Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

20080620, Συνάντηση προβληματιστών

Το βραδάκι της Παρασκευής, 20-06-2008, έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία μια συνάντηση προβληματιστών. Δεν ήταν η πρώτη, ούτε πιθανώς η τελευταία.

Ο τωρινός οικοδεσπότης (Σ.Ι.) κάλεσε στο φιλόξενο σπίτι του κάποιους γνωστούς του προβληματιστές. Εγώ πήγα και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μερικοί από τους καλεσμένους μπόρεσαν να έλθουν, άλλοι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν ήλθαν.

Έγιναν διάφορες συζητήσεις επί το πλείστον άσχετες με το καλλιτεχνικό σκάκι, παρουσιάστηκαν μερικά προβληματάκια, ξεφυλλίστηκαν παλιά σκακιστικά περιοδικά, φαγώθηκαν οι πίτσες με την συνοδεία δροσερής σανγκρίας, έπεσε πολύ γέλιο με σχολιασμό προσώπων και καταστάσεων και όταν είχαν περάσει αρκετά τα μεσάνυχτα, η παρέα διαλύθηκε ευχαριστώντας τον οικοδεσπότη (και την οικοδέσποινα βεβαίως) εκφράζοντας ελπίδες να γίνει μια επόμενη συνάντηση σύντομα.

Αν με ρωτήσετε "πέρασες καλά;", η απάντηση είναι "Ναι, πολύ καλά".
Αν με ρωτήσετε "γνωρίζεστε τώρα καλύτερα οι προβληματιστές;", η απάντηση είναι "Ναι, λίγο καλύτερα".
Αν με ρωτήσετε "με ποιά σκακιστικά προβλήματα ασχολούνται αυτή την εποχή οι άλλοι συνδαιτημόνες;", θα σας πω ειλικρινά "Δεν ξέρω".
Αν με ρωτήσετε "και είναι χρήσιμες τελικά αυτές οι συναντήσεις;", θα σας πω "Καταρχήν χάρηκα που είναι οι φίλοι προβληματιστές καλά στην υγεία τους, αλλά από τις συναντήσεις κάτι λείπει. Λείπει εκείνος που θα προετοιμάσει την συνάντηση με τέτοιο τρόπο ώστε να σπρώξει τους άλλους να γίνουν λίγο καλύτεροι, να έχουν κάτι νέο να παρουσιάσουν. Οι συναντήσεις τώρα είναι σαν κινήσεις που κερδίζουν ένα τέμπο για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το επόμενο βήμα. Έστω και έτσι, είναι χρήσιμες οι συναντήσεις".






Ας προσπαθήσουμε τώρα να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

1. Λείπει από τους προβληματιστές της Ελλάδας ένα εντευκτήριο, ένας τόπος που θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται όσο συχνά το επιθυμούν και να συζητούν τα τρέχοντα προβλήματα.
Αν έχουν πολύ καιρό να συναντηθούν, θα μιλήσουν φυσιολογικά οι άνθρωποι για άλλα ζητήματα, οικογενειακά, υγείας, εργασιακά, κλπ. (καθότι δεν είναι κολλημένοι με το σκάκι), κι αν αυτές οι συναντήσεις γίνονται δυό τρεις φορές τον χρόνο, υπάρχουν πολλά για να ειπωθούν και δεν μένει αρκετός χρόνος για το σκάκι.
Αν είναι τακτικές οι συναντήσεις, θα έρχονται περισσότεροι, όποτε μπορούν αυτοί (όχι όποτε προθυμοποιείται ένας οικοδεσπότης), και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους συνθέτες να προπονηθούν περισσότερο.
Ας ονομάσουμε αυτόν τον χώρο Εντευκτήριο Ελλήνων Προβληματιστών Σκακιού (Ε.Ε.Π.Σ.) και ας υποθέσουμε ότι διατίθεται ένας χώρος γι αυτόν στην Αθήνα.

2. Στην βιβλιοθήκη του Ε.Ε.Π.Σ. θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν παλιές περιοδικές εκδόσεις, αποκόμματα εφημερίδων, βιβλία, αλληλογραφία ή τετράδια ή άλλα ενθυμήματα παλαιών προβληματιστών ως κειμήλια πολιτισμού. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα χάριζαν στο Ε.Ε.Π.Σ. τα αγαπημένα τους βιβλία και περιοδικά (μόλις μπορέσουν να τα αποχωριστούν), ώστε να χρησιμεύσουν σε νέους προβληματιστές που θα θελήσουν να τα δανειστούν. Αν υπάρχει δυνατότητα, θα πληρώνει το ίδιο το Ε.Ε.Π.Σ. συνδρομές σε περιοδικά έντυπα (αν και υπάρχει τάση να γίνονται τα περισσότερα διαδικτυακά).

3. Το Ε.Ε.Π.Σ., με ανακοινωμένο ωράριο λειτουργίας για κάποιες ημέρες και ώρες, θα μπορούσε να το επισκεφθεί απρόσκλητος ένας νέος (άγνωστος έως τώρα) ενδιαφερόμενος για το καλλιτεχνικό σκάκι ή ένας κάτοικος της επαρχίας όταν θα είναι περαστικός από την Αθήνα, ενώ δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν κάποιος καλεί ιδιωτικά λίγους φίλους στο σπίτι του.

4. Στο Ε.Ε.Π.Σ. θα έπρεπε να εγκατασταθούν τα απαραίτητα υπολογιστικά συστήματα με το εξαιρετικά ειδικευμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι προβληματιστές. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ορθότητας και της πρωτοτυπίας των προβλημάτων, για την διασύνδεση με τις βάσεις του εξωτερικού, για ηλεκτρονική επικοινωνία με άλλους συνθέτες, για συλλογή παλιών έργων σε ενότητες (π.χ. όλες οι συνθέσεις και οι δημοσιεύσεις του Δημήτρη Καπράλου), για παρουσιάσεις εργασιών σε ακροατήριο, για αγώνες ταχείας λύσης προβλημάτων, για δημιουργία εκδόσεων (bulletin) σε διάφορες περιστάσεις, κλπ..

5. Στο Ε.Ε.Π.Σ. φυσικά θα υπάρχουν αναρτημένες οι πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις για διαγωνισμούς σύνθεσης και οδηγίες περί της διαδικασίας, ώστε να μπορεί έγκαιρα να δηλώνει συμμετοχή κάποιος Έλληνας συνθέτης. Και στο Ε.Ε.Π.Σ. θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γνωριμίες συνθετών με εποικοδομητικές συνεργασίες. Τουλάχιστον οι πιό έμπειροι συνθέτες θα μπορούσαν να καθοδηγούν τους νέους στα πρώτα βήματά τους ή σε κάποια δύσκολη περίπτωση.

6. Αν κάποιος θέλει να παραδώσει μαθήματα για καλλιτεχνικό σκάκι ή να παρουσιάσει θέματα που μας ενδιαφέρουν, θα έχει έναν φιλικό, φιλόξενο χώρο στο Ε.Ε.Π.Σ. για να το κάνει. Αν ο διαθέσιμος χώρος έχει μεγάλη αίθουσα, θα μπορούσαν να γίνονται εκεί οι τακτικοί αγώνες λύσης προβλημάτων.






Ποιός θα μπορούσε να διαθέσει αυτόν τον χώρο και σε ποιόν;

Αν σχηματίσουμε μια επιτροπή "διεκδίκησης", αυτή θα μπορούσε εγγράφως να παρουσιάσει το αίτημά μας στις Αρχές, στην Γ.Γ.Α. (αλλά να εξηγούμε ότι δεν είναι χαρτοπαικτική λέσχη), στην Ε.Σ.Ο. (που θα το είχε δρομολογήσει αν μπορούσε), σε Δημάρχους, στον Ο.Π.Α.Π. και σε άλλους χορηγούς.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο ιδιοκτήτης του χώρου για το Ε.Ε.Π.Σ. δεν πρέπει να είναι ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά ένα νομικό πρόσωπο.
Θα ρωτήσουμε λοιπόν τις διοικήσεις των συλλόγων που ανήκουμε, αν έχουν διάθεση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σκακιστικοί σύλλογοι που δεν ενδιαφέρονται για το καλλιτεχνικό σκάκι (μη με πιέζετε, δεν θα αναφέρω ονόματα).
Αν οι απαντήσεις των συλλόγων είναι αρνητικές, πρέπει να μαζευτούμε 21 τουλάχιστον άτομα και να ιδρύσουμε έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο με στόχο την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού σκακιού. (Αυτό συνεπάγεται και ετήσιες εισφορές!)
Αν δεν μπορέσουμε ούτε αυτό να κάνουμε, (δηλαδή να έχουμε 21 ενεργά μέλη), η συζήτηση αυτή θεωρείται περαιωμένη.
Ο καθένας ας κάνει μόνος του ό,τι μπορεί.

Το ερώτημα πάντως είναι ανοικτό και όποιος θέλει απαντά.
Ποιός μπορεί να διαθέσει μόνιμη στέγη στους προβληματιστές της Ελλάδας;

2 σχόλια:

Inspirus είπε...

Αγαπητέ Αλκίνοε, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!
Όμως, για την Ε.Ε.Π.Σ., ας μην είμεθα ιδιαιτέρως αισιόδοξοι. Οι σκακιστικές λέσχες φθίνουν, σκακιστικοί σύλλογοι κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων...
Μάλλον στο περιθώριο θα μείνουμε, εκλεκτικά / παρείστικα...
Δεν υπάρχουν σπόνσορες για μια "αιρετική" δραστηριότητα, στη σημερινή εποχή. Βλέπετε, δεν φέρνει έσοδα το καλλιτεχνικό σκάκι ούτε και έχει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει!

Emmanuel Manolas είπε...

Αγαπητέ Inspirus,
αν δεν υπάρξει υποδομή είναι αδύνατη η συλλογική δημιουργία.
Θα υπάρχουν ένας συνθέτης από εδώ κι ένας από εκεί που θα δημιουργούν ασυντόνιστα και θα χαίρονται μόνοι τους τις επιτυχίες τους.
Ζητάμε το αδύνατο; Ζητάμε το ελάχιστο!
Πόσα χρήματα ξοδεύονται κάθε χρόνο σε άλλα αθλήματα για να φέρνουμε στην πατρίδα την εθνική απογοήτευση;
Όλα τα αναβολικά του κόσμου αν καταπιείς, καλός συνθέτης στο σκάκι δεν πρόκειται να γίνεις, ακόμα κι αν επιζήσεις.
Θέλει δουλειά, επιμονή και νοημοσύνη το άθλημα και αυτά καλλιεργούνται συστηματικά σε κάποιες χώρες που κυριαρχούν.
Εδώ περιμένουμε να γράψουν ιστορία οι παρέες.