Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Διαγωνισμός Λύσης μόνον για σκιέρ

Υπάρχουν αθλήματα που απαρτίζονται από δυό ή περισσότερες διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες (παραδείγματα : Δίαθλο, Πένταθλο, Δέκαθλο).
Ο Παναγής Σκλαβούνος μας έδειξε μερικές εναλλακτικές δυνατότητες για σκακιστές.

Έχουν γίνει προσπάθειες να συνδυαστεί η ενασχόληση με το σκάκι (πνευματική κυρίως δραστηριότητα) με δραστηριοποίηση σε άλλα αθλήματα (σωματική κυρίως δραστηριότητα), όπως "Σκάκι και Μποξ" !
(Δες chess boxing και World Chess Boxing Organization).



Η επόμενη είδηση περιγράφει πώς συνδυάστηκε (09-02-2009) μια κατάβαση δύο χιλιομέτρων με σκι στα χιόνια του Jefferson County της Νέας Υόρκης, με έναν διαγωνισμό λύσης σκακιστικών προβλημάτων.
Ξεκινάς με τα σκι, σταματάς και λύνεις. Μετά από διάφορες διαδρομές τερματίζεις και έχεις κάποιο χρόνο άφιξης. Για κάθε σωστή λύση προβλήματος ο χρόνος άφιξης μειώνεται. Για κάθε λαθεμένη λύση ο χρόνος αυξάνεται. Αν παραλείψεις κάποιο πρόβλημα έχεις διπλάσια αύξηση.
(Δες το άρθρο του John Kunz στην chessbase).



Φαίνεται ενδιαφέρον. Επιδιώκει κανείς υγεία στο μυαλό και υγεία στο σώμα.


Εμείς ας αλλάξουμε το σκι με τρέξιμο...
 -Αυτός προετοιμάζεται για την σκακιστική Ολυμπιάδα!
(του Rudolf Sauer από το Mannheim)
...και ας στήνουμε τις σκακιέρες κάθε 400 μέτρα
 Κουίζ : Σε ποιά εκδήλωση χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι πινακίδες με τα προβλήματα;

4 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Παλιότερα (στα αλήστου μνήμης "Δρώμενα", νομίζω στο τεύχος με την ξεβράκωτη στο εξώφυλλο), είχα προτείνει το δημιουργικό υβρίδιο "ζαρίκιο", που θα παίζεται με ζάρια όπως το τάβλι, αλλά θα διατηρεί πολλούς από τους κανόνες του σκακιού. Είχα εισάγει ακόμα θυμάμαι και το υποβρύχιο σκάκι, που μάλιστα έγινε πραγματικότητα λίγο καιρό μετά.

Φυσικά οι καιροί αλλάζουν και τα επίπεδα χοληστερόλης ανέρχονται μαζί με τις απαιτήσεις. Προσαρμοζόμενος στο πνεύμα των ημερών θα πρότεινα επίσης:

α) το ντ-art σκάκι (συνδυασμός λύσης προβλημάτων και ρίψη βελακίων σε στόχο με σχήμα σκακιέρας).

β) το θάλάσσιο σκα-σκι (αυτό έχει αντί για πέδιλα σκι, σκακιέρες -πολύ πιο δύσκολη βερσιόν, πιστέψτε με, κι αν όχι εμένα, τον ορθοπεδικό που μου έβαλε τους γύψους)

γ)τη δισκακοβολία (μαρμάρινες σκακιέρες, αντί για δίσκους)

δ)την σκακοδρομία (ποιος θα φτάσει πιο γρήγορα στον τερματισμό κρατώντας τη στημένη σκακιέρα,χωρίς να του πέσει κάποιο κομμάτι).

ε)σκάκι επί κοντό (βάζεις έναν κοντό, π.χ. το Φουγιαξή, να κρατάει τη σκακιέρα, ενόσω παίζεις)

στ)σκάκι "παρα-πέντε", όπου κατεβαίνεις την πλαγιά με το ανεμόπτερο και παράλληλα παίζεις μπλίτς (εξού και η ονομασία).

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα αθλήματα ακόμα πιο διασκεδαστικά αλλά ,όπως λένε κάποιοι, δε θέλω να καταχρώμαι το χώρο σας, είστε και σοβαρό ιστολόγιο, είναι και δύο το πρωί...

Alotan είπε...

Τι μου θύμισες τώρα μ' αυτές τις υπαίθριες σκακιέρες!
Το καλοκαίρι του 1984, ενόψει της πρώτης Ολυμπιάδας της Θεσσαλονίκης, έγιναν κάποιες προολυμπιακές σκακιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους ένα πρωί Κυριακής.
Παράλληλα με άλλους αγώνες (μπλιτς, ράπιντ - άκτιβ τα λέγαμε τότε), έγινε κι ένας ανοιχτός (κυριολεκτικά) διαγωνισμός λύσης. Ο Παύλος Μουτεσίδης είχε αναλάβει τη διοργάνωση και είχε στήσει 4 μαγνητικές σκακιέρες με προβλήματα προς λύση.
Ανάμεσα στις παρτίδες του μπλιτς, πήγαινα εκεί που ήταν στημένες οι σκακιέρες και έλυνα τα προβλήματα (Τότε έδινα προτεραιότητα στο αγωνιστικό σκάκι, αν και αγαπούσα και το καλλιτεχνικό).
Αν θυμάμαι καλά, κέρδισα και 2 έπαθλα, ένα στο μπλιτς κι ένα στη λύση (μάλλον μετάλλια ήταν).
Πάντως, αυτό που θυμάμαι πολύ καθαρά είναι ότι είχα κάνει λάθος σε ένα δυάρι και ο Μουτεσίδης μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Τα τυπωμένα διαγράμματα της φωτογραφίας, που αποτελούσαν θέματα υπαίθριου διαγωνισμού λύσης, είχαν "στηθεί" τον Απρίλιο του 2003 στηνεκδήλωση για τα "Παπασιδέρεια 2003" στο Κορωπί.
Είχαν γίνει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα. Στη συγκεκριμένη είχαν λάβει μέρος δεκαεννέα λύτες, στην πλατεία Μερκούρη στο Κορωπί, μεταξύ των οποίων και οι : Α. Παπασταυρόπουλος, Μ. Τασσόπουλος, Π.Σκλαβούνος, Γ. Γαρουφαλίδης και Λ. Ανεμοδουράς.

Ευχαριστώ το Βασίλη Ανδρώνη, που μου το θύμισε.
Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Βασίλης ή Παναγής ?