγραψε λοιπόν Ι και άφησε κενό το τετράγωνο, για να γράψει μετά το πιο θα ήταν το σωστό. Αφού βρήκε όλες τις βαριάντες (εγώ και Νίκος χάσαμε μία) έδωσε τα προβλήματα. Με φρίκη διαπίστωσε υστερότερα ότι είχε πάρει μόνο 5 πόντους από άλλο πρόβλημα. Σταμάτησε τότε τον έρμο τον διαιτητή που κουβαλούσε τη μεγάλη κούτα με τα φύλλα των λύσεων και του ζητούσε εξηγήσεις. Πού να ψάξει όλα τα φύλλα ο άνθρωπος! Τελικά θυμήθηκε: "Α! εσύ είσαι που δεν έγραψες καθόλου το κλειδί;"...

Και μια και λέω για τον Χάρη, του έγινε πρόταση να γίνει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη θέση του Ισραηλινού Άβνερ. Θα τον στηρίξουν λέει οι Σέρβοι και πολλοί δυτικοί, γιατί τον θεωρούν έντιμο, αλώβητο, δίκαιο και επιτυχημένο σε ό,τι έχει αναλάβει. Μεγάλο προσόν και το νεαρό της ηλικίας. Μεγάλη ευθύνη. Ακόμα το σκέφτεται. Του εύχομαι να επιλέξει το σωστό.

Emmanuel Manolas είπε...

Χάρης Φουγιαξής για Πρόεδρος!!!!
Με εγκάρδιες ευχές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Sorry! Τζόουνς. Κρίστοφερ Τζόουνς, ο συμπαθής (λέμε τώρα) συνθέτης. Άλλος ο Κρίστερ Τζόνσον.

Να αυτοδιορθωθώ, να μην προλάβει ο Αλοτάν. Για τον οποίο θα σας πω άλλη φορά, περιμένω πρώτα την οικονομική του προσφορά για να κρατήσω το στόμα μου κλειστό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τώρα τελευταία γράφω σχόλια και μου τα τρώει το διαδικτυακό χάσμα. Τες-πα, έγραφα για το πού μπορούσε να φτάσει η ομάδα μας (με πολύ μέτρια εμφάνιση και νορμάλ λύση) στο Ευρωπαϊκό. Έκατσα και ψείρισα λίγο τα προβλήματα που δε λύσαμε και κατέληξα στα εξής:
α)Ο Κώστας θα μπορούσε να έχει λύσει άλλο ένα δυάρι (συνήθως λύνει και τα τρία, τα δύο θα ήταν μέτρια απόδοση) και να πάρει κι άλλους 5β από τα βοηθητικά ήτοι +10 γι' αυτόν (και 11η θέση) και +10 για την ομάδα.
β)Ο Νίκος έλυσε λίγο απ' όλα, αλλά όπως τα συζητήσαμε στάθηκε λίγο άτυχος, μπορούσε 7-8 πόντους ακόμα.
γ) Ο Χάρης εκτός από την πατατιά που έχω ήδη αναφέρει, έχασε και άλλους εύκολους πόντους μερικούς κρίσιμους για την ομάδα. Για παράδειγμα στις σπουδές έδωσε λευκή κόλλα.
δ)Για μένα τί να πω; Στοιχειωδώς να έλυνα ένα μόνο 2#, ένα μόνο 3#, να έπαιρνα τους δυόμιση βαθμούς που έχασα τζάμπα στη σπουδή και για τα βοηθητικά να μην πω τι μπορούσα να έχω μαζέψει, θα ήμουν 20 θέσεις πάνω.
ε)Σύμφωνα με τους προσεγγιστικούς υπολογισμούς μου η ομάδα απ' όλα αυτά τα διαφυγόντα κέρδη θα μπορούσε να τσιμπήσει κάπου 25 βαθμούς πράγμα που θα την έφερνε στην εξάδα και πιθανόν πέμπτη. What a pity! που θα' λεγαν και στο Sunningdale.

Τα περισσότερα Έλο κέρδισε φυσικά ο Piorun (+72) ενώ τα περισσότερα έχασε ο McDowell (-64). O Nunn παρά το σχετικά μικρό ποσοστό (89%) για πρώτη θέση, πέτυχε λόγω της δυσκολίας των προβλημάτων, απόδοση 2890!O Murdzia ήρθε δεύτερος και έχασε και 1 Έλο! Φανταστείτε για τί επίπεδο μιλάμε...

Emmanuel Manolas είπε...

Αν ψάχνεις για εθνική ομάδα της Ελλάδας
χωρίς προπονητή,
χωρίς εγκαταστάσεις,
χωρίς χρήματα για τα έξοδα,
χωρίς δημοσίευση αποτελεσμάτων, χωρίς βραβεύσεις για τους αθλητές της από την πολιτεία ή την ομοσπονδία της...
την βρήκες και έγινες μέλος της!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εντάξει, μη νομίζεις ότι στο καλλιτεχνικό είναι πολύ καλύτερα αλλού. Βέβαια υπάρχουν ομοσπονδίες που χρηματοδοτούν τους παίκτες τους και τους καλύτερους λύτες τους εξασφαλίζουν επαγγελματικά (πχ Ρώσοι, Πολωνοί κτλ) αλλά γενικά η ενασχόληση με το καλλιτεχνικό δεν έχει χρήματα και αναγνώριση. Ίσως όμως και να' ναι καλύτερα έτσι, θυμίζει λίγο από τις ρομαντικές εποχές του σκακιού, αφού το κάνεις επειδή σ' αρέσει κι όχι επειδή σε πληρώνουν. Βέβαια η παρατήρησή σου χωράει πολύ κουβέντα (το θέμα του προπονητή για παράδειγμα) αλλά δεν είναι επί του παρόντος.