Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

[Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] Χρήστου Κεφαλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 26/11/2008

Κυκλοφόρησε μόλις από τις [Εκδόσεις Κέδρος] και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία η

[Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] του Χρήστου Κεφαλή.

Πρόκειται για ένα έργο ταυτόχρονα ενημερωτικό, διδακτικό και ψυχαγωγικό, που παρουσιάζει εύληπτα και κατανοητά τον μυστηριώδη, γοητευτικό κόσμο του σκακιού, φέρνοντάς τον κοντά στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας. Έτσι έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία, όπου – σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες – δεν υπήρχε ως τώρα κάτι παρόμοιο.
Το σκάκι δεν είναι μόνο το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, αλλά διαθέτει επιπρόσθετα πολλά στοιχεία επιστήμης και τέχνης. Είναι ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος και ταυτόχρονα μια εικόνα της ανθρώπινης κοινωνίας και της ευρύτερης πραγματικότητας. Οι λεπτεπίλεπτες τεχνικές του και οι αναλογίες του με τη ζωή έχουν γοητεύσει μεγάλους στοχαστές, φιλοσόφους και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες.
Στη [Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια] ο αναγνώστης θα βρει κάθε τι σχετικό όχι μόνο με το αγωνιστικό σκάκι, αλλά και με όλες τις άλλες όψεις του σκακιού. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:
-Θέματα σκακιστικής θεωρίας: Κανόνες του παιγνιδιού, σκακιστική γραφή και ορολογία, εικόνες ματ, τακτικά και στρατηγικά μοτίβα. Για κάθε θέμα χρησιμοποιούνται πρακτικά παραδείγματα από θέσεις παρτίδων, ολόκληρες παρτίδες, κ.λπ.
-Βιογραφίες και παρτίδες κορυφαίων ξένων και Ελλήνων παικτών, όπως παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, κορυφαίοι μετρ, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας. Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η παρουσίαση των παγκόσμιων πρωταθλητών, με εκτενείς βιογραφίες και αρκετές από τις πιο φημισμένες παρτίδες τους. Υπάρχουν ακόμη βιογραφίες για τους μεγάλους σκακιστές από το 16ο αιώνα ως τις μέρες μας. Αλλά και το ελληνικό σκάκι καλύπτεται με βιογραφίες όλων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών Ελλάδας, καθώς και παικτών που κατέκτησαν τον τίτλο του γκρανμέτρ και του διεθνούς μετρ ανδρών και γυναικών, αλλά και με ένα ιστορικό χρονικό της πορείας του από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα.
-Θέματα και έννοιες του καλλιτεχνικού σκακιού. Παρουσιάζονται όλες οι βασικές έννοιες του πεδίου, συγκεντρωμένες σε 3-4 μεγάλα λήμματα, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στον αναγνώστη. Ακόμη το μυθικό σκάκι, μερικές από τις πιο σημαντικές ανορθόδοξες παραλλαγές του παιγνιδιού, καθώς και ένα εκτενές λήμμα για το ωραίο στο σκάκι.
-Συμβολή του σκακιού στην ανθρώπινη κουλτούρα, όπως εκπαίδευση, επιστήμες, τέχνη, φιλοσοφία, κ.ά. Ιδιαίτερα φωτίζονται εδώ θέματα όπως η εκπαιδευτική συνεισφορά του σκακιού, η επίδρασή του στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη μουσική, η σχέση του με τα μαθηματικά και με την τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικά λήμματα αφιερώνονται στα πιο αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία και ταινίες με σκακιστικό θέμα.
-Μεγάλες προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το σκάκι. Περιλαμβάνονται φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης θα βρει λήμματα για τους Μεγάλο Ναπολέοντα, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρουσσώ, Ντιντερό, Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι, Τσε Γκεβάρα, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τους Αϊνστάιν, Τσάρλι Τσάπλιν, Ναμπόκοβ, Ντισάν, κ.ά.
-Στατιστικά στοιχεία, όπως πίνακες με όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, τους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες, παγκόσμιους πρωταθλητές σε ειδικές κατηγορίες όπως σκάκι αλληλογραφίας, βετεράνοι, νέοι, υπολογιστές, αποτελέσματα Σκακιστικών Ολυμπιάδων, κ.ά.
-Τέλος, δεν λείπουν και τα ιστορικά θέματα, όπως αυτά για τους μύθους σχετικά με την προέλευση του σκακιού, τη στάση της θρησκείας και των βασιλιάδων απέναντι στο σκάκι, τις σχολές του σκακιού ή τα σκακιστικά ανέκδοτα.
Καρπός πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα, το έργο περιέχει:
-1250 περίπου λήμματα.
-500 παρτίδες (οι περισσότερες με σύντομα σχόλια).
-180 θέσεις από παρτίδες, φινάλε, προβλήματα, κ.ά.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Με σκληρό εξώφυλλο, το βιβλίο έχει 750 σελίδες και τιμάται 38 ευρώ. Η θεώρηση ύλης έγινε από το Διεθνή Μετρ Ηλία Κουρκουνάκη, ενώ καλύπτεται όλη η περίοδος ως τα τέλη του 2007. Για περισσότερες πληροφορίες, εκδ. Κέδρος, Γενναδίου 3, τηλ. 2103809712.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Διαγωνισμός Λύσης 2008-11-23, Σ.Ο.Πατρών

Κυριακή 23/11/2008 (από την σελίδα του ΣΟΠ)

Ο Πούντζας νικητής
Επιτυχημένος ο Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων της Πάτρας με πρώτο νικητή τον Χρύσανθο Πούντζα, δεύτερο τον Εμμανουήλ Μανωλά και τρίτο τον 14χρονο(!) Κωνσταντίνο Σμπούκη. Ξεχωριστή και η πέμπτη θέση της Άντζελας Μαυρομάτη (μόνη γυναίκα). Κύρος στη διοργάνωση προσέφερε ο πάντοτε άψογος διοργανωτής Χάρης Φουγιαξής, ενώ νέους ορίζοντες άνοιξε στο χώρο, με το μυθικό σκάκι, ο Εμμανουήλ Μανωλάς
(φωτο: Ο απονέμων Χάρης Φουγιαξής, Μανωλάς, Πούντζας, Σμπούκης)

Εκτενέστερη παρουσίαση των συμμετεχόντων και των προβλημάτων εδώ.



Σάββατο - 01.11.08
Αναγγελία για διεξαγωγή Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων στην Πάτρα

Μετά από 20 χρόνια και πάλι Καλλιτεχνικό Σκάκι στην Πάτρα, η οποία έχει βγάλει σπουδαίους λύτες στο παρελθόν.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 το πρωί στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών.

Δηλώσεις συμμετοχής στο εντευκτήριο του Σ.Ο.Πατρών, Τερψιθέας 5, 26442 Πάτρα.
ή τηλεφωνικά στον υπεύθυνο : Τάσος Αλεξάνδρου τηλ. 2610 438224, 6975 926236, 6946 111282,
ή στο e-mail sopatron@otenet.gr ).

Τα προβλήματα δεν θα είναι "σκληρά", έτσι ώστε να προσελκυθούν στο "μαγικό" αυτό είδος του σκακιού και νέοι λύτες.
Κατά τα άλλα η διοργάνωση θα είναι στα πρότυπα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Χάρης Φουγιαξής.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Πατρών.

[Εικονολογικές Προσεγγίσεις...] Μιχάλη Χατζιδάκη

Διάλεξη : [Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη] του Μιχάλη Χατζηδάκη

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, 6.00 μ.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω προσκαλούν όλους τους φίλους του σκακιού και της τέχνης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιστορικού τέχνης, αρχαιολόγου και σκακιστή κ. Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα: “Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη”.

Η διάλεξη πραγματεύεται την εικονολογία του σκακιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, δηλαδή προσπαθεί να αναγνώσει και να ερμηνεύσει σημειολογικά-εικονολογικά έργα τέχνης με σκακιστική θεματική (κυρίως από τη ζωγραφική, τη γλυπτική αλλά και τις εφαρμοσμένες τέχνες και τον κινηματογράφο). Μερικές από τις θεματικές που πραγματεύονται είναι: “Το σκάκι ως αρνητική αλληγορία της ματαιότητας και η στάση του κλήρου απέναντί του”, “To σκάκι ως θετική αλληγορία της ματαιότητας (memento mori)”, “To σκάκι ως αλληγορία της ερωτικής διαμάχης των δύο φύλων”, “To σκάκι ως κοινωνιολογική-πολιτική αλληγορία στο πλαίσιο της αναζήτησης μοντέλων διακυβέρνησης”, “To σκάκι ως αλληγορία του πολέμου” κ.α.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 6.00 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, 1ος όροφος, 400 μ. από το σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”, δίπλα ακριβώς στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω, τηλ. 210-5907060) ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση αυτή είναι καρπός της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και το Σκακιστικό Όμιλος Αιγάλεω. Στόχος και των δύο φορέων είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα φέρουν τον κόσμο του Αιγάλεω, και όχι μόνο, πιο κοντά στις δραστηριότητες και λειτουργίες της δημοτικής βιβλιοθήκης και, ταυτόχρονα, θα προβάλουν κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες και αξιοσημείωτες πτυχές του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.egaleolib.gr ενώ για τις δραστηριότητες του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στη διεύθυνση: http://so-aigaleo.blogspot.com

Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω : Δημήτρης Σκυριανόγλου
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης : Χρυσή Κοπιτσή

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Εμμανουήλ Μανωλάς (2)

Τα προβλήματα που θα δούμε εδώ ανήκουν στο μυθικό σκάκι, επειδή έχουν όλα την συνθήκη Μαντράσι, για την οποία έχω δείξει προτίμηση.

Μαντράσι : Αντίπαλα κομμάτια ίδιου τύπου παραλύουν για όσο διάστημα αλληλοαπειλούνται. Χάνουν όλες τις άλλες ιδιότητες και διατηρούν μόνο την δύναμη της παράλυσης του αντίπαλου όμοιου κομματιού. Έχουν πάλι όλες τις δυνάμεις τους μόλις διακοπεί η απειλή που τα παρέλυσε.

Η συνθήκη ονομάστηκε έτσι χάρη σε έναν συνθέτη από το Μαντράς της Ινδίας, τον Abdul Jabbar Karwatkar. Θα δούμε πρώτα ένα εξαιρετικό βραβευμένο πρόβλημά του.

(Πρόβλημα 261)
Καρβατκάρ (Abdul Jabbar Karwatkar),
Πρώτο Βραβείο, The Problemist 1983,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 11 + 10 )
[6Rr/bR1P3k/1Ps1BP1b/qrB1SPp1/1p1KS3/p7/8/8]

Κλειδί : 1 Bf8! (παραλύει τον bBh6, απειλεί [2.Se4xg5#], αλλά ο wK εκτίθεται σε τέσσερα σαχ)
1...Qxb6+ 2.d8=Q#
1...Rxe5+ 2.d8=S#
1...Rd5+ 2.d8=R#
1...Bxb6+ 2.d8=B#

Το πρόβλημα πετυχαίνει τις τέσσερις προαγωγές, άρα είναι ένα Αλουμβάντλουνγκ (AUW).


Παρακάτω βλέπουμε αδημοσίευτα Μαντράσι προβλήματα του Εμμανουήλ Μανωλά, (δείτε και ένα Ρετρό Μαντράσι πεντάρι που έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ).

(Πρόβλημα 262)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 5 + 3 )
[1K1krb2/8/5S2/3S4/1B6/8/8/4R3]

Δοκιμές : {1 Ka8? / Ka7? Kc8!}, {1 Sg4? / Sh5? / Sh7? / Sg8? / Sxe8? Kd7!}, {1.Sd7? Kxd7!}.

Κλειδί : 1.Se7! ( > 2.Sc6# / Ba5# / Rd1# )
1...Bh6 2.Sc6#
1...Rxe7 2.Ba5#
1...Bxe7 2.Rd1#

Με το κλειδί υπάρχουν τρεις απειλές και μετά γίνεται διαχωρισμός.


(Πρόβλημα 263)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 2. Συνθήκη Μαντράσι.
#2 Madrasi ( 6 + 5 )
[5krb/3K4/2S4S/7p/R6r/8/1B6/6R1]

Δοκιμές : {1.Kc7? (zz) / Kd6? (zz) / Kc8? (zz) / Ke6? (zz) Ke8!}, {1.Sf5? (zz) / Sxg8? (zz) Kf7!}, {1.Sf7? (zz) Kxf7!}.

Κλειδί : 1.Sd4! ( > 2.Se6# / Ra8# / Ba3# )
1...Rh4~ 2.Se6#
1...Rxd4 2.Ba3#
1...Bh8~ 2.Se6#
1...Bxd4 2.Ra8#

Το κλειδί διακόπτει δυό γραμμές παράλυσης με τριπλή απειλή, αλλά στις βαριάντες ισχύει μόνο μία συνέχεια.


(Πρόβλημα 264)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 18. Συνθήκη Μαντράσι.
#18 Madrasi ( 10 + 11 )
[krQR2rb/2p4p/q1b4P/K1p2p2/2P2P2/1R2p3/4P3/B6B]

Στο πολυκίνητο αυτό πρόβλημα ο bK έχει ελάχιστη κινητικότητα και ο wK έχει την ευχέρεια να πάει να ελευθερώσει το κομμάτι του που θα δώσει το ματ. Δίνουμε μόνο τις κινήσεις των Λευκών.

Κλειδί : 1.Ka4! 2.Ka3 3.Ka2 4.Kb1 5.Kc2
6.Kd3 7.Kxe3 8.Kf2 9.Kg3 10.Kh4
11.Kg5 12.Kxf5 13.Ke6 14.Kf7 15.Kxg8
16.Rd2 17.Ra2 18.Rxa6#


(Πρόβλημα 265)
Μανωλάς Εμμανουήλ (Manolas Emmanuel),
αδημοσίευτο,
Ματ σε 3. Συνθήκη Μαντράσι.
#3 Madrasi ( 7 + 5 )
[3k4/1p1P2p1/P2K1P1b/3R4/8/3R4/2B4/3r4]

Το σχέδιο φαίνεται απλό : Θα βγει ένας wR για να απειλήσει ματ, θα τον σταματήσει ο bR και μετά ο άλλος wR θα παρεμβληθεί... Για να δούμε :

Δοκιμές : {1.Rc5? / Rc3? Rc1!}, {1.Re3? Bxe3!}.

Κλειδί : 1.Re5! ( > 2.Re8+ Re1 3.Re3#)
1...Re1 2.Re3 ( > 3.Re8# / Ba5#)
___2...Bxe3 3.Re8#
___2...Bf4 3.Ba5#

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Εισερχόμενοι σύνδεσμοι (μέχρι 31/01/2009)

Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους, όσοι μου έκαναν την τιμή να βάλουν έναν σύνδεσμο στο ιστολόγιό τους ή στην σελίδα τους (ή σε μιά ανάρτησή τους) προς το ιστολόγιο kallitexniko-skaki.blogspot.com .

Δεν είχαν όλοι οι σύνδεσμοι την ίδια αποτελεσματικότητα, ούτε και ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο. Μερικοί επισκέπτες ακολουθούν τον σύνδεσμο, ρίχνουν μια ματιά και δεν ξαναβλέπουν τις σελίδες μου. Άλλοι μελετούν συστηματικά ξαναμπαίνοντας πάνω από 200 φορές και παραμένοντας περισσότερο από 3 ώρες στις σελίδες του καλλιτεχνικού σκακιού.

Στο διάστημα λειτουργίας του ιστολογίου, από 07-02-2008 μέχρι 31-01-2009, καταγράφηκαν περισσότεροι από 4,000 απολύτως διαφορετικοί επισκέπτες, με πάνω από 16000 επισκέψεις, από 68 χώρες, από 552 πόλεις, που χρησιμοποιούν 39 γλώσσες.
Αυτοί είναι πολύ ικανοποιητικοί αριθμοί για ένα πολύ εξειδικευμένο ιστολόγιο.



Παρακάτω δίνω λίστα των ιστολογίων που έβαλαν σύνδεσμο προς το καλλιτεχνικό σκάκι, κατά σειρά περισσοτέρων επισκεπτών. (Λίγο άδικο για τα νεότερα ιστολόγια...)

01 Από το http://www.zinonchess.gr (Σκακιστικός Σύλλογος Ζήνων Γλυφάδας) ήρθαν 1130 επισκέπτες.

02 Από το http://skakistiko.blogspot.com (Σκακιστικό (και όχι μόνο) ιστολόγιο, Γάτος του Σρέντιγκερ) ήρθαν 900 επισκέπτες.

03 Από το http://www.sopatron.gr (Σκακιστικός Όμιλος Πατρών) ήρθαν 400 επισκέπτες.

04 Από το http://konidaris.blogspot.com (Συγγραφέας Φαρμακοποιός Λύτης Παναγιώτης Κονιδάρης) ήρθαν 314 επισκέπτες.

05 Από το http://chess-problems-gr.blogspot.com (το αγγλόφωνο αδελφάκι του ιστολόγιου) ήρθαν 275 επισκέπτες.

06 Από το http://skakistasholeia.blogspot.com (Σκάκι στα Σχολεία, Ηλίας Οικονομόπουλος) ήρθαν 184 επισκέπτες.

07 Από το http://4lyk-kallith.att.sch.gr/20080815_school_info/index.htm (4ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας) ήρθαν 164 επισκέπτες.

08 Από το http://alef-gr.blogspot.com (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας) ήρθαν 150 επισκέπτες.

09 Από το http://lykeio6o.blogspot.com (6ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας) ήρθαν 128 επισκέπτες.

10 Από το http://so-aigaleo.blogspot.com (Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω) ήρθαν 96 επισκέπτες.


Ακολουθούν, με λιγότερους επισκέπτες

11 http://neospalamedes.blogspot.com (Νέος Παλαμήδης, σύλλογος Άβαξ και Πεσσοί)

12 http://www.murdzia.com (Πολωνός Πιότρ Μούρτζια, Λύτης)

13 http://skaki-thesprotia.blogspot.com (Σκακιστικός Όμιλος Θεσπρωτίας)

14 http://www.skakistis.gr (Σκακιστής - Η επίσημη σελίδα της ΕΣΘ & ΕΣΚ)

15 http://freeskaki.blogspot.com (Free Chess, Ηράκλειο Αττικής)

16 http://www.pirgoschess.gr (Σκακιστικός Όμιλος Πύργου)

17 http://anyfantischess.blogspot.com (Ζατρίκιον, Ανυφαντής) και http://anyfantis.blogspot.com (Weaver, Ανυφαντής)

18 http://greekchesspolitics.wordpress.com/ (Ελληνικά, Σκακιστικά, Πολιτικά)

19 http://el.wikipedia.org (Ελληνική Βικιπαίδεια)

20 http://www.greekbase.gr (Greekbase - Your Online Chess Supporter)

21 http://bstephen.me.uk (Άγγλος Brian Stephenson, British Chess Problem Society)

22 http://alice-mirrorland.blogspot.com (Αλίκη Μοντέζ)

23 http://www.athenschess.gr (ΣΟΠ - ΣΜΑΟΚ)

24 http://psifiakiellada.blogspot.com (Ψηφιακή Ελλάδα, εκπομπή Νίκου Βασιλάκου)

25 http://alta-zor.blogspot.com (Αλταθόρ)

26 http://chessacademy.gr/ (Σκακιστική Ακαδημία)

27 http://dimiourgiakaidiaskedasi.blogspot.com (Δημιουργία και Διασκέδαση)

28 http://edessa-chess.blogspot.com (Έδεσσα - Σκακιστική Ενημέρωση)

29 http://www.essnachess.gr (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής)

30 http://www.sms-elefsinas.gr (Σκακιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελευσίνας)

31 http://adiple.blogspot.com (Αντιπλέοντας ψάχνω την Ελπίδα, Αλεξάνδρα)

32 http://anoixichess.blogspot.com (Σκακιστική Άνοιξη)

33 http://stelling.cc/xadrez (Problemas de Xadrez - Roberto Stelling από την Βραζιλία)

34 http://www.greekchess.com/blog/index.php (Greek Chess Weblog, Ελληνικό Φόρουμ για το Σκάκι - και όχι μόνο)

35 http://naftilos.blogspot.com (ANemos)

36 http://pitselischess.blogspot.com (Greg's page, Pitselos)

37 http://www.patrachess.gr (Patra Chess - Makis Loukeris)

38 http://angela-lucy.blogspot.com (Swimming Around - Άντζελα Λούσυ)

39 http://keipi.blogspot.com (Tales of a Crazy World - Παναγιώτης Κούστας)

40 http://sukumus.blogspot.com (Sukumus Fabulus Est - Δημήτρης Αρβανίτης)

41 http://foufoutos.wordpress.com ((Ψευτο)Φούφουτος)

42 http://mor-fe-as.blogspot.com (Αγρύπνια...)

43 http://s.e.volou.googlepages.com (Σκακιστική Ένωση Βόλου)

44 http://www.chessvibes.com (ChessVibes)

45 http://chesspellets.blogspot.com (Chess Pellets - Joaquim Crusats από Ισπανία)

46 http://filo3enia.blogspot.com/ (Σκακιστικός Όμιλος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης - Η Φιλοξενία)

47 http://mikhaillchesstal.blogspot.com/ (Για τον Μιχαήλ Ταλ)

48 http://esskedym.gr/ (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας)


(Υπάρχουν αρκετοί τόποι ακόμη, που έχουν μόνο μία επίσκεψη).