Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008

[Εικονολογικές Προσεγγίσεις...] Μιχάλη Χατζιδάκη

Διάλεξη : [Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη] του Μιχάλη Χατζηδάκη

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, 6.00 μ.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω προσκαλούν όλους τους φίλους του σκακιού και της τέχνης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιστορικού τέχνης, αρχαιολόγου και σκακιστή κ. Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα: “Εικονολογικές Προσεγγίσεις της Απεικόνισης του Σκακιστικού Παιγνιδιού στη Δυτικοευρωπαϊκή Τέχνη”.

Η διάλεξη πραγματεύεται την εικονολογία του σκακιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, δηλαδή προσπαθεί να αναγνώσει και να ερμηνεύσει σημειολογικά-εικονολογικά έργα τέχνης με σκακιστική θεματική (κυρίως από τη ζωγραφική, τη γλυπτική αλλά και τις εφαρμοσμένες τέχνες και τον κινηματογράφο). Μερικές από τις θεματικές που πραγματεύονται είναι: “Το σκάκι ως αρνητική αλληγορία της ματαιότητας και η στάση του κλήρου απέναντί του”, “To σκάκι ως θετική αλληγορία της ματαιότητας (memento mori)”, “To σκάκι ως αλληγορία της ερωτικής διαμάχης των δύο φύλων”, “To σκάκι ως κοινωνιολογική-πολιτική αλληγορία στο πλαίσιο της αναζήτησης μοντέλων διακυβέρνησης”, “To σκάκι ως αλληγορία του πολέμου” κ.α.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 6.00 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, 1ος όροφος, 400 μ. από το σταθμό του μετρό “Αιγάλεω”, δίπλα ακριβώς στο κολυμβητήριο του Αιγάλεω, τηλ. 210-5907060) ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση αυτή είναι καρπός της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω και το Σκακιστικό Όμιλος Αιγάλεω. Στόχος και των δύο φορέων είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα φέρουν τον κόσμο του Αιγάλεω, και όχι μόνο, πιο κοντά στις δραστηριότητες και λειτουργίες της δημοτικής βιβλιοθήκης και, ταυτόχρονα, θα προβάλουν κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες και αξιοσημείωτες πτυχές του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγάλεω υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.egaleolib.gr ενώ για τις δραστηριότητες του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω στη διεύθυνση: http://so-aigaleo.blogspot.com

Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω : Δημήτρης Σκυριανόγλου
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης : Χρυσή Κοπιτσή

Δεν υπάρχουν σχόλια: