Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Εννιά σπουδές στο Corus 2009

Απόσπασμα από άρθρο του IM Yochanan Afek δημοσιευμένο στην Chessbase.

Στις 13-02-2009 έγινε διαγωνισμός λύσης σπουδών (Study Day) στα πλαίσια του τουρνουά Wijk aan Zee.
Έπρεπε να λυθούν εννιά σπουδές σε τρεις ώρες.
Οι σπουδές ήσαν αρκετά δύσκολες, δημιουργημένες ειδικά για τον διαγωνισμό αυτόν από τους Jan Timman, Yochanan Afek, Piotr Murdzia, Andjey Jasic, Gady Costeff, Ilham Aliev και Siegfried Hornecker.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, την πρώτη θέση (με 36/45) πήρε ο δεκαοκτάχρονος Twan Burg, από την μικρή πόλη Schijndel της επαρχίας Brabant της Ολλανδίας, αφήνοντας τις επόμενες θέσεις για τους
2. John Nunn, 32/45, (Άγγλος GM, δυό φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην λύση προβλημάτων),
3. Eddy van Beers, 28/45, (Βέλγος πρωταθλητής),
4. Dolf Wissmann, 22/45, (GM, Ολλανδός πρωταθλητής),
5. Martin van Essen, 22/45.

Εκτός από τα χρηματικά βραβεία στους τρεις πρώτους, μοιράστηκε σε όλους ειδικό βιβλίο με σπουδές από τον διαγωνισμό Corus-1970.
Στις φωτογραφίες του άρθρου θα δείτε τον συλλέκτη Harold van der Heijden να δίνει ως βραβείο στον Dolf Wissmann μια συλλογή με 70,000 σπουδές.

Στο άρθρο θα βρείτε επίσης μία από τις σπουδές (του Gady Costeff, παίζουν τα Λευκά και κάνουν ισοπαλία) χωρίς την λύση της, για να εξασκηθείτε.

Ο Gady Costeff έχει δημιουργήσει ειδικό λογισμικό (την Chess Query Language, CQL) που επιτρέπει την αναζήτηση θεμάτων μέσα σε αρχεία με σπουδές (όπως αυτό του Harold van der Heijden παραπάνω) ή με παρτίδες.

Ενημέρωση : Ο αναγνώστης μας "Σπουδαστής" σχολιάζει :
Η λύση της πρώτης σπουδής και δύο σπουδές ακόμη σε άρθρο της Τσεςμπέιζ. Μερικές σπουδές ακόμη και προβλήματα από τον Διαγωνισμό Λύσης προβλημάτων της Βρετανίας σε άλλο άρθρο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικό αποτέλεσμα για τον άγνωστο Twan Burg - περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξή του!
Κε Αλκίνοε, πολλά συγχαρητήρια για το θαυμάσιο ιστολόγιο!

Ανώνυμος είπε...

Η λύση της πρώτης σπουδής και δύο ακόμη στηο νέο άρθρο της Τσεςμπέιζ : http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5230

Ανώνυμος είπε...

Σε νέο άρθρο της ιστοσελίδας της Chessbase (http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5254) παρουσιάζονται οι λύσεις και άλλων σκακιστικών σπουδών, που τέθηκαν προς λύση στο διαγωνισμό του Corus, όπως και άλλων θεμάτων, που είχαν τεθεί προς λύση στο φετινό Πρωτάθλημα Λύσης σκακιστικών προβλημάτων της Βρεττανίας.