Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Δελτίο Τύπου για τον 8 Διαγ. Λύσης ΕΣΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ
 
8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (Κυριακή, 31 Μαΐου 2009)
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Πρωταθλητής για 8η φορά (!) ο Κώστας Πρέντος 

Με τη συμμετοχή 17 λυτών διεξήχθη επιτυχώς, την Κυριακή 31 Μαΐου, στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω, ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.    

Διοργανωτές του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των φίλων του καλλιτεχνικού σκακιού, ήταν ο Δήμος και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Αιγάλεω, ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω και η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. με συντονιστή-κριτή το Γιάννη Γαρουφαλίδη.

Η ποιότητα και δυσκολία των θεμάτων δημιούργησε εκπλήξεις και έντονη αγωνιστική μαχητικότητα ενώ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για την τελική κατάταξη .

Πρώτος νικητής -για 8η φορά σε 8 διοργανώσεις!- αναδείχτηκε με χαρακτηριστική άνεση ο Θεσσαλονικιός Κώστας Πρέντος με 42 β. (Ποσοστό 70 %). Δεύτερος νικητής αναδείχτηκε ο Χάρης Φουγιαξής με 23 β. (Ποσοστό 38,3%) και τρίτος νικητής ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος με 22 β. (Ποσοστό 36,6%).

Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Παναγής Σκλαβούνος με 21,5 β. Μανώλης Μανωλάς με 20 β. και Σπύρος Ιλαντζής επίσης με 20 β. αλλά ελαφρώς χειρότερο χρόνο.
Τις απονομές έκανε ο αντιδήμαρχος Αιγάλεω υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού κ. Γ. Καραχάλιος ενώ οι τρεις πρώτοι νικητές έλαβαν και το “Twins’ Prize”, δηλ. χρηματικά έπαθλα αθλοθετημένα από τον Μεγανήσιο Παναγιώτη Κονιδάρη, προς τιμήν των δίδυμων νεογέννητων παιδιών του (ο ίδιος δε μπόρεσε να συμμετάσχει για ευνόητους λόγους :) ).

Παράλληλα με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων διεξήχθη και διαγωνισμός λύσης προβλημάτων για αρχάριους με λιγότερα και ευκολότερα προβλήματα στον οποίο βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του ο Γ. Κατωπόδης (με 7,5 β. στους 40 β.) ο οποίος ήταν και ο νεότερος από τους συμμετέχοντες!

Συνολικά η συμμετοχή στο διαγωνισμό κρίνεται ικανοποιητική. Αν και έλειπαν κάποιοι γνωστοί λύτες (π.χ. Κονιδάρης, Κωστούρος Καλκαβούρας, Μαρκεσίνης, Μητσάκης) είχαμε τη συμμετοχή κάποιων νέων προσώπων (π.χ. Τασσόπουλος –είχε χρόνια να συμμετάσχει- και Βλάχος) ενώ, εκτός από την Αθήνα, εκπροσωπήθηκαν στο διαγωνισμό η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Από την άλλη, σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή στο διαγωνισμό αρχαρίων.

Με το τέλος της διοργάνωσης οι συμμετέχοντες αφού ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για τη φιλοξενία τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς
Η επιτροπή καλλιτεχνικού σκακιού της Ε.Σ.Ο.

2 σχόλια:

PGS-player είπε...

Εγώ είμαι κοντά στο 1800 έλο και δυσκολεύτηκα πολύ να λύσω τα δυάρια (έκανα λάθος στα τριάρια). Πρέπει να βάζετε ποιο εύκολα προβλήματα στους διαγωνισμούς, αν θέλετε να τραβήξετε πιο πολύ κόσμο.
Πάντως, το μπλογκ αυτό είναι πολύ αξιόλογο!

Emmanuel Manolas είπε...

@PGS-player
Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου αγαπητέ.

Καταρχήν, το αγωνιστικό σκάκι δεν είναι εύκολο. Θέλει πολύ διάβασμα για ανοίγματα, συνδυαστικό παιγνίδι, υψηλή τεχνική στο φινάλε. Και δεν παίζεις μόνος σου! Έχεις τον αντίπαλο που μπορεί να σκεφτεί ο,τιδήποτε και να σε ξαφνιάσει. Αν είσαι καλά προετοιμασμένος και διατηρείς την προσοχή σου στους αγώνες, μπορείς να ανεβάζεις το ΕΛΟ σου και να κυριαρχείς. Ωραία ως εδώ!

Είπε όμως κάποιος ότι το καλλιτεχνικό σκάκι είναι εύκολο; Έχει πάμπολλους διαφορετικούς ορισμούς για τους κανόνες που θα ισχύουν. Στους διαγωνισμούς λύσης επιτρέπονται ορθόδοξα (δυάρια, τριάρια, πολυκίνητα, σπουδές) βοηθητικά και αντίστροφα. (Σε ειδικούς διαγωνισμούς επιτρέπονται και προβλήματα μυθικού σκακιού). Οι περισσότεροι αγωνιστικοί παίκτες είναι χαμένοι απο χέρι γιατί δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με άλλα προβλήματα εκτός από τα ορθόδοξα. Όχι ότι δεν μπορούν, απλά δεν έχουν μάθει.
Φτάνουμε λοιπόν στο ζουμί.

Σου βάζουν ένα πρόβλημα που δεν έχεις δει ποτέ σου και σου λένε να το λύσεις σε ορισμένο χρόνο. Η μικρή βοήθεια είναι ότι σου λένε και σε πόσες κινήσεις λύνεται. Σαν να σου λένε "στο χωράφι είναι πεταμένο ένα κατοστάρικο, βρες το"!

Πρέπει να ξέρεις να ψάξεις συστηματικά. Αν κάνεις κύκλους γύρω από το σημείο που θεωρείς πιθανό να βρίσκεται η λύση, μπορεί ο συνθέτης να σε έχει ξεγελάσει και να τελειώσει ο χρόνος σου χωρίς να έχεις θετικό αποτέλεσμα.

Έχεις ήδη διαπιστώσει ότι τα προβλήματα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ας είναι και μόνο τριών κινήσεων. Τώρα λοιπόν μπορείς να εκτιμήσεις κάποιους ανθρώπους όπως ο Πολωνός Μούρτζια, ο Ρώσος Εβσέεβ, ο Βρετανός Ναν και φυσικά ο Έλληνας Πρέντος, που συστηματικά παίρνουν διακρίσεις στην χώρα τους και στον κόσμο!

Στον Πρέντο δεν του έκαναν χάρη να γίνει οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδος, βάζοντάς του εύκολα προβλήματα. Τα προβλήματα πάντοτε είχαν κάποιο βαθμό δυσκολίας πάνω από όσο ανέμεναν οι λύτες. Όμως ο άξιος καταφέρνει και ξεχωρίζει. Και προσωπικά θα προτιμούσα να ζητάς δύσκολα προβλήματα!

Θέλουμε περισσότερο κόσμο!
Θέλουμε ανθρώπους που να μπορούν να λύνουν δύσκολα προβλήματα και να χαίρονται που το κατάφεραν αυτό. Και θα σου το πάω λίγο παραπέρα, αφού τα προβλήματα κάποιος τα φτιάχνει...
Θέλουμε ανθρώπους που να μπορούν να συνθέτουν προβλήματα και να κερδίζουν διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολλούς συνθέτες. Αν ψάξεις στην Ελλάδα, θα βρεις ελάχιστους. Δύσκολη δουλειά η σύνθεση!

Υπόσχομαι σε επόμενη ανάρτηση να δημοσιεύσω τα προβλήματα του παράλληλου διαγωνισμού για μικρότερης δυναμικότητας αθλητές, όπου θα εκτιμήσεις την εξαιρετική επιλογή που έκανε ο κριτής Γαρουφαλίδης.